ارومیه- ایرنا- آذربایجان‌غربی که از دیرباز با عقب‌افتادگی در شاخص‌های توسعه مواجه بود، طی سال‌های اخیر با نگاه ویژه دولت تدبیر و امید مسیر پیشرفت را پیموده و با نشانه بهبود شاخص‌های اقتصادی و توسعه انسانی، چراغ سبز بر مسیر پیشرفت و آبادانی این خطه از کشور روشن شده‌است.

آذربایجان‌غربی از نخستین روزهای پس از وقوع پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی‌ با مشکلات امنیتی دست و پنجه نرم کرد و این امر زمینه عقب‌ماندگی این استان از سرمایه‌های دولتی و بخش خصوصی را فراهم و گام به گام پسرفت در مقایسه با استان‌های دیگر به ویژه استان‌های مرکزی کشور ایجاد کرد.

با اتمام جنگ تحمیلی ناامنی‌های ناشی از حضور گروهک‌های تروریستی در آذربایجان‌غربی پایان نیافت و تا سال‌ها پس از آن نیز این خطه از کشور به علت وجود اشرار از ریل‌ توسعه کیلومترها دور بود.

پس از آن نیز بی‌مهری‌های زیادی به آذربایجان‌غربی وارد شد و به علت فراهم نکردن زیرساخت‌های توسعه از جمله راه، گاز، برق و آب در حوزه صنعتی و همچنین زیرساخت‌های مرزی در حوزه تجارت، این استان تنها راه پیشرفت را در کشاورزی دید که همین امر نیز نه تنها موجب توسعه استان نشد، بلکه زمینه افزایش مشکلات به ویژه در حوزه آب و دریاچه ارومیه را پدید آورد که عاملی برای پسرفت استان بود.

با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید، برنامه‌ریزی‌های ویژه برای توسعه زیرساختی آذربایجان‌غربی به ویژه در حوزه صنعت و تجارت انجام شد که این برنامه‌ریزی‌ها با اهتمام مدیران ارشد استانی، امروزه جواب داده و نخستین گام‌های توسعه در استان با بهبود فضای کسب و کار برای سه فصل متوالی برداشته شده‌است.

وصل شدن مرکز استان به مسیر ریلی کشور، زمینه‌سازی برای احداث نخستین کیلومترهای آزادراهی در مسیر ارومیه - تبریز و بازرگان -  تبریز، توسعه گازرسانی به همه نقاط استان و بهره‌مندی صنعت از این امر، پوشش نزدیک به ۱۰۰ درصدی برق، پوشش ۱۰۰ درصدی آب شهری و نزدیک به ۸۰ درصدی آب روستایی، بهبود وضعیت مراکز بهداشت و درمان، کاهش شکاف استان در حوزه آموزش با دیگر نقاط کشور، توجه به توسعه پایانه‌های مرزی با ساخت و سازهای میلیاردی در نقاط صفر مرزی و جلب همکاری بخش خصوصی در راستای توجه به صنعت، اشتغال و سرمایه گذاری از جمله مهمترین زیرساخت‌های توسعه آذربایجان‌غربی طی سال‌های اخیر بوده است.

افتتاح ۱۰۰ هزار میلیارد ریال طرح تنها طی امسال 

استاندار آذربایجان‌غربی از افتتاح نزدیک به ۱۰۰ هزار میلیارد ریال طرح طی سال جاری در استان خبر داد و بیان کرد: امسال ۲۵ هزار میلیارد ریال طرح در سفر ابتدای سال رییس‌جمهوری، ۴۰ هزار میلیارد ریال در هفته دولت، ۲۲ هزار میلیارد ریال در دهه فجر و بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال در سفر معاون اول رییس‌جمهوری و رییس مجلس شورای اسلامی‌در استان به بهره‌برداری رسید.

چندین طرح فاخر آذربایجان‌غربی در سفر آینده رییس‌جمهوری به بهره‌برداری می‌رسد

«محمدمهدی شهریاری» ادامه داد: در حال حاضر نیز پایانه مرزی سرو، سه هزار و ۵۰۰ واحد مسکن مهر، پتروشیمی‌میاندوآب، بیمارستان تکاب، بیمارستان آیت‌الله خویی خوی، بیمارستان جامع زنان ‌استان، تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه و نیروگاه بخار ارومیه از جمله طرح‌هایی‌است که در مراحل پایانی اجرا قرار دارد و به احتمال زیاد در سفر رییس‌جمهوری به آذربایجان‌غربی افتتاح می‌شود.

