اتاق بازرگانی مشهد روز دوشنبه به نقل از محمد حسین روشنک در نشست کمیسیون تجارت این اتاق گزارش داد: در این شرایط به منظور واگذاری واگنها به تجار در مشهد بابت هر واگن ۴۰۰ تا ۵۰۰ دلار در بازار سیاه از آنان دریافت میشود که نرخ واگن در این بازار به یکهزار و ۵۰۰ دلار افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه صادرکنندگان در مرز دوغارون با مشکلات جدی مواجه هستند افزود: راه آهن باید واگن را بدون هزینه تامین کند و از فروش امتیاز بارگیری واگن در بازار سیاه جلوگیری به عمل آورد.
رییس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی ادامه داد: پارسال بخشنامههای مختلف از سوی نهادهای گوناگون صادر شد که با اصول و رویکردهای توسعه صادرات در تعارض بود و مشکلاتی را برای صادرکنندگان بوجود آورد، در حالی که مسوولان بطور مکرر بر اهمیت سیاستها و اقدامات صادرات محور و حمایت ویژه از این بخش تاکید دارند.
وی با اشاره به درآمدهای کشور از محل تعرفههای گمرکی گفت: این تعرفهها تاثیر بسیار بر قیمت تمام شده کالاهای صادراتی دارد و لازم است بخشی از این درآمدها به توسعه صادرات اختصاص یابد.
وی افزود: صادرکنندگان از ۹ سال قبل تاکنون، بابت جوایز صادراتی از دولت طلبکار هستند و در این شرایط دشوار، هر نوع حمایتی از سوی دولت به نفع همه بخشهای اقتصادی خواهد بود.
روشنک با اشاره به تبعات چندنرخی بودن ارز اظهار داشت: باید ساز و کار دیگری اندیشیده شود تا جلو فساد گرفته شود، البته نباید منکر آن شد که تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی مشخص بر معیشت مردم تاثیر مثبت داشته است اما پرداخت ارز دولتی به برخی اقلام به نفع مردم نیست.
گروه ویژه برای حل مشکلات دوغارون ایجاد شد
معاون امور بازرگانی و توسعه سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: برای حل مشکلات خاصی که در مرز دوغارون وجود دارد، گروه ویژهای تشکیل شده است تا مشکلات صادراتی با کشور افعانستان در بالاترین سطح حل و فصل شود.
علی غفوری مقدم افزود: ارز ۴۲۰۰ تومانی به دلایل متعدد به برخی کالاها تعلق گرفت ولی این لیست طی ماههای اخیر کوچکتر شد و همچنان در حال محدود شدن است.
وی ادامه داد: نمیتوان به صراحت گفت که مدیریت ارز ۴۲۰۰ تومانی به درستی انجام گرفت زیرا شبکه ارز دولتی با مشکلات بسیار مواجه شد و هم اکنون نیز تعداد محدودی از کالاها ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت میکنند.
وی گفت: پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی به حوزه لاستیک سنگین باعث حل مشکلات حوزه حمل و نقل شد، در زمینه نهادههای کشاورزی نیز این موضوع صادق است، حال اگر ارز دولتی به این کالاها تخصیص پیدا نمیکرد، آثار روانی و تورمی آن گسترش مییافت.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی افزود: در هفتههای اخیر تصمیمات مناسبی برای کارت بازرگانی اتخاذ شده و یک همگرایی مثبت میان وزارت صنعت، معدن و تجارت و اتاق بازرگانی کشور ایجاد شده است.
وی ادامه داد: برگزاری میزهای کالایی و کشوری در حال بازنگری است و اصلاح فرآیندها در این حوزهها ادامه دارد.
وی گفت: شیوهنامه برپایی نمایشگاههای داخلی و خارجی نیز در حال بازنگری است لذا فعالان اقتصادی که در این حوزه با مشکلاتی مواجه هستند باید پیشنهادات خود را ارائه کنند.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با بیان اینکه امسال صدور بخشنامهها کاهش بسیار داشته است افزود: پارسال بخشنامههای بسیار ابلاغ شد که برخی مغایر و مخالف رویکردهای توسعه صادرات بود اما این روند اصلاح شده و وزارتخانه در صدد کاهش بخشنامهها برآمده است.
وی با تاکید بر استفاده از ظرفیت مرزنشینان ادامه داد: استفاده از ظرفیت بازارچههای مرزی نیز در دست مطالعه و بررسی است.