ورود به نیم سال دوم هر سال مصادف با گرم شدن تنور جشنوارههای هنری است که مهمترین آنها را رویدادهای آمیخته با نام فجر تشکیل می دهد. جشنواره های بینالمللی تئاتر، فیلم، موسیقی و جشنواره ملی تجسمی فجر نه تنها به عنوان ویترین فعالیت های هنری کشورمان شناخته می شود که ترسیم کننده فعالیت یک سال آتی هنرمندان عرصه های مختلف ایران زمین نیز هست. اما دی سال جاری با سلسله حوادث تلخی چون ترور ناجوانمردانه سردار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی به دست نیروهای آمریکایی در خاک عراق بود که جامعه ایران را در بُهتی عظیم فرو برد. هنوز سایه تلخ این اتفاق بر آسمان ایران بود که از دست دادن تعدادی از هموطنان در پرواز بوئینگ ۷۳۷ هواپیمایی اکراین و بعد سیل جنوب شرقی ایران در استان سیستان و بلوچستان، غم و سوگ را به دم و بازدم ایران و ایرانی سنجاق کرد.
در چنین لحظات و روزهایی، هنرمندان نیز مانند آحاد افراد جامعه سوگوار این اتفاقات غمبار بزرگ بودند که در این میان زمزمه انصراف و تنها گذاشتن قافله همراهان و همکاران عرصه سینما با انصراف مسعود کیمیایی از جشنواره فیلم فجر، باعث شد تعدادی دیگر از هنرمندان عرصههای مختلف با هدف همراهی در این سوگ دم از انصراف و پیاده شدن از قطار جشنوارههای ملی و بینالمللی فجر زدند. در عرصه تئاتر نیز تعدادی هنرمندان نمایش کشور در فضای مجازی و نه به شکل رسمی از انصراف و عذر غیبت شان در جشنواره خبر دادند؛ اما نادر برهانیمرند دبیر سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با انتشار دو نامه و فراخوان هنرمندان به اتحاد و همدلی تحت پویشی با تیتر تئاتر؛ هنر همدلی و اتحاد و برگزاری نشست با هنرمندان، بهترین مسیر برای بازتاب همسویی و همدردی هنرمندان با مصائب پیش آمده در جشنواره و تکریم سیل مخاطبان این رویداد دانست. اتفاقی که کارگر افتاد و شاهد بازگشت اغلب هنرمندان به قطار جشنواره بودیم.
داریوش ارجمند در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با اشاره به این مساله که مهمترین رسالت و وظیفه هنرمندان در همراهی و همگامی با فضای جامعه بازتاب مطالبه و دغدغه مردم با روایت و زبان لطیف و فراگیر هنر است، یادآورشد: هنر اصیل و متعهد، هنری است که بازتاب دهنده اندیشه و حلقه واسط میان افراد جامعه با دولتمردان و مسئولان باشد.
هنر هنرمندان؛ بازتاب دهنده خواست مردم به مسوولان
وی با تاکید بر آنکه دلیل اعتماد و اقبال مردم نسبت به جامعه هنرمندان ارتباط بی واسطه این جامعه با مردم از تمامی قشرها با هر نگاه و تفکری است، افزود: در حقیقت مردم، جامعه هنرمندان و فعالان این عرصه را گروهی از طیف و طبقه خود میدانند که این بار به واسطه حرفه، نگاه و احساسشان در ارتباط گیری با فعل هنر، میتوانند مهمترین خواستهها، نیازها، دغدغهها و مطالبات مردم را به گونهای بازتاب دهند که نه تنها مانند آینه ای جامعه خود را در تولیدات آثار هنری ببینند که همین آینه بازتاب دهنده خواستههای مردم به مسوولان و دولتمردان نیز به شمار رود.
ارتباط مستقیم هنرمند با مردم نشان دهنده عمق فرهنگ جامعه است
ارجمند با تاکید بر آن که جامعه فرهنگی جامعهای است که در آن طبقه هنرمند در ارتباطی مستقیم و بی واسطه با مردم تلاش میکند تا بخشی از نیازها و خواستههای آنها را با زبانی فراگیر مانند هنر و محصولات هنری بیان کند، خاطرنشان کرد: تاریخ کهن و فرهنگ غنی ایرانی به آن سبب در جهان مورد احترام است که همواره تمامی خواستهها، فعالیتها و جنبشهای اجتماعی، اقتصادی، مدنی و حتی سیاسی آن، نخستین جایگاه بروز و ظهورشان در تولیدات و محصولات فرهنگی و هنری آشکار می شود.
دلیل احترام بالای مردم به هنرمندان و جامعه هنری این است که نخستین مجرا و بی واسطه ترین منظر برای بیان دغدغهها و خواستهای مردم به دولتمردان، حکمرانان و ادارهکنندگان امور مختلف اجرایی در کشور همواره به واسطه هنرمندان و محصولات آنهاست.
دست گرم هنرمندان؛ مرهم آلام جامعه
بازیگر سریالهای ماندگار و خاطره انگیزی چون امام علی(ع)، تعبیر وارونه یک رؤیا و ستایش تصریح کرد: در طول تاریخ غنی کشورمان در مواجهه با تمامی ناملایمات و اتفاقاتی که خاطرهای تلخ را بر حافظه جاری میان ملت ایران رقم زده است؛ همواره هنرمندان و تولیدات فرهنگی - هنری آنها بوده که مانند دستی گرم برای مرهم آلام جامعه پیشاپیش هر مدیر و مسئولی یاریگر مردم بوده است. درست به همین سبب است که هنر در طول تاریخ غنی و پر افتخار کشورمان مرهمی دائمی بر زخم افراد جامعه بوده است و نه مسکنی مقطعی.
این بازیگر پیشکسوت هنرمندان و فعالان عرصه فرهنگ و هنر را سربازان و خادمان پر افتخار تاریخ و فرهنگ ایران دانست و یادآور شد: فصل مهمی از دفاع، اتحاد و همدلی جاری در جامعه را میتوان در فعالیت هنرمندان در تمامی ساحتها در طول تاریخ غنی کشورمان و به ویژه طی دهههای اخیر و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد بود.