تهران- ایرنا- انتخابات مجلس نمادی از مشارکت ملت ایران بر سرنوشت خویش است برای تامین منافع مردم و نظام جمهوری اسلامی لازم است با حضور فعال و همه جانبه نمایندگان جناح های سیاسی در عرصه انتخابات شاهد مشارکت حداکثری مردم در انتخابات پیش رو باشیم.

یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی نزدیک است، اما و اگرهای بسیاری از حضور گسترده مردم در پای صندوق های رای مطرح می شود. رد صلاحیت بسیاری از نخبگان جناح سیاسی اصلاح طلب در این دوره از انتخابات، حضور فعال و همه جانبه آنان در سطح کلان کشور با ابهام روبرو ساخته و از سویی تحریم های ناجوانمردانه آمریکا که هر روز به بهانه های واهی در حال تشدید است این ادعا مطرح است که شاید در این دوره با ریزش  آرا مردم مواجه  شویم. حال در  چنین شرایطی برای مشارکت حداکثری مردم در انتخابات، اجرای یک امر واجب و ضروری به نظر می رسد اینکه لازم است با رایزنی و حتی مداخله و تعامل در ارکان نظام با تدبیر و تعامل این گره گشوده شود تامردم با اشتیاق و با ایده ها و دیدگاه های مختلف در پای صندوق های رای حضور یابند تا از این رهگذر پیام  دندان شکنی به دشمنان انقلاب داده شود و به دنیا مدعی دموکراسی در عمل نشان دهیم که ایران مبتنی بر مردم سالاری دینی است و امور اجرایی کشور با مشارکت آنان پیش می‌رود.

اردوگاه اصلاح طلبا ن

آسیب شناسی، موانع، توصیه ها و راهبردهای انتخاباتی

روزنامه ایران در بخشی از یادداشتی به قلم علی ربیعی، دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس جمهوری و سخنگوی دولت با عنوان «صندوق‌های رأی و امروز و فردای ایران» نوشته است: هفته گذشته مهمترین مباحث در فضای سیاسی و عمومی کشور همچنان بحث انتخابات بود. موافقان و مخالفان و گروه‌های مختلف بحث‌هایی را مطرح کردند. در همین راستا مقام معظم رهبری هم در آخرین موضع‌گیری خود فرمودند: «برگزاری پرشور انتخابات و حضور همگانی مردم در پای صندوق‌های رأی، تضمین‌کننده امنیت کشور خواهد بود.» ایشان با دعوت همگانی از مردم برای شرکت در انتخابات تأکید کردند: «ممکن است کسی از بنده خوشش نیاید اما اگر ایران را دوست دارد، باید به پای صندوق رأی بیاید؛ بنابراین هر کس به ایران علاقه‌مند است و امنیت کشور، حل شدن مشکلات و گردش صحیح نخبگانی را دوست دارد، در انتخابات شرکت کند.» این نگاه همواره مقوم و مدافع برگزاری پرشور انتخابات بوده و همواره نگاه انتخابگر را در مقابل انفعال و انزوا برگزیده است. این نگاه کلان‌گرا و آینده‌نگر را باید در مقابل جریانی قرار داد که همیشه تحریم صندوق رأی را تبلیغ می‌کنند که هدف آنها خارج کردن چهره جمهوری اسلامی ایران از یک نظام صندوق‌محور است. این گروه در ۴۰ سال اخیر در آن‌سوی اعتقاد به صندوق، راه تحول ایران را در کشاندن به اقدامات خشونت‌آمیز می‌دانند و حتی از تحریم‌های ترامپ هم حمایت کردند. جریان و گروه دیگری هم در داخل هستند که نسبت به شیوه برگزاری انتخابات اعتراض دارند و سبد نامزدها را بزرگ تلقی نمی‌کنند و با اعتقاد به مشارکت و صندوق‌محوری با توجه به شرایط ایجاد شده، به نوعی درباره بی‌فایدگی صندوق سخن می‌گویند. من با همه این شرایط و دیدگاه‌های موجود معتقدم که صندوق دستاورد بزرگ انقلاب اسلامی ماست.

در اصل انقلاب ما یک انقلاب انتخاباتی است و هوشمندی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و تأکید بر مشروعیت‌بخشی مدنی برای تأسیس جمهوری اسلامی ایران با همین منطق صورت گرفت. برای داشتن جامعه‌ای متعادل که بازگشت به گذشته صورت نگیرد باید همه ما صندوق و انتخابات را به عنوان تجلی خواسته‌ها و انتخاب برداشت‌ها از چگونگی ایران بهتر و حل مسائل اساسی کشور در حوزه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و…حتی خارجی که امروز از اهمیت تعیین‌کننده‌ای در سرنوشت ایران برخوردار شده، به عنوان راه خود انتخاب کنیم. صندوق‌ رأی ضامن ثبات، امنیت و تعیین جایگاه ایران در جامعه جهانی است؛ چنانکه در حوزه سیاست خارجی یکی از شواهد مسأله ارتباط برجام و انتخابات است. نگاه کنید به معامله قرن. در نقطه اوج آن مراسم شیطانی ترامپ رو به نتانیاهو کرد و گفت «همان طور که همگان می‌دانند من خیلی کارها برای اسرائیل انجام داده‌ام» خدماتی که به زعم ترامپ هیچ رئیس جمهوری دیگر در کاخ سفید جرأت انجام آن را نداشت. او گفت من بودم که سفارت امریکا را از تل آویو به قدس منتقل کردم، من بودم که اشغال جولان را به رسمیت شناختم و با اشاره به برجام افزود «شاید مهم‌ترین» این خدمات «خروج از آن توافق وحشتناک بود.» وقتی سخنرانی به این فراز شیطانی رسید حضار مراسم دست زدند و نتانیاهو به نشانه تبریک مکرر دست افشان و شادان به ترامپ نزدیک شد و دست او را فشرد.

روزنامه ایران در قسمتی از یادداشتی دیگر با عنوان «تفسیر جامعه بین‌الملل از مشارکت ایرانی‌ها در انتخابات» آورده است: همواره یک اصل مسلم در جهان سیاست وجود دارد و آن اینکه سیاست خارجی، ادامه سیاست داخلی است؛ یعنی بین سیاست داخلی و خارجی یک تأثیر متقابل وجود دارد و چنانچه یک نظام از پشتیبانی مردمی برخوردار باشد، مؤلفه‌های اعمال قدرتش در عرصه خارجی توانمندتر می‌شود و می‌تواند در روابط بین‌الملل موفق عمل کند.
نکته دیگر آن است که در انقلاب اسلامی ایران سه پایه قدرت شامل مردم، رهبری و وجه اسلامی انقلاب یعنی دین و ایدئولوژی اسلامی مطرح بوده است. در این راستا حضور مردم و میزان حمایت آنها از نهاد حاکمیت یکی از مؤلفه‌های اصلی قدرت کشور به شمار می‌آید. حضوری که یکی از جلوه‌های بروز آن انتخابات است و نقطه کانونی و مهمی برای جمهوری اسلامی به شمار می‌آید. زیرا از منظر داخلی، اقبال اکثریت مردم به حضور در انتخابات نشان می‌دهد که پایه‌های حاکمیت همچنان در میان مردم دارای اعتبار و مقبولیت است و تفسیر این مشارکت پررنگ برای جهان خارج، این گزاره است که ایران همچنان یکی از پایه‌های مهم اقتدار خود را در اختیار دارد. این مؤلفه در کنار توان اقتصادی و قدرت نظامی کشور می‌تواند به عامل مهمی برای قوت بخشیدن به قدرت کشور در عرصه بین‌المللی تبدیل شود.  
تفسیر جامعه بین‌الملل از این اصل مسلم که جمهوری اسلامی از پشتوانه حمایت مردمی بهره‌مند است، در روند کنش و واکنش و جهت‌گیری بازیگران جامعه جهانی با ایران اهمیت بسزایی دارد. اینکه تصمیمی از سوی نظام جمهوری اسلامی در عرصه سیاست خارجی گرفته شود و این تصمیم مورد وفاق مردم کشور باشد، از منظر تأثیرگذاری برای اجرا بسیار حائز اهمیت است.

بنابراین آنچه مسئولان و تصمیم گیرندگان کشور نباید از آن غافل شوند، فراهم ساختن زمینه حضور حداکثری مردم با سلایق مختلف در انتخابات است. حضور حداکثری مردم و شرکت در انتخابات پیامی را به نهادهای حاکمیت می‌دهد مبنی بر اینکه چه خواست‌هایی دارند و مایل به پیگیری چه سیاستی در عرصه بین‌المللی هستند چنانکه اگر هم با صندوق‌های رأی قهر کنند و از مشارکت خودداری کنند، پیام خاص خود را به حاکمیت می‌دهند؛ یعنی کسانی که به هر دلیلی با صندوق قهر می‌کنند با قدرت حاکم قهر کرده‌اند و نمی‌توان منکر شد که بخشی از قدرت ملی از همین صندوق‌های رأی بیرون می‌آید، حالا اگر کسی رأی نمی‌دهد یعنی از حق خود برای اعمال قدرت می‌گذرد و برمبنای تصمیم‌گیری نهادهای حاکمیتی تأثیرگذار خواهد بود. بنابراین هر اقدامی که موجب شود این حضور مردم در انتخابات کمتر شود اعتبار اصول و مبانی و اقتدار ملی کاهش می‌یابد و برعکس هر اقدامی موجب شود این حضور پررنگ‌تر و پرشورتر باشد قطعاً به افزایش اقتدار کشور کمک می‌کند.

محمدصادق جوادی‌حصار،  رئیس شورای اصلاح‌طلبان خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا،  اظهار کرد: شورای اصلاح طلبان خراسان رضوی در نشست فوق العاده جمعه مورخ ۱۸ بهمن ۹۸  که برای تصمیم گیری درباره تقاضای جمعی از احزاب عضو مبنی بر معرفی نکردن لیست انتخاباتی از سوی این شورا در حوزه انتخابیه مشهد، کلات، احمد آباد و رضویه تشکیل شد بصورت اجماعی مصوب کرد به دلیل رد صلاحیت چهره‌های نام آشنا و رای‌آور اصلاح طلب در کشور و استان و غیر رقابتی شدن انتخابات در اکثر  شهرها و شهرستان‌ها در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه مشهد و کلات لیست انتخاباتی نمی دهد.

وی افزود: به همین دلیل هیچ حزب و گروهی نمی‌تواند برای ارائه لیست و حمایت احتمالی از کاندیداهای این دوره از عناوین «شورای اصلاح طلبان، ائتلاف اصلاح‌طلبان، جبهه اصلاحات و ...» استفاده کند، بلکه باید فقط از عناوین حزبی خود در صورتی که تداعی کننده جبهه اصلاح طلبان نباشد، استفاده کنند . در شهرستان‌های استان خراسان رضوی سیاست قبلی و اعلام شده شورای اصلاح طلبان به قوت خود باقی  است که اگر اصلاح طلبان شهرستان بر سر کاندیدایی به اجماع رسیدند داوطلب مذکور توسط شورای استان به شورای عالی سیاست گذاری معرفی و مورد حمایت قرار می گیرد.

