تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۷

آنکارا- ایرنا- وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که از زمان اعلام آتش بس در لیبی طرفین به آن پایبند بوده‌اند و اوضاع این کشور آرام می باشد.

به گزارش رسانه‌های ترکیه در روز یکشنبه، وزارت دفاع ترکیه با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: از زمان اعلام آتش بس در لیبی، طرفین سعی در رعایت آن کرده‌اند و به جز یک یا دو مورد، اوضاع آرام است.

در این بیانیه تاکید شده که نیروهای ترکیه آتش‌بس مذکور را از نزدیک تحت نظر دارند.

روسای جمهور ترکیه و روسیه روز هشتم ژانویه (۱۸ دی) طی دیداری در استانبول و انتشار بیانیه‌ مشترک، بر پای‌بندی خود به حاکمیت، استقلال، تمامیت ارضی و اتحاد ملی لیبی تاکید و خواستار برقراری آتش‌بس در ساعت ۰۰:۰۰ روز ۱۲ ژانویه (۲۲ دی) جاری شدند. 

پس از آن احمد المسماری، سخنگوی شبه نظامیان وابسته به خلیفه حفتر، رهبر کودتاگران در شرق لیبی طی پیامی تصویری در حساب کاربری خود در رسانه اجتماعی اعلام کرد که نیروهای حفتر فراخوان مشترک ترکیه و روسیه برای برقراری آتش‌بس را پذیرفته‌اند.

وی در این پیام تاکید کرد که آنها آتش‌بس را پذیرفته اند، اما در صورت نقض آن از سوی طرف مقابل واکنش شدیدی نشان خواهند داد.

رسانه های منطقه ای و بین المللی امروز اعلام کردند که ژنرال حفتر، فرمانده ارتش شرق لیبی به وساطت ترکیه و روسیه برای حل اختلافات در لیبی تمکین کرد و پیشنهاد آتش بس آنها را پذیرفت.

روزنامه "دیلی میل" انگلیس از طرابلس خبر داد که السراج رهبر دولت وفاق ملی لیبی نیز به رغم پذیرش این آتش بس آن را مشروط توصیف کرد و گفت که اگرچه او از ابتکار روسیه و ترکیه برای برقراری آتش بس استقبال می کند، اما تنها در صورتی به آن پایبند می ماند که نیروهای ژنرال حفتر از همه مواضع قبلی که تصرف کرده اند عقب نشینی کنند، اقدامی که به اعتقاد تحلیلگران بعید است از سوی فرمانده ارتش شرق لیبی مورد پذیرش قرار گیرد.

وی با استناد به اظهاراتش در مذاکرات چند روز گذشته اش با نخست وزیر ایتالیا، در ماهیت این آتش بس تشکیک و پیش بینی کرد که با برخی پیشروی هایی که ژنرال حفتر در جنگ با دولت به ویژه در طرابلس و مصراته داشته است بعید است به راحتی حاضر شود به این آتش بس پایبند بماند.

السراج بعد از رایزنی‌هایش با ژوزپه کونته، نخست وزیر ایتالیا در رم گفته بود که شرط امضای توافق آتش‌بس عقب‌نشینی نیروهای مهاجم است که به نظر نمی‌رسد آماده برای این کار باشند زیرا این ارتش غیرقانونی شیوه‌های دیگری را دنبال می‌کند.

کونته نیز گفت: ایتالیا تمام تلاش خود را برای تقویت مشارکت اتحادیه اروپا در آرام کردن اوضاع لیبی به کار خواهد گرفت.

با وجود اینکه اغلب این رسانه ها با نگاهی خوشبینانه به موضوع آتش بس لیبی پرداختند، اما برخی شواهد از شکننده بودن این آتش بس از سوی طرفین حکایت می کند.

در حالی که خبرگزاری اسپوتنیک روسیه سحرگاه امروز/یکشنبه/ اعلام کرد، ژنرال "خلیفه حفتر" فرمانده ارتش شرق لیبی پذیرفت که آتش‌ بس در غرب این کشور از بامداد یکشنبه (به وقت محلی) برقرار شود، اما برخی رسانه ها دیگر همچنین از پیشروی ژنرال حفتر در مصراته خبر دادند.

برخی از اخبار همچنین حاکی است که در پیشروی نیروهای حفتر در مصراته، چند نیروی ترکیه ای نیز جان خود را از دست داده اند و همچنین شش نیروی ترکیه‌ای دیگر نیز در جریان درگیری‌هایی که اخیرا در شرق شهر مصراته رخ داد، زخمی شده و در بیمارستان "نالوت" به سر می‌برند.

