تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل سیاست خارجی تاکید کرد: با وجود چشم‌انتظاری اروپا، روسیه و چین به نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، ایران نباید منتظر شکست ترامپ باقی بماند بلکه باید هم برای پیروزی ترامپ و هم شکست او سناریو داشته باشد.

«حسن بهشتی‌پور» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به سفر این هفته جوسپ بورل مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران گفت: این نخستین سفر بورل به تهران در مقام مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا است. این سفر بیش از هر چیز تحت الشعاع برجام و مناسبات تهران و بروکسل به خاطر این موضوع است و بورل تلاش کرد نخستین گام خود را در این حوزه موفقیت‌آمیز بردارد.

وی ادامه داد: مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این سفر با انجام دیدار با مقامات عالی ایران کوشید با نقطه نظرات تهران درباره برجام و مهمترین موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی آشنا شده و نظرات خود و مواضع اتحادیه اروپا در مورد شرایط به وجود آمده پس از کاهش تعهدات ایران برساس برجام مطرح کند.

ایران گفت‌وگوهای بیشتری با اروپا انجام دهد

این کارشناس مسائل هسته‌ای با بیان اینکه بورل دیدگاه مثبتی نسبت به ایران و برجام دارد، اظهار داشت: کاهش تعهدات هسته‌ای ایران موجب شد اروپایی به سمت فعال کردن مکانیزم ماشه حرکت کنند اما آنها اکنون به این نتیجه رسیده‌اند که فعال کردن این مکانیزم را متوقف ساخته و گفت‌وگوهای بیشتری انجام دهند.

بهشتی‌پور با تاکید بر ضرورت انجام گفت‌وگو تصریح کرد: ایران باید چه در قالب کمیسیون مشترک برجام و چه به صورت دوجانبه گفت‌وگوهای بیشتری با اروپا برای رسیدن به یک نقطه اشتراک و تفاهم جهت دستیابی به یک ابتکار انجام دهد و این سفر می‌تواند شروع جدیدی برای رسیدن به این راه حل مشترک و آن توافق باشد هرچند که اروپایی‌ها در یکسال و نیم گذشته نشان دادند از توان کافی برای مقابله با هژمونی آمریکا برخوردار نیستند.

حفظ برجام نمی‌تواند یکطرفه باشد

وی افزود: مسئله اصلی به وجود آمده این است که اروپا اگر هم اراده داشته باشد، توانی برای تجلی این اراده ندارد. مشکل اصلی از اروپا نیست بلکه از آمریکا است و آنها هم زمانی کوتاه می‌آیند که نشان دهیم تحریم‌ها اثری ندارد و وضعیت اقتصاد ایران بهبود یافته است.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با اشاره به کاهش تعهدات برجامی ایران خاطرنشان کرد: اروپایی‌ها هر چند خواهان حفظ و ادامه اجرای برجام هستند اما این مسئله نمی‌تواند یکطرفه باشد. به عبارتی، ایران نمی‌تواند تعهدات خود را اجرایی کند در حالی که تحریم هم است یا تغییر خاصی در مورد فروش نفت و دریافت پول حاصل از فروش آن ایجاد نشده است.

اقدامات ایران نباید محدود به افزایش توان هسته‌ای باشد

بهشتی‌پور با بیان اینکه تصور اینکه ایران برجام را یکطرفه اجرا کند و هزینه بدهد به این خاطر که اروپا به آمریکا نزدیک نشود، صددرصد اشتباه است، ابراز داشت: ایران باید نشان دهد که همانطور که به تعهداتش پایبند است، نمی‌تواند یکطرفه هم توافق را اجرا کند و بنابراین لازم است اقداماتی را هم انجام دهد. این اقدامات هم نباید محدود به افزایش توان هسته‌ای باشد.

وی اضافه کرد: مهمتر از افزایش توان هسته‌ای لازم است ایران توان اقتصادی خود در عرصه‌های مختلف را افزایش دهد که این کار هم با انجام اصلاحات اقتصادی میسر است و محدود به دولت هم نیست و همه دستگاه‌ها و نهادها باید وارد شوند.

اروپا، روسیه و چین منتظر نتایج انتخابات آمریکا هستند

این کارشناس مسائل هسته‌ای با تاکید بر ضرورت تداوم همکاری میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بیان کرد: لازم است تحت هر شرایطی ایران همکاری خود با آژانس را ادامه دهد چراکه اگر همکاری و روابط ایران و آژانس مخدوش شود، آنگاه حمایت روسیه و چین را از دست خواهیم داد و آن وقت، آنها دیگر همین حمایت و همکاری نصفه و نیمه را نخواهند کرد.

بهشتی‌پور با بیان اینکه اروپا و حتی روسیه و چین در مورد برجام منتظر نتایج انتخابات ریاست‌ جمهوری آمریکا هستند، یادآور شد: تا مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری، اروپایی‌ها سعی خواهند کرد به گونه‌ای رفتار کنند که نه برجام از بین برود و نه آمریکا به خاطر ایران بر آنها بشورد. آنها منتظر تحول مثبتی با شکست ترامپ هستند چراکه با شکست او و پیروزی دموکرات‌ها، احتمالا آمریکا مجددا به برجام بازخواهد گشت.

احتمال انتخاب مجدد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا کم نیست

وی درباره رویکرد ایران هم عنوان کرد: با وجود چشم‌انتظاری اروپا، روسیه و چین به نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، ایران نباید منتظر شکست ترامپ باقی بماند بلکه باید هم برای پیروزی ترامپ و هم شکست او سناریو داشته باشد و وضعیت خود را به نتایج انتخابات آمریکا گره نزند.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی اضافه کرد: منتظر ماندن تا آبان ماه برای مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، اشتباه است چراکه احتمال انتخاب مجدد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا کم نیست.