عباس کشاورز عصر سه شنبه در آیین افتتاح هفتمین نمایشگاه نهاده های کشاورزی با تمرکز بر تولید داخلی افزود: جامعه ما باید غذای غنی را توسط عناصر غذایی دریافت کند زیرا تامین مکمل های غذایی برای همه مردم مقدور نیست.
کشاورز اضافه کرد: با وجود اینکه میوه و دانه خود دارای عناصر غنی هستند اما برای غنیسازی محصولات کشاورزی باید مواد مغذی گیاه از طریق تغذیه تامین شود.
وی اظهار داشت: به طور مثال گندم به طور طبیعی با دریافت کود سرک و اوره پروتئینش افزایش می یابد اما این کافی نیست و باید عناصر دیگر از جمله روی، آهن، کلسیم، منگنز را در محصولات کشاورزی تامین کنیم.
کشاورز تصریح کرد: طی سه سال گذشته بذر گندم را با عنصر روی آغشته کرده ایم با وجود اینکه اندکی قیمت آن افزایش یافته است اما محصول غنی شده است.
استاندارد سرب گندم ایران ۷ برابر اروپاست
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه استاندارد سرب در گندم ایران ۷ برابر استاندارد اروپا است، گفت: در حالی که ما دو برابراروپاییها گندم کشت می کنیم.
وی افزود: همچنین استاندارد جیوه گندم ایران ۹ برابر سختگیرانه تر است بنابراین محصولات کشاورزی ایران از سلامت و کیفیت بالایی برخوردار هستند.
کشاورز درباره میزان فلزات سنگین محصولات کشاورزی ایران اظهار داشت: در یک مقطع زمانی مطرح شد میزان فلزات سنگین برنج در کشور ما بالاست به همین منظور نمونه برداری هایی از برنج در ۴۶۰ نقطه کشور انجام شد که نتایج نشان داد برنج کشور دارای باقیمانده فلزات سنگین نیست.
وی آلودگی برنج به فلزات سنگین را طبق آزمایشات یک در ۱۰۰۰ دانست و اضافه کرد: جز دو نقطه از کشور که آب مورد نیاز شالیزارها از دو کارخانه صنعتی تامین می شد.
گوجه فرنگی تولیدی کشور نیترات ندارد
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی درباره این ادعا که گوجه فرنگی دارای رگه های سفید دارای نیترات و باقیمانده سموم کشاورزی است، تصریح کرد: برای رفع نگرانی مردم از یک هزارو ۲۰۰ گوجه فرنگی در مناطق مختلف نمونه برداری انجام شد که آن نشان داد حتی یک مورد آن ها نیتراتی بالاتر از حد مجاز نداشتند.
وی اظهار داشت: وجود رگههای سفید در گوجه به دلیل نوع رقم و ژنتیک آن است.
حتی یک کیلوگرم ذرت آلوده وارد کشور نشده است
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی درباره اینکه برخی ادعا دارند ذرتهای آلوده به کشور وارد شده است، گفت: حتی یک کیلوگرم از ذرت های آلوده موجود در گمرک به کشور وارد نشده است.
ضایعات بخش کشاورزی ناشی از ضعف مدیریتی
کشاورز اظهار داشت: طبق گزارش های موسسه گیاه پزشکی و سازمان فائو میزان ضایعات محصولات کشاورزی ناشی از ضعف مدیریت عوامل خسارت زا در مراحل تولید و پس از تولید بالا است و لازم است این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه مسائل ناشی از جنگ اقتصادی مشکلی برای کشور ایجاد نکرده است، افزود: هرچند که شرایط کمی برای فعالین اقتصادی و تولیدکنندگان دشوار شده است.
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: در شرایط فعلی فضا را برای انتقال دانش فراهم کرده ایم.
وی براین باور است که تنوع آفتکشها در بخش کشاورزی پایین است که این امر منجر به خسارت های زیادی در این بخش می شود بنابراین از تولید کنندگان انتظار میرود که برای رفع این مشکل اقدام کنند به طور مثال برای هر عامل خسارت زا پنج نوع آفت کش ارایه دهند.