جوادی‌حصار در پاسخ به این سوال که آیا با این تصمیم‌گیری، شورای اصلاح‌طلبان تا پایان انتخابات تشکیل جلسه خواهد داد، اظهار کرد: جلسات شورا همچنان تشکیل خواهد شد و ما انتخابات را رصد می‌کنیم اما چون امکان رقابت نداریم در انتخابات فهرست نمی‌دهیم.

محمد وحدتی هلان، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا با تاکید بر لزوم حضور حداکثری مردم در انتخابات پیش‌روی مجلس شورای اسلامی گفته است: تحریم انتخابات کار درستی نیست، چرا که در انتخاباتی همچون انتخابات مجلس شورای اسلامی سرنوشت کشور به دست منتخبین مردم در مجلس روشن خواهد شد. اگر افرادی هستند که قصد تحریم انتخابات دارند باید بدانند که این موضوع چندین آسیب را در کشور ایجاد می‌کند.

وی در این خصوص تصریح کرد: اگر در انتخابات شرکت نکنند و مشارکت حداکثری را شاهد نباشیم مطمئنا دشمنان ما خوشحال و دوستان ما ناراحت خواهند شد و این موضوع موجب می‌شود از اقتداری که نظام جمهوری اسلامی ایران باید در جهان نشان دهد برخوردار نشویم. ما به عنوان یک ایرانی و یک مسلمان و فردی که باید در مقابل دشمنان ایستادگی کند قطعا لازم است اقتدار خود را نشان دهید و با حضور بر پای صندوق‌های رای تکلیف مجلس شورای اسلامی را روشن سازیم. در واقع آحاد مردم با حضور حداکثری خود پای صندوق‌های رای می‌توانند نمایندگان کارآمدی را به مجلس شورای اسلامی بفرستند تا در نتیجه شاهد یک اقتدار برای حل مشکلات باشیم.

امروز افراد زیادی از مناطق مختلف و از احزاب وجود دارند به نظر من افراد می‌توانند با مقداری تحقیق و بررسی کاندیداهای مورد نظر خود را انتخاب کنند، ولی اگر افرادی هستند که نتوانستند کاندیدای مورد نظر را پیدا کنند در انتخابات شرکت کرده و به هر گونه که صلاح می‌دانند رای بدهند.

اسدالله قره‌خانی،  عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری در خصوص انتخابات مجلس شورای اسلامی و ضرورت همخوانی شعارهای کاندیداها با وظایف و اختیارات نمایندگی بیان کرد: براساس قانون وظیفه نمایندگان قانون‌گذاری و نظارت بر اجرای قانون است. قانون‌گذاری می‌تواند از طریق لوایحی که از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی ارائه می‌شود یا طرح‌هایی که نمایندگان به صورت فردی، کمیسیونی و یا فراکسیونی ارائه می‌دهند، انجام شود. پس از بررسی پیشنهادات در صحن مجلس طرح یا لایحه به تصویب نمایندگان رسیده و پس از تایید شورای نگهبان به قانون تبدیل می‌شود.

نماینده وظیفه دارد در رابطه با طرح‌ها و لوایح که در مجلس شورای اسلامی مطرح می‌شود با پشتوانه علمی و کارشناسی تحقیق کند و قانونی جامع و پویا به تصویب رسد. در بعد نظارتی نیز نمایندگان باید از نظر مشاوران استفاده کرده و گزارشات نظارتی و بازدیدهایی را داشته باشند. براساس قانون تمام وقت نمایندگان باید معطوف به این امور باشد و زمانی که به حوزه انتخابیه خود سرکشی می‌کنند باید در آنجا بررسی کنند تا اگر اجرای قوانین یا آیین‌نامه‌های اجرایی مشکلی دارد در راستای رفع آنان اقدام کنند.

اما متاسفانه ریل وظیفه نمایندگی و ایفای نقش به عنوان نماینده مردم از مسیر اصلی خود خارج شده و از اول انقلاب ما از این مسیر فاصله گرفته‌ایم. یکی از دلایل آن نبود احزاب قوی در کشور است. این امر باعث می‌شود تا افرادی که می‌خواهند وارد میدان انتخابات و مجلس شورای اسلامی شوند به مطالبات فردی نگاه کنند و برای کسب آرا به سوی مطالبات فردی و بعضا اجتماعی رفته که از جنس عمرانی، کشاورزی و یا شخصی است که با وظیفه نمایندگی فاصله دارد. این امر باعث ایجاد انحراف در مسیر ایفای نقش نمایندگی می‌شود. بعضا نمایندگان برای جلب نظر مردم و کسب آرا ناگزیر هستند که وارد این مسیر شوند.

نادر جهان‌آرای مدیرکل آموزش و پرورش گیلان در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، با اشاره به در پیش بودن انتخابات، اظهار کرد: استان گیلان با وسعتی که دارد دارای ۱۱ حوزه انتخابیه و ۱۳ کرسی در مجلس است.  با ظرفیت‌های موجود در گیلان، همه علاقمندان به نظام به ویژه فرهنگیان دارای مطالباتی هستند که مسیر رسیدن به این مطالبات، حضور در پای صندوق‌های رای است.

مردم ولایتمدار گیلان در پی تاکیدی که مقام معظم رهبری داشتند و همچنین با وجود علاقمندی آنان به نظام و خون پربرکت شهدا، با حضور در پای صندوق‌های رای خط بطلانی بر اندیشه شوم دشمنان زده و باعث تداوم مسیر انقلاب می‌شوند.  پیش بینی‌ها نشان می‌دهد که علی رغم برخی مشکلات موجود مردم با حضور پرشکوه در پای صندوق‌های رای انتخابات باشکوهی را رقم می‌زنند.

وی در خصوص رای اولی‌ها بیان کرد: بر اساس گزارش‌ها امسال حدود ۳۳ هزار ۱۸ ساله در گیلان داریم اما با توجه به اینکه انتخابات دوم اسفند برگزار می‌شود بیش از ۲۷ هزار رای اولی می‌توانند برای اولین بار با حضور در پای صندوق رای در انتخابات مشارکت کنند.

ابوذر نخعی، فرماندار زاهدان در گفت وگو با خبرگزاری ایسنا افزود: ۲۴۴ شعبه اخذ رای در حوزه شهرستان زاهدان پیش بینی شده که ۲۰۰ شعبه در زاهدان و بخش مرکزی و ۴۴ شعبه در حوزه نصرت آباد و کورین مربوط به شهرستان خاش است.  از این تعداد شعبه ۱۷۹ شعبه ثابت و ۲۱ شعبه سیار است و در هر شعبه اخذ رای به طور میانگین ۲۲ نفر شامل اعضای شعب، بازرسین نظارت، نماینده فرماندار و نیروهای نظامی و انتظامی حضور دارند. در هیات های اجرایی از ۱۳۵ نفر سه نفر انصرافی، ۲ نفر رد صلاحیت و ۱۳۰ نفر تایید صلاحیت شدند و در هیات های نظارت نیز ۶۵ نفر رد صلاحیت، ۳۱ نفر عدم احراز و هشت نفر انصرافی بودند.

این انتخابات نسبت به ادوار گذشته تفاوت‌هایی دارد به عنوان مثال داوطلبان ثبت‌نام شده در مجلس نهم ۵۳ نفر بود که در مجلس دهم به ۱۰۳ نفر و در مجلس یازدهم به ۱۳۵ نفر رسیده که نشان از یک رشد تقریبا ۳۰ درصدی نسبت به دور قبل دارد.  تعداد افرادی که در سنوات قبل دارای سابقه نمایندگی بودند و در این دوره نیز ثبت‌نام کردند در مجلس نهم سه نفر، مجلس دهم سه نفر و مجلس یازدهم ۶ نفر هستند.  در این دوره چهار نفر لیسانس، ۱۰۶ نفر فوق‌لیسانس و ۲۵ نفر دکتری ثبت‌نام کردند و در رشته حوزوی نیز کسی شرکت نکرد.

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی با عنوان «استراتژی انتخاباتی کارگزاران» آورده است: حزب کارگزاران موضع خود درباره نحوه حضور در انتخابات مجلس دهم را اعلام کرد؛ چند روز پس از آنکه شورای عالی اصلاح‌طلبان از تصمیم برای عدم ارائه لیست انتخاباتی برای حوزه انتخابیه تهران در انتخابات دوم اسفندماه امسال خبر داد، شورای مرکزی کارگزاران سازندگی ایران در جلسه خود مقرر کرد که تصمیم‌گیری درباره حمایت یا عدم حمایت از لیست در استان‌ها به شورای کارگزاران سازندگی همان استان سپرده شود.

همچنین شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی تصمیم گرفت برای جمع‌بندی در مورد لیست تهران، هفته آینده جلسه فوق‌العاده برگزار کند، بنابراین موضع این حزب درباره انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه تهران به جلسه آتی موکول شد. بر این اساس حزب کارگزاران پس از بررسی اسامی تاییدصلاحیت‌شدگان در تهران، جمع‌بندی کمیته انتخابات را در دستور جلسه فوق‌العاده شورای مرکزی این حزب که هفته آینده برگزار خواهد شد، قرار می‌دهد.

محمود میرلوحی، فعال سیاسی اصلاح طلب در بخشی از گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، در پاسخ به این پرسش که آیا امکان بروز و ظهور جریان سوم با حضور دو طیف احمدی‌نژادی‌ها و قالیبافی‌ها هست یا خیر اظهار داشت: واقعیت امر این است که شرایط این انتخابات طوری طراحی شده که بین خود اصولگرایان رقابت می‌شود. آقای احمدی‌نژاد از طیف قالیباف اعلام استقلال می‌کند. اصولگرایان معتدل را هم رد صلاحیت کردند و به جز قالیباف سه بخش بیش‌تر در صحنه حضور ندارند.  اگر اصلاح‌طلبان در صحنه بودند هر سه طیف با هم متحد می شدند. اما الان که جریان اصلاحات نیست؛ رقابت بین این سه گروه برگزار می‌شد.

 واقعیت این است که از دی ۹۶ فضای کشور تبدیل به یک فضای دیگر شد. نارضایتی مردم اول از دولت و شخص رئیس جمهور آغاز شد و موج پشیمان هستیم به راه افتاد و بعد به سایر حوزه‌ها نفوذ کرد. سپس فراکسیون امید با چالش های جدی رو به رو شد.  بر این اساس است که می‌گوییم شعارها و برنامه های سال ۹۴ افکار عمومی امروز را قانع نمی کند. ما که در انتخابات‌های مختلف حضور داشتیم و سرد و گرد چشیدیم این حرف را می‌گوییم. آقای جلیلی اخیرا در دانشگاه شهید بهشتی سخنرانی داشته و فقط سی نفر در جلسه حاضر بودند. پیش‌تر در انتخابات گذشته در اسلامشهر سخنرانی داشته و همین تعداد در جلسه حاضر بودند اما در همان زمان سالن‌های دیگر کشور مملو از جمعیت اصلاح‌طلبان بود.

این عضو حزب اتحاد ملت گفت: جریان اصلاحات احساس می کند که نمی شود سازوکار ۹۴ را تکرار کرد. لیست تهران در انتخابات مجلس گذشته اتفاقا هم خیلی خوب از آب درآمد؛ تعدادی از نمایندگان را برای اولین بار بود که می دیدم؛ اما اصلاح‌طلب بودند و موفق بودند. اما این بار این طور نیست. مدت‌ها است با بدنه اصلاحات برخورد داریم و می‌دانیم میلی به مشارکت همچون گذشته ندارند.

