ورود به نیم سال دوم هر سال مصادف با گرم شدن تنور جشنوارههای هنری است که مهمترین آنها را رویدادهای آمیخته با نام فجر تشکیل می دهد. جشنواره های بینالمللی تئاتر، فیلم، موسیقی و جشنواره ملی تجسمی فجر نه تنها به عنوان ویترین فعالیت های هنری کشورمان شناخته می شود که ترسیم کننده فعالیت یک سال آتی هنرمندان عرصه های مختلف ایران زمین نیز هست. اما دی سال جاری با سلسله حوادث تلخی چون ترور ناجوانمردانه سردار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی به دست نیروهای آمریکایی در خاک عراق بود که جامعه ایران را در بُهتی عظیم فرو برد. هنوز سایه تلخ این اتفاق بر آسمان ایران بود که از دست دادن تعدادی از هموطنان در پرواز بوئینگ ۷۳۷ هواپیمایی اکراین و بعد سیل جنوب شرقی ایران در استان سیستان و بلوچستان، غم و سوگ را به دم و بازدم ایران و ایرانی سنجاق کرد.
در چنین لحظات و روزهایی، هنرمندان نیز مانند آحاد افراد جامعه سوگوار این اتفاقات غمبار بزرگ بودند که در این میان زمزمه انصراف و تنها گذاشتن قافله همراهان و همکاران عرصه سینما با انصراف مسعود کیمیایی از جشنواره فیلم فجر، باعث شد تعدادی دیگر از هنرمندان عرصههای مختلف با هدف همراهی در این سوگ دم از انصراف و پیاده شدن از قطار جشنوارههای ملی و بینالمللی فجر زدند. در عرصه تئاتر نیز تعدادی هنرمندان نمایش کشور در فضای مجازی و نه به شکل رسمی از انصراف و عذر غیبت شان در جشنواره خبر دادند؛ اما نادر برهانیمرند دبیر سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با انتشار دو نامه و فراخوان هنرمندان به اتحاد و همدلی تحت پویشی با تیتر تئاتر؛ هنر همدلی و اتحاد و برگزاری نشست با هنرمندان، بهترین مسیر برای بازتاب همسویی و همدردی هنرمندان با مصائب پیش آمده در جشنواره و تکریم سیل مخاطبان این رویداد دانست. اتفاقی که کارگر افتاد و شاهد بازگشت اغلب هنرمندان به قطار جشنواره بودیم.
ایرج راد در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با اشاره به آنکه هنرهای نمایشی پیشینه، خاستگاه و ریشهای از آیینها و نمایشهای مردمی داشته و دارند، گفت: وقتی تنها در شکلگیری یکی از شاخههای هنری مانند تئاتر به عنوان هنری زنده، پویا و جریان ساز شاهد چنین ارتباط تنگاتنگی با تار و پود زندگی عموم مردم، آیینها، سنن و رفتارهای فرهنگی آنها هستیم؛ مسلم است که ایجاد مودت، همدلی و همراهی میان تمامی افراد جامعه به وضوح بازتاب دهنده جایگاه و نقش تاثیرگذار هنر، هنرمند و محصولات هنری آنها خواهد بود.
رسالت هنرمند تقویت ضریب آرامش، اطمینان بخشی و تلاش برای همدلی
وی ادامه داد: از هزارههای دور تا به امروز تمامی مردمان وقتی به خواست، نیت و نگاه مشترکی میرسیدند برای انتقال آن به نسلهای آینده و ماندگارکردن آن نیت و خواسته اجتماعی تلاش میکردند تا روایتی نمایشی را چاشتی آن نیت و هدف خود کنند. همین مساله به آنها کمک می کرد تا به بالاترین درجه فراگیری، جهانشمول بودن و قدرت تاثیرگذاری آن خواسته شان بر تک تک افراد جامعه دست پیدا کنند.
