تهران- ایرنا- منازعه میان ترکیه و سوریه در منطقه ادلب، بهمن ماه سال ۱۳۹۸ به برخوردهای نظامی منجر شد و شرایط منطقه را در وضعیتی پرتنش قرارداد.
همچنین ترکیه زمستان سال ۹۸ به بهانه تأمین امنیت مرزهای خود، مواضع کُردهای سوریه در منطقه ادلب را مورد هدف قرار داد. ادلب که ۱۱ درصد از خاک سوریه را تشکیل میدهد از سال ۱۳۹۴ از سوی تروریستها با حمایت برخی کشورهای همسایه سوریه، کشورهای غربی و عربی طی عملیات گستردهای اشغال شد.
همزمان با ادامه پیشرویهای ارتش سوریه در بهمنماه سال ۹۸ در استانهای ادلب و حلب در شمال این کشور برای آزادی مناطق اشغالی توسط تروریست ها در نزدیکی مرزهای ترکیه، تنش میان آنکارا و دمشق افزایشیافت، بهطوریکه رییسجمهوری ترکیه مواضع تندی علیه دمشق اتخاذ کرد و از روسیه هم خواست تا مانع اقدامات نظامی آنکارا در شمال سوریه نشود.
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که در حمله توپخانهای ارتش سوریه علیه مواضع نظامیان ترکیه در استان ادلب ۶ نظامی این کشور کشته و ۹ نفر دیگر مجروح شدهاند.
در تحولات همزمان با درگیری سوریه و ترکیه، ارتش سوریه مناطق دیگری را از کنترل تروریستهای وابسته به «جبهه النصره» و گروههای متحد آن در حومه شرقی ادلب خارج و روستاهای محاریم و تل کراتین را آزاد کرد.
در ادامه تحولات، ارتش و نیروهای مسلح سوریه بر حدود ۵۰ درصد مساحت استان ادلب در شمال غرب این کشور مسلط شدند. ارتش سوریه طی چند روز بیش از ۶۰۰ کیلومتر مربع از مساحت استانهای حلب و ادلب را برای پایان دادن به جنایتهای تروریستها پاکسازی کرد و این موضوع موجب واکنش شدید ترکیه و نگرانی از سرنوشت گروههای مورد حمایت این کشور شد.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران بر آمادگی کامل کشورمان برای هر نوع همکاری در چارچوب احترام به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه تأکید کرد.
این درگیریهای نظامی همچنین رایزنیهایی دیپلماتیک را به همراه داشت. در همین زمینه، روسیه و ترکیه پس از مذاکره درباره تنشهای به وجود آمده در ادلب در مسکو به توافق رسیدند. «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه اظهارداشت که روسیه و ترکیه یک راهگذر امنیتی در شش کیلومتری شمال و نیز شش کیلومتری جنوب جاده متصلکننده لاذقیه به حلب ایجاد میکنند. علاوه بر آن، از روز ۱۵ ماه مارس (۲۵ اسفندماه سال ۹۸) گشت مشترک واحدهای نظامی روسیه و ترکیه در نزدیکی شهر سراقب که در کنترل ارتش سوریه قرار دارد آغاز شد.
همچنین، «خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه با «سرگئی شویگو» همتای روس خود درباره آتشبس در ادلب و موضوع آوارگان سوری گفتوگو کرد. در بیانیه وزارت دفاع ترکیه آمده است: دو طرف در خصوص راههای برقراری آتشبس دائمی در ادلب و همچنین تضمین بازگشت بیش از یکمیلیون آواره سوری به منازلشان گفتوگو کردند. وزیران دفاع ترکیه و روسیه همچنین بر لزوم اجرای تعهدات قیدشده در توافقنامههای صورت گرفته میان آنکارا و مسکو تأکید کردند. رؤسای جمهوری روسیه و ترکیه در مسکو بر سر آتشبس در ادلب و یافتن راههایی برای حلوفصل بحران در این منطقه توافق کردند. هر دو کشور متعهد شدند که بهحق حاکمیت سوریه احترام میگذارند و به مبارزه خود با تروریسم در سوریه ادامه میدهند.
در نهایت حمله نظامی ترکیه به سوریه که نگرانی جدیدی برای کشورهای منطقه در پی داشت، با میانجیگری روسیه به آتشبس منجر شد.