روزنامه الشرق الاوسط امروز گزارش داد که نیروهای موسوم به "ارتش ملی لیبی" به فرماندهی ژنرال حفتر از مرکز رسانه جنگ خود بخشی از اعترافات یکی از نیروهای مسلح وابسته به دولت وفاق ملی لیبی را که اخیرا در محور صلاح‌الدین بازداشت شد، درخصوص حضور افسران ترکیه‌ای در اتاق‌های عملیات گروه‌های شبه‌نظامیان این دولت پخش کردند.

به اعتقاد برخی از کارشناسان، همین تلفات موجب شد تا ترکیه به پیشنهادات متعدد به ویژه از سوی دولت روسیه برای استقرار آتش بس در لیبی رضایت دهد و راه ها را برای پیشبرد این طرح در دولت وفاق ملی لیبی هموار کند تا جایی که هر دو طرف دعوا در لیبی از جمله دولت وفاق و نیز ارتش ملی به این طرح پیشنهادی از سوی مسکو و آنکارا رضایت دادند.

گفتگوی تلفنی اردوغان و پوتین درباره لیبی

امروز صبح رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در تماس تلفنی با رئیس جمهور روسیه در ارتباط با آخرین تحولات منطقه به ویژه رویدادهای اخیر در لیبی بحث و رایزنی کرد.

رئیس جمهوری ترکیه همچنین با راشد الغنوشی رئیس مجلس تونس در استانبول دیدار و گفت وگو کرد.

این دیدار در کاخ دولما باغچه استانبول و بدون حضور خبرنگاران انجام گرفت.

از سوی دیگر ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه نیز طی تماس تلفنی با رابرت اوبراین مشاور امنیت ملی کاخ سفید آمریکا درباره سوریه و لیبی گفتگو کرد.

دفتر سخنگوی ریاست‌جمهوری ترکیه اعلام کرد: ابراهیم کالین طی تماس تلفنی با رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید آمریکا درباره وضعیت امنیتی سوریه و لیبی به تبادل‌نظر پرداخته است.

طرفین در این گفتگو، همچنین ضمن تاکید بر اهمیت اقدامات ترکیه برای حفظ آرامش در منطقه و برقراری آتش‌بس در لیبی، تحولات عراق و ایران را نیز مورد بررسی قرار داده‌اند.

پوتین و اردوغان در جریان افتتاح خط لوله جریان ترک در استانبول، از طرفین درگیری در لیبی خواستار برقراری آتش‌بس از نیمه‌شب بیست و دوم دی شده بودند.

نیروهای خلیفه حفتر که از حمایت برخی کشورهای عربی به ویژه امارات متحده عربی، عربستان سعودی، مصر و اردن و نیز روسیه برخوردار است طی چند ماه اخیر در راستای کوشش برای تصرف طرابلس پایتخت تحت کنترل دولت وفاق ملی لیبی بارها به این شهر حمله کرده است.

به همین دلیل دولت وفاق ملی لیبی از ترکیه خواسته است از طرابلس در مقابل حملات نیروهای خلیفه حفتر حمایت کند که البته این درخواست با واکنش تند خلیفه حفتر و کشورهای عربی همراه بوده است. 

در ۲۷ نوامبر سال جاری میلادی، آنکارا و دولت وفاق ملی لیبی دو توافقنامه امضا کردند که یکی از آن‌ها به همکاری نظامی دو طرف و دیگری به مرزهای دریایی کشورها در مدیترانه شرقی مرتبط بود. به دنبال این توافق نظامی، اردوغان گفت اگر دولت وفاق ملی درخواست کند، ترکیه نیروی نظامی به لیبی اعزام می‌کند.

نیروهای خلیفه حفتر از آوریل (فروردین) گذشته به منظور به تصرف درآوردن طرابلس از شرق لیبی به سوی پایتخت حرکت کرده‌ و جنگ شرورانه‌ای را به راه انداخته‌اند.

نخست وزیر ایتالیا فردا به ترکیه می‌رود

جوزپه کونته نخست وزیر ایتالیا نیز برای گفتگو با مقامات ترکیه درباره تحولات لیبی، فردا به آنکارا پایتخت ترکیه سفر می‌کند.

جوزپه کونته، نخست وزیر ایتالیا به دعوت رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه فردا ۲۳ دی به آنکارا سفر می‌کند.

به گزارش «دفتر ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه»، کونته در نخستین سفر خود به ترکیه پس از تصدی مقام نخست وزیری ایتالیا، به بررسی همه جانبه روابط و اقدامات آتی برای توسعه همکاری‌ها خواهد پرداخت.

محور دیدارهای نخست وزیر ایتالیا بررسی و تبادل نظر پیرامون آخرین تحولات منطقه و جهان و مسئله لیبی خواهد بود.