وی ادامه داد: نیروهای بدنه حاضر نیستند برای این انتخابات تلاشی کنند. صدا و سیما و امکانات رسانه‌ای که به کمک ما نمی‌آیند؛ باید انگیزه نیروها و هواداران را در نظر گرفت و بعد از مشارکت در فضای سیاسی سخن گفت. چاهی که آب ندارد سیراب نمی‌کند.  ۲۸ حزب در شورای عالی حزب حضوردارند از میان دبیران کل همه احزاب عضو این شورا ۲۴ دبیر کل را رد صلایت کردند. دست و پای جریان اصلاحات  را بستند و می گویند شنا کنید. فقط آقایان کواکبیان، محمدی، راه چمنی و محجوب تایید شدند.

محمدعلی وکیلی در گزیده ای از یادداشتی با عنوان «ضرورت صیانت ازسازمان رای» در روزنامه ابتکار نوشته است: اصلاح‌طلبان با تشکیل نهاد اصلاح‌طلبی (شورای سیاست‌گذاری)، چند سال است که احزاب و آرای خود را سامان داده‌اند. نهادسازی متضمن تشکیل سازمان رای است. این ضرورت بهدرستی در میان اصلاح‌طلبان تشخیص داده شد و به تن این مطالبه جامه عمل پوشانده شد. توفیق اصلاح‌طلبان در کلان‌شهرها در دو انتخابات مجلس سال۹۴ و شورای شهر سال۹۶ تا حد زیادی مرهون سازماندهی آرا توسط نهادِ اصلاح‌طلبی بود. معتقدم اکنون باتوجه به نکات زیر، شورای محترم سیاست‌گذاری (با وجود همه محدودیت‌ها و ملاحظات) همچنان باید در انتخابات با دادن لیست، مشارکتِ فعال داشته باشد.
۱- ما بخشی از جمهوری اسلامی هستیم. من یکی که معتقدم هرچند اکنون به حاشیه قدرت رانده شده‌ایم، اما نظراً و مفهوماً اصلاح‌طلبی هسته ایده جمهوری اسلامی است. از این روی، با وجود همه گلایه‌ها و رنجش‌ها، قلب‌مان برای تعالی و حفظ این نظام می‌تپد. اکنون کشور و نظام به مشارکت بالا بیش از هرچیزی نیاز دارد. سیاست تعلیق (که فرصت‌سوزترین سیاست است)، تنها با یک مشارکت بالا امکان شکست دارد. درست است که نهادهای متولی در قدرت برای فراهم‌آوری امکان مشارکت بیشترین سهم را می‌توانند داشته باشند، اما ما به حکم داشتنِ علاقه اصیل‌تر به این کشور و نظام، باید گام خود را برداریم و سهم خود را مستقلاً ادا کنیم.
۲- خب ما اصلاح‌ طلبیم! هیچ راه و هیچ ایده‌ای جز صندق رای نمی‌شناسیم. اصولاً نباید نسخه‌های‌مان، جز رسمیت دادن به صندوق رای چیز دیگری باشد. «صندوق رای» و انتخابات همیشه از اِلِمان‌های سیاسی اصلاح‌طلبان در حوزه عمومی بود.
۳- اصلاح‌ طلبان به حکم اصلاح‌طلبی باید همیشه از «امکان سیاست» صیانت کنند. ما نه‌ تنها حق نداریم امکان‌های ولو اندکِ موجود را بسوزانیم؛ بلکه حتی مکلفیم مواضع خود را به گونه‌ ای انتخاب کنیم که امکان‌های جدید خلق کنیم. در واقع، باید بدانیم که ما در شورای سیاست‌گذاری به نیابت از مردم اصلاح‌طلب، تصمیم می‌گیریم؛ بنابراین منافع و مصالح جامعه اصلاح‌طلب باید بر هرچیزی در تصمیمات ارجح باشد. گمان می‌کنم ما به‌هیچ‌وجه مجاز نباشیم که خود و مردم را از «امکان پارلمان» محروم کنیم.
۴- یک جریان زنده برای حفظ سازمان رای خود، در هر شرایطی باید لیست بدهد و موقعیت خود را حفظ کند. در سیاست نباید منتظر معجزه نشست. هیچ تضمینی وجود ندارد که در صورت رها کردن سازمان رای خود در جامعه، همین امکان‌ها و امکانات موجود، حفظ شود.

روزنامه مردمسالاری در بخشی از گزارشی با عنوان «تبلیغات ورود به مجلس چقدر خرج برمیدارد؟» آورده است: وقتی از هزینه تبلیغاتی برای داوطلبان شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی صحبت می‌شود باید منطقه حوزه انتخابیه این افراد را هم در نظر گرفت چرا که عامل بسیار تعیین‌کننده در میزان هزینه‌های انتخاباتی محسوب می‌شود. به طور قطع هزینه‌های انجام انواع تبلیغات و روش‌ها برای داوطلبی از تهران نمی‌تواند با هزینه داوطلبی از یک شهر کوچک یکسان و برابر باشد.
در این میان، برخی از روش‌ها و اقلام تبلیغاتی در مناطق مختلف یکسان است. هر چند مصرف کاغذ در کارزار تبلیغات و اطلاع رسانی‌ها بسیار کاهش یافته اما همچنان جزو اقلام اساسی در تبلیغات محسوب می‌شود و تنها چاپ ٢٠تا ٣٠هزار پوستر در اندازه‌های معمول بین ٣۵ تا ۴۵ میلیون تومان هزینه دربردارد.

همچنین نرخ چاپ هر بنر بزرگ بسته به کیفیت آن چیزی حدود ٢۵٠هزار تومان تا ۵٠٠هزار تومان است؛ حال با نگاهی به در و دیوارهای شهر می‌توان دریافت هر نامزد فقط برای چاپ بنر چقدر هزینه صرف کرده‌است.
اقلام تبلیغاتی بسیار متنوع و گسترده‌اند و براساس مخاطب‌ها طبقه‌بندی می‌شوند. این اقلام می‌تواند وعده غذایی یا حق مشاوره به افراد برای تنظیم نطق سخنرانی‌ها باشد. مشخص است که هزینه اجاره اماکن برای ستادهای انتخاباتی و چرخاندن آن بدون صرف هزینه‌های هنگفت به خصوص در کلانشهرها میسر نیست.

همان‌طور که گفته شد امروز شاهد تغییر روش و مدل‌های تبلیغات هستیم و حجم عمده‌ای از این تبلیغات به فضای مجازی منتقل شده‌است. هر چند در ابتدا شاید هزینه ‌های تبلیغات در فضای مجازی کمتر از تبلیغات محیطی به‌نظر برسد اما حضور در کانال‌های پرطرفدار هزینه‌تراش است. همچنین باید ساخت کلیپ‌ها و تبلیغات چندرسانه‌ای و مدیا را هم که پیش‌نیاز ورود به فضای مجازی است را باید در نظر گرفت.
ساخت یک کلیپ و مستند کوتاه ده دقیقه‌ای از برنامه‌ها و سبک زندگی داوطلبان می‌تواند هزینه سنگینی را بر دوش نامزدها بگذارد چرا که تولید فیلم سفارشی با کیفیت بالا از سوی شرکت‌های صاحب‌نام برای هر دقیقه ١٠میلیون تومان نرخ‌گذاری شده‌است. نرخ تبلیغ در هر کانال با اعضای بالا هم نسبت به تعداد اعضا و اعتبار  آن کانال متفاوت است و نمی‌توان سقف یا کفی از سطح قیمت در این بخش اعلام کرد.

پایگاه خبری خبرآنلاین در بخشی از گزارشی با عنوان «رأی اولی‌ها «شورِ انتخاباتی» را پای صندوق‌ها می‌آورند یا رأی خاکستری‌ها؟» آورده است: ماجرای انتخابات و بازیگردانی در عرصه پارلمان هرچند بازی ساده‌ای به نظر می‌رسد اما آنطورها هم که از دور پیدا است این ره  هموار نیست و برای آنکه یک جناح پیروز میدان شود و به دروازه خانه ملت برسد باید راه پر پیچ و خمی را طی کند. در این میان البته مولفه‌های زیادی میدان‌داری می‌کند که یکی از آنها مشارکت سیاسی مردم در انتخابات است.

هرچه باشد بخش قابل توجهی از مردم جامعه ایران تعلق خاطری به احزاب و جریان‌های سیاسی ندارند و چنانچه احساس کنند یک طرف قرار است مطالبات آنها را پاسخ بدهد گرد او جمع می‌شود جمعیتی که به آرای خاکستری معروف هستند و سرنوشت انتخابات‌ها را تعیین می‌کنند.

اگرچه در ۵ دوره ابتدایی مجلس از تعبیر جناح راست و چپ برای دو گروه سیاسی فعال در کشور استفاده می شد اما بعد از پیروزی جناح چپ در دوم خرداد سال ۷۶، تعابیری همچون اصولگرا و اصلاح طلب وارد ادبیات سیاسی کشور شد به طوریکه از مجلس ششم به بعد از اسامی اصولگرا و اصلاح طلب برای معرفی جناح پیروز در انتخابات استفاده می شد.

برخی تحلیلگران سیاسی بر این باورند که در هر دوره ای از انتخابات که میزان مشارکت بالاتر برود اصلاح طلبان (جناح چپ) پیروز آن انتخابات خواهند بود این در حالی است که زمینه و فضای رای آوری اصولگرایان (جناح راست) در جامعه زمانی فراهم است که انتخاباتی کم رمق با مشارکت حداقلی وجود داشته باشد. ادعایی که اصلاح طلبان به جد به آن معتقدند اما اصولگراها چندان اعتقادی به آن ندارند.  

واجدین شرایط شرکت در انتخابات دوم اسفند ماه، ۵۷ میلیون و ۹۱۸ هزار نفر هستند که از این تعداد ۲ میلیون و ۹۳۱ هزار نفر رأی اولی محسوب می شوند. همین تعداد افراد هستند که قرار است شور انتخاباتی را پای صندوق های رأی بیاورند. به نظر می رسد این دور از انتخابات هم فارغ از رای دهندگان ثابت هر دو جریان باسابقه کشور، باید منتظر ماند و دید این رأی اولی ها هستند که شور را پای صندوق های رأی می آورند یا رأی خاکستری ها که تجربه ثابت کرده است که حضور یا عدم حضورشان سرنوشت پیروزی یا شکست طیف های سیاسی حاضر در عرصه رقابت را مشخص کرده اند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا؛  محسن پیرهادی، سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی با اشاره به انتخاب گزینه نهایی اسلامشهر برای لیست ۳۰ نفره تهران، گفت: بر اساس تصمیم شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی، شهرهای اسلامشهر و شهرری در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی در لیست ۳۰ نفره تهران دارای دو نماینده اختصاصی خواهند بود.

وی افزود: در جلسه‌ای که امروز(جمعه، ‌۱۸ بهمن) با حضور نمایندگان منتخب مجمع اسلامشهر و اعضای شورای مرکزی ائتلاف نیروهای انقلاب بدون حضور کاندیداها برگزار شد، پس از بحث و بررسی‌های متعدد و بررسی نتیجه نظرسنجی‌های صورت‌گرفته، سعید کرمی به عنوان کاندیدای اختصاصی اسلامشهر در فهرست ۳۰ نفره تهران شورای ائتلاف انتخاب شد.  در ادامه جلسات شورای ائتلاف نیروهای انقلاب، کاندیدای اختصاصی شهرری برای حضور در فهرست ۳۰ نفره تهران نیز انتخاب خواهد شد.

