تهران- ایرنا- معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: آیین‌نامه اجرایی لایحه جامع قانون حفاظت خاک کشور به منظور تصویب فردا (دوشنبه) به دولت ارسال می‌شود.

«علیمراد اکبری» روز یکشنبه در نشست خبری به مناسبت گرامیداشت دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی  افزود: طبق قانون، این آیین نامه اجرایی به سازمان های برنامه و بودجه و حفاظت محیط زیست و همچنین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جهت بررسی و تایید ارسال می شود.

وی اضافه کرد: این آیین‌نامه اجرایی توسط محققین، پژوهشگران، مخصصین دانشگاهی و انجمن علوم خاک تدوین و به تایید واحدهای تخصصی وزارت جهاد کشاورزی رسیده است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی، خاک را یکی از مولفه های مهم تولید برشمرد و اظهار داشت: مدیریت منابع آب کشور بدون توجه به خاک ممکن نیست، زیرا خاک، مخزن آب و در نهایت تولید پایدار است.

وی ضمن تاکید بر اهمیت اجرای قانون حفاظت خاک در کشور تصریح کرد: امیدواریم این قانون هر چه سریعتر در دولت بررسی و تصویب شود که به طور قطع، تاثیر بسزایی در جایگاه قانونی خاک، اصلاح خاک، غنی سازی خاک، نقشه خاک، زهکشی،  مدیریت خاک در مقابل آلودگی ها و قاچاق داشته باشد.

بهره‌برداری از ۱۹۵۰ پروژه آب و خاک در دهه فجر

اکبری گفت: یک هزار و ۹۵۰ پروژه آب و خاک کشور در دهه مبارک فجر امسال با اعتباری بالغ بر ۷۸۶ میلیارد تومان در سراسر کشور به بهره برداری می رسد.

وی با بیان اینکه ۳۰ درصد پروژه‌های بخش کشاورزی مربوط به آب و خاک است، اظهارداشت: این پروژه ها در بخش های مختلف از جمله تجهیز اراضی کشاورزی به سامانه های تحت فشار و نوین آبیاری  است.

آغاز اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری خوزستان نیازمند اعتبار

معاون امور آب و خاک کشاورزی با اشاره به اینکه اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتار دشت های خوزستان و ایلام از یک ماه آینده کلید می خورد، افزود: کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی  ۵۰ میلیون یورو برای اجرای فاز دوم این پروژه پیش بینی کرده که باید در صحن علنی مجلس تصویب و توسط سازمان برنامه و بودجه تامین شود.

وی اظهارداشت: برآورد اولیه برای شروع مرحله دوم اجرای این پروژه  ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار است.

اکبری ادامه داد: روز گذشته طی جلسه‌ ای بین سرپرست وزارت جهاد کشاورزی و وزیر نیرو مقرر شد حداکثر ظرف یک ماه آینده فاز دوم این پروژه در سطح ۲۲۰ هزار هکتار با تامین آب قطعی اجرایی شود.

وی با اشاره به اینکه ۲۹۵ هزار هکتار در مرحله اول به اتمام رسیده است، گفت: با اجرای این طرح تولیدات کشاورزی این استان از ۱.۷ میلیون تن به ۴.۵ میلیون تن رسید که پیش بینی می‌شود از سال ۹۸ این رقم به ۶.۵ میلیون تن افزایش یابد.

وی اضافه کرد: به دلیل فراوانی آب در خوزستان حدود ۲۱۰ هزار هکتار برنج کشت شد که درآمد کشاورزان به نزدیک پنج هزار میلیارد تومان رسید.

تجهیز ۲.۴ میلیون هکتار اراضی کشاورزی به سامانه های نوین آبیاری

اکبری با اشاره به اینکه توسعه سامانه‌های نوین آبیاری از پروژه‌های مهم معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در دولت های یازدهم و دوازدهم است، گفت: تاکنون ۲.۴ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی به سامانه های نوین آبیاری مجهز شده که از این میزان ۱.۱ میلیون هکتار آن در دولت‌های یازدهم و دوازدهم اجرایی شده است.

