تهران- ایرنا- ندای ایرانیان از نوپاترین تشکل‌های اصلاح‌طلب است که برپایه انگاره ضرورت تحول نسلی در این جریان شکل‌گرفت. ایجاد این تشکل با واکنش‌هایی متفاوت و متعارض در جریان اصلاحات مواجه‌شد.

پس از روی کارآمدن دولت «حسن روحانی» که گشایشی نسبی در فضای سیاسی کشور اتفاق‌افتاد، طیفی تحت عنوان نسل دوم اصلاحات، حزب «ندای ایرانیان» را تشکیل‌دادند.

موسسان حزب ندا اعضای اصلی «ستاد ملی جوانان اصلاح‌طلب»، شورای مشاورین «سید محمد خاتمی» و دیپلمات‌های نزدیک به دولت اصلاحات بودند از جمله «سیدمحمدصادق خرازی» مشاور ارشد خاتمی، نماینده پیشین ایران در سازمان ملل و سفیر اسبق ایران در فرانسه.

شمار قابل‌توجهی از اعضای حزب تازه تاسیس ندا عضو پیشین حزب منحل‌شده «جبهه مشارکت ایران اسلامی» و اصلاح‌طلبان جوانی بودند که بازگشت به قدرت در چارچوب نظام با روایتی تازه از اصلاح‌طلبی را مدنظر داشتند. در واقع، نسل دوم اصلاح‌طلبان پس از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۹۲ که به برآمدن دولت اعتدال انجامید با استفاده از ظرفیت‌های قانونی در پی ایجاد حزبی نو بر آمدند و در مردادماه ۱۳۹۳ از وزارت کشور درخواست مجوز کردند.

ندا از آغاز تا اکنون

در بررسی روندشناختیِ تحولات سیاسی، برخی  بر نشانه‌های تردید نسبت به مقبولیت و مشروعیت اجتماعی در رویکرد و روندی که جریان اصلاحات پس از دوم خرداد ۷۶ تا خرداد ۹۲ در پیش گرفته بود، انگشت می‌گذارند. بر این اساس، زاده‌شدن حزبی که عنوان نسل دوم اصلاح طلبان را یدک می‌کشد، امری غریب و دور از ذهن نبود. البته چنین امری در جریان اصولگرایی نیز به شکلی دیگر مشاهده و عنوان‌هایی همچون «نواصولگرایی» مطرح شد.

«سجاد سالک» روزنامه‌نگار و عضو مؤسس ندا درباره دلایل تأسیس حزب معتقد است: جمعی که با عنوان فعالان ندا گرد هم آمدند، حاصل حداقل یک دهه فعالیت سیاسی در کنار هم هستند. دوم خرداد ۷۶، طلیعه‌ای برای جمعی از اصلاح طلبان شد تا فعالیت خود را آغاز کنند. همچنین در آن زمان، یک سری از جوانان فرصت یافتند تا در سازمان‌های مردم نهاد، احزاب، رسانه‌ها و … فعالیت کنند. این جوانان که در محیط‌های مختلفی مشغول بکار بودند، به تدریج با یکدیگر ارتباط برقرار و به نوعی همدیگر را پیدا کردند.

همچنین «شهاب طباطبایی» عضو هیئت مؤسس حزب ندای ایرانیان درباره دلایل برآمدن حزب بر این باور است که نقطه افتراقی میان حزب ندا و جریان اصلاح طلبی وجود ندارد بلکه هدف این بوده که با تکیه و تاکید بر مشترکات، گام‌های جدیدی آغاز شود.

در نخستین بیانیه راهبردی حزب ندای ایرانیان که در شهریور ۱۳۹۳ منتشر شد، برخی از مواضع مؤسسان این حزب تشریح شد. در این بیانیه بهره‌گیری از فرصت‌ها برای سیاست‌ورزی، لزوم گفت وگو و تعامل با گروه‌های سیاسی مختلف، اهمیت صندوق رأی و شرکت در انتخابات، دموکراسی سازگار با دین، امید به آینده، استفاده از تجربه گذشته اصلاحات، فعالیت آزادانه سیاسی و کار تشکیلاتی منضبط مورد تاکید قرار گرفت.

