حزب مسیحی «المَرَده» به رهبری «سلیمان فرنجیه» پنجشنبه شب اعلان کرد در صورتی در دولت جدید به ریاست «حسان دیاب» مشارکت می کند و به آن رای اعتماد می دهد که به جای یک وزارتخانه ، ۲ وزیر به این حزب اختصاص یابد.
فراکسیون «گردهمایی ملی» در مجلس لبنان به ریاست «طونی فرنجیه» فرزند «سلیمان فرنجیه» رهبر حزب مسیحی «المرده» ۵ نماینده در این مجلس دارد و حسان دیاب وزارت خدمات عمومی به ریاست «لمیا یمین الدویهی» را به این حزب داده است.
المرده اعلان کرده که دولت جدید، دولت «جبران باسیل» رهبر جریان آزاد ملی است و المرده مانعی برای تشکیل آن ایجاد نمی کند اما مشارکت نیز برایش امکان پذیر نیست.
حزب «سوسیالیست ترقی خواه دُروزی» به رهبری «ولید جنبلاط» هم از اختصاص یک وزارت خانه به آن ناراضی است و درخواست ۲ وزارتخانه کرده است.
فراکسیون «گردهمایی دموکراتیک» در مجلس لبنان به ریاست «طلال ارسلان» وابسته به حزب یاد شده ۹ نماینده در مجلس دارد و حسان دیاب، وزارت امور اجتماعی، مهاجران و پناهندگان به ریاست «رمزی مشرفیه» را به این حزب داده است.
دروزی ها هم چنین درخواست تغییر وزیر پیشنهادی و نیز خواهان وزارت صنعت - که به حزب الله لبنان اختصاص یافته - به جای وزارت امور اجتماعی کرده اند. روزنامه ی الاخبار چاپ بیروت امروز (جمعه) نوشت که حزب الله برای حل مشکل، با این جابجایی موافقت کرده است.
کاتولیک ها هم تاکید کرده اند که از اختصاص یک وزیر ( وزارت حفظ محیط زیست و توسعه اداری به ریاست منال مسلم ) به این طایفه راضی نیستند و مانند ارمنی ها که ۲ وزیر در کابینه ی جدید دارند آنها هم خواستار ۲ وزارتخانه هستند.
نخست وزیر منتخب، وزارت گردشگری و فرهنگ ( مارتینه اوهانیان) و وزارت اقتصاد (امل حداد) را به طایفه ی ارمنی های لبنان اختصاص داده است.
این مانع تراشی و بهانه جویی در شرایطی اتفاق می افتد که پیش از این ۲ مانع اصلی یعنی اختلاف میان «نبیه بری» رییس مجلس با حسان دیاب و اختلاف میان جبران باسیل رهبر جریان آزاد ملی با دیاب و بری ، به کمک حزب الله لبنان برطرف شده بود.
روزنامه الاخبار نوشت: حزبالله نقش بسیار مهمی در حل مشکلی که بین متحدان خودش در مورد تشکیل دولت وجود داشت، بازی کرد. زیرا بری بر تشکیل دولت تکنو - سیاسی با ۲۴ وزیر و دیاب بر تشکیل دولت تکنوکرات (فن سالار) با ۱۸ وزیر اصرار میکردند.
این دو دیروز (پنجشنبه) در کاخ عین التینه در غرب بیروت با هم دیدار و در مورد تسریع در تشکیل کابینه ی تکنوکرات (فن سالار) با ۱۸ وزیر، توافق کردند.
الاخبار افزود: جبران باسیل هم به سمت شرکت نکردن در دولت حسان دیاب پیش میرفت و اصرار داشت که افزون بر وزارتخانه های خارجه و نیرو، وزارت خانه های اقتصاد و دفاع نیز به جریان آزاد ملی اختصاص یابد که با مخالفت رییس مجلس مواجه شد. اما حزبالله توانست بری و باسیل هم پشت یک میز بنشاند و از دیاب پشتیبانی کند، تا تمام گرهها در مسیر تشکیل دولت برطرف و وزیران مشخص شوند.
روزنامه «الجمهوریه» چاپ بیروت نوشت: دلیل دستیابی به این روند در تشکیل دولت، یک نگرانی و یک ناکامی بود. نگرانی از افزایش اعتراض ها در خیابانها در روز های اخیر و ترس گروه تشکیل دهنده دولت از این که این اعتراض ها وضعیت جدیدی را در کشور ایجاد کند، بنابراین ترجیح دادند هرچه سریعتر دولت جدید تشکیل دهند تا وضعیت تحت کنترل بماند، چون اگر مسائل بیش از این پیچیده شود، دیگر کنترل آن سخت تر خواهد شد.
