تاریخ انتشار: ۶ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۴

تهران – ایرنا – به دنبال درگیری اخیر مقاومت عراق و سیلی ایران به آمریکا در جریان حمله موشکی به پایگاه "عین الاسد" و متعهد شدن نیروهای مقاومت مبنی بر پایان دادن به حضور نظامی آمریکا در منطقه، بار دیگر موضوع طرح های آمریکا برای " تجزیه عراق " مطرح شده است .

به گزارش امروز (یکشنبه) پایگاه خبری لبنانی " العهد"، از آنجایی که آمریکا از جدی بودن ایران و محور مقاومت آگاه است، به همین دلیل طرح های جایگزین و گزینه های به تعویق افتاده واشنگتن ممکن است، بار دیگر مطرح و به مرحله اجرا گذاشته شود.

این پایگاه نوشت: نشانه هایی وجود دارد مبنی بر اینکه طرح های تجزیه عراق توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی و همپیمانان منطقه ای و بین المللی شان دستکم مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند، بنابر این محور مقاومت جهت مقابله با این توطئه باید تدابیر لازم را اتخاذ کنند.

العهد افزود: بر اساس گزارش های منابع آمریکایی، واشنگتن در چند سال گذشته به دو دلیل از موضوع تجزیه عراق نگران می شد:

- درگیر شدن ترکیه در شمال عراق منجر به اقدامات خصمانه گسترده میان کردهای مسلح و ارتش ترکیه خواهد شد و با توجه به این نوع از درگیری نامحدود و در سایه حضور کردهای مخالف دولت ترکیه فرآیند صدور نفت در شمال عراق بیش از پیش بی ثبات تر خواهد شد.

- متحد شدن تهران با شیعیان جنوب عراق برخلاف منافع آمریکا است و توان ایران را جهت برقراری روابط و مناسبات با همسایگانش و آمریکا افزایش خواهد داد. بنابر گزارش منابع آمریکایی، جنوب عراق در بردارنده میدان های بزرگ نفتی است. اگر این میدان ها به دست ایرانیان بیفتد ، این امر تا اندازه زیادی باعث بهبود توان سیاست خارجه تهران و قدرت مانوردهی ایران خواهد شد.

وضعیت فعلی

العهد اضافه کرد: پس از رویارویی اخیر و مخالفت ایران با موضوع مذاکره بر سر اصول و یقین پیدا کردن آمریکا مبنی بر اینکه تهران ید طولایی در مذاکره دارد و بدون بیم داشتن از پیامدهای حاصل از درگیری یک تهدید واقعی برای پایگاه های آمریکا به شمار می رود، به نظر می رسد واشنگتن طرح " ب" را برای عراق به اجرا درآورده است.

به نظر می رسد آمریکا بر اساس این طرح در نظر دارد تا ثبات عراق را برهم بزند و زمینه دشمنی با ایران را در این کشور فراهم آورد و ایده تجزیه را احیا کند، با این  منطق که " آب دریا را اگر نتوان کشید هم به قدر تشنگی باید چشید " به ویژه با توجه به اینکه ثبات نسبی میان کردستان عراق و ترکیه برقرار است و مناطق امن میان کردهای سوریه و ترکیه در شرق فرات شاهد آرامش است.

این پایگاه خبری نوشت: آمریکا هم اکنون بر اساس اصل موافقان و مخالفان حضور نظامی خود در عراق در حال ایجاد تجزیه سیاسی در این کشور است. نشانه های سیاسی و میدانی موجود در این رابطه را می توان در موارد  ذیل مشاهده کرد:

۱ – نیروهای آمریکایی شماری از سرکرده های "داعش" را که تابعیت خارجی دارند، به "وادی حوران" و صحرای غرب استان "الانبار" عراق انتقال داد تا برای ایجاد ناامنی در این کشور، داعش را با نام جدیدی احیا کند.

اظهارات کارشناسان امنیتی عراق در همین رابطه در فوریه گذشته نشان می دهد که ارتش آمریکا در حال ارائه آموزش نظامی به تروریست های داعشی است و پس از آن می خواهد برای ایجاد ناامنی در عراق آنها را از سوریه به این کشور انتقال دهد.

۲ – آمریکا پیشاپیش طرح تجزیه عراق را آماده کرده و تحقق بخشیدن به آن را به زمان مناسب موکول کرده است.