وی درباره احداث شبکه‌های فرعی و زهکشی افزود: اکنون ۱.۶ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور به شبکه های فرعی و زهکشی مجهز شده است که از این میزان ۵۸۳ هزار هکتار در دولت تدبیر و امید اجرایی شده است.

به گفته وی، پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ۱۴۱ هزار هکتار از اراضی کشاورزی به شبکه های فرعی و زهکشی تجهیز شده بود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی ایران را  در اجرای شبکه های زهکشی پیشرفته دانست و ادامه داد: تاکنون ۴۱۸ هزار هکتار زهکشی زیرزمینی در کشور انجام شده که ۱۸۶ هزار هکتار آن مربوط به دولت های یازدهم و دوازدهم است به طوری که اکنون در پروژه دشت های خوزستان و ایلام از دو تکنولوژی جدید استفاده شده که یکی از آنها ساخت کشور خودمان است.

۲۰۳ هزار هکتاراز اراضی غرب و شمال غرب آماده بهره برداری است

اکبری درباره اجرای پروژه شبکه‌های زهکشی و آبیاری فرعی غرب و شمال غرب کشور، گفت: این پروژه در سطح ۲۲۷ هزارو ۳۰۰ هکتار در اراضی کشاورزی غرب و شمال غرب کشور در حال اجراست که حدود ۹۴ درصد در بخش وزارت جهاد کشاورزی پیشرفت فیزیکی دارد.

وی با اشاره به این که ۲۰۳ هزار هکتار از این طرح آماده بهره برداری است، افزود: از این میزان ۵۲ هزار هکتار سطح سبز است و فاصله بین این دو عدد به دلیل کمبود منابع مالی وزارت نیرو نتوانسته شبکه‌های اصلی و تأمین آب آن را انجام دهد.

وی اظهارداشت: در پی جلسات متعدد با دفتر رهبر معظم انقلاب قرار شد برای اتمام این پروژه به وزارت نیرو ۱۲ هزار میلیارد تومان و وزارت جهاد کشاورزی حدود یک هزار و ۴۵۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص یابد که البته وزارت جهاد کشاورزی از این میزان اعتبار ۹۰۰ میلیارد تومان کار کرده و بدهی دارد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی این پروژه را یکی از شاخص ترین پروژه‌های کشور برشمرد و گفت: ۹۹.۵ درصد در این پروژه مجهز به سیستم‌های نوین آبیاری است به طور مثال پروژه خداآفرین در اردبیل حدود یک هزارو ۲۵۰ دستگاه سنترپیو در سطح ۲۲ هزار هکتار دارد که یکی از بزرگترین پروژه ها در دنیاست.

به گفته  وی، رییس جمهوری ۸ هزار هکتار از طرح را افتتاح کرده که با تامین منابع مالی و منابع آبی  وزارت نیرو ما هم بتوانیم ۵ درصدی باقمیانده پروژه را به اتمام برسانیم

پروژه ۴۶ هزار هکتاری سیستان مدرن و هوشمند است

معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی پروژه ۴۶ هزار هکتاری سیستان را یکی از پروژه بی بدیل دانست و افزود: در این پروژه تجهیزات مدرن و هوشمند به کار گرفته شده است.

وی اضافه کرد: این طرح در سطح ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی سیستان اجرا شده اما به دلیل محدودیت منابع آب تنها برای  ۴۶ هزار هکتار آن تامین آب می شود که از این میزان ۲۰ هزار هکتار آماده تحویل آب است مابقی تا اواخر اسفندماه امسال تامین آب خواهد شد.

به گفته وی، برای اجرای این پروژه ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب در نظر گرفته شده است.

