یاسر ابراهیمیان روز سه شنبه در نشست تخصصی ایجاد سامانه ملی دوربین زنیت رقومی اظهار داشت: این سامانه نیاز به تحقیق و توسعه کامل دارد و باید ارزیابی شود که میتوانیم در این راستا از دانشگاهها و شرکتهای دانش بنیان بهره بگیریم.
وی در سازمان نقشهبرداری ادامه داد: یکی از کمکهای معاونت علمی شناسایی پتانسیلها است و باید کارگروهی تشکیل شود تا جلسات منظمی برای ارزیابی این سامانه شکل بگیرد و از نخبگان ایرانی و غیر ایرانی کمک بگیریم.
ابراهیمیان با تاکید بر حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری از تولید دوربین رقومی زنیت؛ افزود: نخستین نمونه از این دوربین را با استفاده از توان نیروهای متخصص داخلی خواهیم ساخت. سازمان نقشهبرداری کشور هم باید متعهد شود هزینه ساخت چهار نمونه بعدی را متقبل میشود.
صرفهجویی اقتصادی در بکارگیری روشهای جدید ترازیابی
همچنین عبدالرضا سعادت مدیرکل ژئودزی و نقشهبرداری زمینی سازمان نقشهبرداری کشور نیز گفت: بازنگری در شبکه ارتفاعی ترازیابی کشور بالغ بر ۷۶ میلیارد تومان هزینه در بر دارد.
به گفته وی، بکارگیری روشهای جدید ترازیابی از جمله دوربین رقومی زنیت میتواند این هزینه را کاهش دهد.
بهبود ۲۵ برابری برداشت دادههای مکانی
در ادامه نشست، کارشناس ژئودزی فیزیک سازمان نقشهبرداری کشور اظهار داشت: مهمترین محصول این سامانه، تعیین اختلاف ارتفاعهای ژئوئید و ارتومتریک است و با استفاده از یک ایستگاه جزر و مدی، ارتفاعهای ژئوئید و ارتومتریک را بدست میدهد که در کارهای زیربنائی ارتفاعی در سطح ملّی، حیاتی و ضروری است.
یعقوب حاتم همچنین تصریح کرد: سامانه دوربین رقومی زنیت، برای تولید مولفههای زاویه انحراف قائم، میتواند منجر به "سامانه ترازیابی دقیق ماشینی" در سازمان نقشهبرداری کشور شود و میتواند تحولی شگرف را در تمامی کارهای زیربنایی و بنیادی ارتفاعی در سطح ملی ایجاد کرده و در تهیه و غنای دادههای پایه مورد اشاره فوق در سطح ملی، بسیار سودمند باشد.
نشست تخصصی «روشهای نوین تعیین موقعیت نجومی و کاربردهای آن» امروز سه شنبه هشتم بهمن ماه با محوریت بررسی ایجاد سامانه ملی دوربین زنیت رقومی به میزبانی سازمان نقشهبرداری کشور برگزار شد.
«تعیین سطح مبنای ارتفاعی کشور (ژئوئید محلی دقیق) به روش نجوم- ژئودتیک»، «اهمیت راهاندازی سامانه ملی دوربین زنیت رقومی در ایران؛ مزایا و محدودیتهای آن»، «تجربیات جهانی در خصوص استفاده از سامانه زنیت رقومی و امکانسنجی سامانه ملی دوربین زنیت رقومی برای تولید دادههای مکانی در ایران» از مهمترین موضوعات این نشست تخصصی بود.
در این نشست همچنین درباره تعیین سطح مبنای ارتفاعی کشور (ژئوئید محلی دقیق) به روش نجوم- ژئودتیک و نقش سازمان نقشهبرداری کشور در تعیین چارچوبهای مرجع مختصاتی کشور؛ گزارشی ارائه شد.
استادان نقشهبرداری و اعضای هیأت علمی دانشگاههای تهران و امیرکبیر نیز درباره اهمیت سامانه دوربین زنیت رقومی، مزایا و محدودیتهای آن سخنرانی کردند.
برخی کارشناسان سازمان نقشهبرداری کشور، در همکاری با متخصصان ملی و بینالمللی، پیشنهاد طرح ایجاد سامانه ملی دوربین رقومی «زنیت» را ارائه کردهاند. این سامانه یک سیستم سختافزاری است که ارتفاع ژئوئید و ارتومتریک دقیق نقاط مورد نظر را تعیین میکند که نیاز حیاتی پروژههای زیربنایی ارتفاعی در سطح ملّی است.