کشاورز بر لزوم انتقال دانش تولید آفتکشهای کشاورزی به کشور اشاره کرد و گفت: در صورتی انتقال دانش و تکنولوژی به داخل کشور می توانیم علاوه برارزش افزوده، ایجاد اشتغال، هزینه های تولید را کاهش دهیم.
وی با بیان اینکه سموم مورد نیاز بخش کشاورزی کشور تامین است افزود: در بخش سموم نیازمند ایجاد اصلاحاتی در بخشهایی مانند پاشندهها، اصلاح زمان سمپاشی و اصلاح خود آفتکشها هستیم.
به گفته وی، لازم است آفتکشها آب کمتری استفاده کنند و تولید سموم تخصصی مورد توجه قرار گیرد.
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی افزود: اهمیت تولید آفتکشهای کم خطرتر در بخش کشاورزی مورد اهمیت است و باید به سمتی برویم که آفتکشهای بیولوژیک و زیستی همانند زنبور عسل بیشتر تولید شود که نیازمند سرمایه گذاری های بیشتر است.
به گفته وی، ایران مصرف کننده زیادی در بخش آفتکش ها نیست.
وی با اشاره به نوسات ارزی و تاثیر آن بر فعالیت فعالان بخش کشاورزی اظهار داشت: با وجود نوسانات ارزی در حال حاضر ارز اختصاصی به واردات آفتکشها ارز رسمی ۴۲۰۰ تومانی است.
به گفته وی، طی سال های اخیر با وجود نوسان ارز تشکلها توانستند به خوبی قیمتها را کنترل کنند تاجایی که گزارشی از گرانفروشی و عدم عرضه نداشتهایم.
ترکیب کودی در کاهش تنش های موثر است
کشاورز با بیان اینکه وضعیت تولید کودهای داخلی در کشور ارتقای مناسبی یافته است، گفت: در سالهای ۹۱ و ۹۲ حداقل مصرف کود را در طول ۲۰ سال گذشته کشور داشتیم و این محصول به درستی مورد استفاده قرار نمی گرفت.
وی افزایش مصرف کود و کودهای ترکیبی را درافزایش کیفیت محصول، کاهش عوامل خسارت زای طبیعی از جمله سرما، گرما، خشکسالی و افزایش عملکرد تولید موثر دانست.
کشاورز با بیان اینکه کودهای ما نقص فرمولی داشتند، افزود: البته از سال ۱۳۹۵ به بعد اوضاع کیفیت کودها بسیار بهبود یافت و کودهای بهتری وارد بازار شد.
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: در ۲.۵ سال گذشته بحران کود را پشت سر گذاشتیم و در شرایط فعلی اگر کود تولیدی کشور اختلافی با استانداردها داشته باشد حداکثر بین ۷ تا ۸ درصد است اما این ارقام در گذشته بسیار بالاتر بود.
به گفته وی، به واقع عدم تطابق با استانداردها اکنون کمتر از ۱۰ تا ۱۵ درصد است.
وی با بیان اینکه سازمان تعزیزات حکومتی کمک زیادی برای جلوگیری از کودهای بیکیفیت داشته است، گفت: در ۱.۵ سال گذشته هیچ موردی را به تعزیرات معرفی نکردیم که این امر بیانگر بهبود شرایط در این بخش است.
کشاورز با تاکید بر اینکه ترکیب کودهای استفاده شده در بخش کشاروزی نیز مورد اهمیت است، افزود: ترکیب کودی می تواند گیاه را در برابر سرما، گرما و خشکسالی محافظت کند به طور مثال استفاده از کود مناسب موجب می شود سیبهای زرد داخلشان قهوهای نشود و رنگ شادابی داشته باشند.
وی افزایش مصرف کودهای پتاسه در کشور را مناسب ارزیابی کرد و گفت: در سال های گذشته بین ۵ تا ۱۰ درصد کود پتاسه مصرف می شد اما اکنون این میزان به ۳۵ درصد رسیده است.
هفتمین نمایشگاه نهاده های کشاورزی با تمرکز بر تولید داخلی با حضور ۱۰۲ غرفه متشکل از تولیدکنندگان و واردکنندگان سم، کود و بذر آغاز به کار کرد.