تهران - ایرنا- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از انتشار ۸۳ هزار عنوان کتاب با تیراژ بیش از ۱۲۱ میلیون نسخه در ده‌ماهه اول سال ۹۸ خبر داد و گفت:‌ این میزان چاپ کتاب باوجود تحریم‌های ظالمانه دشمنان نسبت به سال گذشته رشد ۱۵ درصدی را نشان می‌دهد.

سید عباس صالحی عصر چهارشنبه در آئین اختتامیه سی و هفتمین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی که هم اکنون با حضور دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری در تالار وحدت تهران در حال برگزاری است با تبریک ایام الله دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی و خیر مقدم به تشریف فرمائی رئیس جمهوری و هیات همراه و دیگر مسئولان کشور در این رویداد بزرگ فرهنگی کشور ، گفت: اتفاقاتی که در دو سال گذشته در کشور ما رخ داد هرگز نتوانست ملت ایران را در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی ، اجتماعی، از پای بیاندازد بلکه این ملت با انرژی مضاعف تری به راه خود ادامه داد.

حرکت قطار فرهنگی ایرانی مستمر و پایدار

وی ادامه داد: مشکلات هست اما در همه حوزه‌ها حرکت پرتپش و مسیری که شروع شده ادامه دارد. حوزه‌های فرهنگی هم  اینچنین است. همانطور که در سایر حوزه‌های اقتصادی شاهد تلاش جهادگران هستیم و حرکت پرتپش ادامه دارد، در حوزه‌های اجتماعی و خدمات‌رسانی هم اینگونه است. در حوزه‌های فرهنگی متغیرهایی که می‌تواند به ما علامت‌هایی بدهد که نشانگر روح ایرانی مثبت و خوب است

عضو کابینه دولت دوازدهم با شاره به حرکت قطار حوزه فرهنگ و هنر که در حال پیش روی بوده و با قوت هرچه بیشتری ادامه مسیر می دهد بطوریکه که علیرغم هم سختی ها و تحریم های موجود  دولت در حوزه فرهنگی نیز توانسته است گامهای موثر و رو به جلویی بردارد که چاپ و انتشار بیش از ۸۳ هزار عنوان کتاب با تیراژ ۱۲۱ میلیونی نشانگر و گواه این مدعاست از این رو اگر در حوزه اقتصادی ۳۱ میلیارد دلار صادرات داشتیم و ارزش معاملات بورس در دی‌ماه ۵۰ درصد بیش از آذرماه بود و در حوزه خدمات‌رسانی هر هفته به ۳۰ روستا آب شرب آبرسانی می شد، در حوزه فرهنگ هم شرایط اینگونه بود اما قطار حرکت ایرانی مستمر و پایدار است.

رشد ۲۸ درصدی چاپ و تیراژ کتاب نسبت به سال ۹۷

وی با اشاره به متغیرها در حوزه کتاب گفت: متغیر نخست در عناوین کتاب‌ها است. شاید از ۲ سال قبل تبلیغات آغاز شده و شرایط سخت را اهالی فرهنگ تحمل می‌کردند، اما یکی از مسائل در حوزه نشر تعداد تولید کتاب‌های چاپ شده است. در سال ۹۸ در ۱۰ ماهه ابتدایی تا دی‌ماه، بیش از ۸۳ هزار عنوان کتاب چاپ شده که نشان می‌دهد ۱۳درصد بیش از سال گذشته بوده است. همچنین تیراژ چاپی بیش از ۱۲۱ میلیون نسخه نیز رشد ۱۵ درصدی نسبت به سال گذشته را نشان می دهد.

متغیرهای حوزه فرهنگ معنا دار است

صالحی ادامه داد: معنای این متغیر معنادار این است که پدید آوردندگان و ناشران علی‌رغم‌ تحریم‌ها و فشارها، فراز و نشیب‌های اقتصادی که بر بازار تألیف و نشر اثر گذاشته، روح و فکر ایرانی تحت تأثیر این فشارها قرار نگرفته و قطار پایدار و مستمر ادامه دارد و ممکن است سنگ به آن بزنند و شیشه‌اش شکسته شود اما نه متوقف می‌شود و نه به عقب برمی‌گردد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از حوزه اقتصاد نشر به عنوان دیگر متغیر نام برد و اظهار داشت: می‌دانیم شرایط سختی داریم اما با همه این احوال نمایشگاه کتاب تهران و ۲۳ نمایشگاه استانی در سال ۹۸ تاکنون برگزار شده است که تقریباً از همین فضای حرکت نمایشگاهی ۲۰۰ میلیارد تومان بازار نشر گردش مالی داشته است

اقتصاد نشر رنجور اما بدون عقب گرد است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه بازار مالی گردش کتاب از محل برگزاری نمایشگاه های کتاب از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را حدود ۲۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: این نشان دهنده آن است که اقتصاد نشر هم گرچه رنجور بوده و الان هم تحت تاثیر شرایط است اما متوقف نبوده و عقب گرد ندارد.

