پکن-ایرنا-ویروس کرونا که از شهر ووهان در مرکز چین شایع شد، باعث شده است تا موسسات چینی نسبت به وضعیت اقتصادی و تجاری خود در سال ۲۰۲۰ میلادی بسیار بدبین باشند.

بسیاری از این موسسات که صدها هزار شغل برای دیگران ایجاد کرده اند، از توان بالای مالی و اقتصادی برای مواجهه با این ویروس و تبعات آن برخوردار نیستند.

موسسات چینی بویژه شرکت های کوچکتر که در زمینه ایجاد فرصت های شغلی و ارایه خدمات نقش بسیار مهمی در جامعه چین دارند دربرابر توفان اقتصادی کرونا قرار گرفته اند که در سه ماهه اول سال جاری میلادی تمامی ارزیابی های کاری آنها را درهم ریخته است.

پینگ گوبین از جمله کارکنان یکی از شرکت هایی که در زمینه فروش محصولات آبزی به فاصله ۲۰۰ کیلومتری از شهر ووهان کانون شیوع بیماری فعالیت داشته است، می گوید: آنهایی که فراورده های ما را می خریدند عمدتا از استان خوبی و شهر ووهان در مرکز چین بوده اند که همه شان در قرنطینه هستند.

موسسات چینی اصل و اساس ثبات اقتصادی چین محسوب می شوند. آنها صدها هزار و شاید بهتر است بگوییم میلیون ها فرصت شغلی ایجاد کرده اند و در زمینه ارایه خدمات در سطح کشور نقش بسزایی دارند.

نزدیک به ۶۳ میلیون نفر در چین شرکت های خصوصی دایر کرده اند که در آنها ۱۵۰ میلیون نفر کار می کنند. این حجم عظیمی از نیروی کار چین محسوب می شود که حالا همه در قرنطینه سراسری قرار گرفته اند و دولت می کوشد تا با برنامه هایی چون اعطای وام های درازمدت و کاهش مالیاتی مشکلاتشان را کمتر کند.

با این وصف در چین اصولا دست موسسات دولتی برای دریافت چنین امکاناتی باز است و بخش خصوصی به زحمت می تواند شامل این امتیازات شود و این نگرانی آنها را مضاعف کرده است.

هنوز تولید کنندگان در سراسر چین نیز فعالیت هایشان را شروع نکرده اند. بسته بودن مسیرهای تردد و ترس مردم از ابتلا به کرونا، آنها را خانه نشین کرده است و اگر تولید کنندگان فعال نشوند کل نظام اقتصادی و چرخه صنعتی هم تحت فشار قرار می گیرد.

در همین راستا بود که شرکت نیسان بتازگی اعلام کرد که مجبور است یکی از کارخانه هایش را در ژاپن به دلیل اینکه قطعات تولیدی از چین دریافت نکرده است، تعطیل کند.

جایو جیان از مسوولان شرکت آتلانتیس در چین در این زمینه گفت: بخش های خدماتی و مواد غذایی و حمل و نقل لطمات بسیار شدیدی خواهند دید.

او خاطر نشان کرد که در مجموع یکی از آسیب پذیرترین بخش ها در جامعه اقتصادی چین همین موسسات کوچکتر و تجارت های خصوصی است که حتی پس لرزه های کرونا هم بعد از فروکش کردن آن، برایشان چالش است.

جایو افزود که بسیاری از تولید کنندگان هم برای شروع کار مشکل دارند. از جمله اینکه کارگرانی که از شهرهای دیگر برمی گردند تا زمانی که تحت ۱۴ روز قرنطینه اجباری قرار نگیرند، نمی توانند به محل کار بروند.

تحقیقات دانشگاه پکن و دانشگاه چینگ هوا در پایتخت چین نشان می دهد که دو سوم از موسسات کوچک و متوسط در کشور برای فقط دو ماه پشتوانه مالی کافی دارند و بعد از آن حسابهای مالی آنها خشک می شود.

نظرسنجی که از میان یکهزار شرکت در چین انجام شده است، نشان می دهد که پشتوانه مالی آنها در سال ۲۰۲۰ میلادی ممکن است فقط معادل نیمی از سال ۲۰۱۹ میلادی باشد.

شرکت شی چیا در چین که در عرصه تبلیغات کار می کند اعلام کرده است از این هفته ۵۰۰ نفر از کارکنانش را تعدیل می کند زیرا نمی تواند منابع مالی آنها را تامین کند.

این اتفاقات در شرایطی می افتد که بخش خصوصی نزدیک به ۶۰ درصد از اقتصاد چین را در برگرفته است و بیش از ۹۰ درصد از فرصت های شغلی جدید را همین شرکت ها و بخصوص خصوصی ایجاد می کنند.

چین قصد دارد در سال ۲۰۲۰ میلادی فقر را درکشور ریشه کن کند و همزمان اعلام شده است این کشور در این سال به جامعه نسبتا مرفه تبدیل می شود که کرونا حالا همه این برنامه های مدون را تحت تاثیر قرار داده است.

دولت چین هنوز باور دارد که می تواند این معضل را برطرف کند. رشد اقتصادی چین در سال ۲۰۱۹ میلادی ۶/۱ درصد بود و پیش بینی شده است در سال ۲۰۲۰ میلادی به ۵/۶ یا ۵/۴ درصد کاهش یابد.

بزودی نزدیک به ۱۶۰ میلیون نفر از نیروی کار باید به شهرها و استان ها بازگردند و بتدریج فعالیت ها از سرگرفته شود و این نیز یک چالش بزرگ و سردردی برای دولتمردان چین است که می تواند اشاعه ویروس را که آرامتر از قبل سرایت می کند، افزایش دهد.

کرونا که حال کووید ۱۹ خوانده می شود و به معنای بیماری کرونای ۲۰۱۹ است، تا پایان روز سه شنبه این هفته باعث مرگ یکهزار و ۱۱۵ نفر شد.  

حدود ۴۵ هزار و ۱۷۰ نفر به این ویروس آلوده شده اند که ۴۴ هزار و ۶۵۳ نفر از آنها در چین هستند. آمار کمیسیون بهداشت ملی چین حاکی است که ۴ هزار و ۷۷۱ نفر درمان شده اند.

در این میان ابتلای شمار بیشتری از یک کشتی مسافربری قرنطینه شده در ژاپن باعث نگرانی شده و در دو روز گذشته شمار آنها به ۱۷۴ نفر رسیده است.

در ژاپن در مجموع ۲۰۳ نفر به این بیماری مبتلا شده اند که بیشترین رقم آلوده شدگان به کرونا در خارج از چین است.

طبق گزارش های رسانه ای روز سه شنبه فقط دو هزار و ۱۵ نفر مبتلای جدید در چین به ثبت رسیدند و ۹۷ مورد مرگ گزارش شد که هر دو نسبت به یک روز قبل از آن کاهش نشان می دهد.