البته حزب ندای ایرانیان از انتقادهای تند و گزنده برخی از اصلاح‌طلبان به دور نماند و خیلی زود آماج حملات قرار گرفت. بر این اساس این حزب تازه تأسیس با طرح اتهاماتی همچون موازی‌کار و قدرت‌طلبی مواجه شد. هر چند رفته رفته توانست جایگاه خود را در میان احزاب اصلاح طلب تثبیت کند.

 در آخرین کنگره تشکیلاتی حزب ندای ایرانیان که روز بیست یکم آذر ۹۸ برگزار شد «علی بختیاری»، «آرش بیک پور»، «نیما پروین»، «وحید توتونچی»، «عیسی چمبر»، «مجتبی حسینخانی»، «سیدمحمدصادق خرازی»، «پیمان خواجوی»، «سجاد سالک»، «علیرضا سحرخیز فومنی»، «عباس سلطانی»، «رضا شریفی»، «فاطمه شفیعی»، «امیر شهلا»، «محمدحسین شیخ محمدی»، «شهاب طباطبایی»، «مرتضی صفری»، «فاطمه فراهانی»، «مجید فراهانی»، «کاوه قدیری»، «محمد کیهانی»، «اشکان مجللی»، «محمد علی محسنی بندپی»، «سیداحمد موسوی» و «سعید نورمحمدی» به عنوان اصلی شورای مرکزی سومین شورای مرکزی حزب انتخاب شدند.

همچنین با رأی اعضای شورای مرکزی منتخب این کنگره، خرازی بار دیگر به عنوان دبیرکل و مجید فراهانی به عنوان رییس شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان و نیز سید شهاب الدین طباطبایی به عنوان قائم‌مقام دبیرکل حزب ندای ایرانیان انتخاب شدند.

محمدحسین شیخ‌محمدی به عنوان معاون سیاسی و رئیس شورای سیاست‌گذاری و عیسی چمبر به عنوان معاون اجرایی و رئیس هیات اجرایی حزب ندای ایرانیان برگزیده شدند.

نسل دوم اصلاحات در انتخابات مجلس یازدهم

شیخ محمدی معاون سیاسی حزب ندای ایرانیان درباره انتخابات مجلس یازدهم معتقد است: شرکت پرشور در انتخابات و حضور مردم می‌تواند متضمن امنیت ملی باشد و صندوق رأی بهترین و کم‌هزینه‌ترین راه برای اصلاحات است.

در اطلاعیه حزب ندای ایرانیان که دوازدهم بهمن ماه ۹۸ درباره یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی منتشر شد. این حزب اعلام داشت که در راستای اهداف شکل گیری خود برای معرفی جوانان متخصص، پاکدست، خلاق و تحول طلب در عرصه‌های مدیریتی کشور جهت اصلاح ساختارهای فرسوده و پیرسالار قصد معرفی و حمایت از نامزدهای متولد پس از انقلاب اسلامی در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی را دارد.

در این اطلاعیه از تمام نامزدهای تأیید صلاحیت شده‌ها که پس ۲۲ بهمن ۵۷ متولد شده‌اند و دارای گرایشات اصلاح و تحول‌خواهی و تخصص در حوزه‌های کاری و علمی هستند و تمایل دارند مورد حمایت حزب قرار گیرند، دعوت به عمل آمده است.

این نگرش حزب ندای ایرانیان راهبرد این حزب تازه تأسیس را نسبت به انتخابات اسفند ۹۸ نشان می‌دهد. در مرامنامه حزب ندای ایرانیان نیز آمده است که راهبرد سیاست‌ورزی حزب مبتنی بر لزوم مشارکت داوطلبانه در فرآیندهای سیاسی و تأثیرگذاری بر قدرت و اداره حکومت و اجتماع و دوری جستن از نگرش‌های مبتنی بر تحریم و کناره‌جویی از انتخابات است.