بررسی ها نشان می دهد در سالهای گذشته به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی، برداشت خرما، شاهد رها شدن نخلها در برخی از شهرهای جنوبی کشور هستیم اما در صورت عرضه خرما در بورس کالا و رسیدن سود واقعی تولید خرما به کشاورز، بدون شک خون تازهای در رگهای خشکیده این صنعت با ارزش کشور، تزریق میشود.
محمدرضا رضایی کوچی نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: باید از منابع غنی موجود در بخش کشاورزی بهترین استفاده را کرد که از جمله مشکلات بزرگ این حوزه، نبود زیرساختهای مناسب در بازار برای حمایت اصولی از کشاورز و تولیدکننده است.
وی افزود: خرما محصولی استراتژیک اما فراموش شده است که اگر فکری به حال آن نشود شرایط تولید آن سختتر و رو به کاهش میرود، در این زمینه برنامه برای عرضه خرما در بورس کالا وجود دارد که این اتفاق میتواند انگیزهای دوباره را در میان نخلداران کشور ایجاد کند چراکه وقتی محصولی در بورس عرضه میشود، قیمت به دور از نرخهای اعلامی و کاذب دلالان، واقعی بوده و به این ترتیب سود اصلی نصیب کشاورز میشود.
رضایی کوچی با بیان اینکه خرمای ایران محصولی دو وجهی است که علاوه بر مشتریان داخلی در بازار بین المللی نیز صاحب برند است، گفت: در شهر جهرم ۱۵ نوع خرما تولید میشود که با ورود چند نوع اصلی خرما در بورس کالا، شفافیت وارد این صنعت میشود و نخل های رها شده به دلیل نبود صرفه اقتصادی و همچنین مشکلات آب، دوباره به مدار تولید بر میگردند.
نماینده مردم جهرم در مجلس به اوضاع نابسامان بازار خرما به خصوص در زمان برداشت محصول اشاره کرد و اظهار داشت: حضور دلالان و واسطهها در زمان برداشت خرما موجب شده تا سود یکسال تلاش نخلداران به دلیل نبود سازوکاری برای فروش خرما به جیب واسطهها برود و نا امیدی و بی انگیزگی در میان نخلداران موج بزند.
وی اضافه کرد: با توجه به ابزارهای مالی جدید و پتانسیلهای موجود در بورس کالا با عرضه خرما در این بازار، نخلکاران میتوانند محصول خود را با قیمت واقعی به فروش برسانند و در کمترین زمان پول خود را دریافت کنند.
نماینده مردم در مجلس دهم گفت: اگر کشاورزان کشور نحوه عرضه محصولاتشان در بورس را یاد بگیرند ظرف مدت کوتاهی شاهد رونق اقتصادی مناطق جنوبی کشور به دلیل دارا بودن انواع محصولات مختلف خواهیم بود که در این حوزه حمایت همه جانبه وزارت کشاورزی احساس میشود.
رضایی کوچی با اشاره به لزوم توسعه هر چه بیشتر معاملات محصولات کشاورزی در بورس کالا، اظهار داشت: علاوه بر موضوع قیمت، اتفاقی که با عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا رقم میخورد، بحث استانداردسازی کالاهاست که این امر نیز به مرور به تولید محصولات باکیفیتتر منجر میشود.