تهران - ایرنا - حدود ۱۲ تا ۱۷ درصد مردم به سردردهای مزمن و حمله‌های میگرنی مبتلا هستند که تقریبا دوسوم مبتلایان را زنان تشکیل می‌دهند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افززود: بر مبنای برآوردهای منتشر شده، یک‌پنجم تمام کودکان و تا سن ۱۲ سالگی تقریبا ۹۰ درصد آنها به نوعی از سردردهای مختلف دچار می‌شوند.

سید ضیا مظهری با بیان اینکه عوامل تاثیرگذار و مساعدکننده حمله‌های میگرنی و سردردها، بسیار متنوع، گسترده و چند وجهی هستند، اظهار داشت: استرس، اضطراب و حتی رهایی ناگهانی از استرس، تغییرات ناگهانی جوی، داروهای تجویزشده برای درمان بعضی اختلالات و بیماری‌های هورمونی، نورهای تند و پرنوسان، آلودگی هوا و تراکم گازهای سمی مخصوصا در فصولی که وارونگی ایجاد می‌شود و جابه‌جایی در هوای محیط انجام نمی‌پذیرد، کم خوابی‌های مزمن و حاد، پرخوری و بدخوری و بالا رفتن سطح چربی‌های خون، کم خوری و گرفتن رژیم‌های بسیار کم کالری و غیرمتعارف و مسائل ژنتیکی و وراثت از عوامل بروز سردردهای میگرنی هستند.

وی ادامه داد: تاثیرپذیری افراد از این عوامل تاثیرگذار یکسان و یکنواخت نبوده و واکنش‌های متفاوت و عکس‌العمل‌های غیرهمسانی از بعد شدت و  زمان تداوم سردردها مشاهده می‌شود، هرچه افراد از بعد زمینه‌های ارثی و ژنتیکی مستعدتر باشند، عوامل ایجادکننده سردردها سهل‌تر، شدیدتر و طولانی‌مدت‌تر امکان بروز پیدا کرده و در قبال اقدامات درمانی، پایداری و ماندگاری بیشتری نشان می‌دهند.

این متخصص تغذیه تصریح کرد: تغذیه روزمره با بهره‌گیری تفننی و تصادفی از بعضی غذاها و فرآورده‌های غذایی، بسته به نوع ترکیبات طبیعی مواد اولیه خود و یا تغییراتی که در پروسه محل نگهداری فرآوری پیدا می‌کنند، دو اثر متفاوت را بروز می‌دهند و از این نظر به بعضی از گروه‌های غذایی به عنوان مواد زمینه‌ساز و عامل ایجاد سردردها و میگرن نسبت داده می‌شوند و برخی از مواد غذایی نیز نقش کاهش دهنده و بازدارنده از سردردها را دارند.

مظهری گفت: غذاهای حاضری فریز شده و یخ‌زده، چیپس و سیب‌زمینی‌های سرخ کرده، گوشت‌های کنسرو شده، سوپ‌های حاضری و پاکتی، غذاهای حاوی نیتریت و نیترات مانندفرآورده‌های گوشتی از قبیل سوسیس، کالباس، همبرگرهای حاضری و ماهی دودی، تیرامین در موادی مانند پنیر و پنیر سبز یا آبی، شاه ماهی، ماهی دودی، شکلات، موز، مرکبات، آووکادو، گوجه‌فرنگی، جگر مرغ، غذاهای حاوی قارچ‌های خوراکی وجود دارد سردرهای میگرنی را افزایش می دهند.

وی افزود: منابع غذایی پیشگیری‌کننده از سردردها شامل ماهی‌های سالم و فاقد آلودگی‌های میکروبی و فلزات سنگین مثل متیل مرکوری (حاوی ترکیبات جیوه)، روغن ماهی فاقد جیوه، روغن‌های امگا۳ به صورت بعضی از ترکیبات مواد غذایی یا کپسول، زنجبیل تازه یا پودر زنجبیل یا عصاره زنجبیل غنی شده با اسیدفولیک است.

این استاد دانشگاه درباره چگونگی عملکرد مواد غذایی حاوی ترکیبات مختلف زمینه‌ساز بروز سردرد و میگرن اظهار داشت: تیرامین یا نیتریت و نیترات و سایر مواد شیمیایی، بر روی رگ‌های مغز تاثیر می‌گذارند و به طور غیرمستقیم، تغییراتی را در عملکرد مویرگ‌های داخل و خارج از کاسه سر و رشته‌های عصبی ایجاد می‌ کنند، تعدادی از این ترکیبات، موجب انقباض و بعضی دیگر سبب انبساط رگ‌ها می‌شوند و عدم تعادلی‌ را به وجود می‌آورند که به ایجاد درد کمک می‌ کند.