در آیین بهرهبرداری همزمان از این طرحها که طی روز گذشته، شنبه با حضور سرپرست وزارت جهادکشاورزی و استاندار آذربایجانغربی در ارومیه برگزار شد، بار دیگر نتیجه تلاشهای دولت برای جبران عقبافتادگی سالهای دور گذشته در این استان مرزی به نمایش گذاشته شد.
افتتاح این طرحها را میتوان در ادامه موفقیتهای سال جاری مسوولان در زمینه بهبود فضای کسب و کار استان مورد توجه قرار داد
اگرچه هدف اصلی از اجرای این طرحها «مشارکت جدی در احیای دریاچه ارومیه»، «افزایش درآمد بهرهبرداران»، «رونق تولید» و «تامین امنیت غذایی» عنوان شد اما از سوی دیگر نیز میتوان این دستاورد ارزشمند را در ادامه موفقیتهای سال جاری مسوولان در زمینه بهبود فضای کسب و کار استان مورد توجه قرار داد.
بر اساس اعلام رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی از مجموع ۵۲۶ طرح کشاورزی که در استان به بهرهبرداری رسید، ۴۲۳ پروژه در بخش آبوخاک، ۴۵ طرح در بخش منابع طبیعی و آبخیزداری، ۳۱ طرح عشایری، هشت طرح در زیر بخش صنایع تبدیلی و غذایی، ۶ طرح تحقیقاتی، پنج طرح در زیر بخش تولیدات دامی، ۲ طرح در زیر بخش تولیدات گیاهی و پنج طرح در زیر بخش تعاون روستایی و یک طرح شیلاتی است.
تلاش برای افزایش بهرهوری آب در بخش کشاورزی
۴۲۳ پروژه در بخش آب و خاک و امور فنی و مهندسی از این تعداد شامل طرحهای مربوط به سیستمهای نوین آبیاری است که با ۲۶۰ میلیارد ریال هزینه، یکهزار و ۶۴۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان را زیر پوشش قرار میدهد.
اهمیت اجرای این پروژهها از دیدگاه کارشناسان با تمرکز بر بهرهوری در مصرف منابع آبی استان مشخص میشود؛ استانی که مصارف آب آن به ویژه در بخش کشاورزی به دلیل وجود دریاچه ارومیه که روزهای بدی را پشت سر گذاشته، دارای اهمیت ویژهای است.
تداوم اقدام جهادی برای صیانت از آب و خاک
۴۵ پروژه افتتاحی روز گذشته نیز به بخش منابع طبیعی و آبخیزداری شامل اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری، سوخت جایگزین و کمربند حفاظتی مربوط است که با ۲۵۵ میلیارد ریال هزینه و اشتغالزایی برای بیش از یکهزار نفر به مرحله بهرهبرداری رسید.
صاحبنظران در زمینه منابع طبیعی تاکید دارند که با اجرای هر هکتار آبخیزداری میتوان ۵۰۰ مترمکعب آب جدید تولید کرد؛ ضمن آنکه اجرای هر هکتار عملیات آبخیزداری از ۶.۵ تن فرسایش خاکی و رسوب جلوگیری میکند.
توجه ویژه به رفاه و زیرساختهای عشایری
همچنین در هشتمین روز از دهه مبارک فجر امسال تعداد ۳۱ پروژه در بخش عشایری آذربایجانغربی شامل مرمت و بازسازی ایلراه عشایری، بهسازی چشمه، لولهگذاری و احداث آبشخور دام سبک و تعمیر و تجهیز اداره شهرستانهای خوی و ماکو با ۹ میلیارد ریال هزینه بهرهبرداری شد.
توجه ویژه دولت تدبیر و امید به ۱۵ هزار و ۵۹۹ خانوار عشایری با ۱۰۴ هزار نفر از جمعیت استان که در ۱۶ شهرستان مستقر هستند نیز بیدلیل نیست؛ این قشر پرتلاش با امکانات محدود نقش برجسته و مهمی در تحقق اقتصاد مقاومتی دارند و طبق اعلام سرپرست ادارهکل امور عشایری آذربایجانغربی، عشایر استان با برخورداری از ۲ میلیون واحد دامی و تولید ۷۳ هزار تن انواع محصولات دامی و پروتئینی، سهم ۲۵ درصدی در تولیدات این بخش دارند.
علی بهادری افزود: با این آمار عشایر آذربایجانغربی سالانه ۵۵ هزار تن شیر، ۱۵ هزار تن گوشت، سه هزار تن پشم، ۶۷ هزار تن انواع محصولات زراعی، ۸۸ هزار تن انواع محصولات باغی و ۸۲ هزار تن انواع محصولات علوفهای تولید میکنند.
وی اظهار داشت: عشایر این استان با تولید سالانه ۴۲ هزار و ۸۱۰ مترمربع انواع صنایعدستی داری و غیرداری، رتبه نخست کشوری را به خود اختصاص دادهاند و این میزان تولید شامل انواع فرش، گلیم، جاجیم، کلاه، دستکش، پاپوش و گیوه است.
سیاستگذاری برای جلوگیری از خامفروشی
خامفروشی از جمله عوامل پایین بودن بهرهوری اقتصادی در بخش کشاورزی استان به شمار میرود و بر همین اساس ایجاد صنایع تبدیلی میتواند ضمن ایجاد فرصتهای جدید شغلی، موجب افزایش سرانه درآمدی شود و این سیاست همواره طی سالهای اخیر دنبال شدهاست.
