تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۳:۴۵

بیروت – ایرنا – دولت و ملت لبنان ظرف ۳۰ سال گذشته و پس از پایان جنگ داخلی، در برابر اشغال و تجاوزهای رژیم اسراییل مقاومت و در برابر دیدگاه ها و رفتارهای پیروان ادیان مختلف مدارا کرده اند.

فقدان حاکمیت مرکزی، بی ثباتی، فروپاشی نظام دموکراسی اجماعی، آغاز و ادامه یافتن جنگ داخلی و اشغال لبنان به وسیله رژیم صهیونیستی در سه دهه پایانی قرن بیستم میلادی خسارت های فراوان انسانی برای جامعه این کشور بر جا گذاشت.

لبنان از آغاز دهه ۱۹۷۰ میلادی تا خروج رژیم اشغالگر قدس از جنوب این کشور در سال ۲۰۰۰ و نیز در جنگ ۳۳ روزه سال ۲۰۰۶ شاهد جنگ و درگیری بوده و بر اثر آن هزاران شهروند لبنان کشته، زخمی، مفقود و جانباز شدند.

افزون بر جنگ داخلی (۱۹۷۵-۱۹۹۰)، حمله های رژیم اسراییل به لبنان بیشترین تلفات و مجروحان و نیز پیامدهای اقتصادی و اجتماعی طولانی مدت را به همراه داشته است.

بر اساس آمار برخی منابع خبری لبنان، در حمله ی صهیونیست ها به این کشور در سال ۱۹۸۲ میلادی بیش از یکصد هزار نفر از نظامیان و غیرنظامیان کشته و مجروح شدند. آمار دقیقی از قربانیان و شمار جانبازان جنگ در لبنان وجود ندارد و آمارهای ارایه شده در این زمینه ، تقریبی و تخمینی است.

یکی از علل آن این است که تنها مرکز آمار رسمی لبنان در سال ۱۹۷۶ یعنی در اوج جنگ داخلی، تعطیل شد و در زمان حاضر مراکز رسمی و غیر رسمی آمار دقیقی از جانبازان این کشور را منتشر نکرده اند.

اکنون سه موسسه در لبنان وجود دارد که فعالیت های آن ها مرتبط با امور کشته شدگان و در خدمت جانبازان است: وزارت امور اجتماعی، مجلس جنوب که یک موسسه رسمی است و بنیاد جانبازان لبنان که یک جمعیت خیریه ی غیر دولتی است.

این بنیاد، هفته گذشته ۲ تَن از جانبازان ایران به نام های رجبعلی قهرمانی و داوود عامری که عکاس هستند به بیروت دعوت و نمایشگاه تابلوهای تصویری آنان را با عنوان «اراده ی زندگی» در جنوب بیروت دایر کرد.

«محمد دکروب» رییس بنیاد جانبازان لبنان در مراسم گشایش این نمایشگاه گفت: زخم های شما جانبازان و دوربین هایتان پیام امام حسین (ع) در عاشورا را به ما منتقل کرد. شما اراده زندگی هستید و  با هنر خود زیبایی های خلقت خداوند را نمایان می کنید.

وی چهارشنبه شب در جمع جانبازان لبنان و ایران و شرکت کنندگان در این مراسم افزود: تصویر برداری شما غیر از این که یک هنر زیبا و جدید است، یک وسیله برای مستند کردن بخشی از تاریخ معاصر است.

مطابق برخی آمارها، شمار افراد جانباز در لبنان نزدیک به ۱۳ هزار نفر است که مجلس جنوب و بنیاد جانبازان مسوول کمک رسانی مادی به آنان و خانواده هایشان هستند و از تسهیلات دولتی از جمله خدمات پزشکی، درمانی و هزینه های تحصیلی نیز بهره مند می شوند.

بنیاد جانبازان لبنان در سال ۱۹۹۰ میلادی به وسیله حزب الله این کشور با هدف پیگیری و رسیدگی به امور جانبازان جنگ با رژیم اسراییل، تاسیس شد. شماری از جانبازان پس از خروج نیروهای این رژیم از جنوب لبنان و در نتیجه ی انفجار مین های کاشته شده در این منطقه مجروح شده اند.

بنیاد یاد شده به افراد زیر پوشش خود، افزون بر حقوق ماهیانه بر اساس درصد جانبازی، وام و تسهیلات بانکی پرداخت می کند و وام های ویژه هم در اختیار جانبازان قادر به کار، قرار می دهد.

در زمینه ی تسهیلات و کمک های پزشکی و غیر پزشکی، بنیاد جانبازان لبنان ۹۰ درصد هزینه های جانباز را تامین می کند و برخی مراکز پزشکی تخصصی، مراکز فنی و حرفه ای و نیز مراکز ورزشی و تفریحی برای جانبازان تاسیس کرده است.

رسیدگی به امور تربیتی فرزندان و خانو اده های جانبازان، یکی از مهم ترین بخش های فعال در بنیاد جانبازان لبنان است و در این بخش، تسهیلات فرهنگی، علمی، تحصیلی از جمله تامین هزینه های مدرسه و امکان استفاده از درس های خصوصی و تقویتی برای آنان فراهم شده است.

برگزاری دوره های آموزشی در زمینه های مختلف از جمله پرورش زنبور عسل، کشاورزی، خیاطی، بافندگی، برگزاری اردوهای آموزشی، مسافرت های تفریحی و گردشگری از دیگر فعالیت ها و خدمات بنیاد به جانبازان لبنان و خانواده هایشان است.

مهربانی و مدارای جامعه لبنان و برخی موسسه های آن با جانبازان این کشور ثمره ی مقاومت و مجاهدت آنان در راه کسب استقلال و آزادی و آزاد کردن میهنشان از وجود صهیونیست ها است.