تهران - ایرنا - رییس سازمان پدافند غیر عامل کشور با اشاره به یکپارچه‌سازی طرح‌های امنیت، دفاع و پدافند غیرعامل در مناطق حساس کشور گفت: این اقدام کاهش هزینه‌ها و هماهنگی‌ بین دستگاه‌ها را ارتقا می‌بخشد.

به گزارش روز چهارشنبه پایگاه اطلاع رسانی سازمان پدافند غیرعامل کشور، نشست کمیته پدافند غیرعامل کشور با حضور سردار غلامرضا جلالی رییس سازمان پدافند غیرعامل کشور و حسین ذوالفقاری معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور، اسماعیل نجار رییس سازمان مدیریت بحران کشور، مهدی جمالی نژاد رییس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور، حسین قاسمی مدیرکل امور مرزی و پدافند غیرعامل وزارت کشور و جمعی از مدیران و مسئولان وزارت کشور و سازمان پدافند غیرعامل کشور با موضوع بررسی راهکارهای ارتقای پدافند غیرعامل برگزار شد

غلامرضا جلالی با بیان اینکه وزارت کشور از نظر تلاش و فعالیت در حوزه پدافند غیرعامل و ایجاد هماهنگی در استان‌ها رتبه برتر را کسب کرده است، تصریح کرد: کار در نهادهای بین‌بخشی، سختی‌های خاص خود را دارد زیرا نیازمند تعامل و هماهنگی با سایردستگاه‌ها و بکارگیری همه ظرفیت‌های ملی است تا به نتیجه مطلوب برسیم.

وی با بیان اینکه تمرکز اقدامات سازمان پدافندغیرعامل روی تهدیدات انسان‌ساخت است و این تهدیدات از فناوری به شدت تاثیر می‌پذیرند، گفت: هر فناوری که تغییر می‌کند هم عرصه‌های فرصت و خدمت‌رسانی ایجاد می‌شود و هم تهدیداتی را در ذات خود به همراه دارد، از همین رو مواجه با فناوری پیچیده می‌شود. در واقع وقتی با فناوری‌های نو در زیرساخت‌ها رو به رو هستیم با ترکیب و اختلاطی از تهدید و فرصت مواجه هستیم.

رییس سازمان پدافند غیرعامل کشور با بیان اینکه تهدیدات در حال حرکت به سمت تهدیدات ترکیبی است، تصریح کرد: در این شرایط، مدل نوینی از جنگ را شاهد خواهیم بود که در آن تاکید و تمرکز دشمن بر مولفه‌های قدرت خود متناظر با نقاط ضعف ماست. به یک معنا هر کجا دشمن از ما قوی‌تر باشد آنجا محلی است که برای ضربه‌زدن انتخاب می‌کند.

جلالی با بیان اینکه هرجا بتوانیم به چنین تهدیداتی پاسخ بدهیم بازدارندگی ایجاد می‌شود، تصریح کرد: یکی از مدل‌های جدید تهدیدات ترکیبی، ترکیب حوزه رسانه با تهدیدات است.   

وی با اشاره به اینکه کارکرد اصلی وزارت کشور، اداره مردم در تمامی شرایط است، اظهار داشت: از همین رو به اعتقاد من باید در وزارت کشور در مورد نگاه کنونی که در موضوعات پدافند غیرعامل صرفا به تجهیزات و سازه‌ها توجه دارد بازنگری صورت گیرد و موضوعات مردم‌محور و رسانه مورد تاکید و توجه بیشتری باشد.

جلالی همچنین از پیشنهاد ایجاد یک الگوی یکپارچه امنیت، دفاع و پدافند غیرعامل در مناطق حساس کشور استقبال کرد و گفت: این یکپارچه‌سازی سبب می شود تا هزینه ها کاهش پیدا کرده و هماهنگی‌ها بین دستگاه ها ارتقا یابد.

وزارت کشور مسئولیت سنگینی در حوزه پدافند غیر عامل دارد

حسین ذوالفقاری معاون امنیتی، انتظامی و رییس کمیته پدافند غیرعامل وزارت کشور نیز در این نشست گفت: پدافند غیرعامل روزبه‌روز از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شود و به رغم اینکه در چند سال گذشته بیشتر در بحث‌های نظری بوده است، اما امروز در بعضی زمینه‌ها اتفاقاتی می‌افتد که این اهمیت و توجه عملی و علمی به مساله پدافند غیرعامل را در جامعه و سازمان‌ها و نهادهای کشور کاملا روشن می‌کند.

وی افزود: وزارت کشور در ارتباط با پدافند غیرعامل دو وظیفه دارد. یک بخش اینکه، وزارت کشور، باید در این زمینه چه کار کند و یک وظیفه و شأن دیگر آنکه به لحاظ جایگاهی که دارد و نقشی که استانداران و فرمانداران در مناطق کشور دارند، چه مأموریت‌های را می‌تواند دنبال کند.

معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور در ادامه گفت: متأسفانه یکی از مشکلات مهم در ساختار کشور که در حوزه تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی با آن مواجه هستیم، مساله موازی‌کاری است. بخش‌های مختلف اجرایی در کشور اشرافی به حوزه‌های وظایفی یکدیگر ندارند. هر بخشی به صورت جزیره‌ای و جدا از هم عمل می‌کند.

ذوالفقاری با اظهار اینکه در چنین ساختار تصمیم‌گیری، انرژی‌ها هدر می‌رود و به جای هم‌افزایی، شاهد پراکنده‌کاری و موازی‌کاری می‌شویم، گفت: باید شرایط را به سمتی ببریم که همه نهادها در ارتباط توأمان با هم و به صورت شبکه‌ای عمل تا نتیجه مورد نظر حاصل شود.