اکبری ادامه داد: اجرای پروژه ۴۶ هزار هکتاری سیستان مبلغ سه هزارو ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار دریافت کرده ایم که برای هر هکتار حدود ۷۰ میلیون تومان هزینه شده که نشان می دهد این عملکرد ۱۰۰ درصد اقتصادی است.

مواد آلی۶۰ درصد خاک اراضی کشور کمتر از یک درصد

معاون امور آب  و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیا اینکه ۶۰ درصد خاک‌های کشور کمتر از یک درصد مواد آلی دارند گفت: اکنون یکی از چالش‌های بخش کشاورزی کمبود مواد آلی در خاک اراضی کشاورزی است به طوری که بخش عمده از این اراضی کمتر از ۰.۵ درصد مواد آلی دارند.

به گفته وی، این درحالیست که مواد آلی خاک باید حداقل دو درصد باشد.

این مقام مسول با بیان اینکه مواد آبی خاک کشور ما به طور کلی کم است و مربوط به دوره زمانی خاصی نیست، اظهارداشت: اکنون ۱۸۰ آزمایشگاه خاک شناسی زیر نظر  موسسه تحقیقات آب و خاک در کشور فعال است که برخی به بخش خصوصی واگذار شده و بخشی دیگر باید واگذار شود.

وی اضافه کرد: اگر مواد آلی خاک اراضی کشاورزی به دو درصد برسد، بهره وری آب بین ۲۵ تا ۳۰  درصد و  حجم تولید به ۳۵ درصد افزایش می یابد.

اکبری ارتقا بهره وری منابع آب و خاک با حفظ پایداری زمین، حفاظت کمی و کیفی منابع آب و خاک و تقویت امنیت غذایی در چارچوب توسعه پایدار را از اهداف اجرای پروژه‌های آب و خاک کشور برشمرد و افزود: از سال ۹۲ تاکنون راندمان آب  از ۳۹ درصد به ۴۵ درصد رسیده است.

خاک کشاورزی قاچاق نمی شود

معاون امور آب و خاک کشاورزی با تاکید براینکه طی پنج سال اخیر گزارشی از قاچاق خاک کشاورزی نداشته ایم گفت: آنچه که از کشور خارج می شود خاک صنعتی است و هیچ ارتباطی با خاک کشاورزی ندارد.

وی افزود: نقل و انتقال خاک هزینه‌ بالایی دارد بنابراین قاچاق خاک کشاورزی، صرفه اقتصادی ندارد.

اجرای پروژه آب بندان در سه استان شمالی کشور

اکبری از اجرای پروژه آب بندان شمال کشور به عنوان یکی از پروژه های کلیدی کشور نام برد و تصریح کرد: این پروژه در سطح ۳۰ هزار هکتار در سه استان گیلان، مازندران و گلستان اجرایی شده است و ۵۰ هزار هکتار در دست اجرا داریم.

وی با بیان اینکه این طرح به دلیل شوری خاک در دیم زارها اجرا می شود، افزود: اعتبار مورد نیاز این بخش  ۷۸۰ میلیارد تومان پیش بینی شده که طی مدت دو سال باید اجرایی شود.

مرمت بیش از ۲۸ هزار کیلومتر قنوات کشور

معاون وزیر جهاد کشاورزی طول قنوات کشور را ۴۱ هزار هکتار دانست و تصریح کرد: اکنون ۲۸ هزار و ۶۰۰ کیلومتر از قنوات کشور لایروبی و مرمت شده است.

وی ادامه داد: طبق برنامه ششم توسعه باید سالانه ۵ درصد قنوات کشور لایروبی، مرمت و بازسازی شود که برای این مهم هر ساله ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که  تاکنون این مبلغ به طور کامل تامین نشده است.

وی یادآورشد: از سال ۹۴ حدود هشت میلیارد تومان اعتبار به بازسازی قنوات تخصیص می یافت که اکنون این میزان به ۱۴۰ میلیارد تومان رسیده است که نشان می دهد دولت تدبیر و امید توجه ویژه به این بخش داشته است.