پیرهادی با اشاره به هدف شورای ائتلاف از اختصاص دو نماینده به اسلامشهر و شهرری، تصریح کرد: با توجه به اهمیت این دو شهر و با در نظر گرفتن نزدیکی اسلامشهر و شهرری به تهران، ‌ تصمیم گرفته شد که در فهرست انتخاباتی شورای ائتلاف تهران هر کدام از این دو شهر، یک کاندیدا داشته و در مجلس شورای اسلامی نمایندگان اختصاصی برای پیگیری دغدغه‌ها و مطالبات مردمی در اختیار داشته باشند.

علی اکبری در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا درباره لزوم حضور جناح‌های مختلف سیاسی در انتخابات‌ها گفته است: باید سعی کنیم فضا را تک جناحی نکنیم و زمینه مشارکت مردم را فراهم کنیم چراکه لازمه کار است. در مجلس یا در هر بخشی که جنبه سیاست‌گذاری و بازرسی و قانون‌گذاری دارد، سلایق مختلف باید حضور داشته باشند. منظور گروه‌هایی است که هم تجربه کاری و هم دانش لازم را داشته باشند تا بتوانند با یک تحکم و تدبیر و پشتوانه حداقل تجربی ورود کنند. در این حوزه‌ها به اعتقاد من افرادی باید حضور داشته باشند که میانسال به بالا باشند که البته در حوزه‌ اجرا فرق دارد. در حوزه اجرا به این دلیل که هم انرژی بیشتری می‌خواهد و هم ریسک بالاتری دارد باید بیشتر از جوان‌ها استفاده شود.

نماینده مردم شیراز با اشاره به روندی که در حال پیش رفتن است، گفت: مقداری یک بی‌اعتمادی در جامعه به دلیل مسائل مختلف ایجاد شده است. ما از یک طرف گرفتار یک سری عوامل محیطی هستیم که خارج از اراده ماست ازجمله تحریم‌ها و دشمنی‌های بین‌المللی، رفتارهای ترامپ، عدم تعامل با کشورهای منطقه. بخش دیگر آن به عوامل داخلی بازمی‌گردد که من فکر می‌کنم این عوامل داخلی بیشتر مخرب و شکننده هستند.

افشین علا (شاعر و نویسنده) در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا با اشاره به اینکه در دور نخست تایید صلاحیت‌ها برای حضور در انتخابات مجلس شورای اسلامی به دلیل عدم التزام به نظام رد صلاحیت شده بود، گفت: بعد از اعتراضی که ارائه دادم، شورای نگهبان صلاحیت مرا برای حضور در انتخابات تایید کرد.

وی ادامه داد: از تغییر نظر شورای نگهبان درخصوص تایید صلاحیت برای حضور در انتخابات مجلس شورای اسلامی خوشحال و از کنار کشیدن اصلاح‌طلبان برای ارائه یک لیست واحد ناراحت هستم. شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان طی بیانیه‌ای اعلام کرد که در تهران، لیستی واحد ارائه نمی‌دهند اما احزاب اصلاح‌طلب را مخیر گذاشتند تا هرکدام جداگانه لیست ارائه دهند. به نظر من این سیاست درستی نیست و معلوم است لیست‌های جداگانه اقبالی نخواهد داشت.

وی ادامه داد: حتی اگر این فرضیه را قبول داشته باشیم که به دلیل مسائل سال‌های اخیر، رای اصلاح‌طلبان دچار ریزش شده است، ‌ این را دلیل موجهی برای عدم ارائه فهرست نمی‌دانم و رهبر اصلاحات همچنان ظرفیت و توانایی را دارد که با پیامی متفاوت از پیام دوره قبل در ایجاد انگیزه بین مردم تلاش کند. مردم باید بیایند و نیروی تحول و ترقی خواه را به مجلس بفرستند و با صندوق‌ها قهر نکنند.

رصد جریان رقیب

خبرگزاری ایسنا در گزارشی با عنوان «ارائه اولین لیست انتخاباتی اصولگرایان در مشهد» آورده است: انتخابات درون تشکیلاتی جبهه آرمان خواهان واقع بین برای تطبیق مصادیق با شاخص‌های ۶ گانه اعلام شده برگزار و بدنه این جبهه با رای خود لیست ۵ نفره را تعیین کردند.

جبهه آرمان‌خواهان واقع‌بین با صدور اعلامیه‌ای ضمن انتقاد نسبت به روند فعالیت شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در مشهد، اعلام کرد: مشارکت گسترده اعضا و حامیان و هواداران جبهه آرمانخواهان واقع بین در این انتخابات درون تشکیلاتی که تنها انتخابات درون تشکیلاتی در مشهد و حتی کل کشور است اثبات کننده این راهبرد است که در هر گونه تصمیم گیری انتخاباتی باید به حامیان، اعضا و در یک کلام بدنه مومن و انقلابی اعتماد کرد و فهرست‌های انتخاباتی را نه در اتاق‌های دربسته و غیر شفاف بلکه در فرایندی شفاف و با رای مستقیم حامیان تعیین کرد.

کاندیداها در جبهه آرمان‌خواهان واقع‌بین با ۶ شاخص «متدین و انقلابی متخصص و کارآمد، مردمی و مردم باور، جهادی و جوانگرا، قانون مدار و پاسخگو، مطالبه گر و فسادستیز بودن» مورد ارزیابی قرار گرفتند و انتخابات درون حزبی پس از برگزاری ۴ نشست با نامزدهای معرفی شده تحت عنوان «شفاف و مستقیم با نامزدهای  مجلس ۱۱» برگزار شد.

به گزارش ایسنا، محمدسعید احدیان دبیر سابق جبهه آرمان خواهان واقع بین که به عنوان عضو حقیقی در شورای ائتلاف نیروهای انقلاب خراسان رضوی فعالیت می کرد، در روز پنج‌شنبه با انتشار مطلبی در صفحه مجازی خود اعلام کرد از این شورا کناره گیری کرده است.  او اعلام کرد: حقیر معترض سازوکار موجود بوده و در خروجی آن نیز نقشی ندارم و از مسئولان شورای وحدت نیز می خواهم هرچه سریعتر در اطلاع رسانی خود درباره اسامی اعضای این شورا تجدید نظر کنند.   

ناصر ایمانی تحلیلگر سیاسی اصولگرا در ارزیابی از آرایش انتخاباتی جناح ها در بخشی از گفت و گو با روزنامه ایران گفته است: قضاوت درباره درستی انتقادات اصلاح‌طلبان نیازمند آمار دقیق‌تر و راه حل غایی مسأله اصلاح قانون است. همچنین وی در این گفت‌وگو نگرانی‌های متفاوتی را درباره انتخابات پیش رو مطرح می‌کند؛ ازجمله شکل‌گیری مجلس با نمایندگانی فاقد پیشینه سیاسی مشخص که به باور او برای کشور خطرناک است و در قسمتی می گوید: من سعی می‌کنم واقعگرایانه به صحنه نگاه کنم و نه  بر اساس علایق سیاسی خاصی. زیرا نگاه واقع گرایانه کمک می‌کند که انسان آرمانگرایی بی‌دلیل نکند. در مورد انتخابات پیش‌رو اصلاً اینکه گفته می‌شود اصولگرایان بی رقیبند را قبول ندارم و به نظرم این حرف بیشتر یک جریان تبلیغاتی و سیاسی است. برعکس معتقدم جناح‌های دیگر سیاسی نیز به صحنه خواهند آمد. زیرا جریان اصلاح‌طلب در کشور ما فهیم‌تر و عاقل‌تر از آن هستند که بخواهند در انتخابات شرکت نکنند یا آن را تحریم کنند. مجموعه آنها به کشور و نظام علاقه دارند.
  ایمان در پاسخ به این پرسش که الآن فهرست چهره‌های شاخص رد صلاحیت شده حدوداً مشخص است. همچنین موادی که برای رد صلاحیت بسیاری چهره‌های شناخته شده مورد استناد قرار گرفته و آنچه بعضی از آنها از محتوای جلسه‌شان با اعضای شورای نگهبان منتشر کرده‌اند انتقاد برانگیز بوده. ارزیابی شما چیست؟ گفت: سالیان سال است که ما این بحث را داریم که این روند، روند قابل دفاعی نیست. تغییرات ساختاری حتماً باید انجام شود. صرفاً هم بحث صلاحیت‌ها در میان نیست آنچه در این میان مهم‌تر است کارآمدی مجلس است. ناکارآمدی نمایندگان مجلس فارغ از گرایش سیاسی‌شان برای کشور آسیب‌زا است. زیرا این نمایندگان هستند که در حوزه‌های مختلف قانون تصویب می‌کنند. این یک واقعیت است که ادوار مجالس ما مجالس قابل دفاعی از این حیث نبوده اند و این حاصل ضعف ساختاری است که باید اصلاح شود. بخشی از این اصلاح نیاز به اصلاح قانون اساسی دارد و بخش دیگری با تدوین یا اصلاح قوانین عادی نیز میسر است. بارها سخنگوی شورای نگهبان گله کرده است که چرا مجلس قانون انتخابات را اصلاح نمی کند. با قانون موجود مشکلات زیادی به وجود می‌آید.
الان قانون به نحوی است که تعداد زیادی از افراد برای انتخابات ثبت نام می‌کنند. مثلاً در این دوره حدود ۱۶ هزار نفر. خب هرچه تعداد بیشتر باشد امکان خطا در هیأت‌های اجرایی و نظارت بیشتر می‌شود. شما همه چیز را از زاویه حب و بغض‌های سیاسی نبینید. خیلی اوقات خطا پیش می‌آید زیرا تعداد زیاد است. ما باید با قرار دادن قیود قانونی تعداد ثبت نام را کم کنیم. مشکل دوم قانون موجود درباره صلاحیت‌ها است. قانون می‌گوید که طرف باید اعتقاد و التزام داشته باشد به اسلام، قانون اساسی و ولایت فقیه. این قانون را مجلس وضع کرده است. شورای نگهبان برای احصای این شرایط چه باید بکند. اگر اصل را بر این بگذارد که همه آحاد ۸۰ میلیون نفر جمعیت کشور اعتقاد و التزام به قانون اساسی و ولایت فقیه دارند. این پیشنهاد برخی دوستان اصلاح‌طلب است. خب این حرف غلط است. زیرا اگر قرار بود همه از این حیث موجه باشند که دیگر در قانون به عنوان شرط عنوان نمی‌شد.

