در گفت و گوی روزنامه رسالت با آل اسحاق رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، آمده است: رهبر فرزانه انقلاب عدم وابستگی اقتصادی کشور به نفت را نجات یافتن تلقی کرده و فرمودند که این وابستگی باید به اتمام برسد. یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق و وزیر اسبق بازرگانی، در مورد فرمایشات مقام معظم رهبری در خطبه نماز جمعه در گفتوگو با «رسالت» گفت: «صحبت های رهبر انقلاب در مورد مسائل اقتصادی از نکات بسیار مهمی برخوردار بود و کلیدواژه ایشان برای حل مشکلات کشور در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، قدرتمند شدن کشور و مردم بود.»وی ادامه داد: «اینکه قدرت به چه معناست و چگونه میتوان آن را به دست آورد، بحث مهم و قابلتأملی است. واقعیت امر این است که قدرت اقتصادی نقش بسیار مهمی را در تمام ارکان کشور بهویژه در جنگ اقتصادی که امروزه علیه ماست، ایفا می کند. همچنین قدرت اقتصادی در حوزههای توسعه و آیندهنگری کشور و در روابط بینالملل نیز نقش چشمگیری دارد. حقیقت تلخ این است که مشکلات امروز ما به دلیل عدم استفاده کامل از توانایی خودمان است.»
*مدیریت اقتصادی درستی نداریم
آل اسحاق افزود: «اکنون بااینکه در حوزه منابع نفت و گاز، فرآوردههای اقتصادی، موقعیت جغرافیایی و نیروی انسانی جوانی مشکلی نداریم؛ اما همچنان بعد اقتصادی کشور راضی کننده نیست. این مشکل ازیکطرف به الگوی اقتصادی، تدابیر، سیاستها و از طرف دیگر بهنظام مدیریت اقتصادی کشور بازمیگردد. یعنی اقتصاد ما مدیریت متناسبی که باید داشته باشد را ندارد.»وی با تأکید بر اهمیت توجه به اقتضائات جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به اهداف، گفت: «موفقیت در الگوهای نظامی، علمی، حتی سیاسی ناشی از تناسب با اقتضائات جمهوری اسلامی ایران بوده ضمن اینکه شاخصههای علمی نیز در آن مطرح است. اما روحیه انقلابی، جهادی و ارزشهای آرمانی ما در اقتصاد یک نوعی از سکولار است. بر این اساس اقتصادی که متناسب با جمهوری اسلامی ایران باشد نیز موفق خواهد بود.»
رئیس اتاق مشترک ایران و عراق ادامه داد: «جمهوری اسلامی ایران از ۳ واژه تشکیلشده است. جمهور، اسلام و ایران. بدین معنا که هر طرح و ایدهای برای سامان یافتن باید این سه مؤلفه را بهعنوان مؤلفههای اصلی در نظر بگیرد. متأسفانه در حوزههای اقتصادی این سه مؤلفه نادیده گرفتهشدهاند. اگر به دنبال قدرت اقتصادی هستیم باید شاخصهای مربوط به آن اعم از الگو، سیاستها، مدیریتها و خطمشی را علاوه بر نیازهای حرفهای و ذاتی آن به همراه داشته باشیم.»
*نفت و پشت پرده ای از سیاست ها
آل اسحاق با تأکید بر اتحاد برای نجات از وابستگی به نفت گفت: «برای به حقیقت پیوستن این هدف بزرگ، یک اتحاد نظر در تمام ارکان اقتصادی لازم است. نمی توان جدا شدن از نفت را در حالی آرزو کنیم که بخواهیم بودجه کشور و سرمایهگذاریها هنوز به نفت و درآمدهای حاصل از آن وابسته است. جدا شدن از نفت یک عبارت است که دنیایی از سیاستها پشت آن قرار دارد.» وزیر اسبق بازرگانی با اشاره به راهکارهایی برای جدا شدن نفت از بودجه کشور ابراز کرد: «برای این کار، در ابتدا باید صادرات کشور ساماندهی شود و از طرفی دیگر کسری حاصل از نفت را با صادرات غیرنفتی جبران کنیم. طبق سخنان چندین ساله رهبری، مدل اقتصادی کشور باید برون زای بروننگر باشد. بدین معنا که تولیدات ازلحاظ قیمت و کیفیت قابلرقابت و سیاست تجاری، صادرات و واردات در محور واردات برای تولید و در خدمت صادرات باشد.»
آل اسحاق ابراز کرد: «اگر خواستار عدم وابستگی به نفت هستیم، تولیدات کشور باید جایگزین درآمد نفتی شود که در طول این مسیر واحدهای بسیار و اشتغال نیز ایجاد میشود. در این صورت زیربناها، ارزشگذاریها، آموزشهای دانشگاهی، حملونقل و بسیاری از بخشهای مختلف سامان پیدا می کنند.
طبق این اصل باید برخی علل و عوامل متعدد سامان پیدا کند تا به این هدف برسیم. اگر این اهداف بههمپیوسته، به سرانجام نرسند، اقتصادی سامانیافته، آرزویی بیش نخواهد بود.» وی ادامه داد: «اکنون کشور در شرایط جنگ و تهدید اقتصادی از خارج و داخل است و دیدگاه های مختلفی برای اداره کشور وجود دارد. اگر تمام این دیدگاه در حوزه اقتصاد همجهت نشوند این بعد مهم کشور مانند ماشینی خواهد بود که هر چرخ آن به یک سمت بچرخد و در انتهای این کشمکش بیشک مسئلهای را حل نمیکند و حتی می توان عاقبت بدی را برای آن پیش بینی کرد. بنابراین یک نگاه ملی یکسان از جانب همه دولت، نخبگان، مردم و رسانه باعث سامان دهی اقتصاد کشور خواهد بود.»
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در آخر با تأکید بر توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری، تصریح کرد: «باید از مجموعه داراییها و آوردها حداکثر استفاده را کرد و بهرهبرداری را تا سطح ایدهآل بالا برد و همچنین الزامات کار را مدنظر قرارداد. تا زمانی که یک استراتژی مشخص و قابلقبول همگانی در این حوزه وجود نداشته باشد، مشکلات اقتصادی حل نمیشود. خوشبختانه بعد از ۴۰ سال مدل و الگویی با ۲۴ بند اقتصاد مقاومتی تدوینشده است. اگر مجلس، دولت و نهادها بعد از ۴۰ سال تجربه، این بندها را قبول، باور و با جدیت اجرا کنند بیشک تمام مشکلات در حوزه اقتصاد و نفت حل خواهد شد.»