بیرجند- ایرنا- رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات خراسان جنوبی گفت: وقوع جرایم سایبری در ۱۰ ماه گذشته سال جاری ۱۱۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل در استان افزایش یافت.

سرهنگ علی محمدپور روز چهارشنبه در نشست خبری با بیان اینکه کشف جرایم سایبری در استان نسبت به سال گذشته ۱۰۷ درصد رشد داشته است اظهار داشت: از ۱۰۰ درصد جرایم سایبری ۸۸ درصد جرایم مالی است که در بستر فضای مجازی انجام می‌شود.

وی با اشاره به پنج جرم اول استان در فضای مجازی گفت: برداشت‌های اینترنتی غیر مجاز با ۷۰ درصد در رتبه اول، کلاهبرداری رایانه ای با ۱۸ درصد رتبه دوم و مزاحم‌های اینترنتی، هک سامانه‌ها، سیستم‌ها و انتشار فیلم خصوصی افراد در رتبه‌های بعدی قرار دارد.

رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات خراسان جنوبی ادامه داد: از ابتدای امسال تاکنون ۲ میلیارد و ۶۵۰ میلیون تومان در بستر فضای سایبری از مردم استان کلاهبرداری و برداشت اینترنتی غیرمجاز  انجام شده است.

وی گفت: مردم خراسان جنوبی در حوزه دیجیتال نسبت به متوسط کشوری از سطح سواد پایین‌تر برخوردار هستند که این موضوع آسیب‌هایی را ایجاد می‌کند.

 محمدپور ضمن تاکید بر لزوم ارتقای سطح سواد رسانه‌ای مردم در استان بیان کرد: کلاهبرداری و برداشت‌های غیرمجاز اینترنتی از حساب مردم ناشی از سادگی و اعتماد بی‌جا در بستر فضای مجازی است.

وی عنوان کرد: در اکثر پرونده‌های مالی، پول به حساب شخصی غیر از فرد مجرم واقعی واریز می‌شود که آن نفر طعمه است.

رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات خراسان جنوبی اظهار داشت: در روند بررسی یک پرونده ۳۲۰ تراکنش مالی برای ۱۰ دقیقه به ثبت رسیده بود که پلیس فتا با همکاری بانک‌های مختلف فرد مجرم را شناسایی کرد.

وی با بیان اینکه زمان رسیدگی به شکایت‌ها و پرونده‌ها از نرم کشوری پایین‌تر است گفت: گاهی نبود سامانه‌های متمرکز برای پاسخ دهی به استعلام‌ها باعث طولانی شدن زمان رسیدگی به پرونده می‌شود که از دست استان خارج است.

محمدپور برنامه‌های پیشگیری را در کاهش آسیب‌های فضای مجازی موثر دانست و گفت: از ابتدای امسال ارتباط با رسانه‌های استان در بخش دیداری، شنیداری مکتوب و مجازی رشد خوبی داشته که امید است اثرات آن نمودار شود.

وی همچنین به نصب پیام‌های هشداردهنده در سطح شهر اشاره کرد و گفت: جذب داوطلبان مردمی در حوزه‌های تخصصی  رایانه‌ای، برگزاری کلاس‌های آموزشی برای دستگاه‌های اجرایی نیز در راستای آگاه سازی از آسیب‌های فضای مجازی از ابتدای امسال در دستور کار پلیس فتا بوده است.

رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات خراسان جنوبی بازدید کافی نت‌های سطح استان را یکی از برنامه‌های پلیس فتا عنوان کرد و افزود: از ابتدای امسال ۲۵۰ فقره بازدید انجام و ۵۴ مورد متخلف شناسایی شده است.

وی با بیان اینکه بازدیدهای سرزده به کافی نت‌ها منجر به کاهش ۵۰ درصدی تخلفات در این حوزه شده است اظهار داشت: از ابتدای امسال سه مورد پلمب کافی نت و ۲ مورد اخطار پلمب داشته‌ایم.

محمدپور در خصوص انتشار اخبار تحریک‌آمیز در وضعیت فعلی کشور و استان هشدار داد و گفت: انتشار هر مطلبی که باعث تشویش اذهان عمومی شود مورد تعقیب پلیس فتا است  و البته این مهم با آنچه رسالت اصلی رسانه‌ها است تفاوت دارد.

وی شماره تلفن همراه ۰۹۰۵۵۸۷۳۰۰۶ را برای پاسخگویی به هرگونه مشکل مردم در حوزه پلیس فتا اعلام کرد و گفت: این شماره به صورت شبانه روزی پاسخگو است و موارد اعلام شده در اسرع وقت پیگیری می شود.

رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات خراسان جنوبی با اشاره به جرایم انتخاباتی نیز گفت: هرگونه تخریب یا تبلیغات زودهنگام جرم محسوب شده  پلیس فتا این جرایم را پیگیری می‌کند.

وی تاکید کرد: زمان حقیقی تبلیغات در بازه زمانی مشخص شده و برای فضای مجازی نیز مصداق داشته و اگر خارج از آن زمان تبلیغاتی در فضای مجازی مشاهده شود برخورد خواهد شد.

محمدپور از راه اندازی پلیس فتا در چهار شهرستان استان خبر داد و گفت: هم اکنون پلیس فتا علاوه بر مرکز استان  در شهرستان‌های قاین، فردوس، نهبندان و طبس راه اندازی شده که دسترسی مردم تاثیر بسیار مثبتی داشته است.

وی با بیان اینکه کلاهبرداری سایبری از داخل زندان‌های استان تاکنون گزارش نشده است گفت: اما امکان کلاهبرداری به واسطه تلفن وجود دارد که در حوزه پلیس آگاهی است.

رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات خراسان جنوبی متوسط سن مجرمان فضای مجازی را ۳۰ تا ۵۰ سال اعلام کرد و  یادآور شد: بیش از ۶۰ درصد مبالغی که کلاهبرداری اینترنتی شده بعد از کشف برگشت داده می‌شود.