روزنامه ابتکار در بخشی از گزارشی با عنوان «بازگشت به احمدی‌نژادی‌ها؟» آورده است: لیست اصولگرایان همچنان با اما و اگر روبه‌رو است و معلوم نیست بالاخره لیست نهایی آنها چه زمانی منتشر می‌شود و شامل چه طیف‌هایی خواهد بود؟ یک بار از ائتلاف همه جناح‌های این جریان سیاسی در این دوره از انتخابات صحبت می‌شود اما روز دیگر اخباری مبنی بر معرفی چند لیست به گوش می‌رسد. گویا اصولگرایان در غیاب حضور رقیب نیز همچنان در یک سردرگمی به سر می‌برند. تا دیروز مشکل اصلی‌شان پایداری‌ها و راضی کردن آنها برای پیوستن به شورای ائتلاف بود، حالا احمدی‌نژادی‌ها هم به آن اضافه شده است؛ یاران احمدی‌نژاد رئیس سابق دولت‌های نهم و دهم که در اواخر عمر ریاست‌جمهوری‌اش از سوی اصولگرایان طرد شد. البته قبل از انتخابات چهره‌های مختلف اصولگرایان تلاش زیادی برای به دست آوردن سبد رای احمدی‌نژادی‌ها کردند تا جایی که محمدباقر قالیباف به دیدار محمود احمدی‌نژاد رفت و خبر آن دیدار بعدها منتشر شد. حالا هم در آستانه انتخابات باز چشم اصولگرایان به دنبال سبد رای احمدی‌نژادی‌ها است.

در این دوره با وجود آنکه به احتمال خیلی زیاد اصولگرایان مجلس آینده را در اختیار داشته باشند و رقیب آنها حضور خیلی کم‌رنگ و بی‌رمقی دارد اما باز هم آنها همه تلاش خود را برای جذب همه طیف‌ها و جناح‌های سیاسی خود می‌کنند. چرا که شکست‌های پی‫درپی آنها در انتخابات گذشته به واسطه نبود وحدت درونی و همچنین رقیبی که با تمام توان و قدرت خود همراه با پایگاه اجتماعی‌اش حضور داشت، باعث شده است که در این دوره با هرچه در توان دارند و هر طیفی که سبقه اصولگرایی دارد ائتلاف کنند.

اصولگرایان پیش از این خیلی سعی کردند تا شاید در این دوره پایداری‌ها را راضی کنند به ائتلاف اصولگرایی بپیوندد که درنهایت موفق نشدند و این طیف جدایی‌طلب از خواسته‌ها و سهم‌خواهی‌های خود کوتاه نیامد و قرار است لیست جداگانه معرفی کنند. در این راستا بسیاری از اصولگرایان می‌گویند این به معنی جدایی آنها از جریان اصولگرایی نیست و ما به احتمال زیاد چندین لیست داشته باشیم. اما در مقابل برخی دیگر می‌گویند اگر آنها همچنان بر معرفی لیست جداگانه مصر باشند دیگر نباید به اسم اصولگرایی وارد صحنه انتخابات شوند. در ادامه این روند با ارائه لیست ۶۰ نفره کاندیداهای جبهه پایداری برای انتخابات مجلس یازدهم، اختلافات این جبهه با شورای ائتلاف دیگر علنی شد و حجت‌الاسلام موسی‌پور، عضو جامعه روحانیت مبارز گفته است، درصورت عدم تفاهم در ارائه فهرست مشترک، یکی از گزینه‌ها منع حضور اعضای لیست شورای ائتلاف در لیست‌ جبهه پایداری است.

جدایی و انشقاق حالا علنی‌تر شده و در شهرستان‌ها خبر از دو لیستی شدن نیز به گوش می‌رسد به گونه‌ای که روز گذشته سعید احدیان چهره نزدیک به قالیباف از حضور در شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در خراسان رضوی کناره‌گیری کرد.

ناصر ایمانی فعال سیاسی اصولگرا در گفت و گو با پایگاه خبری رویداد۲۴ گفته است: انتخابات مجلس یک انتخابات مبهم است از این منظر که نمی‌توان نتیجه آرایش سیاسی آن را پیش بینی کرد. واقعیت این است که من تحلیل جریان رقیب یعنی اصلاح طلبان را مبنی براینکه مجلس یازدهم یک مجلس اصولگرا است را نمی‌پذیرم و معتقدم این سخنان یک جنگ روانی و بازی سیاسی می‌دانم. نمی‌خواهم بگویم که اکثریت مجلس یازدهم اصولگرا نیست، اما نمی‌توانم به طور قطعی هم بگویم که یک مجلس اصولگرا است.

ایمانی ادامه داد: با توجه به تنش‌ها و اتفاقات ماه‌های گذشته، اصلا مشخص نیست که در فکر مردم چه می‌گذرد و از همین رو نمی‌توان مجلس آتی را پیش بینی کرد. از آنجایی که مردم دل خوشی از عملکرد اصلاح‌طلبان ندارند، اما این به معنای این نیست که مردم الزما از اصولگرایان دل خوشی داشته باشند. به معنای دیگر اثبات شی نفی ما عدا نمی‌کند. نارضایتی از اصلاح طلبان به معنای رضایت از اصولگرایان نیست و باید بدانیم انتقاداتی هم به نحوه عملکرد اصولگرایان دارند و تمایلی هم به آن‌ها ندارند و اصلا اینگونه نیست که صندوق‌های رای پر از نام اصولگرایان شود. اتفاقا در شهرهای کوچک این احتمال بسیار وجود دارد که مردم به سمت کاندیداهای غیر اصولگرا و اصلاح طلب رای دهند. از همین رو ترکیب مجلس آینده ترکیب نامعلومی است.

این فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه اصولگرایان قطعا حداقل دو لیست را برای انتخابات مجلس خواهند داشت، تصریح کرد: اصولگرایان با دولیست «جبهه پایداری» و «ائتلاف اصولگرایان» وارد میدان خواهند شد و تصور نمیکنم که از جریان اصولگرایی بیش از دو لیست خارج شود، البته امکان دارد به صورت فرعی برخی بخواهند لیستی ارائه دهند که البته قابل اعتنا نیستند.

ایمانی با اشاره به اینکه جبهه پایداری به دلیل اختلاف نظرهایی که با جریان اصولگرایی دارد می‌خواهد خارج از لیست ائتلاف، لیست دیگری منتشر کند، خاطرنشان کرد: این جریان منش و روش‌های سیاسی خاصی دارند و روش‌های اصولگرایان را قبول ندارند. در انتخابات‌های گذشته نیز شرایط به همین شکل بوده و اینگونه نیست که فقط در این انتخابات اقدام به ارائه لیست جداگانه کرده باشد. جبهه پایداری از زمانی که پا به عرصه سیاست گذاشت، تقریبا در هیچ انتخاباتی همراه اصولگرایان نبود. در این شکی نیست که پایداری‌ها در جریان اصولگرایان جای دارند، اما روش‌های خاص خود را دارند. برای انتخابات پیش رو به مدت طولانی با اعضای جبهه پایداری صحبت و مذاکره شد، اما نتیجه‌ای در پی نداشت، به معنای دیگر این پایداری‌ها بودند که تمایل چندانی نداشتند که با اصولگرایان لیست مشترک بدهند. البته این را هم بگویم که احتمالا تعدادی از کاندیداها از هر دو لیست مشترک خواهند بود، مگر اینکه ائتلاف اصولگرایان بخواهد حضور کاندیداهایش در لیست‌های دیگر را ممنوع کند، از جمله لیست پایداری‌ها.

اردوگاه اصولگرایان

توصیه ها، برنامه ها، وعدها و برنامه‌های انتخاباتی

در بخشی از مناظره دو نماینده اصلاح‌طلب و اصولگرا با در خبرگزاری مهر با عناوین  «قاضی‌زاده:اصلاحات مظلوم نمایی می کند/وکیلی:مشکل، شورای نگهبان نیست» آمده است: برای بررسی دو موضوع «عملکرد نظارتی مجلس دهم» و «مشارکت در انتخابات» مناظره‌ای در خبرگزاری مهر بین «محمدعلی وکیلی» نماینده اصلاح‌طلب مجلس و عضو فراکسیون امید و «سید امیرحسین قاضی‌زاده» نماینده اصولگرا و عضو فراکسیون ولایی ترتیب دادیم. هر دو عضو هیات رئیسه مجلس هستند و در جایگاه هیات رئیسه نیز یکی سمت راست و دیگری با کمی فاصله سمت چپ لاریجانی می‌نشینند.

در میانه بحث نیز وقتی وکیلی خواست به این سوال پاسخ دهد که سهم عملکرد دولت و شورای نگهبان در میزان مشارکت در انتخابات چقدر است، قاضی‌زاده با خنده به او گفت: «شما تازه تائید صلاحیت خود را گرفته‌اید بنابراین در اظهار نظر در مورد شورای نگهبان بیشتر مراقبت کنید»

وکیلی نظرات متفاوتی از سایر اصلاح‌طلبان دارد، او می‌گوید: «مشکل جریان اصلاح‌طلبی، شورای نگهبان نیست بلکه انقراض نسلی است که در جریان اصلاح‌طلبی رخ داده است»

تاکید این نماینده اصلاح‌طلب در خصوص مشارکت در انتخابات هم با نظرات غالب اصلاح‌طلبان تفاوتی معنادار دارد، وکیلی تاکید می‌کند: «اگر فقط یک نفر اصلاح‌طلب تأیید صلاحیت شده داشته باشیم، برای حفظ سازمان رأی‌مان باید بدون پیش شرط در انتخابات مشارکت کنیم»

نظرات این دو عضو هیئت رئیسه مجلس در آنالیز شخصیت سیاسی لاریجانی شنیدنی بود. قاضی‌زاده هاشمی که همیشه دست راست لاریجانی در مجلس می‌نشیند، می‌گوید: «برای تحلیل علی لاریجانی باید خاندان لاریجانی را تحلیل کرد»

وی معتقد است: «لاریجانی با جریان احمدی‌نژاد مرزبندی شدیدی پیدا کرده بود، بنابراین انگیزه شخصی زیادی برای حمایت از روحانی داشت و تمام حیثیتش را برای رئیس‌جمهور شدن روحانی و حمایت از دولت خرج کرد که این اقدام اشتباه بود»

وکیلی نیز لاریجانی را تنهاترین سیاستمدار ایران می‌نامد و می‌گوید: «لاریجانی در لحظه، تصمیمات انفجاری می‌گیرد و بازی بهم‌زن حرفه‌ای است اما سیاست‌ورز آینده اندیشی نیست، به همین دلیل تنهاترین سیاستمدار ایران محسوب می‌شود»

حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو فراکسیون ولایی مجلس در بخشی از گفت و گو با خبرگزاری مهر با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه هرکس ایران را دوست دارد باید در انتخابات شرکت کند، اظهار داشت: علیرغم اینکه ممکن است سلایق مختلفی در کشور وجود داشته باشد، اما انتخابات ظرفیتی است که قانون اساسی جمهوری اسلامی برای ملت به رسمیت شناخته است و بنابراین باید از این ظرفیت و حقوقی که قانون اساسی برای ما به رسمیت شناخته است به خوبی استفاده کنیم.  زمانی که دشمنان، سردار سلیمانی را به شهادت رساندند، مردم کاملاً خودجوش به صحنه آمدند و این شهید بزرگوار را بدرقه کردند و با حماسه آفرینی خود باعث ایجاد امنیت و عزت کشور شدند.

عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی در واکنش به بخش دیگری از بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه برخی از افراد با انتخابات به جایی رسیده‌اند اما انتخابات را این روزها زیر سوال می‌برند، گفت: این مسئله به روحیه و درون این افراد باز می‌گردد که اگر همه چیز به نفعشان باشد، از قوانین و ضوابط پیروی می‌کنند و می‌گویند که ضوابط و قوانین خوب است اما به محض اینکه در انتخابات پیروز نمی‌شوند و یا آنکه به علت عملکرد خودشان صلاحیتشان مورد وثوق و تأیید قرار نمی‌گیرد، همه چیز را زیر سوال می‌برند.  این رفتار کاملاً نشان دهنده خودبینی این افراد است و آنان افرادی انحصارطلب هستند و همه چیز را کاملاً برای خودشان می‌خواهند.

نماینده مردم شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه یک مجلس قوی در حل بسیاری از مشکلات داخلی و بین‌المللی تأثیرگذار است، گفت: زمانی که مجلس پای کار می‌آید و اقدامی مهم و اساسی انجام می‌دهد، بسیاری از مشکلات کشور حل و فصل می‌شود اما هرگاه که مجلس قوی عمل نکند، پیام مثبتی از طرف مجلس به جهانیان داده نمی‌شود.

حاجی دلیگانی ادامه داد: زمانی که مجلس پای کار آمده است، صدای قدرت خود و نظام را به جهانیان رسانده است که در این زمینه می‌توان به تصویب طرح سه فوریتی علیه آمریکا اشاره کرد که پس از شهادت سردار سلیمانی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و زمانی که دشمنان پیام قاطع مجلس را شنیدند، جرأت توطئه و فتنه گری دیگری علیه ایران به ذهنشان خطور نکرد.

علی اکبر کریمی، عضو شورای مرکزی فراکسیون ولایی مجلس در گفت وگو با خبرگزاری مهر با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری درباره افرادی که سلامت انتخابات را زیر سوال می‌برند، می گوید: این امر واقعیت تلخی است. واقعیت تلخ این است که عده‌ای از بدو پیروزی انقلاب همواره سر سفره انقلاب نشسته‌اند یا در مناصب حکومتی حضور داشتند اما همواره نقش اپوزیسیون را برای انقلاب بازی کردند. این افراد در فرآیند انتخابات مجلس ریاست جمهوری و شوراها وارد نظام و در همین فرآیند احراز صلاحیت شدند. زمانی که احراز صلاحیت‌ها و نتیجه انتخابات به نفع آنان بوده است، بر سلامت انتخابات صحه گذاشته‌اند اما اگر احراز صلاحیت‌ها و نتیجه بر خلاف آنها بوده است، کل فرآیند انتخابات را زیر سوال برده‌اند.

عضو شورای مرکزی فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس این اقدام را غیر منصفانه و ناسپاسی نسبت به نظام خواند و تصریح کرد: این رفتار اصلاح‌طلبان و برخی اعتدالیون منافقانه است و حرکتی برای مقابله با خواست مردم و زیر سوال بردن نهادهای حکومتی است.  این افراد پایگاه رأی مردمی ندارند و به جای اصلاح رفتارهای سیاسی و اقتصادی‌شان برای جلب نظر مردم فضای انتخابات و نهادهای قانونی را زیر سوال می‌برند.  این افراد باید به مردم اعتماد کنند و اجازه دهند مردم انتخاب کنند و به آرای عمومی انتخابات پایبند باشند.  این اقدامات خلاف قانون و غیر منصفانه است. فصل‌الخطاب قانون است و همه افرادی که در صحنه انتخابات حضور دارند باید به قانون تمکین کنند.

نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی صندوق آراء را راه حل مشکلات کشور خواند و گفت: در نظام جمهوری اسلامی همواره سلایق مختلف حضور داشتند و در ۴۱ سال گذشته، انتخابات متعدد برای ریاست جمهوری، مجلس، خبرگان و شوراها صورت گرفته که موجب چرخش نخبگان بوده است.  دست به دست دادن دولت‌ها و مجالس بین جناح‌های سیاسی در جمهوری اسلامی همواره از طریق انتخابات انجام شده و از روش‌های غیردموکراتیک مثل کودتا استفاده نشده است در حالی که در بسیاری از کشورها از طریق کودتا این اقدامات انجام می‌شود.

حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان در بخشی از یادداشتی با عنوان «خدایا خودت راه راست را به طرف ما کج کن!» نوشته است: انتظار می‌رفت دولت محترم از تجربه تلخ گره زدن همه امور کشور به مذاکره با آمریکا که فاجعه برجام  فقط یکی از انبوه خسارت‌های آن بوده است درس گرفته باشد و بقیه عمر دولت را صرف گره‌گشایی از مشکلات فراوانی کند که به ملت تحمیل کرده است، اما متاسفانه این انتظار نه فقط برآورده نشده بلکه آقای رئیس‌جمهور بدون توجه به مسئولیت سنگینی که برعهده‌ دارد، ساز تازه‌ای کوک کرده است و با توصیه کسانی که دولت ایشان را رحم اجاره‌ای خود می‌دانستند، اصرار دارد کماکان در بیراهه‌ای گام بردارد که تاکنون پیموده است.
چند روز قبل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی (تابلوی جدید همان حزب منحله مشارکت)! نامه‌ای خطاب به ایشان نوشته و از رئیس‌جمهور خواسته بود با تهیه لایحه‌ای، «نظریه تفسیری شورای نگهبان درباره اصل ۹۹ قانون اساسی» را به رفراندوم بگذارد! و آقای روحانی در پی‌نوشت این نامه نوشته است؛ «لایحه‌ای برای اصلاح بخش نظارت با کمک جناب آقای دکتر رحمانی فضلی، سرکار خانم دکتر جنیدی و جناب آقای دکتر امیری تهیه و ارائه شود.»!... در این‌باره گفتنی‌هایی هست؛

شریعتمداری در پایان این یادداشت گفته است: دولت و مدعیان اصلاحات به جای اینکه از فاجعه‌آفرینی و خسارت‌های فراوانی که به ملت تحمیل کرده‌اند دست بردارند، درپی نهادینه کردن حرکت پلشت خود هستند. دقیقاً مانند کسانی که به هیچ صراطی مستقیم نبودند و به جای اصلاح خود دست به دعا برداشته و می‌گفتند «خدایا، خودت راه راست را به طرف ما کج کن»!!.

سید محمد جواد ابطحی نماینده مردم خمینی‌شهر در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با اشاره به انتخابات یازدهم مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: یکی از مؤلفه‌های اقتدار ملی هر کشوری به ویژه انقلاب اسلامی ایران حضور مردم در صحنه‌های مختلف و مشارکت‌های آنها در امورات جامعه از جمله سرنوشت خودشان با رای دهی در انتخابات است. در اصل ۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی نظامی مردم‌سالار تعریف شده است و از سطوح بالا از مقام عالی نظام تا پایین‌ترین رده‌ها مستقیم یا غیر مستقیم نقش مردم در کشور تأثیرگذار است؛ اینکه انتخابات به عنوان یک فرصت برای جابه‌جایی نخبگان و دمیدن روح تازه و خون تازه در شریان‌های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی جامعه است نشان دهنده اهمیت آن است.  

نماینده مردم خمینی شهر در مجلس تصریح کرد: امام امت فرمودند که میزان رأی ملت است به این دلیل که این رأی، رأی صوری و تشریفاتی نیست زیرا رأی در جمهوری اسلامی تأثیرگذار است؛ مردم ما وقتی فردی را به عنوان رئیس جمهور انتخاب می‌کنند باید عواقب آن را بپذیرند و وقتی افرادی را به عنوان نمایندگان مجلس انتخاب می‌کنند که قانون‌گذاری و نظارت کنند باید عواقب آن را بپذیرند؛ اگر مردم در انتخابات شرکت نکرده و یا ضعیف شرکت کنند افراد ضعیف انتخاب می‌شوند و یا نامزدهای اصلح انتخاب نمی‌شوند که عواقب این کار دامنگیر کل ملت را می‌گیرد.

ابطحی با تاکید بر اینکه رأی دادن هم حق است و هم تکلیف گفت: ان‌شاءالله همانطور که ملت ما در صحنه‌های مختلف نشان داد که به نظام و انقلاب شان پایبند هستند و خودش را در سرنوشت کشور و جامعه سهیم و دخیل هستند باید در اسفند ماه هم این موضوع را مجدد نشان دهیم.  معقتدم مردم به بلوغ سیاسی لازم رسیده‌اند که با وجود برخی ناهمواری‌ها، ناهنجاری‌ها و نارضایتی‌ها اما با انتخابات قهر نکنند چون نیت دشمن همین است.  

سیدمحمد حسینی عضو شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، درباره وظیفه مردم برای پرشور شدن انتخابات اسفند می گوید:  حضور مردم در انتخابات متعدد در طول ۴۱ سال اخیر همواره منشأ خیر و برکات فراوانی بوده و قطعا در انتخابات اسفند هم چنین چیزی تکرار خواهد شد.  وقتی ما با تحریم‌های ظالمانه آمریکا و توطئه‌های مختلف ایالات متحده روبرو هستیم و می‌کوشند فشارها را علیه جمهوری اسلامی بیشتر کنند، حضور پرشور مردم در انتخابات خنثی‌کننده توطئه‌های شوم آنان خواهد بود.   رئیس‌جمهور آمریکا مدعی شده است که مردم ایران با نظام جمهوری اسلامی فاصله گرفته‌اند اما قطعا دوم اسفند ملت بزرگ ایران پاسخی دندان‌شکن به یاوه‌گویی‌های رئیس‌جمهور آمریکا خواهند داد.

دبیرکل کانون دانشگاهیان ایران اسلامی افزود: حضور پرشور و دلگرم‌کننده مردم در انتخابات یک بار دیگر باعث صیانت از نظام، انقلاب اسلامی و ایران اسلامی است، لذا مردم باید منافع ملی را مدنظر داشته باشند.

عضو شورای ائتلاف نیروهای انقلاب با بیان اینکه اگر مردم گلایه‌هایی از حاکمیت داشته و نارضایتی از وضعیت معیشتی و اقتصادی کشور دارند، باید این گلایه‌ها را با انتخاب افراد متعهد و متخصص و توانمند در انتخابات مجلس پاسخ دهند تا آنها بتوانند با تشکیل پارلمانی مقتدر به وظایف ریل‌گذاری در کشور عمل کنند.  اضافه کرد: نظام مقدس جمهوری اسلامی همواره مبتنی بر آرای مردم بوده است و نقش مردم در تمامی سطوح و تعیین رئیس‌جمهور، نمایندگان مجلس، اعضای شورای شهر و روستا و اعضای مجلس خبرگان با تکیه بر آرای مردم است.

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در بخشی از یادداشتی در روزنامه وطن امروز نوشته است: بیانات هفته گذشته رهبر معظم انقلاب پیرامون انتخابات همچون همیشه چراغ راهنما و روشنی‌بخشی برای همه مردم و مسؤولان بود که ترسیم‌کننده آینده روشن و ایران قوی است. توجه به سخنان حکیمانه مقام معظم رهبری ضامن برگزاری یک انتخابات سالم و تشکیل مجلس قوی است که با مشارکت پرشور مردم در انتخابات و حضور گسترده پای صندوق‌های رأی، یک روز تاریخ‌ساز و یوم‌اللهی دیگر را برای این ملت رقم خواهد زد.

