غلامعلی حدادعادل امروز (دوشنبه) در ششمین گردهمایی موسسههای فعال در آموزش زبان فارسی در جهان اظهار با بیان تاریخچهای از زبان فارسی و اشاره به گنجینه عظیم ادبیات فارسی اظهار داشت: دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، وقتی می خواست به غلط کشورهای دیگر در منطقه را از ایران بترساند و بیشتر اسلحه به آنها بفروشد به آنها گفت: اگر ما از شما حمایت نکنیم شما در ۲ هفته باید به زبان فارسی صحبت کنید.
وی ادامه داد: همین امروز هم که ترامپ به زبان فارسی توییت می زند، این امر پیش و بیش از اینکه محتوا و حقیقت پیامهای ترامپ را نشان دهد که حقیقتی ندارد قدرت زبان فارسی را منعکس می کند.
حداد عادل در این نشست یکروزه به همت بنیاد سعدی و به میزبانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی زبان فارسی را اساس زیستبوم فرهنگی ایران دانست و گفت: همانطور که از زیست بوم محافظت میکنیم باید از زیست بوم فرهنگی خود نیز نگهداری کنیم.
رئیس بنیاد سعدی، افزود: زبان فارسی میراث فرهنگی ارجمندی است که از چند هزار سال قبل به دست ما رسیده و باید در حفظ آن کوشا باشیم.
ششمین گردهمایی موسسههای فعال در آموزش زبان فارسی در جهان با حضور بیش از ۳۰ دستگاه مرتبط و فعال در امر آموزش زبان فارسی با هدف شناسایی نقاط ضعف و قوت و همافزایی این دستگاهها امروز به همت بنیاد سعدی و به میزبانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در حال برگزاری است.
بنیاد سعدی در سال ۱۳۸۹ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تقویت و گسترش زبان و ادبیات فارسی در خارج از کشور و ایجاد تمرکز، همافزایی و انسجام در فعالیتهای مرتبط با این حوزه و بهرهگیری بهینه از ظرفیتهای موجود کشور، تاسیس شد. این بنیاد ضمن تالیف کتاب های آموزشی زبان فارسی، تربیت مربی، همهساله دوره های آموزشی را در این راستا برای مدرسان زبان فارسی دنیا برنامه ریزی و اجرا می کند، همچنین برگزاری دوره های دانش افزایی برای علاقهمندان و دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی در سراسر جهان و رشته های مرتبط از دیگر فعالیت های این بنیاد است.
تالیف ۱۶ عنوان کتاب در زمینه آموزش زبان فارسی، برگزاری ۲۰۵ دوره آموزش زبان فارسی با ۱۰ هزار فارسیآموز و تربیت معلم، فعالیت در فضای مجازی برای آموزش زبان فارسی بخشی از فعالیت های این نهاد است که به صورت هیات امنایی و با حضور معاون اول رئیسجمهور (رئیس هیات امنا)، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (دبیر هیات امناء)، رئیس بنیاد، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر امور خارجه، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر آموزش و پرورش، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، رئیس جامعه المصطفی العالمیه، رئیس سازمان صدا و سیما و ۵ نفر صاحب نظر در حوزه زبان و ادبیات فارسی به پیشنهاد رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و تأیید هیات امناء و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی با ریاست غلامعلی حدادعادل فعالیت میکند.
وی افزود: زبان فارسی دری که پدر او فارسی میانه و نیای او فارسی باستان است، بعد از حضور اسلام در ایران در گستره فرهنگی وسیعی غالب و به زبان رسمی مردم ایران با وجود زبان های محلی مختلف، تبدیل شد.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به خلق آثار ادبی برجستهای مانند شاهنامه، تاریخ بیهقی و بوستان و گلستان سعدی به زبان فارسی ادامه داد: این زبان قدرت گسترش خود را در طول تاریخ نشان داده است و ثابت کرده از سواحل دامون در اروپا تا کرانه اقیانوس هند و چین تحت تاثیر آن بوده اند.
