رضا رضایی عصر روز پنجشنبه در حاشیه «کارگاه آموزشی آشنایی شهرداران جنوب آذربایجانغربی با تعرفه و بخشنامه بودجه» در میاندوآب در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: طبق قانون، درآمدهای پایداری مانند عوارض نوسازی برای شهرداریها پیشبینی شده است که شامل عرصه و اعیان است که بر اساس قانون سالانه مالیات بر ارزش افزوده برای هر متر مربع زمین و ساختمان ۱.۵ درصد قیمت منطقهای عوارض نوسازی تعلق میگیرد.
وی با بیان اینکه این عوارض قابل دریافت از سوی شهرداریهاست، گفت: اگر این مهم تحقق یابد بدون شک سال به سال میزان آن افزایش مییابد که منبع درآمد پایداری برای شهرداریهاست.
وی با اشاره به اینکه عوارض کسب و پیشه نیز محل درآمد پایداری برای شهرداری است، افزود: شاید یک سال از محل ساخت و ساز و یا فعالیت کارخانه آسفالت، درآمد بیشتری عاید شهرداری شود ولی بسته به شرایط جامعه هیچ تضمینی برای تحقق چنین درآمدهایی برای سالهای آینده وجود ندارد.
«رضایی» اظهار داشت: همچنین فعالیت کارخانه آسفالت و یا شن و ماسه میتواند درآمد برای شهرداری داشته باشد ولی کارخانه آسفالت هیچ وقت درآمد پایداری محسوب نمیشود.
وی در خصوص درآمد شهرداریهای استان از محل عوارض محلی، افزود: امسال درآمد بیشتر شهرداریها از این محل نسبت به پیشبینیهایی که شهرداریها داشتند تحقق یافته ولی با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، درآمد ناشی از ارزش افزوده آنگونه که مدنظر بود تحقق نیافته است.
وی بیان کرد: از سوی دیگر وجود نیروهای مازاد در شهرداریها و بالا بودن هزینههای جاری این نهاد، موجب شده که مشکلات مالی در شهرداریها بوجود آید.
رییس گروه شهری استانداری آذربایجانغربی در خصوص برگزاری این کارگاه آموزشی نیز گفت: در این دوره تغییرات و بخشنامههایی که در طول سال در تعرفه عوارض محلی و بودجه اعمال شده، آموزش داده شد.
وی با بیان اینکه با این آموزش مشکلی در تدوین بودجه و تعرفه عوارض محلی شهرداریها ایجاد نمیشود، افزود: دوره آموزشی تعرفه عوارض محلی و بودجه هرسال در ماههای دی و بهمن به علت تدوین تعرفه عوارض محلی و بودجه شهرداریها در چهار شهر استان شامل ۲ شهر در جنوب و ۲ شهر در شمال استان برگزار میشود.
«رضایی» با بیان اینکه قانون بودجهنویسی تغییر یافته و بودجه، بیشتر به صورت عملیاتی خواهد بود، گفت: در این روش هزینههای هر واحد به صورت ریز آنالیز شده و برای جلوگیری از بروز خطا در تدوین بودجه در این دوره روشهای تدوین آموزش داده میشود.
وی با اشاره به اینکه تدوین تعرفه عوارض محلی تغییر نیافته است، افزود: در این بخش اگر دریافت تعرفه در خصوص موضوعی در دیوان عدالت اداری ابطال شده باشد این امر به اعضای شورای شهرها گفته میشود که در بررسی بودجه این موارد را مدنظر داشته و برای جلوگیری از ابطال مجدد دیگر آن را تصویب نکنند.
وی گفت: در تدوین بودجه و تعرفه عوارض محلی ضمن در نظر گرفتن توان مالی مردم و اقتصاد شهر، عوارضی که وضع میشود باید قابل دریافت و وصول باشد.
«رضایی»، با بیان اینکه ضریب بودجه برحسب قیمت منطقهای نیز افزایش مییابد، گفت: بر حسب تورم؛ افزایشتعرفهها طبیعی است چرا که هزینههای شهرداری توسط مردم با پرداخت عوارض تامین میشود.
وی با اشاره به اینکه علاوه بر آن هر ماه از محل مالیات ارزش بر افزوده مبالغی به شهرداریها پرداخت میشود، بیان کرد: این مبالغ در قالب عوارض ملی که از سایرها سازمانها مانند فروش نفت، صدور گذرنامه طبق قانون هر ماه به صورت سرانه جمعیتی به شهرداریها پرداخت میشود.
در این دوره شهرداران، مسوولان و کارشناسان مالی و درآمد و اعضای شورای شهرهای جنوب آذربایجانغربی شامل میاندوآب، بوکان، شاهیندژ و تکاب و شهرهای تابعه این شهرستانها حضور داشتند.
در این دوره، آموزش تعرفه عوارض محلی و بخشنامه بودجه سال آینده شهرداریها به شرکت کنندگان ارایه شد.