سرپرست اداره حفاظت محیط زیست سروآباد روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این سنجاب ها توسط ماموران انتظامی بیجار از متخلفان و سودجویانی از شهرستان های بانه استان کردستان و سردشت استان آذربایجان غربی در حین خروج از استان کشف و ضبط شده بودند.
مسعود محمودی افزود: با توجه به اینکه شهرستان سروآباد یکی از زیستگاه های اصلی و طبیعی سنجاب ایرانی در کشور است و این پستاندار کوچک می تواند نقش بسزایی در احیای جنگل های بلوط زاگرس ایفا کند، توسط اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان جهت رها سازی به منطقه حفاظت شده کوسالان و شاهو فرستاده شدند.
وی اضافه کرد: پس از بررسی وضعیت جسمانی این سنجابها و تایید سلامت آنها توسط دامپزشک عصر دیروز توسط محیطبانان در منطقه حفاظت شده کوسالان رها و به دامان طبیعت بازگشتند.
محمودی یادآور شد: زیبایی منحصربفرد این پستاندار کوچک باعث شده تا برخی افراد سودجو اقدام به زنده گیری، اسارت و نگهداری آن در منزل می کنند و همین امر یکی از دلایل کاهش نسل این گونه پستاندار با ارزش است.
سرپرست اداره حفاظت محیط زیست سروآباد با بیان اینکه سنجاب با مخفی کردن میوه بلوط در زیر خاک، در گسترش و تجدید حیات جنگل نقش بسیار مهمی در اکوسیستم ایفا می کند، تاکید کرد: از عموم مردم تقاضامندیم از زنده گیری و نگهداری این حیوان خودداری کنند و اجازه ندهند برخی افراد سودجو برای کسب منفعت شخصی و سودجویی این حیوان را در طبیعت زنده گیری کنند.
محمودی گفت: سنجاب ها از دانه، میوه، جوانه، برگ، پوست درختان تغذیه میکند و برای فصل زمستان مقدار زیادی مواد غذایی و به خصوص دانه بلوط را در سوراخهای زمین، زیر ریشه، یا سوراخ درختان مخفی می کند که این کار، کمک فراوانی به رشد و تجدید حیات جنگلهای بلوط میکند.
وی افزود: تخریب زیستگاه بدلیل دخل و تصرف اراضی از سوی عامل انسانی، آتش سوزی جنگل و خشکیدن درختان بلوط و همچنین شکار و قاچاق این جاندار به منظور فروش آن به عنوان حیوان خانگی مهمترین عوامل تهدید کننده حیات سنجاب ایرانی است.
سنجاب ایرانی بومی مناطق جنگلی غرب کشور است و در جنگل های بلوط زاگرس از سردشت آذربایجان غربی، کردستان تا مناطق چهارمحال بختیاری، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد و فارس دیده میشود.
مهمترین زیستگاه سنجاب ایرانی در ایران، جنگلهای بلوط از جمله سروآباد منطقه حفاظت شده کوسالان شاهو است.
منطقه حفاظت شده کوسالان و شاهو با وسعت ۵۷ هزار و ۲۳۶ هکتار در استان کردستان، حد فاصل شهرستان های سروآباد، مریوان و کامیاران واقع شده است.
در این منطقه تاکنون ۱۱۷ گونه پرنده، ۲۳ گونه پستاندار، ۱۷ گونه خزنده و ۲۴۲ گونه گیاهی شناسایی شده و مهمترین گونه های جانوری آن کل و بز، خرس قهوه ای، قوچ و میش، کرکس، هما و عقاب طلایی است.