وی با اشاره به بهبود شاخص‌های مختلف‌ استانی در حوزه‌های اقتصادی، زیربنایی و شاخص‌های توسعه انسانی، گفت: میزان درآمدهای‌ استان در سال جاری به ۱۰ هزار میلیارد ریال رسیده که نشان‌دهنده بهبود قابل توجه این شاخص‌ است.

وی افزود: در حال حاضر با تلاش صورت گرفته در بخش‌های مختلف اقتصادی، ۶۰ درصد هزینه پروژه‌های عمرانی و بودجه هزینه‌ای ‌استان از طریق درآمدهای بومی‌تامین می‌شود.

وی اضافه کرد: به موازات بهبود وضعیت درآمدی در آذربایجان‌غربی، وضع دیگر بخش‌ها نیز بهبود یافته که توسعه صادرات اقلام تولیدی ‌استان به ویژه سیب که در ماه‌های گذشته به دغدغه مسوولان و فعالان بخش کشاورزی تبدیل شده بود، از جمله آنهاست.

استاندار آذربایجان‌غربی با بیان اینکه ۸۰۰ هزار تن سیب تا پاییز امسال در سردخانه‌ها مانده و دغدغه‌ای برای ‌استان شده بود، اظهار کرد: در حال حاضر این میزان به کمتر از ۳۰۰ هزار تن رسیده و روزانه ۲ تا سه هزار تن صادر می‌شود.

شاخص‌های توسعه آذربایجان‌غربی مثبت است

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان‌غربی نیز در این خصوص با اشاره به نامگذاری امسال به نام سال رونق تولید از سوی مقام معظم رهبری، تلاش‌های مسوولان استانی را طی سال جاری برای تحقق فرمایشات معظم له در این خصوص بسیار کارساز دانست و گفت: افزایش ۲۱ درصدی تعداد اشتغال جدید در استان در مقایسه با سال قبل، رشد ۲۴ درصدی اجرای پروژه‌های عمرانی استان طی سال جاری نسبت به پارسال، کسب رتبه نخست امنیت سرمایه گذاری توسط استان در بهار امسال و کاهش نرخ بیکاری از جمله نتایج این اقدامات بوده‌است.

نرخ بیکاری آذربایجان‌غربی طی فصل بهار امسال ۴.۲ درصد، تابستان ۶.۲ درصد و پاییز ۲.۷ درصد نسبت به مدت‌های مشابه سال قبل کاهش داشتبهنام شهدی افزود: بر اساس آمار نرخ بیکاری در آذربایجان‌غربی طی فصل بهار امسال ۴.۲ درصد، تابستان ۶.۲ درصد و پاییز ۲.۷ درصد نسبت به مدت‌های مشابه سال قبل کاهش یافته‌است.

وی با اشاره به رونق تجارت خارجی آذربایجان‌غربی طی سال جاری، بیان کرد: در ۱۰ ماه نخست امسال بیش از ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار تجارت خارجی در این استان انجام شده که ۶۸ درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته است؛ از این میزان، یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار مربوط به صادرات بوده‌است.

وی جذب سرمایه‌گذاری خارجی را از اولویت‌های مهم آذربایجان‌غربی در حوزه اقتصادی عنوان کرد و ادامه داد: امسال ۱۴۹ میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی در استان جذب شده که اشتغال پیش‌بینی شده آن یک‌هزار نفر است.

توسعه معدنی راهی برای ارتقای ارزش افزوده استانی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی نیز در گفت و گو  با خبرنگار ایرنا با اشاره به افزایش ۶۲ درصدی سرمایه‌گذاری در بخش معادن به عنوان یکی از راه‌های ارتقای ارزش افزوده در استان طی سال جاری، گفت: این رقم طی امسال به بیش از ۳۲۶ میلیارد ریال رسیده‌است.

سرمایه‌گذاری در بخش معدن آذربایجان‌غربی ۳۲ درصد افزایش یافته‌است

غلامرضا بابایی با اشاره به اینکه امسال ۳۸ فقره پروانه بهره‌برداری با ذخیره قطعی بیش از ۲۱ میلیون تن در آذربایجان‌غربی صادر شده، افزود: میزان اشتغال این میزان پروانه صادره نیز ۳۰۰ نفر برآورد شده‌است.

وی اضافه کرد: طی سال جاری ۶۰ فقره پروانه اکتشاف در آذربایجان‌غربی صادر شده که میزان سرمایه‌گذاری در آنها برای کشف معادن جدید، ۲۹ میلیارد ریال بوده‌است.