العهد افزود: در همین رابطه "ویبی مار" کارشناس آمریکایی در امور عراق و نویسنده کتاب " تاریخ نوین عراق" و مشاور مقامات دولتی و غیر دولتی در گزارش انتشار یافته خود در مرکز صلح آمریکا در ماه مارس ۲۰۰۶ نوشت: آمریکا باید به طور کوتاه مدت از سرعت فرایند سیاسی جاری در عراق بکاهد تا سیاست مداران این کشور فرصت یافته، بتوانند تغییر و تحولات شکل گرفته را دریابند و به طور توافقی به راه حل هایی دست یابند. به عنوان مثال واشنگتن باید از سرعت روند استقرار مناطق خودمختار در عراق بکاهد، به ویژه شکل گیری اقلیم فدرال در جنوب که در بردارنده ۹ استان خواهد بود. این امر باعث می شود تا رهبران سیاست مدار جدید اهل تسنن فرصت کافی برای همراه و همگام شدن با ایده نظام فدرال را بیابند و در ارتباط با دور شدن از مرکز ایده های خاص خود را شکل دهند.  

۳ – شماری از شخصیت های پارلمانی و بازرگانان سنی مذهب عراق چندی پیش در ابوظبی پایتخت امارات به منظور بررسی موضوع برپایی اقلیم سنی مذهب در عراق گردهم جمع شدند . هم اکنون محافل سیاسی عراق در حال بحث و بررسی این نشست بسر می برند.

هر چند ائتلاف نیروهای عراقی به عنوان بزرگ ترین نماینده اهل تسنن در پارلمان این موضوع را به طور کامل تکذیب کرده اند، اما سایر جریان های سیاسی اهل سنت و سیاست مداران عراقی برگزاری این نشست به سرپرستی امارات در طی روزهای ۹ و ۱۰ ژانویه جاری را مورد تایید قرار دادند.

" هشام الهاشمی " تحلیل گر مسائل سیاسی عراق در مورد جزئیات این طرح در صفحه شخصی خود در "فیسبوک " نوشت: طی چند هفته و اخیر بحث های عمیقی جهت اجرای یکی از راه حل های قابل توافق و مورد پذیرش آمریکا و غرب جهت تبدیل عراق به یک کشور فدرال صورت گرفته است.

الهاشمی توضیح داد: با توجه به تجربه موفقیت آمیز اقلیم کردستان عراق، این کشور بر اساس شمار جمعیت و منابع ثروت و پیوندهای فرهنگی به چند اقلیم تقسیم خواهد شد . به عنوان مثال اقلیم غرب عراق، الانبار را در برخواهد گرفت و اقلیم "صلاح الدین" استان های "سامرا، الدجیل، الحضر و البعاج" را شامل خواهد شد و اقلیم "نینوا" چهار استان "موصل، سنجار، تلعفر و دشت نینوا" را شامل خواهد شد.

۴ – طرح اقلیم الانبار ماه ها است که در میان محافل مردمی عراق در حال بررسی است .

"خالد القره غولی " در مقاله ای در همین رابطه نوشت: هم اکنون این موضوع در میان ساکنان اقلیم الانبار یا اقلیم غربی که بیش از سایر استان ها از سوی دولت های پیشین مورد کم لطفی قرار گرفته، مورد بحث و گفت و گو قرار دارد. مردم الانبار معتقدند که اوضاع این استان در حال بدتر شدن است و تغییر و تحول در آن به یک امر ضروری تبدیل شده و تبدیل آن به اقلیم همانند اقلیم کردستان می تواند راه حل مناسبی باشد.

خالد افزود: سفرهای دوره ای مسئولان الانبار به آمریکا و کشورهای خلیج فارس و باقی ماندن به مدت چند روز در کشور آلمان را نمی توان یک موضوع ساده تلقی کرد.

۵ – کنفرانس "داووس" در یک اقدام قابل توجه از " نیچروان بارزانی " رئیس اقلیم کردستان عراق جهت شرکت در آن دعوت کرد تا از آن به عنوان یک نمونه موفق از حاکمیت فدرال نام برده شود و مورد تایید محافل بین المللی قرار گیرد.

خبرهای رسیده حاکی است که بارزانی در این کنفرانس قرار است با رهبران کشورهای شرکت کننده و در راس آنها "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا دیدار و گفت وگو کند.

العهد یادآور شد که روند تحولات عراق یک رویکرد جدی جدید در پیش گرفته است که باید محور مقاومت به ویژه سیاست مداران عراقی و جوانان شرکت کننده در تظاهرات برگزار شده در این کشور آن را مورد توجه قرار داده و با آن به مقابله برخیزند.

۱۴۸۷