ظرفیتهای گردشگری تاریخی و طبیعی، برخورداری از وسیع ترین بافت تاریخی شمال کشور و عرصه های جنگلی متعدد، از جمله جاذبه های گردشگری گرگان است که به اعتقاد کارشناسان، تلاش برای فراهم کردن زیرساخت های مورد نیاز آن می تواند موجب برون رفت از رکود و رونق اقتصاد این شهر شود.
راه اندازی تله کابین، شهر بازی مدرن و بالن سواری از جمله وعده هایی بود که در کنار بازسازی بافت تاریخی در دستور کار شورای شهر گرگان قرار گرفت اما اختلاف نظر اساسی در نحوه معرفی و ارایه ظرفیت های گردشگری این شهر در کنار ناتمام ماندن اجرای برخی زیرساخت ها سبب شد تا گرگان همچنان در ایستگاه اول تبدیل شدن به مقصد گردشگری باقی بماند.
تاکید مدیران شهری گرگان برای جذب گردشگر با احداث پروژه هایی مانند سورتمه شهر بازی، تله کابین و مانند آن است اما به نظر می رسد ساخت نمونه های مشابه از این تفریحگاه ها در سایر استان های کشور امتیاز ویژه برای گرگان محسوب نشده و نمی تواند به تنهایی موجب ایجاد انگیزه در گردشگران شود.
کمک به احیای بافت تاریخی با افزایش واحدهای بومگردی، راه اندازی موزه مردم شناسی، راه اندازی بازارچه های دائمی عرصه صنایع دستی و ارایه غذاهای محلی و احیای رسوم در حال فراموشی یا از میان رفته با حمایت از هنرمندان، از جمله راهکارهایی است که می تواند گرگان را به مقصدی برای گردشگران در همه فصول سال تبدیل کند.
به نظر می رسد برای رونق و توسعه صنعت گردشگری گرگان باید جدیت در تکمیل طرح های نیمه تمام در دستور مدیران شهری قرار بگیرد تا سفر به این شهر فقط به فصل تابستان خلاصه نشده و با فراهم کردن زیرساخت ها و ارایه خدمت مناسب و بهینه به گردشگران، تحولی عمیق و گسترده در این حوزه مهم اقتصادی به وقوع بپیوندد.
جنگل ناهارخوران و النگدره، روستای تاریخی زیارت، بازارقدیمی نعلبندان، مسجد جامع، دریاچه توشن، موزه و بافت تاریخی، از جمله ظرفیت های گردشگری گرگان است.
بافت تاریخی گرگان که عنوان افتخارآمیز وسیعترین بافت تاریخی ثبت شده شمال ایران را دارد با بناهای شاخصی همچون خانههای شیرنگی، تقوی، شعرباف، خراسانی، مفیدیان، کبیر، سرای باقریها و امامزاده نور در محلات سرچشمه، دوشنبهای و دربنو به مرکز استان گلستان هویتی عمیق بخشیده است.
آنچه اکنون آن را بافت تاریخی گرگان مینامند بازمانده مجموعهای از شهر استرآباد و عناصر آن و فضاهای شهری همچون مساجد، آب انبارها، قناتها، معابر و واحدهای مسکونی یک یا چند طبقه است.
نوشته علی قاسمعلی