وی بیان کرد: در حال حاضر ۴۷۶ معدن دارای پروانه بهره‌برداری با ذخیره قطعی بیش از یک میلیارد و ۲۱۷ میلیون تن و ظرفیت استخراج سالانه بیش از ۱۶ میلیون تن، اشتغال‌آفرینی برای پنج‌هزار و ۱۴۲ نفر و حجم سرمایه‌گذاری بیش از سه‌هزار و ۵۹۵ میلیارد ریال در آذربایجان‌غربی فعالیت می‌کند.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی ادامه داد: در حال حاضر ۲۱۶ محدوده معدنی دارای پروانه اکتشاف و ۲۷ معدن دارای گواهی کشف با ذخیره قطعی بیش از هفت میلیون تن و حجم سرمایه‌گذاری لازم برای تکمیل عملیات اکتشافی و رسیدن به مرحله بهره‌برداری در این معادن بیش از ۳۴ میلیارد ریال است.

افزایش ۴۰۰ هزار تنی تولید محصولات کشاورزی 

رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان‌غربی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: میزان تولید محصولات کشاورزی استان طی سال زراعی گذشته ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار تن بود که پیش‌بینی می‌شود امسال به ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برسد.

رسول جلیلی افزود: از این میزان افزون بر یک‌میلیون و ۱۰۰ هزار تن سیب درختی است که ۷۵۰ هزار تن از آن در سردخانه‌ها ذخیره شده که روزانه بیش از سه میلیون تن از آن به کشورهای همسایه صادر می‌شود.

وی با اشاره به اینکه اقتصاد و اشتغال اول استان وابسته به بخش کشاورزی است، افزود: متوسط کشوری اشتغال در حوزه کشاورزی ۱۸ درصد اعلام شده که این میزان در استان بین ۳۲ تا حداکثر ۳۸ درصد است.

متوسط کشوری اشتغال در حوزه کشاورزی ۱۸ درصد و در استان بین ۳۲ تا حداکثر ۳۸ درصد استوی از تولید ۳۳۸ هزار و ۲۵۰ تن شیرخام توسط دامداران استان طی سال جاری خبر داد و اضافه کرد: آذربایجان‌غربی رتبه هشتم کشوری را در تولید شیر خام به خود اختصاص داده و به دلیل داشتن شرایط جغرافیایی خاص همواره جزء قطب‌های مهم تولید شیر خام در کشور بوده‌است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی اظهار داشت: از کل تولیدات کشاورزی استان به ترتیب چهار میلیون  و ۶۰۰ هزار تن تولیدات زراعی، یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن تولیدات باغی، ۵۸۰ هزار تن تولیدات دامی‌ و ۱۶ هزار تن تولیدات شیلاتی است.

وی با اشاره به اینکه این استان در تولید محصولات دامی‌خودکفاست، بیان کرد: از مجموع تولیدات دامی‌ استان ۳۸۰ هزار تن شیر، ۹۰ هزار تن گوشت سفید مرغی، ۴۷ هزار تن گوشت قرمز، ۲۲ هزار تن عسل و ۱۲ هزار تن تخم‌مرغ است.

«جلیلی» با بیان اینکه امسال ۳۹ میلیون قطعه جوجه‌ریزی در استان انجام شده، گفت: آذربایجان‌غربی با حدود ۱۷ واحد فعال در این زمینه امسال با ۹ درصد افزایش در این بخش نسبت به سال قبل مواجه بوده‌است.

وی با اشاره به اینکه این استان دارای رتبه سوم کشور در تولید جوجه یکروزه نیز است، ادامه داد: در زمان حاضر فقط در مورد محصول تخم‌مرغ جهت تامین نیاز استان واردکننده هستیم که برای رسیدن به خودکفایی در این زمینه نیز طبق هماهنگی‌های انجام شده، واحدهای تخم‌گذار طی ۲ سال آینده احداث خواهد شد تا در این زمینه هم به خودکفایی دست پیدا کنیم.

با این آمار و اطلاعات در بخش‌های مختلف اقتصادی، تجاری و زیرساختی، امیدها برای توسعه آذربایجان‌غربی و قرار گرفتن این استان در زمره استان‌های پیشرفته کشور در سال‌های نه چندان دور افزایش یافته که البته با وحدت و همدلی مسوولان و مردم و تلاش همگانی برای توسعه امکانپذیر خواهد بود.