خسرو قاضی زاده روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگاران اظهار داشت: از جمله رشتههای ثبت ملی شده این استان گلیم سنه، خراطی سنتی، شالبافی، نازک کاری، ارغوان بافی، روش ساخت پستک بانه، اروسی سازی، هنر رنگرزی گیاهی، مهارت در کلاش بافی، سفال گری سنتی است.
وی با اشاره به اینکه امسال ۱۱ اثر صنایع دستی استان را برای دریافت مهر اصالت و نشان مرغوبیت کالای یونسکو معرفی شده است اضافه کردک هم اکنون ۱۰ اثر صنایع دستی استان کردستان دارای مهر اصالت و نشان مرغوبیت کالای یونسکو هستند که انتظار می رود با انتخاب آثار ارسالی این تعداد افزایش یابد.
قاضیزاده وجود صنعتگران خبره در رشته های مختلف صنایع دستی استان را یکی از امتیازات مهم در این حوزه دانست و گفت: تا کنون ۱۳۹ اثر از آثار صنعتگران رشته های مختلف صنایع دستی کردستان، موفق به دریافت مهر اصالت و نشان مرغوبیت کالای ملی شده اند.
وی با بیان اینکه برخی رشته های صنایع دستی اکنون به دلیل از دست دادن نقش کاربردی خود در زندگی روزمره در حال منسوخ شدن هستند افزود: این اداره کل در این راستا برخی رشته های بومی و غیر بومی را در استان شناسایی کرده تا بتواند با مستند نگاری، مستند سازی، مطالعه بر روی نقاط قوت و ضعف، حمایت از هنرمندان بازمانده، آن هنرها حفظ و در چرخه صنایع دستی استان و کشور نگه دارد.
معاون صنایع دستی اداره کل صنایع دستی، میراث فرهنگی و صنایع دستی کردستان اضافه کرد: همچنین تعریف کاربردهای جدید برای این هنرها با توجه به تغییر برخی فرهنگ های رفتاری جامعه، به روز رسانی در طراحی و اجرای آنها از دیگر برنامه های مورد نظر در ارتباط با صنایع دستی در معرض منسوخ شدن است.
قاضیزاده گفت: چلنگری (آهنگری سنتی)، سکه دوزی بر روی لباس ها، سفید گری و مسگری از جمله هنرهای صنایع دستی استان است که اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پیشنهاد مستند نگاری آن را به سازمان مرکزی داده و در انتظار تخصیص اعتبار ویژه آن هستیم.
کردستان دارای یک هزار و ۵۲۰ اثر تاریخی شناسایی شده شامل آثار باستانی، غارهای طبیعی، درختان کهنسال، میراث منقول، قنات و مکان های طبیعی است که ۸۷۸ اثر ثبت شده استان در فهرست آثار ملی شامل شامل ۷۷۳ اثر غیر منقول (شامل آثار تاریخی، تپه، محوطه و بنا)، ۲۰ مورد میراث طبیعی، ۶۲ مورد میراث معنوی و ۲۳ مورد میراث منقول و است.