شهرام کرمی عصر یکشنبه در مراسم افتتاحیه پنجمین بازار بینالمللی جشنواره تئاتر فجر ضمن خیرمقدم به میهمانان خارجی حاضر در جشنواره، با بیان اینکه ایران کشور شماست، گفت: کشور ایران با پیشینه غنی فرهنگی، همواره پرچم صلح، مودت و نوع دوستی و مهربانی را به تمام مرزهای جهان گسترش داده است.
وی ادامه داد: اینک به واسطه جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به صراحت اعلام می کنم که دست ایران و نمایندگان فرهنگی مردمان فرهنگدوست ایران یعنی جامعه تئاتر و هنرمندان عرصه هنرهای نمایشی برای انتقال پیام صلح و دوستی ایرانیان به تمام دنیا به سوی شما دراز شده است.
نادر برهانیمرند دبیر سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، مهرداد رایانیمخصوص دبیر بخش بینالملل جشنواره و مدیر بازار بینالمللی تئاتر ایران و شماری از هنرمندان، دستاندرکاران جشنوارهها و نماینده برخی از کمپانیهای جهانی تئاتر حاضر در این رویداد در سالن مشاهیر مجموعه تئاتر شهر حضور دارند.
22 هزار نفر مخاطب طی هر شب در سالنهای تئاتر کشور حضور دارند
کرمی با اشاره به این نکته که جشنواره تئاتر فجر در دوران جنگ تحمیلی آغاز شد و در چنین شرایطی به حیات خود تا امروز به که درختی پرثمر و پربازده بدل شده است تأکید کرد: مفهوم و مسالهای به نام تنوع فرهنگی در کشور ایران ریشهای عمیق و گسترده دارد. یکی از اصلیترین آینههای بازتاب دهنده تنوع فرهنگی را میتوان در آئینها و اشکال هنر نمایش ایران که سابقهای چندین هزار ساله دارند رصد کرد.
وی ادامه داد: امروز در شهر تهران بهعنوان پایتخت ایران طی هر شب 140 نمایش به صحنه میروند و میزبان علاقهمندان به هنر تئاتر هستند و همچنین هر شب سالن های تئاتری در سراسر کشور از بیش از 22 هزار مخاطب تئاتر میزبانی می کنند. ما در سراسر کشور 400 تماشاخانه و سالن نمایش در بخش دولتی و خصوصی داریم که تمامی آنها مشغول فعالیت و میزبانی از دوستداران هنر نمایش هستند.
فعالیت خانواده 18 هزار نفری هنرمندان تئاتر در کشور
مدیرکل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه تشریح جشنواره تئاتر فجر، ارائه تاریخچه آن و همچنین پیشینه و جایگاه هنر تئاتر در کشورمان طی گذشت چهل و یک سال از انقلاب شکوهمند اسلامی گفت: امروز بیش از 18 هزار فعال تئاتری داریم که اعضای خانواده هنر نمایش ایران را شکل میدهند و با افتخار اعلام می کنیم که تمامی آنها از طریق همین هنر ارتزاق میکنند.
کرمی افزود: به همین مناسبت با قدرت میتوانم بگویم که تئاتر تنها در تهران زنده نیست و در تمامی استانها و شهرستانهای کشور به فراخور بوم، اقلیم، جغرافیا و فرهنگ مردمان ایرانیان فرهنگمدار به حیات و دوام خود ادامه می دهد.
میزبانی ایران از 11 جشنواره تئاتر در شکل بینالمللی
مدیرکل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: تقویم رویدادهای تئاتری در کشورمان میزبان 11 جشنواره فعال در شکل بینالمللی در کشور است و در نگاهی کلان 82 جشنواره، همایش و فستیوال تئاتری در طول سال در کشور ایران برگزار میشود که از مهمترین آنها می توان به جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان، جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان و جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی تهران - مبارک اشاره کرد که تمامی این جشنوارهها در تقویم بینالمللی رویدادهای تئاتری در جهان به ثبت رسیدهاند.
کرمی در پایان با اشاره به آنکه جشنواره بینالمللی تئاتر فجر جریانسازترین، ارزشمندترین و بزرگترین رخداد تئاتری در قامت جشنواره های تئاتری در کشور ایران شناخته می شود ابراز امیدواری کرد تا مهمانان حاضر در بخش بینالملل جشنواره اعم از هنرمندان، نمایندگان کمپانیهای جهانی تئاتر و نمایندگان جشنوارههای بینالمللی هنرهای نمایشی حاضر در سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به واسطه بازار بینالمللی این رخداد با هنر تئاتر ایران و آثار هنرمندان خانواده پرشور و جریانساز تئاتر کشورمان بیش از پیش آشنا شوند.
هدف بازار تئاتر ایران، گشترش همکاری با هنرمندان نمایش در سراسر جهان است
در ادامه این نشست دبیر جشنواره بینالمللی تئاتر فجر صحبتهای خود را با خواندن ابیاتی از اشعار طالب آملی آغاز کرد و با ابراز خشنودی از افتتاحیه پنجمین بازار بینالمللی تئاتر در کشورمان تاکید کرد: امیدواریم به واسطه فعالیت هنرمندان تئاتر و گفتمان غالب هنر نمایش که به واسطه این جشنواره فضای کشور را دربرگرفته است بتوانیم در سایه گفتگوی فرهنگی بهترین شرایط را در زمینه تفاهم، همکاری، تعامل و توسعه تئاتر ایران در بازار جهانی این هنر فراهم کنیم.
