حزب لیبرال در کانادا غلبهای قاطع و طولانیمدت بر دولت این کشور داشته و با چند دهه اداره کشور در سده بیستم در میان کشورهای توسعهیافته رکورددار بوده است تا حدی که برخی این حزب را حزب غالب سیاسی در این کشور می دانند. این حزب از نگاه برخی به عنوان حزب چپ میانه توصیف میشود. برخی معتقدند این توصیف بیشتر ناظر بر مواضع اجتماعیاش باشد، چراکه همانگونه که از نام حزب برمیآید، رویکرد اقتصادی حزب، لیبرال توصیف میشود، با این حال، نظام خدمات اجتماعی کانادا بهویژه در بحث خدمات درمانی و بهخصوص در گفتوگوهای سیاسی داخلی در میان دموکراتهای چپگرای آمریکا به عنوان نمادی از سوسیالیسم و خدمترسانی موفق اجتماعی مطرح شده است. یکی از افرادی که از این حزب به عنوان بیست و سومین نخست وزیر کانادا انتخاب شد، جاستین پیر جیمز ترودو بود.
تولد، خانواده و تحصیلات
جاستین ترودو متولد ۲۵ دسامبر ۱۹۷۱ میلادی در اتاوا است. او از جمله سیاستمدارانی محسوب می شود که در یک خانواده سیاسی پرورش یافت چراکه پدرش پیر الیوت ترودویی بود که پانزدهمین نخستوزیر کشورش بود و مادرش مارگارت ترودو نام داشت.
ترودوی پدر یک دوره ۱۱ ساله از ۱۹۶۸ تا ۱۹۷۹ میلادی، مسوولیت نخستوزیری را برعهده داشت و پس از یک فاصله اندک تقریبا یکساله نخستوزیری جوزف کلارک در ۱۹۸۰ میلادی دوباره این عنوان را در اختیار گرفت تا با حضور چهارساله تا ۱۹۸۴میلادی، جمع دوران نخستوزیری خود را به ۱۵ سال برساند. ترودوی پدر با نبوغی کم نظیر و با درایت خود کانادا را با یک سلسله اقدامات بنیادی در دهه های نیمه دوم سده بیستم به سرعت به کشوری مدرن با اقتصادی پیشرفته و به ویژه کشوری با حقوق و آزادی های مدنی کم نظیر برای شهروندانش تبدیل کرد. دوره ۱۵ ساله نخست وزیری او عملاً دوره گذار این کشور بود که هم در زندگی مردمش تغییراتی اساسی ایجاد شد و هم نقشی ویژه و جایگاهی بی بدیل در جهان یافت.
جاستین ترودو از همان ابتدای زندگی به واسطه شغل پدر سفرهای زیادی را به همراه خانواده به مناطق مختلف جهان داشت. در ۱۹۷۷ میلادی زمانی که ۶ سال داشت، پدر و مادرش از یکدیگر جدا شدند؛ طلاقی که او علتش را ۳۰ سال اختلاف سنی پدر و مادرش میداند. جاستین ۲ برادر به نام های میشل و الکساندر (ساشا) داشت که میشل در حال اسکی در کوهستان های بی سی بر اثر ریزش بهمن در ۱۹۹۸ میلادی درگذشت. این حادثه بر زندگی خانواده اش اثرات عمیقی گذاشت.
او مدرک کارشناسی خود را در رشته ادبیات از دانشگاه مک گیل اخذ کرد. پس از آن در رشته آموزش شروع به تحصیل کرد اما پس از ۲ سال ترجیح داد، تحصیلش را در دانشگاه بریتیش کلمبیا دنبال کند. به همین دلیل هم به ونکوور نقل مکان کرد و در ۱۹۹۸ میلادی فارغالتحصیل شد. در سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۲ میلادی هم به آموختن چند رشته و موضوع از جمله نمایش، زبان فرانسوی، مطالعات اجتماعی و ریاضیات پرداخت.
جاستین در ۲۰۰۵ میلادی با سوفی گرگوار مجری تلویزیون در مونترال ازدواج کرد. سوفی در دوران کودکی همکلاس مایکل کوچکترین برادر جاستین بود که حاصل این ازدواج ۲ پسر به نام زاویر جیمز و آدرین و یک دختر به نام الا-گریس مارگارت بود.