تعداد هشت پروژه از مجموع ۵۲۷ پروژه افتتاحی روز گذشته نیز در بخش مدیریت صنایع تبدیلی و غذایی بود که با ۶۷۱ میلیارد ریال هزینه و اشتغالزایی برای ۱۴۴ نفر مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
این طرحها شامل واحدهای روغنگیری، جو پرک، بستهبندی حبوبات، گندم پوستگیری و نیمکوب شده، چیپس میوه، بستهبندی خشکبار، سردخانه و بستهبندی میوه، کشتارگاه مرغ، بستهبندی گوشت مرغ تازه و منجمد، احشا و پای مرغ، رشته پلویی، پنیر سفید ایرانی، بستهبندی چای با مجموع ظرفیت ۳۰ هزار تن در سال است.
حرکت در مسیر رونق تولید و امنیت غذایی
تعداد پنج پروژه از مجموع ۵۲۷ پروژه افتتاحی جهاد کشاورزی استان در روز گذشته نیز مربوط به زیر بخش تولیدات دامی با ۷۶ میلیارد ریال هزینه است؛ این طرحها شامل یک طرح پرورش گوسفند با ظرفیت ۷۲۶ رأس و با مجموع سرمایهگذاری ۹ میلیارد ریال و یک طرح پرورش اسب با ظرفیت ۲۳ رأس با مجموع سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد ریال در شهرستان بوکان میباشد.
۲ طرح مرغداری گوشتی و یک طرح مرغ تخمگذار با مجموع ظرفیت ۶۰ هزار قطعه و سرمایهگذاری ۵۷ میلیارد ریال در شهرستانهای پلدشت و سردشت نیز از دیگر طرحهای افتتاحی بخش کشاورزی آذربایجانغربی همزمان با هشتمین روز از دههفجر بود.
در حوزه بهبود تولیدات گیاهی نیز تعداد ۲ پروژه با ۴۰ میلیارد ریال شامل ۲ واحد گلخانه با مجموع مساحت ۱۰ هزار مترمربع در شهرستانهای مهاباد و چایپاره به بهرهبرداری رسید.
یک طرح شیلاتی نیز در این روز به بهرهبرداری رسید که شامل پرورش ماهیان سرد آبی با ظرفیت ۵۰ تن بود که برای اجرای آن ۱۰ میلیارد ریال هزینه شدهاست.
تکاپو برای توسعه روستایی و عشایری
همچنین تعداد پنج پروژه از مجموع پروژههای جهادکشاورزی استان در مدیریت تعاون روستایی با صرف هزینه ۱۸ میلیارد ریالی به بهرهبرداری رسیدکه این طرحها نیز شامل مرکز معاینه فنی خودرو، اقامتگاه بومگردی، رستوران سنتی و مرکز جمعآوری شیر در شهرستانهای ارومیه، سردشت، چالدران و میاندوآب است.
رونمایی از ۶ دستاورد تحقیقاتی بخش کشاورزی
۶ دستاورد تحقیقاتی بخش کشاورزی استان نیز روز گذشته معرفی شد؛ طرحهایی که در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی با ۲ میلیارد ریال هزینه انجام شدهاست.
این طرحهای تحقیقاتی شامل معرفی ۲ پایه پیوندی «اسپوتا و ناظمیه» در انگور که مقاوم به بیماری سرطان طوقه و ریشه است، معرفی چهار رقم گردوی برتر از جمله رقم چالدران، اجرای پروژه افزایش بهرهوری مصرف آب در راستای طرح تحول در ترویج برای احیای دریاچه ارومیه، رونمایی از چهار عنوان کتاب منتشر شده در سال ۹۸ و همچنین معرفی سه رقم گندم نان دیم با عملکرد بالا و نیاز آبی کم است.
نماینده عالی دولت در آذربایجانغربی نیز در آیین بهرهبرداری از این پروژهها به چشماندازهای مثبت اقتصادی استان در بهبود فضای کسبوکار، رشد سرمایهگذاری، امنیت سرمایهگذاری و کاهش نرخ بیکاری اشاره کرد.
نتایج پایش ملی محیط کسبوکار کشور در پاییز ۱۳۹۸ از سوی مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی اتاق ایران منتشر شد و آذربایجانغربی برای سومین فصل پیاپی رتبه نخست بهبود محیط کسب و کار کشور را کسب کرد.
«محمدمهدی شهریاری» به کاهش نرخ بیکاری در فصول مختلف سالجاری و سبقت گرفتن استان از میانگین کشوری در بهرهمندی از شاخصهایی چون آب روستایی، درمان و گازرسانی اشاره کرد و گفت: پایه اقتصادی استان با تولید سالانه ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصول مختلف بر مبنای کشاورزی استوار است و صنعت نیز برای بالندگی متناسب با این ظرفیت مهم رشد میکند.
ناصر حضرتی، رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانغربی هم با بیان اینکه توسعه استان روند مطلوبی را طی میکند، گفت: روند فعلی نافی نادیده گرفتن مشکلات اقتصادی و عقبماندگی تاریخی استان نیست.
۲۳۵ هزار نفر در بخش کشاورزی آذربایجانغربی مشغول به کار هستند و سالانه ۶.۷ میلیون تن محصول کشاورزی و دامی تولید میکنند که ۳۰ درصد آن متعلق به تولید چغندرقند و سیب درختی است.