تهران - ایرنا - هم‌زمان با آغاز بخش رقابت صحنه‌ای، خیابانی و مسابقه ملل سی‌وهشتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، مجموعه تئاترشهر و محیط پیرامونی آن با آماده‌سازی و مهیا ساختن امکانات و اقلام بصری و تبلیغاتی به شکل رسمی میزبانی خود را از جشنواره تئاتر فجر آغاز خواهد کرد.

جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به‌عنوان مهم‌ترین رخداد و پیشانی نوشته فعالیت‌های تئاتری در قامت جشنواره‌ای در کشورمان شناخته می شود. رویدادی که گام سی و هشتم خود را از تاریخ دهم بهمن ماه ۱۳۹۸ آغاز کرد و طبق جدول جشنواره تا بیست و یکم بهمن‌ماه به فعالیت خود ادامه خواهد داد.

اما در این میان نکته‌ای که رنگ و بوی فضای جشنواره امسال را متفاوت می‌کرد به دو روز نخست آن بازمی‌گشت. روزهای دهم و یازدهم بهمن‌ماه (پنجشنه و جمعه)؛ که این‌بار بر خلاف سنت سی و هفت سال گذشته، مجموعه تئاترشهر به‌عنوان قلب تپنده تئاتر ایران، بنا نبود طی دو روز نخست در جدول جشنواره میزبان نمایشی از این رویداد باشد.

هر چند با تغییری کوچک مقرر شد تا طی این دو روز تنها سالن اصلی این مجموعه پذیرای نمایش بیگانه در خانه به نویسندگی و کارگردانی سیدمحمدمساوات باشد.

تئاترشهر و سنت شکنی بعد از ۳۷ سال

طبق جدول تعیین شده بود، هم‌زمان با آغاز سومین روز جشنواره سی و هشتم تئاتر فجر از عصر امروز (شنبه دوازدهم بهمن ماه) مجموعه تئاترشهر، تالارهای اقماری آن و محوطه بیرونی مجموعه به شکلی رسمی میزبانی خود از آثار حاضر در بخش مسابقه صحنه، مسابقه تئاتر خیابانی، تئاتر ملل و بخش مرور جشنواره تئاتر فجر را آغاز کنند.

علت دیگری که سبب ساز این خرق عادت شد آن بود که مقرر شده بود مراتب آماده‌سازی مجموعه تئاترشهر و محوطه بیرونی آن پیش از آغاز روزهای جشنواره به سبب هم‌زمانی با ایام دهه فاطمیه انجام نشود.

تلاش برای تبیین هر چه بیشتر مفهوم خصوصی‌سازی

روزهای اول و دوم جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر در گام سی و هشتم به بخش فجر پلاس یا به‌علاوه فجر که شامل میزبانی تماشاخانه‌های خصوصی از آثار حاضر در این رخداد بازمی‌گشت اختصاص یافته بود.

درحقیقت برای تحقق هرچه بیشتر اصل۴۴  قانون اساسی و توسعه مفهوم خصوصی‌سازی در عرصه هنر نمایش کشورمان، این بار دست‌اندرکاران و برگزارکنندگان این رویداد مهم در عرصه هنرهای نمایشی دو روز نخست جشنواره تئاتر فجر در گام سی و هشتم را به شریان بخشی و آغاز کنندگی این رویداد با دستان توانمند بخش خصوصی اختصاص داده بودند.

به همین سبب علاقه‌مندان به هنر نمایش که آثار جشنواره تئاتر فجر را با جدیت و اشتیاق بیشتری پیگیری می‌کردند در طی دو روز نخست این رویداد با حضور در مجموعه تئاترشهر و پارک دانشجو کمتر شمایل و فضایی از آغاز جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر را احساس می‌کردند.

کارگردان مشغول کارند

اما مطابق سنت همیشگی، مجموعه تئاترشهر به‌عنوان اصلی‌ترین سالن میزبان رویدادی چون جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر در طی دو روز نخست با همراهی و همت مسئولان و دست‌اندرکاران خود؛ آرام آرام مراتب آماده‌سازی خود و سالن‌های اقماری و محیط پیرامونی‌اش را برای میزبانی از هنرمندان و از آن مهم‌تر علاقه‌مندان به هنر نمایش که با دم و حضور آن‌هاست که تئاتر و فعالیت‌های تئاتری در کشورمان تضمینی برای بقا و ادامه حیات خود دارند پشت سر گذاشتند.