قدم در راه سیاست
جاستین از جوانی کمابیش فعالیتهای سیاسی داشت و در انتخابات فدرال ۱۹۸۸ میلادی از جان ترنر حمایت کرده بود. البته پس از ۲۰۰۰ میلادی فعالیتهای سیاسی اش افزایش یافت تا اینکه پس از شکست لیبرالها در انتخابات فدرال در ۲۰۰۶ میلادی به عنوان رییس کارگروه نوسازی جوانان حزب منصوب شد و در نهایت در ۲۰۰۷ میلادی به عنوان نماینده حزب لیبرال جهت شرکت در انتخابات از حوزه انتخابیه پپینو انتخاب شد. انتخابات فدرالی که وی در اکتبر ۲۰۰۸ توانست نماینده حزب بلوک کبکوا را شکست دهد و به عنوان نماینده وارد مجلس عوام کانادا شود. در این انتخابات اگر چه لیبرالها شکست سختی خورده و محافظهکاران به قدرت رسیدند اما آغاز راهی برای ترودوی جوان بود تا اینکه پنج سال بعد در ۲۰۱۳ میلادی به جایگاه رهبری حزب رسید. در سایه رهبری او، حزب لیبرال که در دوران افولی تاریخی با فقط ۳۶ کرسی از ۳۳۸ کرسی در جایگاه سوم به سر میبرد، ۲ سال بعد یعنی در ۲۰۱۵ میلادی با رشدی که رکورد تاریخی را شکست، حزب خود را پیروز انتخابات کرد و خود به نخستوزیری رسید. دولت او البته چهار سال بعد در انتخابات۲۰۱۹ میلادی با کاهش تعداد کرسی به دولتی اقلیتی تبدیل شد.
کارنامه نخستوزیری
ترودو در انتخابات ۲۰۱۵ میلادی لیبرال ها را رهبری کرد و موفق شدند با کسب ۱۸۴ کرسی به یک پیروزی تاریخی دست پیدا کنند و به تقریباً یک دهه حاکمیت حزب محافظه کار پایان دادند. کارنامه نخست وزیری او نشان می دهد که او در صحنه افکار عمومی غربی به عنوان نخستوزیری که در مسایل اجتماعی رویکردی لیبرال دارد در میان هوادارانش محبوبیت خوبی جلب کرده است.
البته مخالفانش، او را به عوامگرایی و عوامفریبی متهم می کنند که این اتهام ها به مواضع و برخی رفتارهای خرق عادت او مانند شکل و رنگ خاص جورابهایش و نیز برخی از رفتارهای جوان پسندانه در دوران رقابتهای انتخاباتی مانند نمایش شوخی افتادن از پله در مقابل دوربینهای خبری بازمی گردد.
ترودو و دونالد ترامپ
مدتی پیش بنگاه خبررسانی کانادا ویدئوی کوتاهی منتشر کرد که در آن به نظر می رسید، جاستین ترودو حین صحبت با بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس و امانوئل ماکرون رییس جمهوری فرانسه، ترامپ را مسخره میکند. پس از انتشار این ویدئو دونالد ترامپ هم ترودو را به دورویی متهم کرد. البته ترودو نیز بهتازگی در ادامه انتقادها به سیاستهای ترامپ، تلویحاً او را از مقصران سانحه هواپیمای اوکراینی در ایران دانست. ترودو به فاصلهگرفتن از رویکردهای پیشین در قبال عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی متهم است.
ترودو و سقوط هواپیمای اوکراینی در ایران
پس از اینکه هواپیمای اوکراینی در ایران سقوط کرد، نخستوزیر کانادا در گفت وگو با «گلوبال نیوز تیوی» تنشزایی در منطقه را عامل اصلی قربانی شدن مسافران هواپیمای اوکراینی تلقی کرد. وی در این باره می گوید: اگر تنشی نبود؛ اگر تنشهای اخیر منطقه نبود، اتباع کانادایی اکنون در کنار خانوادههایشان بودند. ترودو همچنین با لحنی شاکیانه گفت قطعاً ترجیح میداد از قبل در جریان قصد آمریکا برای اقدام علیه سردار سلیمانی قرار بگیرد حال آنکه چنین اتفاقی نیفتاد. وی در این باره اظهار داشت: آمریکا تصمیمهای خود را میگیرد. ما تلاش میکنیم در زمینه مسایل مهم مانند یک جامعه بینالمللی رفتار کنیم. اما گاهی برخی کشورها بیآنکه متحدانشان را در جریان بگذارند؛ اقداماتی انجام میدهند.
پس از آن ترودو در مراسم یادبود کشتهشدگان این پرواز در شهر ادمونتون کانادا شرکت و تاکید کرد و گفت که کانادا امروز و در روزهای پیشرو خانواده بازماندگان را تنها نمیگذارد. به خانواده قربانیان عمیقا تسلیت گفت.