تهران-ایرنا- آیین‌نامه حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان و تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات در آبان ماه سال ۸۹ تصویب شد اما آنطور که باید اجرایی نشد، در چند سال اخیر توجه ویژه‌ای از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری نسبت به حمایت از استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش‌‎بنیان شکل گرفت به طوری که این معاونت محدودیت‌های بسیاری را رفع کرد.

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با توجه به بودجه‌ها و روابطی که در اختیار دارد، اقدام به ارائه امتیازات متنوعی به شرکت ها و موسسات دانش بنیان می‌کند، این حمایت ها در راستای کمک به کاهش هزینه ها و افزایش آگاهی این شرکت ها و موسسات است. 

آیین‌نامه حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان و تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات در سال ۱۳۹۱ برای نهادهای اجرایی لازم الاجرا شد، البته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دولت یازدهم و دوازدهم پا را فراتر از این قانون گذاشته و با افزودن حمایت های خود، گام های موثری در پیشبرد اهداف و سیاست های تحقق اقتصاد مقاومتی و اقتصاد مبتنی بر دانش برداشته است.

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری امتیازاتی اعم از تخفیف دوره های آموزشی، تخفیف ویژه خرید نرم افزار، تخفیف هزینه تست آزمایشگاهی، حمایت صادراتی، صدور مجوز استقرار، برگزاری نمایشگاه داخلی و خارجی، تخفیف پخش آگهی در صدا و سیما، حمایت از کالای ساخت داخلی و حمایت از آزمایشگاه های بخش خصوصی را در نظر گرفته است.

مشکلات حقوقی و اداری دانش بنیان‌ها رو به بهبود است

رییس پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: زمان شکل گیری یک کسب و کار برای موفقیت و ارزش آفرینی مهمترین موضوعی که باید صاحب کسب و کار به آن توجه کند، نیازمند تلاش زیادی است زیرا مسیر ساده و آسان نیست.

مجید دهبیدی پور افزود: ایجاد ارزش افزوده، کارآفرینی و خلق ارزش فرآیندی سخت و دشوار است بنابراین کسی که فعالیت در این مسیر را انتخاب می کند باید دشواری‌های آن را نیز بپذیرد.

وی در مقایسه فضای کسب و کار ایران با سایر کشورها، اظهار داشت: در خصوص شاخص های فضای کسب و کار مانند شکل گیری، تسهیل و توسعه آن دچار ضعف هستیم و نیاز به تقویت بیشتر داریم.

دهبیدی پور اضافه کرد: صاحبان کسب و کار به خصوص کسب و کارهای نوپا دچار مسائل مختلفی هستند اما در چند سال اخیر مسائل اداری و حقوقی پیش روی دانش بنیان ها رو به بهبود است.

رییس پارک علم و فناوری شریف ادامه داد: فرآیند عملکرد صاحبان کسب و کار دانش بنیان در مقایسه با ۱۰ سال گذشته بسیار مطلوب شده است، به عنوان مثال تا ۲ سال گذشته قانونی به نام حمایت از شرکت های دانش بنیان وجود نداشت اما تصویب آن در خصوص معافیت های مالیاتی و ۱۱۵ عنوان سرویسی که به شرکت های دانش بنیان از سوی معاونت علمی ارائه می شود، بسیار به فعالیت فناوران کمک کرده است.

وی در خصوص معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان اظهار داشت: بر اساس توافق به عمل آمده با سازمان امور مالیاتی، شرکت‌های دانش‌بنیان، مورد تایید کارگروه «ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان و نظارت بر اجرا»  می‌توانند از معافیت مالیاتی فروش کالاها و خدمات دانش ‌بنیان استفاده کنند.

دهبیدی پور درادامه تصریح کرد: معافیت مالیاتی به همه درآمدهای شرکت های دانش‌بنیان تعلق نمی‌گیرد و صرفا در آمد ناشی از کالاها و خدمات دانش‌بنیان مشمول معافیت مالیاتی را شامل می شود.

رییس پارک علم و فناوری شریف تصریح کرد: با در نظر گرفتن تصویب قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان و تعداد مجوز صادره برای آنها روند انجام فعالیت های دانش بنیان سخت اما رو به بهبود است.

هم افزایی بین دستگاهی در راستای تسهیل فعالیت‌های دانش بنیان

چندی پیش سجاد عباسی فشمی دبیر اینوتکس ۲۰۲۰ در این باره به ایرنا گفته بود که قوانین و محدودیت‌هایی که در کشور برای انجام اقدامات استارتاپی به وجود آمده از چالش‌های پیش روی فعالیت هسته‌های نوآور و فناوران است برای رفع آنها نیاز است مسوولان هر حوزه در فعالیت‌های استارتاپی شرکت کنند و از نزدیک با فعالیت‌های تیم‌های نوآور و شرکت‌های دانش بنیان که ایده‌های جدید برای اعتلای کشور دارند، آشنا شوند، همچنین نیاز است بوروکراسی‌ها، خدمات و قوانینی که موجب اختلال در عملکرد استارتاپ‌ها شده تسهیل شود تا هسته‌های نوآور بیشتری به این عرصه جذب شوند.