وی در همین راستا گفت: باید به سمت نزدیکی فکری حرکت کنیم و سازمان‌ها و نهادهای تصمیم‌گیر را به سمت هدفی واحد معطوف کنیم.

معاون وزیر کشور با اشاره به مدل اربعین به عنوان مدلی موفق در عرصه مدیریتی و خدمات‌رسانی موفق به مردم و زائران، گفت: در اربعین فضایی ایجاد کردیم که از همه ظرفیت‌های موجود استفاده کنیم. از منظری این تدبیر را در ستاد اربعین به کار بردیم که به جای ظرفیت‌سازی جدید از ظرفیت‌های موجود و ممکن بهترین و بیشترین استفاده را ببریم.

وزارت کشور نقش حساسی در امنیت و آسایش عمومی کشور دارد

 حسین قاسمی مدیرکل امور مرزی و پدافند غیرعامل کشور نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه وزارت کشور نقش حساسی در امنیت و آسایش عمومی کشور دارد، گفت: وزارت کشور به عنوان نهادی که متولی امنیت داخلی در کشور است، نقش کلیدی در پدافند غیرعامل کشور دارد و از منظری عامل هماهنگی بین همه دستگاه‌های اجرایی در کشور در حوزه پدافند غیرعامل است.

مدیرکل امور مرزی وزارت کشور با اظهار اینکه ایران از حیث چهار فاکتور موقعیت منطقه ای، منابع انرژی، منابع معدنی و منابع انسانی از مزیت ویژه ای در سطح جهانی برخوردار است؛ گفت: به سبب همین امتیازات ویژه کشورمان در معرض انواعی از تهدیدات قرار دارد و بایستی برای حراست از امنیت کشورمان متناسب با تهدیدات عمل کنیم.

قاسمی گفت: تهدیدات منطقه‌ای و جهانی علیه کشورمان بر زیرساخت های حیاتی و حساس امری واضح و مبرهن است و برای همین ضرورت توجه به این تهدیدات و پیشگیری از عملیاتی شدن آن احساس می شود

وی با بیان اینکه در عصر جدید برای مصون ماندن از این تهدیدات نمی توان صرفا متکی به سلاح های جنگی و ابزار سخت قدرت شد، گفت: امروزه  نیازمند بهره گیری از ظرفیت های پدافند غیرعامل برای مقابله با دشمن هستیم.

مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت کشور به مساله دفاع پرداخت و گفت: دفاع یک مفهوم یکپارچه است که شامل دو بخش دفاع عامل و غیرعامل است. دفاع عامل به هرگونه طرح‌ریزی و اقدامات دفاعی که مستلزم بکارگیری سلاح و تجهیزات جنگی باشد؛ گفته می شود. در برابر آن، دفاع غیرعامل به هرگونه برنامه ریزی که موجب کاهش آسیب پذیری‌های زیرساخت‌ها، سامانه ها و اماکن و تاسیسات ارزشمند در مقابل تهدیدات نظامی دشمن و باعث افزایش پایداری و تداوم فعالیت‌های مورد نیاز مردم گردیده و مستلزم بکارگیری تسلیحات نیست، اطلاق می شود.

مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت کشور در ادامه به تشریح دفاع غیرعامل پرداخت و اشاره کرد: تهدید شناسی عنصر محوری پدافند غیرعامل است. قصد اصلی دشمن در نسل چهارم جنگ ها، نابودی زیرساخت‌های حیاتی و حساس در کشور هدف است تا مقاومت مردم کاهش یافته تا سریعتر تسلیم شوند. برای همین هدف اصلی پدافند غیرعامل استمرار فعالیت‌های زیربنایی، تامین نیازهای حیاتی از قبیل آب، برق  و سوخت برای مقابله با دشمن و افزایش تاب آوری مردم است.

مدیرکل امور مرزی پس از تبیین اهداف اصلی پدافند غیرعامل به ذکر فواید این روش دفاع پرداخت و گفت: پدافند غیرعامل پایدارترین و ارزان ترین روش دفاع است اهدافی صلح طلبانه را دنبال می‌کند.

قاسمی به مستندات و ضوابط حاکم بر پدافند غیرعامل در کشور اشاره کرد و گفت: در طی دهه اخیر موضوع پدافند غیرعامل در صدر دستور کار نظام قرار دارد و در این خصوص در برنامه چهارم توسعه، سیاست های کلی پدافند غیرعامل، برنامه ششم توسعه، قانون بودجه سال ۹۸ به جد بر توجه به مقوله دفاع غیرعامل تاکید شده است.

وی در پایان به نقش و جایگاه وزارت کشور در حوزه پدافند غیرعامل پرداخت و گفت: یکی از وظایف اصلی و ذاتی وزارت کشور تامین امنیت داخلی و مقابله با بحران‌ها است. در این راستا اگر مجموعه اقدامات متصور در  تعریف دفاع عامل را از وظایف نیروهای مسلح تلقی کنیم، مباحث مربوط به «کاهش آسیب پذیری‌ها، تداوم فعالیت‌های ضروری، ارتقاء پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران» که در تعریف جامع پدافند غیرعامل آمده است از جمله موضوعات مورد توجه وزارت کشور است که همواره در راس برنامه ریزی ها و اقدامات قرار دارد.

قاسمی با تاکید بر نقش بین بخشی وزارت کشور و ظرفیت این مجموعه در استان ها و شهرستان‌ها، خواستار توجهات بیشتر به نقش و کارکرد وزارت کشور در حوزه پدافند غیرعامل شد.