وی که پیش از این موضوع پیش نویس قطعنامه محکومیت طرح آمریکایی- صهیونیستی "معامله قرن" را در سازمان همکاری های اسلامی، اتحادیه عرب و اتحادیه اروپا مطرح کرده بود، دیروز در گفت وگویی تلفنی با قیس سعید، همتای تونسی خود پیش نویس قطعنامه ای را که قرار است تونس علیه طرح به اصطلاح صلح معامله قرن به شورای امنیت سازمان ملل ارائه دهد، مورد بحث و بررسی قرار داد.
ابومازن همچنین قرار است فردا با حضور در اجلاس سران اتحادیه آفریقا در اتیوپی توجه و نظر رهبران آفریقایی را به این موضوع معطوف کرده و سرانجام آن را پس فردا سه شنبه به شورای امنیت سازمان ملل متحد بکشاند.
تماس تلفنی او با سعید بیشتر بدان سبب بود که تونس تنها کشور آفریقایی و اسلامی و عربی عضو غیردائمی شورای امنیت است که قرار است این شورا سه شنبه هفته جاری با حضور رئیس تشکیلات خود گردان فلسطین نشستی برگزار کند که طی آن طرح آمریکایی معامله قرن را مورد بررسی قرار دهد.
رئیس جمهوری تونس به عنوان حامی آرمان فلسطین به شمار می رود. وی چندی پیش از طرح دولت آمریکا به عنوان " ظلم قرن " و " خیانت بزرگ " نام برد.
ترامپ در ۲۸ ژانویه گذشته (۸ بهمن) طرح "معامله قرن" را اعلام کرد که بر اساس آن کشور فلسطین به شکل "مجمع الجزایر" شکل خواهد گرفت که به وسیله پل ها و تونل ها به یکدیگر متصل خواهند شد و بخشی از بخش شرقی بیت المقدس به عنوان پایتخت آن برگزیده خواهد شد و بیت المقدس اشغالی به عنوان پایتخت ادعایی اسراییل شناخته خواهد شد.
این اقدام ترامپ با موجی از اعتراضات مردمی در شماری از کشورها به ویژه در کشورهای شمال آفریقا از جمله الجزایر، مغرب، مصر، سودان و همچنین تونس همراه شد.
تونس در اوایل ژانویه گذشته کرسی خود را در شورای امنیت سازمان ملل به عنوان عضو غیر دائم کشورهای عربی طی سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ تحویل گرفت.
تونس در مناسبت های مختلف تاکید کرد که با شرکت در حل و فصل بحران لیبی و ادامه حمایت از آرمان فلسطین منادی مسائل جهان عرب و قاره آفریقا خواهد بود، به همین دلیل این کشور در نظر دارد طی همین نشست، پیش نویس قطعنامه محکومیت معامله قرن را به اعضای شورای امنیت ارائه دهد تا درباره آن رایگیری شود.
این همه موجب شد که رئیس تشکیلات مستقل فلسطینی بیش و قبل از هر کشوری به تونس که هم عضو شواری امنیت سازمان ملل، عضو اتحادیه عرب، عضو شورای همکاری های اسلامی و عضو اتحادیه آفریقا است روی آورد.
روزنامه "رای الیوم " دیروز به نقل از یک بیانیه دفتر ریاست جمهوری تونس اعلام کرد که قیس سعید رئیس جمهوری این کشور دیروز طی تماس تلفنی طولانی با رئیس تشکیلات خود گردان فلسطین درباره پیش نویس قطعنامهای که قرار است تونس به شورای امنیت در خصوص محکومیت معامله قرن ارائه دهد، گفت وگو کرد.
در این بیانیه آمدهاست: محمود عباس (ابومازن) از مواضع ثابت تونس در حمایت از حقوق و آرمانهای ملت فلسطین قدردانی کرد. رئیس جمهور تونس هم از رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین دعوت کرد تا در سریعترین زمان ممکن به تونس سفر کند.
به نوشته این روزنامه، تونس در نظر دارد قبل از ارائه رسمی پیش نویس قطعنامه پیشنهادی خود به شورای امنیت با کشورهای عربی و نیز آفریقایی از جمله دولتهای حامی حقوق ملت فلسطین مشورت کند.
البته مخالفت دولت تونس با طرح آمریکایی "معامله قرن" درحالی صورت می گیرد که دولت این کشور روز جمعه سفیرش در سازمان ملل را به سبب کوتاهی و ناهماهنگی هایش در موضوع "معامله قرن" برکنار کرد.
شبکه الجزیره قطر دیروز به نقل از منابع دیپلماتیک تونس گزارش داد که "مونصف باتی" سفیر این کشور در انتقاد خود از طرح جنجالی "معامله قرن" دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا، از "قیس سعید" رئیس جمهوری فراتر رفت و به دلیل عدم هماهنگی با او در اظهارات ضد آمریکایی، از کار برکنار شد.
یک بیانیه وزارت امور خارجه این کشور نیز امروز اعلام کرد باتی که از ابتدای سال جاری کرسی شواری امنیت سازمان ملل را به عهده گرفت، به دلیل عملکرد ضعیف و عدم مشاوره برای هماهنگی با وزارت خارجه در موضوعات کلیدی، از مسئولیت عالی دیپلماتیکش کنار گذاشته شد.
منابع دیپلماتیک معتقدند که رئیس جمهوری تونس که در انتخابات مهرماه گذشته به این مقام نائل آمد نگران اظهارات خطرناک سفیر این کشور در سازمان ملل برای حمایت از مردم فلسطین است تا مبادا این قبیل اظهارات بدون هماهنگی با وزارت خارجه، روابط تونس با آمریکا را به مخاطره اندازد.
با این وجود یک مقام دیپلماتیک عضو شواری امنیت سازمان ملل که خواست نامش فاش نشود به این شبکه گفت، مونصف باتی، دیپلمات زبر دست، آگاه و بهترین کسی بود که به راحتی می توانست در باره تصویب یک قطعنامه مطلوب فلسطینیان مذاکره و عمل کرد.
صرف نظر از مخالفت های مردمی بسیاری از کشورهای شمال آفریقا با موضوع معامله قرن و سیاست دوگانه تونس در ارتباط با آن، از یک طرف رئیس جمهوری اوگاندا در جنوب این قاره طی هفته جاری میزبان بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی بود و قول داد که سفارت این کشور در تل آویو را به قدس شریف منتقل کند و از سوی دیگر برهان، رئیس شواری حاکمیتی سودان نیز که بطور همزمان در کامپالا پایتخت اوگاندا به سر می برد در یک تماس پنهانی با نتانیاهو ، موضوع عادی سازی مناسبات خارطوم با تل آویو را مطرح کرد.
در عین حال تلاش هایی هم در کشور مغرب در شمال غرب آفریقا برای عادی سازی روابط رباط با تل آویو صورت گرفته است و حتی پیش بینی می شود دولت کنیا نیز بخواهد سفارتش را از تل آویو به بیت المقدس منتقل کند.
با این وجود باید منتظر بود که ابومازن فردا دوشنبه چگونه می تواند نظر جمعی دیگر کشورهای آفریقایی را در اجلاس سران اتحادیه آفریقا در آدیس آبابا به موضوع مخالفت با "معامله قرن" و پیش نویس قطعنامه پیشنهادی خود و رئیس جمهوری تونس جلب کند.