جمهوری اسلامی ایران که در طول ۴۰ سال گذشته همواره با اتکا به آرای عمومی اداره شده، نشان داده است جمهوریت و رکن مردمی نظام برای آن یک اصل است و در سخت‌ترین شرایط همچون جنگ تحمیلی یا حوادث طبیعی نیز نقش مردم از چرخه تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری حذف‌ناشدنی است. برگزاری موفق و پرشور ده‌ها انتخابات ریاست‌جمهوری، مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و شوراهای اسلامی شهر و روستا نشان‌دهنده توجه جدی نظام جمهوری اسلامی به نقش مردم در اداره کشور و اعتماد مردم به سلامت انتخابات و نهادهای مجری و ناظر آن است.

چرخش مدیریت کشور در میان جریانات سیاسی و جناح‌های مختلف و جابه‌جایی مکرر منتخبان و نمایندگان ملت نشان می‌دهد به‌رغم تبلیغات دروغ دشمن و حاشیه‌سازی غلط برخی افراد در داخل، انتخابات در ایران به هیچ‌وجه یک امر تشریفاتی و نمایشی نیست و شورای نگهبان به عنوان داور ملی انتخابات و امانت‌دار آرای مردم، حاضر به معامله حق‌الناس با فشارهای سیاسی یا خوشامد جناح‌ها نیست.

باور ما این است که انتخابات متعلق به ملت است و مردم سهامدار انتخابات هستند. انتخابات رقابتی با انتخابات سهمیه‌ای متفاوت است و توصیه به سهمیه‌بندی جناحی داوطلبان، توصیه به مهندسی انتخابات و دخالت در رأی مردم است که هیچ‌گاه شورای نگهبان درگیر آن نبوده است. شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها تنها به مُر قانون توجه دارد و سهمیه‌بندی برای جناح‌های سیاسی را فاقد مشروعیت حقوقی و قانونی می‌داند. شورای نگهبان به ملت ایران اطمینان می‌دهد شرایط قانونی نمایندگی مجلس بر اساس مدارک و مستندات معتبر مراجع قانونی و بدون توجه به گرایش‌ها و سلایق سیاسی، با داوطلبان انطباق داده شده و حضور بیش از ۷ هزار داوطلب، زمینه یک انتخابات رقابتی را فراهم می‌کند. شورای نگهبان همه مردم و جناح‌های سیاسی را به مشارکت پرشور در انتخابات دعوت می‌کند و تحریم انتخابات را سیاست شکست‌خورده مخالفان جمهوریت و اکثریت می‌داند.

نورمحمد فردی،  رئیس ستاد انتخابات استان البرز در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم در کرج در مورد تغییر حوزه انتخابیه  داوطلبان مجلس شورای اسلامی در حوزه‌های انتخابیه استان البرز،  اظهار داشت: در حال حاضر هیچ داوطلبی برای تغییر حوزه انتخابیه خود به استان البرز به صورت قانونی اقدام نکرده است.

با اشاره به اتمام مهلت قانونی تغییر حوزه انتخابیه برای داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی، بیان کرد: مهلت تغییر حوزه انتخابیه برای داوطلبان مجلس شورای اسلامی تا ۱۷ بهمن ماه بود که به اتمام رسید.

وی با بیان اینکه حضور یکی از داوطلبان از حوزه انتخابیه تهران در کرج شایعه بود، گفت: تا الان درخواستی برای تغییر حوزه انتخابیه در استان البرز ثبت نشده است.

رصد جناح متقابل

یدالله طاهرنژاد، نایب رئیس شورای مرکزی کارگزاران سازندگی در گفت و گو با خبرگزاری مهر درباره نحوه حضور این حزب در انتخابات ۲ اسفند گفت: کارگزاران بنا ندارد که در قالب ائتلاف وارد فعالیت‌های انتخاباتی شود، اما در حال بررسی تایید صلاحیت شده‌های حوزه انتخابی تهران هستیم تا شاید بتوانیم از لیست بلند بالای کاندیداها افرادی را پیدا کنیم که با منویات و مرام و مشرب حزب همخوانی داشته باشد، در آن صورت لیست مستقل خواهیم داشت.  برای لیست‌های ائتلافی از سوی برخی احزاب اصلاح‌طلب با کارگزاران صحبت‌هایی شده اما حزب کارگزاران بنای مشارکت در لیست‌های ائتلافی را ندارد.

عضو شورای عالی سیاست گذاری اصلاح‌طلبان در پاسخ به این سوال که آیا حضور مستقل کارگزاران در کنار ائتلاف برخی احزاب اصلاح‌طلب باعث چنددستگی در جبهه اصلاحات نمی‌شود، گفت: وقتی در قالب شورای عالی سیاست گذاری اصلاح‌طلبان لیست واحد ارائه نشود، دیگر انتظار نمی‌رود که بتوان با یک لیست قوی و یکدست وارد میدان انتخابات شد، از لیست ناقص هم ما به مقدار یک لیست ناقص انتظار داریم.  در جامعه سلایق مختلفی هست و آن بخش از جامعه که کارگزاران را نماینده خود می‌دانند به لیست این حزب رای خواهند داد.

روزنامه کیهان در گزارشی با عنوان «بازی مدعیان اصلاحات با صندوق رأی تا جایی هستیم که برنده باشیم!» آورده است: شش سال از دولت تدبیر و امید می‌گذرد. دولتی که اصلاح‌طلبان با تمام ظرفیت فکری و تشکیلاتی خود به میدان آمدند تا به هر طریقی هم که شده، دولتی که «کلید» در دست دارد، از مشکلات این مرزوبوم گره‌ای بگشاید حال‌آنکه ماحصل عملکرد شش سال گذشته دولت اصلاح‌طلبان، چیزی جز شکست و بن‌بست و قفل ‌کردن مدیریت کشور نبوده است.

اصلاح‌طلبان در اولین گام، به توجیه مشکلات و سختی‌های کشور روی آوردند و از طرح بهانه‌هایی مانند اینکه «تقصیر دولت قبل بوده»، «نمی‌گذارند کار کنیم»، «تقصیر دولت سایه است»، «مشکلات به‌خاطر شعار مرگ بر آمریکا و موشک‌های ضد اسرائیلی است!» به «بدشانسی دولت» رسیده و با تیتر «بدشانس‌ترین رئیس‌جمهور» نوشتند که «سیل» و «زلزله» و «ناآرامی‌های دی‌ماه» و «بازگشت تحریم‌ها»، «روی کار آمدن ‌ترامپ» و حتی «بحران حمله ملخ‌ها به کشور» از بدشانسی‌های دولت روحانی بوده است! نکته قابل‌تأمل ماجرا آنجاست که اصلاح‌طلبان وقتی دیدند، این دست بهانه‌جویی‌ها در افکار عمومی اقبالی نداشته و مردم از آنها رویگردان و ناامید شده‌اند، بالاتفاق از آقای «تکرار می‌کنم» تا سایرین لب به اعتراف گشودند و گفتند که مردم از ما روی‌گردان و ستاره بخت اصلاحات در انتخابات آینده بی‌فروغ شده است.

میرلوحی، از مسئولین ارشد ستادهای خاتمی‌و روحانی و عضو شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان در مصاحبه با روزنامه آرمان گفته بود: «خاتمی ‌با اشاره به نارضایتی‌های مردم بیان کرده، معلوم نیست که مردم به دعوت اصلاح‌طلبان پای صندوق رأی بیایند. این نشان می‌دهد که نگرانی‌ها جدی است.»

عبدالله ناصری، مشاور ارشد خاتمی ‌و عضو سازمان منحله مجاهدین هم در مصاحبه با ایرنا گفته بود: «لیست امید... دستاوردی برای جامعه مدنی و جامعه رأی‌دهنده به اصلاحات نداشت». همچنین در مصاحبه دیگری در اردیبهشت سال جاری گفته بود: «اصلاح‌طلبان کارآمدی جدی ندارند» و «همین فراکسیون امید در این ۲ سال کار جدی شکل نداد» و «شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان از حیّز انتفاع افتاده است»

تاجیک، تئوریسین سایه‌نشین دولت اصلاحات در نشستی تحت عنوان «آسیب‌شناسی جریان اصلاحات» گفت: «ما اصلاح‌طلبی را ابزار قدرت قرار دادیم و هر زمان که به قدرت رسیدیم، فراموش کردیم از کجا آمده‌ایم... در فردای قدرت وقتی آب دیدیم مشخص شد شناگران ماهری هستیم و معلوم شد می‌توانیم مستبدان قاهری هم باشیم. این اصلاح‌طلبان امتحان خود را پس دادند و از مردم به‌عنوان یک تاکتیک و ابزار برای نجات خود بهره برده و می‌برند، تاکتیکی برای عبور از بحران و نه یک استراتژی که به آن باور داشته باشند.» وی اظهار داشته است: «ساختار اصلاح‌طلبان مانند یک عمارت ماسه‌ای در حال فروریختن است، با چشم خود می‌بینیم بسیاری از نیروها و نسل جوان اصلاح‌طلب در حال خارج شدن از این دایره هستند و به‌نظرم اصلاح‌طلبی در این فضا دچار نوعی خودزنی شده است... وضعیت دیگری که وجود دارد حالت استیضاح خود است. چه کسی گناه اول را انجام داد که تمام سرمایه اصلاح‌طلبی را در سبد یک جریان خاص گذاشت؟ تمام مشکلاتی که مردم با آن مواجه شده‌اند یک‌طرف تقصیر گردن گفتمان اصلاح‌طلبی است، لذا باید مسئولیت کار خود را بپذیریم و پاسخگو باشیم ولی در عوض منتقد شده‌ایم و به حالت استیضاح خود روی آورده‌ایم... اکنون به‌نظرم در خزان اصلاح‌طلبی قرار داریم...»

روزنامه کیهان در گزیده ای از گزارشی با عنوان «اصلاح‌طلبان: از اعتراض ظاهری تا مشارکت فعال!» آورده است: روزنامه سازندگی در یادداشتی به قلم عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران نوشت: «استراتژی اصلاح‌طلبان مشارکت فعال در انتخابات است و آنها پای صندوق‌های رأی حاضر خواهند شد اما در رابطه با تصمیم شورای عالی اصلاح‌طلبان نکاتی قابل‌بیان است. شورای عالی بعد از بررسی‌های زیاد به این نتیجه رسید که برای انتخابات تهران لیست ندهد البته پیش‌ازاین اختیار استان‌ها را به خود آنها تفویض کرده بود تا شوراهای استانی تصمیم بگیرند اما در رابطه با تهران که در اختیار خودش بود تصمیم بر عدم ارائه لیست گرفت اما در این تصمیم دو قید وجود داشت؛ اول اینکه مشارکت در انتخابات داشته باشند و دوم اینکه احزاب می‌توانند جدا و ائتلافی نیستند. بنابراین در شرایط فعلی توپ در زمین احزاب اصلاح‌طلب است که با بررسی جمیع جهات اگر امکان ارائه لیست برای آنها در تهران و استان‌ها فراهم است دست‌به‌کار شوند. درواقع الآن دست احزاب باز است که خودشان تصمیم بگیرند فقط برای تهران لیست بدهند یا برای کل کشور.»