نادر برهانیمرند در ادامه با ارائه توضیحاتی درباره پیشینه جشنواره تئاتر فجر، بخش شو کیس آن - میز آشنایی هنرمندان و نمایندگان جشنوارههای جهانی با گروههای فعال تئاتر در کشورمان - که دومین سال خود را در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر سپری میکند گفت: هرچند این جشنواره در بخشهای مختلفی برگزار میشود و گروههای متعددی از سراسر ایران در آن شرکت کردهاند اما حضور هنرمندان فعال در عرصه تئاتر که از کشورهای مختلف میهمان جشنواره بینالمللی تئاتر فجر هستند قواره و ساختار این جشنواره را در بعد بینالمللی منعکس می کند و بازتاب اخبار آن میتواند بخشی از توانمندیهای جامعه تئاتر ایران را به همتایان و دوستداران هنر و فرهنگ ایران در سراسر جهان معرفی کند.
سپاسگزارم که با وجود موج ایرانستیزی و هجمه رسانههای غرب دست ما را برای گفتگو گرفتید
در ادامه این نشست دبیر بخش تئاتر ملل و مدیر پنجمین بازار بینالمللی تئاتر ایران خطاب به حاضران در سالن گفت: 9 ساله بودم که جشنواره تئاتر فجر آغاز شد و من در طول این سی و هشت سال با آن قد کشیدم و بزرگ شدم. به همین سبب در موارد متعددی پیش آمده که در مواجهه با این جشنواره چه در قامت مخاطب و چه در جایگاه کارگردان و یا نمایشنامهنویس به واسطه قدرت هنر تئاتر ایران و توان جریان سازی آن در شکل اجتماعی بغض گلویم را میفشارد.
مهرداد رایانیمخصوص با بیان آنکه قصدمان از برگزاری بازار بینالملل جشنواره تئاتر فجر تلاش برای تحقق گفتگوی فرهنگی است؛ با ابراز تشکر از میهمانان حاضر در بخش ملل و بازار سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر خاطرشنان کرد: از شما تشکر میکنم که با وجود تمام هجمههای رسانهای غرب و موج ایرانستیزی دست مرا به یاری گرفتید و با حضور گرمتان باعث رونق هر چه بیشتر جشنواره شدشد.
مدیر پنجمین بازار بین المللی تئاتر ایران در پایان این نشست برای هنرمندان خارجی حاضر در این نشست، نمایندگان جشنوارههای تئاتری جهان و همچنین مدیران برخی از کمپانیها از جایگاه اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نحوه مدیریت آن و بخشهای مختلف آن که در طول سال میزبان جشنوارههای مختلف تئاتری و یاریگر هنرمندان این عرصه در کشورمان هستند سخن گفت
سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر در یک نگاه
حال و هوای این روزهای سیوهشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با آغاز فعالیت پنجمین بازار بین المللی هنرهای نمایشی ایران همراه با میهمانان بین المللی و تشکیل کار گروه نقد و انتشار کتاب این بازار رفتهرفته داغتر شده و رنگ و بویی دیگر به برگزاری این رویداد بزرگ هنری میدهد.
سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به دبیری نادر برهانی مرند از پنجشنبه ۱۰ بهمن ماه فعالیت خود را آغاز و شامگاه ۲۱ بهمنماه با معرفی برترین ها و برگزیدگان این رویداد بزرگ هنری به کار خود پایان خواهد داد.
فراخوان این دوره از جشنواره تیرماه سال جاری منتشر شد که در متن آن آثار را در بخش های صحنهای، نمایشهای خیابانی، دیگرگونههای اجرایی، تئاتر ملل، مسابقه نمایشنامهنویسی، مسابقه و نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر، کارگاهها و نشستهای تخصصی و بخش به علاوه فجر به صورت رقابتی و غیررقابتی به صورت تفکیک شده پذیرفت.
بر همین اساس آثار پذیرفته شده در بخش پوستر و عکس تئاتر در نمایشگاه لحظه قطعی از ۵ تا ۱۵ بهمن ماه سال جاری در خانه هنرمندان ایران برپا و ۵۹ عکس از ۴۹ عکاس و ۶۰ پوستر از ۳۵ طراح به نمایش گذاشته شده است.
بعد از حواشی انصراف ها نیز از ۳۰ اثر بخش رقابتی ۲۲ نمایش و از ۲۷ اثر بخش غیررقابتی ۱۵ اجرا در جشنواره حضور دارند.
همچنین از هفت اثر بخش بین الملل شش اثر اجرا خواهند داشت. در این میان دو اثر سردار پرچم دار و #همه همدردیم به بخش های نمایش های خیابانی و دیگرگونه های اجرایی و در بخش رادیو نمایش نیز یک اثر با عنوان سردار عشق به ۱۰ نمایش قبلی اضافه شده است که این سه نمایش جدید به گرامیداشت سردار شهید قاسم سلیمانی و جانباختگان سانحه هوایی (سقوط هواپیمای ایران- اوکراین) اختصاص دارد.