احداث ۸۰ کتابخانه تا پایان سال ۹۸

صالحی اضافه کرد: در زیرساخت ها هم حرکت در حوزه فرهنگ ادامه دارد، از ابتدای امسال، ۶۰ کتابخانه احداث و تا پایان سال نیز احداث ۲۰ کتابخانه دیگر به اتمام می رسد و ۸۰ شهر و مرکز کتابخانه های جدید پیدا می کنند.
وی گفت: همه اینها نشان می دهد فرهنگ هم مانند تمام حوزه های دیگر علیرغم برخورداری از بنیه ضعیف چون دیگر حوزه ها، اما همچون روح مقاوم ایرانی، سختی ها را پشت سر می گذارد.

کتاب سال در یک نگاه

تالار وحدت عصر امروز (چهارشنبه، ۱۶ بهمن) میزبان آیین اختتامیه و اعطای جوایز برگزیدگان سی و هفتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست و هفتمین دوره جایزه جهانی کتاب سال با حضور حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی، رئیس جمهوری، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیکنام حسینی‌پور، مدیر عامل خانه کتاب، محمدعلی مهدوی‌راد دبیر علمی این جایزه همچنین شماری از اصحاب قلم و اندیشه در تالار وحدت است.

جایزه کتاب سال از سال ۱۳۶۱ به شکل مستمر و با هدف شناسایی و معرفی کتاب‌های برتر، حمایت و تشویق مؤلفان، مترجمان، مصححان و ناشران سراسر کشور و ارتقای فرهنگ جامعه اسلامی، حفظ استقلال و هویت برگزار می شود. آثار برای شرکت در این جایزه باید برای نخستین‌بار در سال گذشته منتشر شده باشند، جزء کتاب‌های کمک درسی و عکس برداری شده نباشد و کتاب باید دارای برگه اعلام وصول باشد.

جایزه کتاب سال بخش های مختلفی را دربر می گیرد و شامل کتاب های منتشرشده در حوزه کلیات، ادبیات، کودک و نوجوان، علوم اجتماعی، فلسفه و روانشناسی، مهندسی، علوم کاربردی، علوم خالص، دین، هنر، تاریخ، زبان و جغرافیاست. اما کتاب‌های داستان کوتاه، داستان بلند و رمان بزرگسال، نقد ادبی (تالیف)، مستندنگاری، شعر بزرگسال و شعر کودک و نوجوان به دلیل همپوشانی با جایزه جلال آل احمد و جشنواره شعر فجر در جایزه کتاب سال داوری و بررسی نمی‌شوند.

بر اساس آمار طی سی‌و شش دوره برگزاری جایزه کتاب سال ۳۰۰ هزار و ۱۵۷ عنوان کتاب داوری شده اند که از این تعداد یکهزار و ۶۴۲ عنوان به ‌عنوان آثار برگزیده و شایسته تقدیر معرفی شدند، همچنین ۶۴۶ عنوان اثر برگزیده، ۹۹۶ اثر شایسته تقدیر معرفی و صاحبان این آثار تقدیر شده‌اند.

موضوع ادبیات با ۴۰۷ هزار و ۶۴ عنوان از نظر موضوعی، بیشترین آثار برگزیده جایزه کتاب‌سال است. کتاب‌های گروه کودک، دین، علوم کاربردی، علوم اجتماعی، تاریخ و جغرافیا، فلسفه، روانشناسی، علوم خاص و کلیات در ردیف‌های بعدی قرار دارند. از ۶۴۶ اثر برگزیده ۱۲۱ عنوان در حوزه علوم کاربردی بوده اند. کتاب‌های حوزه دین و ادبیات با ۶۴ عنوان در ردیف‌های بعدی قرار دارند. در مجموع ۹۹۶ عنوان کتاب در این سال‌ها به‌ عنوان آثار تقدیری معرفی شدند که در حوزه علوم کاربردی ۲۳۳ عنوان، در حوزه دین ۱۴۰ عنوان و در حوزه علوم اجتماعی ۱۰۸ عنوان کتاب قرار دارد.

در طول ادوار جایزه کتاب سال، در بخش تألیف غلامحسین ابراهیمی‌دینانی با چهار کتاب، حسن ابراهیم‌زاده با سه کتاب و محمدباقر وثوقی، محمد حسن‌دوست، امیرمحمد طباطبایی و شاپور طاحونی با ۲ کتاب در رتبه‌های اول تا سوم قرار گرفته‌اند. در بخش ترجمه نیز آذرتاش آذرنوش، عبدالله کوثری و حسین ابراهیمی‌اِلوند با ۳ کتاب بیشترین کتاب برگزیده را داشته‌اند. در بخش تصحیح و تحقیق مؤسسة آل البیت (ع) الإحیاء التراث با ۶ کتاب، رضا مختاری با ۳ کتاب، نجفقلی حبیبی و علی‌اوسط ناطقی با ۲ کتاب، بیشترین آثار برگزیده را در این بخش دارا هستند.

در این دوره که دوره سی و هفتم است ۱۳ اثر برگزیده و ۴۱ اثر شایسته تقدیر از سوی هیات داوران انتخاب شده‌اند، همچنین ۶ اثر در بیست و هفتمین دوره جایزه جهانی کتاب سال از کشورهای چین، فنلاند، روسیه، آلمان برگزیده شده اند که همزمان با برگزیدگان جایزه کتاب سال از آنها تقدیر می شود.