به گزارش خبرگزاری آناتولی در روز یکشنبه، اردوغان افزود: متاسفانه جامعه جهانی تاکنون پاسخ مناسب را به حملات بی محابای خلیفه حفتر علیه دولت مشروع لیبی نداده است. امیدهایی که از طریق آتش بس و اجلاس برلین جوانه زده، نباید قربانی جاهطلبیهای سوداگران آشوب و خون در لیبی شود. همچنین نقض قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل از سوی حفتر کودتاگر و حامیان وی برای مدت مدیدی نادیده گرفته شده است.
رییس جمهوری ترکیه دیروز نیز هشدار داد که اگر «دولت وفاق ملی» لیبی در طرابلس سقوط کند، اروپا با تهدید تروریستی در خاک خود مواجه خواهد شد.
وی در مقاله ای در نشریه «پولیتیکو» نوشت: گروههای تروریستی مانند «داعش» و «القاعده» که متحمل شکست در سوریه و عراق شدهاند، زمین حاصلخیز برای ظهور دوباره خود پیدا خواهند کرد.
اردوغان در یادداشت خود در نشریه پولیتیکو ادامه داد: اروپا تمایل کمتری به حمایت نظامی از لیبی دارد. گزینه آشکار دولت وفاق ملی لیبی همکاری با ترکیه است که پیشتر وعده کمک نظامی به آنها داده ایم .
وی افزود: ما نیروهای امنیتی لیبی را آموزش می دهیم و به آنها برای مبارزه با تروریسم، قاچاق انسان و دیگر تهدیدات جدی علیه امنیت بین المللی کمک می کنیم.
انتقاد ترکیه از میزبانی یونان از خلیفه حفتر
مولود چاووشاوغلو وزیر امور خارجه ترکیه نیز در انتقاد از یونان گفت: میزبانی دولت یونان از خلیفه حفتر، در برابر روند برقراری صلح در لیبی مانعتراشی میکند.
وی در پیام توئیتری خود به مسأله اکتشاف نفت و گاز و توافقنامه دریایی لیبی و ترکیه نیز پرداخت و اظهار داشت: زیادهخواهی یونان و روم یونانینشین در منطقه مدیترانه شرقی، حقوق همسایگان را نقض میکند. دولت یونان سال گذشته با نادیده گرفتن دولت مشروع لیبی، حقوق و منافع همسایه جنوبی خود را نقض و قراردادهایی با شرکتهای نفت و گاز درباره استخراج منابع انرژی در حوزه دریایی بین دو کشور امضا کرد.
چاووشاوغلو در پیام توئیتری خود افزود که اقدامات یونان تنها به افزایش تنش در منطقه و تداوم بیثباتی در لیبی کمک میکند.
پایتخت آلمان امروز میزبان رهبران و مقامات سیاسی ۱۲ کشور و ۴ شرکت چندملیتی، برای برگزاری نشستی در خصوص لیبی و تلاش برای دستیابی به آتش بسی پایدار و روندی سیاسی در این کشور خواهد بود.
توقف درگیریها، ایجاد فضای اعتماد میان طرفین و دستیابی به صلح پایدار در چارچوب تمامیت ارضی لیبی، از محورهای این نشست خواهد بود که به میزبانی آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان برگزار میشود.
به اعتقاد کارشناسان، آلمان با میزبانی از این نشست که پس از برگزاری اجلاس گروه-بیست و همچنین کنفرانس افغانستان انجام میشود، در حال پررنگتر کردن نقش سیاسی خود در روابط بین المللی است.
کنفرانس برلین به ابتکار ترکیه و روسیه و پس از توافق آتش بس در لیبی برگزار می شود.
روسای جمهور ترکیه، روسیه، فرانسه، مصر، کنگو، الجزایر و نخست وزیر کشورهای انگلستان و ایتالیا به همراه رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور لیبی و نمانیدگان اتحادیه آفریقا و عرب در این نشست شرکت دارند. وزیر امور خارجه امارات نیز در نشست برلین حضور مییابند.
انتظار می رود که در این کنفرانس بین المللی در خصوص مسائل مربوط به حل بحران لیبی از جمله مسئله پایان اقدامات جنگی و برقراری آتش بس دائمی بین طرفهای متخاصم و آغاز گفت و گوهای سیاسی و وحدت ملی تحت نظارت سازمان ملل تبادل نظر شود.
البته "هایکو ماس" وزیر خارجه آلمان پیشتر تاکید کرده بود که پیام نشست برلین واضح است و آن اینکه بحران لیبی راه حل نظامی ندارد و همه طرف ها باید از این فرصت برای بازگشت به روند سیاسی تحت نظارت سازمان ملل و به دور از دخالت های خارجی استفاده کنند.
"آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل متحد نیز چهارشنبه گذشته اعلام کرد که نشست برلین قرار است به ۶ محور اساسی شامل پایان دادن به درگیری ها و آتش بس دائمی، ممنوعیت استفاده از سلاح، اصلاح نظام امنیتی، بازگشت به روند سیاسی، اصلاحات اقتصادی و احترام به قوانین حقوق بشری در لیبی بپردازد.
فائز السراج، رئیس شورای ریاستی دولت وفاق ملی لیبی و خلیفه حفتر رهبر دولت شرق لیبی نیز در این کنفرانس حضور خواهند داشت.
ترکیه، ایتالیا و الجزایر از دولت آشتی ملی که از طرف سازمان ملل به رسمیت شناخته میشوند، حمایت می کنند و فرانسه، امارات و مصر از خلیفه حفتر پشتیبانی میکنند. روسیه نیز نفوذ زیادی بر روی حفتر دارد.