قدرتمندی ما متناسب با بُرد زبان فارسی در جهان است
وی افزود: زبان فارسی در قرن های هفتم و هشتم هجری زبان رسمی، درباری، علمی و ادبی، حکمت و عرفان سرزمین وسیع ایران بوده است. اما آنچه بیش از همه موجب طرح آن شده زبان عشق و عاشقی است و سِر مقبولیت آن در همین نکته نهفته است.
امروز هم زبان فارسی زبان بالنده ای است که در سه کشور به آن صحبت می شود و ما وظیفه داریم همانطور که زبان دیگران را می آموزیم این زبان را نیز به دیگران بیاموزیم.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی تصریح کرد: قدرتمندی ما متناسب با برد زبان فارسی در جهان است؛ هر جا زبان فارسی حضور دارند یعنی ایران هست و از نظر اقتصادی و سیاسی هر کشوری که زبان خود را بیشتر گسترش دهد موفق تر است.
وی با اشاره به تاریخچه تاسیس بنیاد سعدی گفت: ۲۸ سال قبل که سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تاسیس شد، همه نهادهای خارج از کشور فعال در زمینه آموزش زبان فارسی زیر چتر این سازمان قرار گرفتند اما این سازمان به دلیل وظایف متنوع و وسیعی که برعهده داشت از تمرکز بر آموزش زبان فارسی بازمی ماند.
با بررسی هایی که کردیم متوجه شدیم در ۲۵ کشور جهان ساختار اداری زیرنظر عالی ترین مقام کشور برای گسترش زبان آن کشور فعالیت می کند، اساسنامه این سازمان ها را جمع کردیم و با ارائه پیشنهاد به شورای عالی انقلاب فرهنگی توانستیم مقدمات تاسیس بنیاد را فراهم کنیم.
دستاوردهای بنیاد سعدی در ۱۰ حوزه طی ۸ سال
وی دستاوردهای بنیاد سعدی را از بدو تاسیس طی هشت سال گذشته این گونه برشمرد و گفت: برنامه ریزی آموزشی و درسی و تالیف ۳۰ نوع کتاب، تربیت معلم، پذیرش دانشجوی بورسیه، تدوین استانداردهای آموزش از جمله آزمون مهارت زبان فارسی (آزفا)، آموزش در فضای مجازی با تولید نرم افزارهای مناسب، برگزاری دوره های دانش افزایی و بازآموزی کوتاه و بلندمدت، عرضه خدمات به موسسات فعال در زمینه آموزش زبان فارسی، پشتیبانی از رایزنی های فرهنگی در تجهیز اتاق ایران، اعزام مدرس زبان فارسی و اداره مراکز تحقیقات زبان فارسی در کشورهایی مانند هند و پاکستان.
حداد عادل در پایان تاکید کرد: وظیفه بنیاد سعدی تصدی گری نیست و نمی خواهد جانشین موسساتی شود که زبان فارسی آموزش می دهند، بلکه می خواهد مشوق دیگران باشد و در خدمت موسساتی باشد که به این کار اشتغال دارند و زیرساخت لازم را برای آنها فراهم آورد.
ششمین گردهمایی موسسه های فعال در آموزش زبان فارسی در جهان در پی پنج گردهمایی پیشین از سال های ۹۳ و ۹۴ در بنیاد سعدی، ۹۵ به میزبانی بنیاد ایرانشناسی، ۹۶ در بنیاد سعدی و ۹۷ در جامعه المصطفی برگزار می شود.
این نشست یک روزه غیر از سخنرانی رئیس بنیاد سعدی و رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، میزبان نشست های تخصصی در ساعات بعدازظهر نیز هست. این نشست ها با عناوین نقش و جایگاه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در آموزش و گسترش زبان فارسی، آموزش مجازی زبان فارسی، راهکارهای جذب فارسی آموزان و تقویت کرسی های زبان و ادبیات فارسی، استانداردسازی آموزش و آزمون سازی زبان فارسی برگزار می شوند.
همچنین برپایی نمایشگاهی از معرفی محصولات موسسه های فعال در آموزش زبان فارسی در جهان در حاشیه این نشست در حسینه الزهرا سازمان فرهنگ و ارتباطات از دیگر برنامه های نشست یک روزه گردهمایی موسسه های فعال در زمینه آموزش زبان فارسی در جهان بود.