تهران- ایرنا - محققان دانشگاه کمبریج انگلیس با بررسی نحوه عملکرد متفورمین (رایج‌ترین داروی دیابت) توانستند ارتباط بین این دارو و یک پروتئین کلیدی موجود در خون را شناسایی کنند.

به گزارش پایگاه خبری مدیکال ساینس، این مولکول که با عنوان GDF۱۵ شناخته می‌شود، یکی از فاکتورهای رشد بوده و از پروتئین‌های نظارتی سلول محسوب می‌شود. این مولکول مجموعه‌ای از فعالیت‌های زیستی را انجام داده و در بسیاری از بافت‌های بدن وجود دارد.
مولکول‌های GDF۱۵ در مجاورت متفورمین عملکرد بسیار موثری در کنترل دیابت نوع ۲ دارد. اکنون محققان توانستند مکانیزم مولکولی را شناسایی کنند که بر اساس آن متفورمین و مولکول‌های GDF۱۵ با تعامل با یکدیگر موجب کاهش وزن و ایجاد تعادل انرژی در بیماران می‌شود.
بر اساس این تحقیقات، تقریبا تمام کاهش وزن افرادی که متفورمین مصرف می‌کنند، در اثر دخالت GDF۱۵ ایجاد می‌شود. با وجود این متفورمین به طور مستقل نیز روی کاهش گلوکز و انسولین اثرگذار است. همچنین مشخص شد در بدن تمام بیمارانی که متفورمین را به صورت مستمر مصرف می‌کنند میزان GDF۱۵ افزایش قابل توجهی دارد.
متفورمین پرمصرف‌ترین داروی کنترل دیابت در جهان است که در سال ۱۹۹۵ به تایید سازمان غذا و داروی آمریکا رسید، اما در اروپا از چند دهه قبل به طور وسیع مورد استفاده قرار می‌گرفت. اما سابقه مصرف این دارو بسیار قدیمی‌تر است و ماده موثر آن در فرانسه قرون وسطی از گیاهی موسوم به Galega officinalis گرفته می‌شد و توسط شفادهندگان آن دوران برای درمان تکرر ادرار که یکی از نشانه‌های اصلی دیابت است، تجویز می‌شد.
اکنون محققان در تلاشند تا منشا GDF۱۵ و نحوه مدیریت آن در بدن را به طور دقیق شناسایی کنند.  
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature منتشر شده است.