این روزنامه افزود: دلیل دیگر این بود که گروه ها و احزاب پشتیبان دیاب متوجه شدند که ناکامی در تشکیل دولت، بر طرفداران این احزاب تاثیر منفی دارد و نشان میدهد که آنها نمیتوانند دولت تشکیل دهند و این ناکامی خسارتهایی برای این احزاب و دولت لبنان ایجاد خواهد کرد، بنابراین تصمیم گرفتند با شروط دیاب برای تشکیل دولت جدید، موافقت کنند، با تأکید براین که زمان تشکیل آن بیش از یک هفته طول نکشد.
این دولت مطابق شروط و معیارهای زیر که «حسان دیاب» شنبه گذشته اعلام کرد، شکل گرفته است:
- دولت کوچک با ۱۸ وزیر (۹ مسلمان و ۹ مسیحی)
- دولت فن سالار (تکنوکرات)، متخصص و غیرسیاسی
- مشارکت بالای زنان در این دولت
- نبود وزیران دولت پیشین که با آغاز جنبش اصلاحی مردم لبنان ساقط شد
- استفاده نکردن از نمایندگان مجلس به عنوان وزیر کابینه ی جدید
- حذف وزیران مشاور یا وزیران به اصطلاح دولت در کابینه ی جدید
- ادغام برخی وزارت خانه ها
بر مبنای شروط و معیارهای بالا، توزیع وزارت خانه ها و نام وزیران دولت جدید لبنان به شرح زیر است:
الف – مسلمانان ( اهل سنت با احتساب نخست وزیر، ۴ وزیر، شیعه ۴ وزیر و دُروزیان یک وزیر)
ا- اهل سنت: نخست وزیر (حسان دیاب)، وزارت کشور (طلال اللاذقی ) ، وزارت ارتباطات (طلال حواط)، وزارت آموزش، ورزش و جوانان (ریاضه طارق مجذوب)
۲- شیعه: وزارت دارایی (غازی وزنی)، وزارت کشاورزی و اطلاع رسانی (سالم درویش)، وزارت بهداشت ( علی حیدر) و وزارت صنعت و تجارت (عبدالحلیم فضل الله)
۳- دُروزی : وزارت امور اجتماعی، مهاجران و پناهندگان (رمزی مشرفیه)
همان گونه که بالاتر اشاره شد ممکن است ۲ وزارت صنعت و امور اجتماعی برای حزب الله و دروزی ها جابجا شوند.
ب – مسیحیان: (مارونی ها چهار وزیر، ارتدوکس ها ۲ وزیر، ارمنی ها ۲ وزیر و کاتولیک ها یک وزیر)
۲- مارونی ها: وزارت خارجه ( ناصیف حِتّی)، وزارت دادگستری (ماری کلود نجم)، وزارت خدمات عمومی (لمیا یمین الدویهی) و وزارت کار (دمیانوس قطار)
۳- ارتدوکس ها: وزارت دفاع و معاون نخست وزیر (میشل منسا)، وزارت نیرو و انرژی (ریمون غجر)
۴- ارمنی ها: وزارت گردشگری و فرهنگ ( مارتینه اوهانیان) و وزارت اقتصاد (امل حداد)
۵- کاتولیک ها: وزارت محیط زیست و توسعه اداری (منال مسلم)
نخست وزیر منتخب لبنان این اسامی را از میان فهرست هایی که رهبران مذهبی و سیاسی، احزاب و فراکسیون های مجلس ارایه کرده اند انتخاب نموده است.
چهار زن در میان اعضای هیات دولت جدید حضور دارند و حسان دیاب قرار بود امروز اعضای هیات دولت خود را برای گرفتن امضای رییس جمهوری به کاخ بعبدا ارایه کند که به نظر می رسد مانع تراشی های تازه ، هم چنین تشدید راه بندان و اعتراض های خیابانی ، اقدام وی را به تاخیر بیندازد.
دیاب از شخصیت های اهل سنت، استاد دانشگاه آمریکایی بیروت و وزیر پیشین تربیت و آموزش عالی لبنان پایان ماه گذشته با کسب ۶۹ رای، بیشترین آرای نمایندگان مجلس ملی این کشور را به دست آورد و به عنوان «نامزد پست نخست وزیری» مامور تشکیل کابینه شد.