به گزارش شماره امروز (سه شنبه) روزنامه رأی الیوم، تحول یاد شده پس از آن شکل گرفت که ارتش و کمیته های مردمی یمن در یک اقدام غیرمنتظره توانستند منطقه ای به وسعت ۲۵۰۰ کیلومتر مربع را از نظامیان سعودی و مزدوران نظامی این کشور بازپس گیرند.
نیروهای مردمی یمن در این عملیات نظامی موفق شدند منطقه "النَّهم" واقع در شرق صنعا پایتخت و سایر مناطق دو استان مأرب و الجوف را از لوث وجود اشغالگران پاک کنند و به تهدید ائتلاف سعودی علیه صنعا پایان دهند و در فاصله کمتر از ۴۰ کیلومتری شهر مأرب مستقر شوند. البته آنچه که از استقرار این نیروها مهم تر است ، ماموریتی است که احتمالا آنها در آینده انجام خواهند داد.
ابعاد سیاسی استقرار نیروهای مردمی یمن در استان مأرب
جبهه شرقی یمن با توجه به ساختار نظامی ، سیاسی و اجتماعی اش علاوه بر بعد نظامی از نظر سیاسی نیز حائز اهمیت است . استان مأرب از سال ۲۰۱۵ به این سو خاستگاه و پایتخت سیاسی حزب "الاصلاح" متعلق به جماعت اخوان المسلمین یمن بوده است و آزادسازی این استان از حذف کامل حزب مزبور حکایت دارد و در نتیجه آن جناح قدرتمندی که به اصطلاح به "عبدربه منصور هادی" مشروعیت می بخشید، از بین خواهد رفت.
اگر این امر تحقق یابد، ما با یمنی با چهره ای کاملا متفاوت روبرو خواهیم شد.
این جبهه نظامی چگونه در اختیار انصارالله و همپیمانانش قرار گرفت؟
برای پاسخ به این سوال باید به سال ۲۰۱۷ بازگردیم که در آن جزئیات بسیاری نهفته است از جمله اینکه ریاض و ابوظبی تا اندازه زیادی از ماهیت این جبهه راضی نبودند زیرا بخش عمده دو استان مأرب و الجوف در اختیار جماعت اخوان المسلمین قرار داشت و عربستان از سال ۲۰۱۷ به این سو همواره به طور شبه رسمی حزب الاصلاح را به فساد اداری ، مالی و نظامی متهم می کرد.
تحلیلگران نظامی و سیاسی سعودی و اماراتی در شبکه های تلویزیونی ماهواره ای اتهاماتی از این قبیل به حزب الاصلاح نسبت دادند و این حزب نیز ائتلاف سعودی را به هدف قرار دادن اردوگاه های نظامی وابسته به عبدربه منصور هادی و کشتن صدها تن از عناصر مستقر در آن متهم می کند که ریاض و ابوظبی مدعی حمایت از آنها است. در واقع روند یاد شده را نمی توان صرفا یک اختلاف نظر عادی به شمار آورد بلکه در حقیقت یک نوع تسویه حساب محسوب می شود.
البته این بدان معنا نیست که عربستان در صدد تضعیف جبهه قدرتمند شرق یمن است زیرا در نهایت این جبهه یک برگ برنده در اختیار ائتلاف سعودی به شمار می آید و از دست رفتن آن باعث می شود تا ائتلاف مزبور یکی از مهم ترین برگ برنده های باقیمانده خود در نبرد یمن را از دست بدهد.
در واقع عربستان در صدد ایجاد تغییر و یا دستکم ایجاد موازنه در میان همپیمانان خود در اینجا است . هم اکنون تقریبا همه چیز عوض شده است . عربستان هم اکنون در ایجاد موازنه نظامی در جبهه شرقی با مشکل مواجه شده است زیرا ظرف هفته گذشته نتوانست مناطق از دست داده را بازپس گیرد چرا که یک جبهه کامل و نه یک موقعیت نظامی خاص با تمام ارتش مستقر در آن که تقریبا ۲۰ لشکر با تجهیزات گسترده نظامی اش را در برمی گرفت، توسط نیروهای مردمی یمن متلاشی شده است.
از سوی دیگر پیشروی عناصر نظامی وابسته به ائتلاف سعودی در منطقه آزاد شده از نظر جغرافیایی کار سخت و دشواری است. همچنین از روند فزاینده رشد و پیشرفت ارتش یمن و کمیته های مردمی می توان به عنوان مهم ترین عامل بازدارنده فراروی ائتلاف سعودی نام برد.
انصارالله و همپیمانانش اخیرا هر گاه که جنگنده های ائتلاف سعودی اقدام به بمباران یمن کردند، با استفاده از موشک های بالستیک و پهپادهای خود مراکز نظامی و تاسیسات نفتی سعودی ها را هدف قرار دادند و در نتیجه ائتلاف با استفاده از جنگنده هایش نمی تواند به عناصر نظامی تحت امر خود پوشش هوایی دهد و انصارالله هم اکنون با استفاده از این برگ برنده بسیار مهم معادله جدیدی را بر صحنه درگیری نظامی تحمیل کرده است و با در اختیار گرفتن جبهه شرقی به آرامش چهار ماهه حاکم بر جبهه های نبرد یمن پایان داد.
اگر نیروهای مردمی یمن بتوانند به شهر مأرب دست یابند در آن صورت روند تحولات نظامی و سیاسی حاکم بر یمن کاملا تغییر خواهد کرد . وجود منابع نفت و گاز و برق در این شهر به انصارالله انگیزه می دهد تا محاصره تحمیل شده علیه مأرب را به طور کامل و یا جزئی در هم بشکند.
عربستان همراه با امارات، بحرین، کویت، سودان و مصر از ششم فروردین ۹۴ اقدام به تجاوز نظامی به یمن و محاصره زمینی، دریایی و هوایی این کشور به منظور بازگرداندن "عبدربه منصور هادی" رئیس جمهوری مستعفی یمن به قدرت کرد.
کشورهای همپیمان عربستان در این جنگ به دنبال مشاهده بی نتیجه بودن آن به تدریج خود را از ائتلاف عربی کنار کشیدند و فقط امارات به دلیل داشتن اهداف توسعه طلبانه و طمع ورزی های خاص خود در یمن، به حضور نظامی اش در این جنگ تا به امروز ادامه داده است.
این تجاوز نظامی تاکنون جز کشته و زخمی شدن دهها هزار یمنی و همچنین آواره شدن میلیون ها تن از شهروندان محروم و ویرانی زیرساخت ها و انتشار قحطی و گرسنگی و بیماری های واگیردار در این کشور، نتیجه ای به همراه نداشته است.
عربستان در تجاوز خود علیه یمن از حمایت های مستقیم و غیرمستقیم مالی ، نظامی ، سیاسی ، امنیتی و اطلاعاتی آمریکا و رژیم صهیونیستی بهره مند است.
۱۴۸۷