به گفته رییس هیات مدیره خانه تئاتر، تمامی افراد جامعه برای زیست و زندگی سالم علاوه بر ارتزاق جسمی نیازمند غذا و خوراک روحی و معنوی هستند. در این میان جامعه اندیشمند، صاحب تفکری فراگیر و مورد وثوق مردم یعنی جامعه هنرمندان هستند که مهمترین رسالت و وظیفه شان تهیه خوراک مناسب روحی برای افزایش ضریب آرامش، اطمینان بخشی و تلاش برای روحیه همدلی و همگرایی در جامعه به واسطه آثار هنری شان است.
اعتماد مردم به هنرمندان در بالاترین سطح و حد خود است
راد هنرمندان را صادقترین افراد جامعه دانست که در تمامی سختیها و شیرینیها دوشادوش دیگر مردمان تلاش می کنند تا از جزئیترین تا کلیترین خواستهها، مطالبات و دغدغههای مردم را به واسطه تولیدات هنری از یک سو با آنها و از سوی دیگر به مسئولان و افرادی که هدایت امور جامعه و مردم را بر عهده دارند انتقال دهند.
وی خاطرنشان کرد: به همین سبب است که از دیرباز تا به امروز اعتماد مردم به جامعه هنرمندان برای اثرگذاری و اثربخشی در پیشبرد و توسعه اهداف فرهنگی جامعه در بالاترین حد و سطح خود قرار داشته و دارد.
بازیگر نمایشهای ارثیه ایرانی؛ آمیز قلمدون و شب روی سنگفرش خیس تصریح کرد: در تمامی جوامع دولتها از جناحها، تفکرات و نگرشهای مختلف برای چند سالی به روی کار می آیند و می روند. مسلم است که در این میان افرادی از جامعه همسو با تفکرات آنها هستند و عدهای دیگر از افراد جامعه ممکن است که رویکرد و نگاه شان با نگاه دستاندرکاران امور اجرایی جامعه متفاوت باشد.
اما در این میان ارتباط، شناخت و اعتمادی که مردم به هنرمندان داشتهاند به دولت، جناح و یا گروهی وابسته نیست و این ارتباطی دائمی بوده. چراکه آنها بر این مساله اتفاق نظر دارند که با وجود هر رویکرد و نگاهی در هدایت جامعه، هنرمندان هستند که وظیفه انتقال خواستهها، مطالبات و دغدغههای مردم را به مسئولان اقتصادی، سیاسی و فرهنگی برعهده داشته و دارند.
مهمترین رسالتهای هنرمندان ایجاد وحدت، همدلی و همگرایی
راد با اشاره به آنکه هنرمندان در هر جامعهای نقش والدین معنوی افراد آن جامعه را بر عهده دارد که وظیفهشان آرامش بخشی و تهیه و خوراک گروهی مناسب برای رشد و تعالی فرهنگ افراد آن جامعه است یادآور شد: به واسطه این ارتباط تنگاتنگ و ناگسستنی میان عموم مردم و جامعه هنرمندان است که یکی از مهمترین رسالتهای هنرمندان ایجاد وحدت، همدلی و همگرایی میان عموم افراد جامعه با هر طیف، نگاه، سلیقه و جهانبینی متفاوت است. این همان مسئلهای است که فصل ممیز میان فعالیت هنرمندان و مسئولان اداری و اجرایی جامعه را رقم می زند.
دولت؛ همسو با هنرمندان برای تقویت روحیه همدلی در میدان باشد
رئیس هیات مدیره خانه تئاتر تاکیدکرد: هر چقدر پیوند و رابطه دولت با هنرمندان قوی و پیوستهتر باشد به سبب ارتباط تنگاتنگ هنرمندان با مردم شاهد توسعه و تعالی هرچه بیشتر و شکلگیری عمیقتر زنجیره اتحاد و همدلی میان عموم مردم با بدنه دولت و حاکمیت جامعه هستیم. این همان مسالهایست که امروز بیش از هر زمانی نیازمند آنیم.
راد تصریح کرد: خوشحالیم که در این میان بار دیگر دولت همسو با هنرمندان تمام قد برای ایجاد اتحاد و همدلی یاریگر جامعه هنرمندان است. هنرمندان نیز برای تحقق این مثلث مهم در خط مقدم تولید و ارائه محصولات فرهنگی و هنری به تمام افراد جامعه قرار دارند.