در حالی که شواهد نشان می دهد راب مکایر سفیر انگلیس در تهران در تجمع غیر قانونی مقابل دانشگاه امیرکبیر و همزمان با سردادن شعارهای ساختارشکن حضور داشته، اندرو موریسون ادعا کرد که دستگیری سفیر انگلیس نقض آشکار قوانین بین المللی است.
وی افزود: این مهم است که ایران متوجه باشد برای ما این موضوع تا چه اندازهای جدی است.
سفیر انگلیس در تهران که در تجمع شنبه شب گذشته در مقابل دانشگاه امیرکبیر حاضر شده بود، برای دقایقی بازداشت شد.
مرکز اطلاع رسانی و ارتباطات نیروی انتظامی بامداد دوشنبه در این ارتباط اعلام کرد: ساعت ۱۸:۳۵ روز شنبه سفیر کشور انگلستان به همراه فرد دیگری با حضور در میان تجمع کنندگان مقابل دانشگاه امیر کبیر تهران از تجمع کنندگانی که در حال سر دادن شعارهای ساختار شکنانه بودند، فیلمبرداری میکرد.
با هوشیاری مأموران پلیس امنیت ناجا، سفیر انگلیس شناسایی و به صورت نامحسوس تحت نظر قرار گرفت و در ساعت ۱۹:۱۰ دستگیر و پس از اقدامات اولیه قانونی به نماینده وزارت امور خارجه تحویل شد.
گفتنی است؛ فرد همراه سفیر انگلیس با مشاهده این صحنه اقدام به فرار کرد و به سفارت انگلستان پناه برد.
سفیر انگلیس در تهران همچنین بعد از ظهر یکشنبه به دلیل رفتار نامتعارف و حضور در تجمعات غیرقانونی توسط دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل اروپا به وزارت امور خارجه فراخوانده شد.
در این احضار، مراتب اعتراض رسمی جمهوری اسلامی ایران به سفیر و دولت انگلیس ابلاغ شد.
در این دیدار به مکایر یادآوری شد که حضور سفرای خارجی در تجمعات غیرقانونی هیچ تناسبی با مسؤولیتهای ایشان به عنوان نماینده سیاسی کشور متبوع خود ندارد و مخالف مفاد کنوانسیون ۱۹۶۱ روابط دیپلماتیک وین است و دولت انگلیس باید در این خصوص توضیح دهد.
کنوانسیون وین درباره روابط کنسولی تصریح کرده است: تمامی اشخاصی که از مزایا و مصونیت ها بهرهمندند، بدون آن که به مزایا و مصونیت های آنان لطمهای وارد آید مکلفند قوانین و مقررات دولتپذیرنده را محترم شمرده و از مداخله در امور داخلی آن دولت خودداری کنند.
با این حال، معاون وزیر امور خارجه انگلیس بدون اشاره به اقدام غیر قابل توجیه سفیر این کشور در تهران، عنوان کرد: در جریان ملاقات با حمید بعیدی نژاد، عنوان کردم که این اتفاق نباید دوباره تکرار شود.
موریسون خواستار ضمانت جان کارکنان سفارت این کشور در تهران شده و ادعا کرده است که دولت لندن تلاش می کند تا مسیر گفت وگو را به عنوان بهترین راه برای حل اختلافات میان دو کشور حفظ کند.
معاون وزیر امور خارجه انگلیس همچنین «اهمیت تحقیق کامل و شفاف» درباره علت سقوط هواپیمای اوکراینی در آسمان تهران را مورد تأکید قرار داد و مدعی شد: از بین رفتن جان مردم در این سانحه یک فاجعه است و ما به مردم ایران که در سوگ از دنیا رفتگان هستند، تسلیت میگوییم.
هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ شرکت هواپیمایی اوکراینی با ۱۶۷ مسافر و ۹ خدمه پروازی که صبح چهارشنبه (۱۸ دی) تهران را به مقصد کییف پایتخت اوکراین ترک میکرد، حوالی شهر جدید پرند در استان تهران سقوط کرد. در این حادثه که به جان باختن تمامی سرنشینان منجر شد، ۱۴۷ مسافر ایرانی این پرواز ایرانی بودند.
بامداد شنبه گذشته ستاد کل نیروهای مسلح ایران تأیید کرد که بر اثر بروز خطای انسانی و غیرعمد، هواپیمای خطوط هوایی اوکراین مورد اصابت قرار گرفته است. این ستاد اطمینان خاطر داد با پیگیری انجام شده اصلاحات اساسی در فرآیندهای عملیاتی در سطح نیروهای مسلح، امکان تکرار این گونه خطاها را غیرممکن ساخته و بلافاصله مقصر آن را به سازمان قضایی نیروهای مسلح معرفی کند تا با اشتباههای روی داده، برخورد قانونی صورت گیرد.