کابل - ایرنا - دهها خبرنگار و فعالان رسانه ای در کابل با برگزاری تجمعی نسبت به محدودیت دسترسی و انتشار خبر در افغانستان اعتراض کردند.

خبرنگاران و مسئولان بیش از ۳۰ رسانه صوتی ،تصویری و نوشتاری روز گذشته با برگزاری تجمع اعتراض آمیز خواستار تلاش دولت برای تامین امنیت جانی خبرنگاران و دسترسی به اطلاعات و اخبار،بویژه در وزارتخانه ها سازمان های امنیتی و قضایی شدند.

افغانستان کشوری است که چالش ها و مشکلات فراوانی پیش رو دارد و خبرنگاران به عنوان نمایندگان افکار عمومی برای انجام وظیفه خبرنگاری خود با چالش های بیشتری از قبیل ترور،حمله گروههای تروریستی و فشار صاحبان قدرت و دولت مواجه هستند.

براساس گزارش های منتشر شده سال ۱۳۹۷، افغانستان مرگبارترین کشور برای خبرنگاران بود به گونه ای که در این سال ۲۰ خبرنگار در حملات انتحاری و ترورهای هدفمند کشته و یا زخمی شدند.

در ادامه این گزارش ا ضافه شده است امسال نیز ۱۰ خبرنگار و کارمند رسانه ای در مناطق مختلف افغانستان کشته شدند.

روز گذشته دهها خبرنگار و فعال رسانه ای در تجمع اعتراضی در کابل خواستار رفع محدودیت‌های دسترسی به اطلاعات توسط دولت این کشور شدند.

این افراد تأکید کردند که افغانستان در بخش دسترسی به اطلاعات در سال‌های اخیر عقب‌گرد داشته و این موضوع بطور جدی نگران کننده است.

در بیانیه ای معترضان آمده است باوجود اینکه افغانستان یکی از مرگبارترین کشورها برای خبرنگاران در جهان است، رسانه‌های افغانستان آزادترین رسانه‌ها در سطح منطقه بوده‌اند؛ اما بی ‌تفاوتی‌های اخیر دولت و چالش‌های فرا راه دسترسی به اطلاعات این دستاورد را با خطر مواجه کرده است.

معترضان گفتند دولت افغانستان برخورد دوگانه ای در زمینه حق دسترسی رسانه ها به اطلاعات دارد.

معترضان روز گذشته در کابل افزودند: بی تفاوتی و برخورد فریبنده دولت در این بخش کم کم به یک امری عادی تبدیل می شود .

در بیانیه معترضان ،دادگاه عالی، دادستانی کل، اداره امنیت ملی، اداره تدارکات ملی، دفتر رئیس جمهوری، وزارت امور خارجه، وزارت دارایی، بانک مرکزی، وزارت دفاع ملی، وزارت کشور و وزارت بهداشت از بسته ترین نهادها برای دسترسی خبرنگاران عنوان شده است.

معترضان در این بیانیه خواستار اقدامات جدی از طرف دولت افغانستان، جامعه جهانی و نهادهای حامی رسانه‌ها در تحقق حق دسترسی به اطلاعات و حمایت از آزادی رسانه‌ها به منظور حفظ دموکراسی جوان در کشور شده ‌اند.

«وحید عمر»  مشاور ارشد رئیس جمهوری در امور روابط مردمی با حضور در جمع تجمع کنندگان بر رسیدگی به اعتراض ها تاکید کرد.

وی افزود: حاضر با حضور در دفاتر روزنامه ها و رسانه به سوالات و ابهامات آنها در خصوص محدودیت رسانه ها پاسخ دهد.

عمر از اطلاع رسانی به موقع نهادهای دولتی بویژ کاخ ریاست جمهوری دفاع کرده و گفت:ریاست جمهوری بیشترین همکاری را با رسانه‌ها داشته و اطلاعات دقیق و به موقع را در اختیار آنان قرار داده است.

وی  خاطر نشان کرد که در شش ماه گذشته ۱۰ هزار و ۳۷۸ مورد تنها دفتر ریاست جمهوری به رسانه‌ها اطلاعات ارائه کرده که این اطلاعات از طریق مصاحبه، میزهای گرد، نشست‌های مطبوعاتی و کلیپ‌های خبری بوده است .

«صدیق صدیقی» سخنگوی ریاست جمهوری نیز در این کنفرانس خبری گفت که هیچگونه ممانعت برنامه ریزی شده و نظام‌مند برای عدم دسترسی رسانه‌ها و مردم به اطلاعات وجود ندارد.

وی اضافه کرد که اگر مشکلی هم وجود داشته، فنی بوده و یا در برخی موارد رسانه ‌ها خواستار دسترسی به اطلاعات محرم بوده اند.

رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان نیز با انتشار اطلاعیه ای از تمام نهادهای دولتی خواسته است تا با رسانه‌ها در ارائه اطلاعات همکاری کنند.

نهاد گزارشگران بدون مرز هم در اطلاعیه ای اعتراض رسانه‌های افغانستان اعلام حمایت کرده  و خواهان اجرای کامل قانون حق دسترسی به اطلاعات شده است.

سفارت خانه های خارجی در کابل از جمله سفارت کانادا، فرانسه و انگلیس از رسانه های افغانستان اعلام حمایت کرده و از دولت افغانستان خواسته است که دولت افغانستان به عنوان عضو جدید ائتلاف جهانی رسانه‌های آزاد باید به صدای خبرنگاران گوش دهد و با آنان کار کند.

باوجود آنکه نهادهای مهم دولتی افغانستان همواره از همکاری با رسانه ها سخن می گویند اما در عمل چنین چیزی مشاهده نمی شود،  زیرا دفتر حمایت‌ کننده رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) در گزارش پایان سال ۲۰۱۹ گفته است که در سال ۲۰۱۹ میلادی ۱۱۵ مورد خشونت را علیه خبرنگاران ثبت کرده اند.

در گزارش آمده است که خشونت‌های ثبت شده شامل ۱۰ مورد قتل، ۲۱ مورد جراحت و ۱۰ مورد بازداشت خبرنگاران است.