ورود به نیم سال دوم هر سال مصادف با گرم شدن تنور جشنوارههای هنری است که مهمترین آنها را رویدادهای آمیخته با نام فجر تشکیل می دهد. جشنواره های بینالمللی تئاتر، فیلم، موسیقی و جشنواره ملی تجسمی فجر نه تنها به عنوان ویترین فعالیت های هنری کشورمان شناخته می شود، که ترسیم کننده فعالیت یک سال آتی هنرمندان عرصه های مختلف ایران زمین نیز هست. اما دی سال جاری با سلسله حوادث تلخی چون ترور ناجوانمردانه سردار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی به دست نیروهای آمریکایی در خاک عراق بود که جامعه ایران را در بُهتی عظیم فرو برد. هنوز سایه تلخ این اتفاق بر آسمان ایران بود که از دست دادن تعدادی از هموطنان در پرواز بوئینگ ۷۳۷ هواپیمایی اکراین و بعد سیل جنوب شرقی ایران در استان سیستان و بلوچستان، غم و سوگ را به دم و بازدم ایران و ایرانی سنجاق کرد.
در چنین لحظات و روزهایی، هنرمندان نیز مانند آحاد افراد جامعه سوگوار این اتفاقات غمبار بزرگ بودند که در این میان زمزمه انصراف و تنها گذاشتن قافله همراهان و همکاران عرصه سینما با انصراف مسعود کیمیایی از جشنواره فیلم فجر، باعث شد تعدادی دیگر از هنرمندان عرصههای مختلف با هدف همراهی در این سوگ دم از انصراف و پیاده شدن از قطار جشنوارههای ملی و بینالمللی فجر زدند. در عرصه تئاتر نیز تعدادی از هنرمندان نمایش کشور در فضای مجازی و نه به شکل رسمی از انصراف و عذر غیبت شان در جشنواره خبر دادند؛ اما نادر برهانیمرند دبیر سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با انتشار دو نامه و فراخوان هنرمندان به اتحاد و همدلی تحت پویشی با تیتر تئاتر؛ هنر همدلی و اتحاد و برگزاری نشست با هنرمندان، بهترین مسیر برای بازتاب همسویی و همدردی هنرمندان با مصائب پیش آمده در جشنواره و تکریم سیل مخاطبان این رویداد دانست. اتفاقی که کارگر افتاد و شاهد بازگشت اغلب هنرمندان به قطار جشنواره بودیم.
بهروز غریبپور در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با اشاره به آنکه مفهوم و ذات هنر بر محور زیباییشناسی استوار است یادآور شد: امر زیبا و تلاش برای انتقال مفاهیم زیبا در جامعه همواره بر عهده هنرمندان بوده است. شک و تردیدی در این مساله وجود ندارد که توسعه و فراگیری مفاهیم زیبا، آرامشبخش و مهرآفرین از مهمترین مولفههاییست که هنر در اختیار تمامی انسانها قرار داده و در این میان هنرمندان رسولان انتقال آرامش و امید به جامعه به شمار می روند.
در تمامی جوامع یکی از مهمترین مراتب سنجش بلوغ فرهنگی به ارتباط گسترده هنرمندان با عموم افراد جامعه و میزان تاثیرگذاری آنها بر جریان فرهنگی جامعه باز میگردد. این در حالی است که کشورمان ایران با سابقه فرهنگی هزاران ساله خود، نه تنها توانسته بیشترین تاثیر را به واسطه فعالیتهای فرهنگی و هنری در جامعه ایجاد کند که موج این تأثیرگذاری و جریانسازی به واسطه فرهنگ ایرانی به تمام جهان اشاعه پیدا کرده است.
کارگردان اپراهای مولوی، رستم و سهراب و عاشورا با تاکید بر این نکته که یکی از مهمترین مولفههای فرهنگ و هنر ایرانی تاکید بر نوعدوستی، صلح و مهرورزی است خاطرنشان کرد: از هزارههای پیش تا به امروز با مرور فعالیتهای فرهنگی و هنری در قالب شعر، داستان، نقاشی، نمایش و گونههای دیگر هنری؛ همواره مولفههای نوعدوستی، مهرورزی و صلح در تمامی رفتارهای فرهنگی و اجتماعی مردمان ایران زمین به وضوح قابل رصد کرد.
به گفته غریبپور؛ حوادث اخیر در کشورمان که تمامی مردم ایران را سوگوار و داغدار کرده است نیز مانند دیگر اتفاقات و حوادث در طول تاریخ ایران از چشم هنرمندان پنهان نمانده است. در چنین شرایطی است که بار دیگر شاهدیم تمامی هنرمندان برای احیا و تقویت روحیه اتحاد و همدلی بار دیگر با زبان تأثیرگذار و مبتنی بر امر زیبا در خلق آثار هنری نه تنها بازتاب دهنده داغِ همدردی و سوگواری جامعه هنرمندان با عموم افراد جامعه هستند که از سوی دیگر شاهد تلاش آنها برای التیام زخمها و آلامی هستیم که به واسطه اتفاقات اخیر تمامی ارکان جامعه و به ویژه عموم مردم را متاثر کرد.
سرپرست گروه تئاتر عروسکی آران یادآور شد: هنرمندان روحی حساس و احساسی بسیار لطیف دارند و با کوچکترین اتفاق در بطن و متن جامعه متاثر میشوند. حوادث اخیر نیز بر هنرمندان تاثیری صدچندان در افزودن حس همراهی، همدردی، سوگواری و غم آنها داشته است و به همین سبب بار دیگر شاهدیم که اغلب هنرمندان با فرو خوردن و هضم کردن این غمها و دردها تلاش می کنند تا بار دیگر به واسطه هدیه ای که خداوند به آنها ارزانی داشته، با نگاه هنرمندانه نه تنها همسویی و همراهی خود را با آحاد افراد جامعه مستحکمتر از قبل کنند که بار دیگر با دست مهربان هنر و هنرمند؛ آلام جامعه را مرهمی دیگر گذارند.