سعید یاری روز پنجشنبه در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به پیوند خواهرخواندگی تبریز با شهر مگلیف در بلاروس، تأکید کرد: این موضوع بستر فرهنگی مناسبی برای توسعه مراودات استان آذربایجان شرقی با بلاروس در زمینههای مختلف است.
وی با بیان اینکه بلاروس از نظر شاخصهای صنعتی، کشور پیشرفتهای است و در تولید برخی از محصولات کشاورزی، جزو چند کشور اول دنیاست، افزود: با توجه به تعرفه تجارت ترجیحی بلاروس با اتحادیه اروپا، این کشور میتواند حلقه توسعه روابط اقتصادی با اروپا باشد.
سفیر ایران در بلاروس با اشاره به اینکه مبادلات تجاری دو کشور در حد انتظار نیست، گفت: استان آذربایجان شرقی با توانمندیهایی که دارد میتواند پیشگام توسعه روابط و مراودات تجاری و اقتصادی با این کشور باشد.
استاندار آذربایجان شرقی هم با تأکید بر توسعه همکاریهای اقتصادی، فرهنگی و علمی با کشورهای حوزه اوراسیا، گفت: این استان به دلیل ظرفیتهای مشترک با کشورهای این حوزه میتواند محور مراودات ایران با این کشورها باشد.
محمدرضا پورمحمدی با اشاره به سیاستهای یکجانبهگرایانه آمریکا در منطقه و ناامنیهای ناشی از آن، گفت: جمهوری اسلامی ایران مقتدرتر از آن است که این تحولات، روابط ما را با کشورهای مختلف تحت تأثیر قرار دهد.
وی با بیان اینکه اروپا در بحث برجام نشان داد که اراده مستقل ندارد و وابسته به آمریکاست، افزود: در این شرایط باید بتوانیم با کشورهای مستقل از جمله کشورهای حوزه اوراسیا که وضعیت متعادلی از نظر توسعه دارند، ارتباط برقرار کنیم.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به ظرفیتهای کمنظیر استان در زمینههای مختلف بویژه صنایع معدنی، پتروشیمی، شیرینی و شکلات، فرش، چرم و قطعهسازی، گفت: نیازمند معرفی ظرفیتها و تبادل هیأتهای مختلف با بلاروس و همچنین برگزاری نمایشگاههای مشترک هستیم.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به ظرفیتهای مشترک در بخش کشاورزی و ساخت ماشینآلات کشاورزی، به یک تعامل دوسویه نیاز داریم و میتوانیم همکاریهای مشترکی در این حوزه شروع کنیم.
طی ۲۵ سال گذشته روابط دیپلماتیک بین بلاروس و ایران به سطح بالایی از همکاری های سیاسی و اقتصادی رسیده است.
در ماه ژوئن سال ۲۰۱۸ ملاقات بین الکساندر گریگورویچ لوکاشنکو رییس جمهور بلاروس و دکتر روحانی رییس جمهور ایران انجام شد.
به طور منظم، تبادل هیئت هایی در سطح وزرا و معاونین وزرا و همچنین در سطح کارشناسان در زمینه های صنعت، کشاورزی و حمل نقل بین دو کشور انجام شده است.
به رغم محدودیت های ناشی از تحریم ها، روابط تجاری – اقتصادی ایران و بلاروس کماکان بصورت فعالانه در حال گسترش هستند.
تبادل کالا بین دو کشور ، در سال ۲۰۱۵ برابر با ۷۰.۲ میلیون دلار آمریکا، در سال ۲۰۱۶ برابر با ۵۴.۵ میلیون دلار آمریکا و در سال ۲۰۱۷ برابر با ۱۵۴.۲ میلیون دلار بوده است.
اقلام اصلی صادراتی بلاروس به ایران در سالهای اخیر، فیبرهای اکریلیک و نخی، صفحات MDF، کامیون و قطعات یدکی آنها، لوازم آرایشی، لاستیک، اپتیک، بلبرینگ، تجهیزات پزشکی بوده است.
در مقابل ایران میوه جات تازه و خشک، آجیل، دستگاه های پزشکی و دارو را به بلاروس صادر می کند.
همکاریهای سرمایه گذاری بین دو کشور هم در حال توسعه می باشد و پروژه های سرمایه گذاری عمرانی گوناگونی در بلاروس توسط ایران در حال انجام است.
مهمترین مرحله توسعه همکاری دوجانبه بین دو کشور، برگزاری چهاردهمین نشست جلسه کمیسیون همکاری های بین المللی مشترک بلاروس و ایران در زمینه اقتصادی در ۲۳-۲۲ ژانویه سال ۲۰۱۸ بود.
در نتیجه این مذاکرات، نقشه راه توسعه همکاری های دو جانبه جمهوری بلاروس و جمهوری اسلامی ایران برای سال های ۲۰۲۰-۲۰۱۸، پیش نویس چهاردهمین نشست جلسه کمیسیون همکاری های بین المللی مشترک بلاروس و ایران در زمینه اقتصادی و همچنین ۸ تفاهم نامه بین محافل کسب و کار دو کشور در حوزه صنعت و تجارت به امضا رسید.
همکاریهای بین دو کشور در زمینه گردشگری نیز در حال توسعه می باشند.
بلاروس همچنان یک مقصد جذاب برای شهروندان ایرانی در چارچوب اکوتوریسم و طبیعت گردی، گردشگری فرهنگی و آموزش عالی محسوب می گردد. از آغاز سال ۲۰۱۷، حدود ۱۲۰۰ دانشجوی ایرانی در مقطع کارشناسی و دکترا در مراکز آموزش عالی جمهوری بلاروس شروع به تحصیل کرده اند.