بنابر این گزارش، مقامات امنیتی آمریکا که در جریان تلاش عربستان در این رابطه قرار گرفتند، از همتایان انگلیسی خود خواستهاند تا «خدیجه چنگیز» را تحت نظر داشته باشند.
به گزارش گاردین، آمریکا معتقد است که عربستان در تلاش بوده تا در ماه «می» گذشته یعنی هفت ماه پس از قتل جمال خاشقچی در استانبول، نامزدش را تحت نظر داشته باشد.
به نوشته این نشریه انگلیسی، نحوه جاسوسی از خانم چنگیز مشخص نبوده و معلوم نیست آیا این عملیات موفقیت آمیز بوده یا خیر. اما نکته قابل توجه از نگاه گاردین این است که نفس جاسوسی درست در اوج نگرانی جامعه جهانی از دخالت عربستان در قتل خاشچقی «زنگ خطر در مناسبات دیپلماتیک را به صدا در آورده است»
هاله الدوساری فعال عربستانی و عضو دانشگاه ماساچوست آمریکا در این باره به گاردین گفت: عربستان تلاش می کند که این ماجرا را لاپوشانی کند. بنابراین این موضوع قابل درک است که چرا آنها تلاش می کنند تا صدای خانم چنگیز محدود شود.
به نوشته گاردین، مقامات رسمی امنیتی آمریکا تا حد زیادی اطمینان دارند که دستور قتل خاشچقی توسط محمد بنسلمان ولیعهد عربستان صادر شده است.
جمال خاشقچی روزنامه نگار ناراضی سعودی، دوم اکتبر ۲۰۱۸ (۱۰ مهر) بعد از مراجعه به کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شد. دولت سعودی بعد از ۱۸ روز سکوت و تکذیب بالاخره تحت فشارهای جامعه جهانی تایید کرد که او در کنسولگری این کشور به قتل رسیده است.
بعد از این اعتراف 'سلمان بن عبدالعزیز' پادشاه سعودی در احکامی جداگانه 'سعود القحطانی' مشاور دیوان پادشاهی سعودی و از نزدیکان' محمد بن سلمان' ولیعهدو 'احمد العسیری' معاون دستگاه اطلاعات عمومی و سخنگوی پیشین (به اصطلاح) ائتلاف سعودی در یمن را دستگیر کرد.
از سعود القحطانی به عنوان فرد مورد اطمینان محمد بن سلمان نام برده میشود که وظیفه شناسایی و حذف مخالفین سعودی در خارج کشور را برعهده دارد. برخی گزارشها نشان داد که القحطانی روند قتل خاشقچی را از طریق اسکایپ هدایت کرده است.
دادستانی عربستان حدود دو ماه پیش، پنج نفر از متهمین به دخالت در قتل "جمال خاشقچی" روزنامه نگار مخالف "محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی را به اعدام محکوم کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان، دادستانی این کشور همچنین ۳ متهم دیگر را به زندانهای طولانی مدت تا ۲۴ سال محکوم کرده است.
این دادستانی در نشست خبری اضافه کرد که از تمامی کسانی که در این ارتباط دستگیر شده بودند، تحقیقات لازم به عمل آمد و پس از برگزاری ۱۰ جلسه دادگاه اقدام به انشاء رای شده است.
بر اساس اعلام دادستانی عربستان، ۱۱ نفر در این ارتباط دستگیر شده بودند که پس از انجام تحقیقات سرلشگر احمد عسیری از اتهامات وارده تبرئه شد و از سعود القحطانی هم تحقیقات به عمل آمد اما اتهامی متوجه وی نشد.
غیر از دولت آمریکا تاکنون هیچ یک از کشورهای جهان از حکم دادستانی عربستان استقبال نکرده است.
«اگنس کالامارد» گزارشگر سازمان ملل در پرونده قتل«جمال خاشقجی» احکام دادگاه رسیدگی به این پرونده در عربستان را «نمایشی مضحک» خواند.
وی ضمن انتقاد از این تصمیم دستگاه قضایی سعودی در صفحه توییتر خود نوشت: قاتلان به اعدام محکوم شدند، اما آمرانشان به حال خود رها شده و در جریان رسیدگی به این پرونده کسی کاری به کارشان نداشته است.
کالامارد این مسئله را مغایر با اصل عدالت خواهی دستگاه قضایی دانست و افزود: این یک نمایش مضحک است.