مسئولان فنی و نیروهای خدماتی و پشتیبانی جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر طی روز جمعه یازدهم بهمن‌ماه به شکلی خستگی‌ناپذیر با نصب کردن اعلان‌ها، پوسترها، پرچم‌ها و آماده‌سازی محیط بیرونی مجموعه تئاترشهر و همچنین محوطه پارک دانشجو و میزبانی این محوطه از آثار بخش تئاتر خیابانی با شکل‌دهی سکوی اجرای نمایش‌های خیابانی، آرام آرام فضای این مجموعه را برای میزبانی هرچه بهتر و باشکوه‌تر از این رویداد مهم آماده و مهیا کردند.

وعده ای که محقق شد

وحید لک مدیر روابط عمومی سی و هشتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر که پیش‌تر عنوان کرده بود به دلیل هم‌زمانی و مصادف شدن روزهای نخست این رویداد با ایام دهه فاطمیه و شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) برای هم‌دردی و سوگواری ملت ایران و جامعه هنرمندان با این واقعه بزرگ، مراحل آماده‌سازی جشنواره تئاتر فجر در محدوده تئاترشهر و محیط پیرامون آن از روز جمعه آغاز خواهد شد، در نخستین ساعات این روز با حضور در محوطه تئاترشهر، همراه با همکارانش ضمن هدایت، راهنمایی، برنامه‌ریزی و مشخص کردن مکان‌هایی که برای نصب اقلام تبلیغی و اطلاع‌رسانی مدنظر بود با همراهی کلیه همکاران تا آخرین ساعات روز جمعه تمامی مجموعه تئاترشهر و محیط پیرامونی آن را برای میزبانی از این رخداد آماده کردند.

مخاطبان و علاقه‌مندان به عرصه تئاتر اگر طی دو روز نخست جشنواره گذرشان به مجموعه تئاترشهر و محیط پیرامونی آن می‌افتاد شاید تنها صحنه‌ای که مهیا شدن و میزبانی این مجموعه را می‌توانستند حس کنند به پاک‌سازی و مرتب ساختن پیاده‌راه‌های اطراف مجموعه تئاتر شهر از دست‌فروشان باز می گشت؛ اما طی روز و شب گذشته هم‌زمان با فعالیت کارگران و مسئولان بخش پشتیبانی و تبلیغاتی جشنواره، آرام آرام با غروب خورشید یازدهم بهمن‌ماه، این‌بار آماده شدن و مهیا گشتن مجموعه تئاترشهر، تالار های اقماری و محیط پیرامونی آنرا با نصب پوسترها، پرچم‌ها، اقلام تبلیغاتی، اطلاع‌رسانی و مهیا شدن سکوی اجرای نمایش‌های خیابانی به شکلی رسمی آماده میزبانی از سی و هشتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر دیدند.

سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به دبیری نادر برهانی مرند از روز پنجشنبه ۱۰ بهمن آغاز شده و شامگاه ۲۱ بهمن‌ماه به کار خود پایان خواهد داد. فراخوان این دوره از جشنواره تیرماه سال جاری منتشر شد که در متن آن آثار را در بخش های صحنه‌ای، نمایش‌های خیابانی، دیگرگونه‌های اجرایی، تئاتر ملل، مسابقه نمایشنامه‌نویسی، مسابقه و نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر، کارگاه‌ها و نشست‌های تخصصی و بخش به علاوه فجر به صورت رقابتی و غیررقابتی به صورت تفکیک شده پذیرفت.

بر همین اساس آثار پذیرفته شده در بخش پوستر و عکس تئاتر در نمایشگاه لحظه قطعی از ۵ تا ۱۵ بهمن ماه سال جاری در خانه هنرمندان ایران برپا و ۵۹ عکس از ۴۹ عکاس و ۶۰ پوستر از ۳۵ طراح به نمایش گذاشته شده است.

بعد از حواشی انصراف ها نیز از ۳۰ اثر بخش رقابتی ۲۲ نمایش و از ۲۷ اثر بخش غیررقابتی ۱۵ اجرا در جشنواره حضور دارند. همچنین از هفت اثر بخش بین الملل شش اثر اجرا خواهند کرد. در این میان یک اثر به ۲۲ نمایش بخش خیابانی و در بخش رادیو نمایش نیز یک اثر به ۱۰ نمایش قبلی اضافه شده است که این دو نمایش جدید ویژه سردار شهید قاسم سلیمانی و سانحه دیدگان هواپیما اختصاص دارد.