روزنامه آرمان در شماره روز پنج شنبه خود مصاحبه‌ای با «شهربانو امانی» عضو شورای شهر تهران را منتشر کرد که در بخشی از آن ادعایی حیرت انگیز از این فعال سیاسی طیف موسوم به اصلاح‌طلب مطرح شده است.
تا پیش از این اگر از سوی اصلاح‌طلبان انواع و اقسام فرافکنی‌ها دیده می‌شد اما یک عضو شورای شهر تهران کلا کار را تمام کرده و گفته است: «بعضا می‌گویند که هر زمین بازی که طراحی شود اصلاح‌طلبان در آن بازی می‌کنند در حالی که این‌گونه نیست؛ اصلاح‌طلبان به فراخور شرایط نسبت به فرآیندها تصمیم می‌گیرند. از بیرون اصلاح‌طلبان را می‌کوبند و از داخل نیز آنهایی که مسبب شرایط فعلی کشورند [!!] اصلاح‌طلبان را تخریب می‌کنند.»

«معصومه ابتکار» از چهره‌های اصلاح‌طلب و معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: «واقعیت آن است که در مجلس فعلی و انتخابات پیشین مجلس هم با وجود محدودیت‌هایی که در انتخاب شهروندان وجود داشت اما به هر حال چند نماینده‌ نیز حضور داشتند که صدای بخشی از مردم بودند، انتقاد می‌کردند و به مردم اطمینان می‌دادند که صداهای متنوع و گوناگون و اظهارنظرهای انتقادی نیز از مجلس شنیده می‌شود. در حال حاظر نگرانی دولت، جریان اصلاحات و اعتدال نیز حذف این صداها و سلایق متنوع است.»  «نباید فراموش کرد که حاکمیت یک‌دست هیچ مزیتی ندارد. در هیچ‌کجای دنیا به‌دنبال یک‌دست کردن قدرت نیستند؛ چراکه می‌دانند یک‌دست شدن حاکمیت مساوی است با افول قدرت. اگر نهاد قدرت یک‌دست شود و سلایق و علایق مختلف و متنوع نتوانند نمایندگانی در قدرت داشته‌باشند، آن نظام در برخورد با مسائل و مشکلات از قوت لازم برخوردار نخواهد بود و قطعا پشتوانه مردمی آن نیز کاهش پیدا خواهد کرد».

گفتنی است کوبیدن اصلاح‌طلبان بر طبل جناحی عمل کردن شورای نگهبان مسئله جدید و تازه‌ای نیست، این نقشه نخ نما شده‌ای است که در طول ۴۰ سالی که از انقلاب می‌گذرد همچنان توسط اصلاح‌طلبان در انتخابات‌های مختلف دنبال می‌شود.
اصلاح‌طلبان هر گاه در انتخاباتی رای آوری داشته باشند و نام آنها از صندوق‌های رای خارج شود آن انتخابات را قبول دارند اما اگر بدانند در انتخاباتی قرار است شکست بخورند بر طبل تقلب و رد صلاحیت و... می‌کوبند و خوراک رسانه‌های ضد انقلاب می‌شوند.

پایگاه خبری مشرق در گزارشی با عناوین «چالش شفافیت جیغ اصلاح‌طلبان را درآورد/ سؤال درباره چگونگی تأیید صلاحیت مجید انصاری در انتخابات» آورده است: اصلاح‌طلبان در روزهای آینده باز هم می‌نالند و باز هم فضا را تندتر می‌کنند تا علیه حاکمیت عقده‌گشایی کنند. آنان که سرمست از پیروزی روحانی، صندوق رأی را فصل‌الخطاب می‌دانستند، اکنون به تحریم روی آوردند.

از ابتدای بهمن رصد توئیتری انتخابات را آغاز کرده‌ایم تا مسائل و موضوعاتی که در این شبکه اجتماعی پدید می‌آید و چندان در رسانه‌های جمعی و به ویژه تلویزیون بازتاب نمی‌یابد؛ از چشم خوانندگان دور نماند. در شماره‌های قبل، ضمن توجه به اهمیت توئیتر فارسی در تولید محتوای فضای مجازی به ویژه دو خصوصیت تجمع رسانه‌ای‌ها و سیاسیون و همچنین خصلت سیاسی بودن این پلتفرم، به اتفاقاتی که در توئیتر رخ داده، توجه داشتیم.

در بازه زمانی چهاردهم تا شانزدهم بهمن ماه، در حدود ۲۵ هزار و ۲۰۳ توییت مرتبط با انتخابات در بستر توییتر، توسط حدود ۱۲ هزار کاربر به اشتراک گذاشته شده است. این توییت‌ها بیش از ۱۳۰ هزار بار توسط کاربران مختلف لایک شده است. تعداد توییت‌ها در مقایسه با شماره سوم گزارش، افزایش قابل ملاحظه‌ای نداشته است.

برخی از کاربران که رویکردی معارض با نظام جمهوری اسلامی دارند، به دنبال تحریم انتخابات و رأی ندادن هستند. دلایل براندازان هر هفته تغییر می‌کند. اعتراض به تمامیت نظام جمهوری اسلامی از جمله دلایل تکراری معارضین است. فراگیری شبکه‌های اجتماعی و به ویژه انتشار اخبار و اسناد و خط‌های خبری از توئیتر باعث شده این شبکه اجتماعی پر از اخبار جعلی، دروغ‌های شاخدار و تحلیل‌های خنده‌دار باشد. برای نمونه، این کاربر سلطنت‌طلب که به تازگی فعالیتش را دوچندان کرده، توئیتی را منتشر کرده که نه تنها مرغ پخته را به خنده وا می‌دارد که تمام طیور و پرندگان عالم باید سر به قبله بگذارند و جان به جان‌آفرین تسلیم کنند:

چالش شفافیت کاندیداها و آشفتگی منفعت‌طلبان

این چالش را یک کاربر ارزشی به نام «محمد پازوکی» راه انداخت و از وحید یامین‌پور و سید نظام‌الدین موسوی خواست دارایی‌هایشان را اعلام کنند. اعلام دارایی‌های این دو نفر به سایر کاندیداها در دیگر شهرها از جمله شیراز و مشهد هم رسید و تا جایی پیش رفت که عبدالله ناصری، فعال سیاسی اصلاح‌طلب این حرکات را عوام‌فریبانه و پوپولیستی نامید. رضا رشیدپور، مجری کمپین‌های انتخاباتی رئیس جمهور و خالق حماسه «غوغای روحانی نگر» با رگ‌هایی برآمده، هم توئیت زد که به جای اعلام مدل اتومبیل‌تان از تخصص‌تان برای حل مشکلات کشور بگویید. عجبا! وقتی یک چهره سیاسی غربی از اموال و دارایی‌هایش می‌گوید، همین آقای ناصری و همین آقای رشیدپور، جامه‌دران، غرب و سیاستمدار غربی را بر سر جامعه ایران می‌کوبند و حالا که اصولگرایان سعی کرده‌اند پاسخگویی و شفافیت خود را اثبات کنند تا امیدآفرینی کنند و به جای بن‌بست‌نمایی که دولت مورد علاقه اصلاح‌طلبان در آن استاد است، هوایی تازه و تمیز به فضای سیاسی کشور بدمند؛ ایراد و اشکال‌های بنی‌اسرائیلی می‌گیرند!

الهام ‌امین‌زاده نماینده اسبق مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، درباره وظایف مردم جهت پرشور شدن انتخابات اسفندماه گفته است: اگر مردم با حضور پرشور و همراه با آگاهی که شامل شور و شعور خواهد بود در انتخابات اسفندماه شرکت کنند، جهاد واقعی را رقم بزنند، مجلسی بی‌نظیر را خواهیم داشت.  مجلس یازدهم باید قانون‌گذاری بیهوده نکرده و مشکلات مردم را نیفزاید، ضمن اینکه باید به وظایف نظارتی خود عمل کرده و دیوان محاسبات و نمایندگان در کنار یکدیگر هوشیارانه بر امورات کشور نظارت کنند.  نمایندگان مردم باید با بدنه اجتماع همراه بوده و با آنان قهر نباشند.

امین‌زاده خاطرنشان کرد: برخی از نمایندگان مجلس وقتی نیازمند آرای مردم هستند بین مردم حضور دارند اما بعد از آنکه وارد پارلمان شدند عملا آنها را فراموش می‌کنند.  مجلس یازدهم باید در اجرای سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری و سیاست‌های کلی نظام تمرکز ویژه‌ای داشته باشند. باید حین قانون‌گذاری از نظرات افراد متخصص در پارلمان استفاده شود که در این زمینه می‌توانیم به آرای اصناف و اقشار مختلف اشاره کنیم؛ چراکه نظرات بخش خصوصی همواره مفید و عملیاتی است.  اگر قانون‌گذاری در پشت درهای بسته انجام شود و به جامعه تزریق شود آثار مخربی را در پی خواهد داشت که خسران آن به مراتب بیشتر از عدم وجود قانون است.

وی ادامه داد: باید روند قانون‌گذاری معکوس را در مجلس متوقف کنیم و بر همین اساس قوانین مزاحم حذف شده و بکوشیم به کسب و کار تولید رونق بخشیده و اصلاحات لازم را انجام دهیم.  اگر مجلس و دولت به نامگذاری‌های سال‌های اخیر که توسط مقام معظم رهبری صورت گرفته عمل می‌کردند ما شاهد کاهش مشکلات در کشور بودیم، اما باید مجلس یازدهم با ورود به این قضیه پارلمان را به ریل اصلی خود بازگردانده و قانون‌های مطلوب را تصویب کند و بر امور نظارت جدی داشته باشد.

قاسم میرزایی نیکو نماینده مردم دماوند و عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، با اشاره به حضور حداکثری مردم در انتخابات ۲ اسفند، گفت: به نظر می‌رسد با توجه به اتفاقاتی که در کشور رخ داده شاهد حضور ۵۰ درصدی مردم در پای صندوق‌های رای باشیم. در کلانشرها نوعی یخ‌زدگی حضور مردم در پای صندوق‌های رای را شاهد هستیم،  البته با اعلام اسامی نهایی تأیید صلاحیت شدگان ممکن است مشارکت در انتخابات بیش از ۵۰ درصد باشد البته در شهرهای کوچک و روستاها به نظر می‌رسد مشارکت در حد بالایی صورت گیرد.

نماینده مردم دماوند در مجلس با بیان اینکه یکی از عواملی که می‌توانست در کلان‌شهرها میزان مشارکت را بالا ببرد، حضور ژنرال‌های دو جناح سیاسی(اصولگرایان و اصلاح‌طلبان) در انتخابات بود،  افزود: برخی از این ژنرال‌ها یا خودشان ثبت‌نام نکرده‌اند یا رد صلاحیت شده‌اند که قطعاًً در روند مشارکت تاثیرگذار است.  اگر در چند روز آینده توازنی در ارائه لیست‌ها از سوی جناح‌های سیاسی برقرار شود و این جناح‌ها به صورت آشکار مواضع خود در انتخابات را اعلام کنند می‌توان امیدوار به حضور حداکثری مردم در انتخابات بود.

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس با بیان اینکه جناح‌های سیاسی می‌توانند با ارائه لیست‌های انتخاباتی مناسب به پرشورتر کردن انتخابات کمک کنند، عنوان کرد: قطعاًً دو جناح سیاسی و احزاب شناسنامه‌دار  می‌توانند با روش‌های مختلف مردم را به پای صندوق‌های رای بیاورند و انتخابات پرشوری را در تراز انقلاب اسلامی برگزار کنیم.