اراک - ایرنا - رقابت‌های انتخاباتی نمود عینی از حضور مردم در مناسبات قدرت و سطوح تصمیم‌سازی کلان در نظام اسلامی و بستری است که در فرآیندی قانونمند و در چارچوب اخلاق اسلامی معنا و مشروعیت می‌یابد و یکی از گام‌های اساسی در آن تبلیغات هوشمندانه و صحیح برای نمایش توانمندی های نامزدها است.

رای آگاهانه که مهمترین میوه باغستان انتخابات است در بستر تبلیغات موثر و به دور از تخریب و هیجان‌زدگی حاصل می‌شود و اکنون در ایستگاه تبلیغات یازدهمین دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی نمایه‌ تمام رخ از جنب و جوش در ستاد نامزدها و هواداران آنان، فضای مجازی و کوی و برزن شهرها و روستاها ایجاد شده تا مردم در سایه آگاهی بتوانند در ۲ اسفند حماسه دیگری را رقم بزنند و در سایه برنامه ها، رعایت اخلاق، انصاف و همدلی و شناخت، افراد اصلح را برای تکیه بر کرسی‌های بهارستان گزینش کنند.

تبلیغات انتخاباتی بهترین فرصت در هدایتگری افکار عمومی برای گزینش نامزد مورد نظر، گذاشتن سنگ‌بنای درست در پیشبرد اختیارات واقعی نمایندگان و ایجاد شور انتخاباتی در کنار شعور سیاسی است و از این منظر رعایت بایدها و نبایدها در آن از اهمیت خاص برخوردار است.

الزامات قانون انتخابات برای تبلیغات داوطلبان منشوری است که باید از سوی همه جدی گرفته شود و پایبندی به آن در فضای مجازی و محیطی تکلیفی است که هم بر انتخاب شوندگان و هم انتخاب کنندگان واجب است  و به‌عنوان تمرین سیاسی مهم در بالندگی جامعه نقش محوری دارد.

به گفته تحلیلگران سیاسی وکارشناسان فن بهترین شیوه تبلیغی برای نامزدها، برنامه محوری و گذاشتن ملاک‌های فردی و فعالیت‌های اجتماعی به معرض انتخاب عموم است که این مهم باید با مکانیزم پاسخگویی نامزدها در قبال برنامه ها پس از دستیابی به مسندهای قدرت پیوند بخورد.

شمارش معکوش تا روز رای گیری درحالی‌شتاب گرفته که تنگناهای اقتصادی و برخی عملکردها سطحی از نارضایتی را به همراه داشته و همین موضوع لزوم انتخاب آگاهانه و تبلیغات موثر در کمک به مردم برای انتخاب افراد شایسته را دوچندان کرده است. 

اگرچه انتخابات کارزار رقابتی است اما، این رقابت مناسبات خود را دارد و باید به دور از تخریب ، پرهیز از بزرگنمایی معضلات اقتصادی جامعه، راه حل های عملیاتی و کارساز برای بهبود شرایط و در با کمترین هزینه بیشترین کارایی را داشته باشد و این فصل مهمی از انتخابات است که باید به صورت معنادار با مشارکت آگاهانه داوطلبان و رای دهندگان در هر دوره رشد منطقی داشته باشد.

مسوولان و دست‌اندرکاران استان مرکزی اما بر این باورند که نمایندگان به جای تخریب یکدیگر و زیرسووال بردن عملکرد دولت برای جلب آرا باید بر توانمدی‌های فکری و قدرت مشارکت‌جویی و برنامه محوری تکیه کنند.

آنان بر این باورند که سوء استفاده از احساست، وعده‌های دهان پر کن و کم فایده و حرکت‌های بی برنامه در کشور جایگاهی ندارد و گفتمان سازی آگاهانه در حذف رفتارهای غیرمسوولانه و احساسی از تبلیغات انتخاباتی باید با حساسیت بیشتری دنبال شده و به مطالبه جمعی تبدیل شود.

نگاهی گذرا به اقلام تبلیغ محیطی و مجازی نامزدها موید ان است که برخی  داوطلبان  از شیر مرغ تا جان آدمیزد را با طرح و نقش دلفریب آمیخته کرده و به کارزار رقابت‌ها آورده‌اند تا خود را بنمایانند و از این رهگذر بسیاری از مسایل که در حیطه تکالیف نماینده بهارستان نیست نظیر  احداث فرودگاه، دست بردن به تقسیمات کشوری، انجام طرح‌های  بزرگ واشتغال یک‌شبه گرفته تا آسفالت کوچه‌ها، حل مشکلات مالی، مسکن و صدها برنامه دیگر ارایه شده و حال این مردم هستند که با نگاه تیزبین باید افرادی را از فیلتر انتخابشان بگذرانند که چهار سال در مجلس شورای اسلامی بتوانند تسهیل‌گر امور و قانون باشند و با دیدی وسیع و عمیق در کنار ارکان تصمیم ساز بهترین شکل توسعه را برای کشور محقق کنند.

مقام معظم رهبری در سال ۱۳۸۶ در خصوص وعده‏‌های غیرعملی در انتخابات عنوان کرد:  وظیفه نماینده این نیست که وعده عمرانی و فلان پروژه، فلان کار را در منطقه انتخابی خود به مردم بدهد، خانه ملت محل قانونگذاری است و با وعده اجرایی که در حیطه اختیارات دولت تفاوت دارد.

آنچه مسلم است وعده های مطرح شده باید در حد اختیارات یک نماینده باشد و این مهم در گروی آن است که اول کاندیداهای مجلس شورای اسلامی با وظایف اصلی نمایندگی آشنا باشند و دوم اینکه به شخصیت مردم احترام گذاشته و از دادن وعده های عجیب و غریب پرهیز کنند.

وعده‌های بی اساس تضعیف‌کننده  اعتماد عمومی

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی و امام جمعه اراک گفت: هر مسند قدرت در جامعه اسلامی تعاریف و تکالیف خود را دارد و راهبرانی که در آن مشارکت و ایفای نقش می‌کنند باید وعده و عملکرد شفاف داشته باشند چرا که هر عمل خلاف واقع اعتماد مردم را تضعیف و خدشه‌دار می‌کند.

 آیت الله قربانعلی دری نجف آبادی افزود: برنامه های تبلیغاتی داوطلبان انتخاباتی باید بر اساس قانون و ظرفیت های موجود باشد و همه باید در ریلی حرکت کنند که به توسعه ختم شود.

وی با بیان اینکه شرح وظایف و حیطه اختیارات نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی برای همگان آشکار است، ادامه داد: دروغ پردازی و ارایه وعده‌های بی‌اساس از سوی نامزدهای انتخاباتی به مثابه حق الناس است و این اقدام ضمن گمراه کردن افکار عمومی، سلب اعتماد مردم از مسئولان را به دنبال دارد.

امام جمعه اراک بیان کرد: احترام به اصول و ارزش‌های اساسی نظام اسلامی، ترجیح مصالح عمومی و ملی به منافع شخصی و گروهی، صداقت و انصاف در گفتار و کردار از مهمترین مواردی است که داوطلبان انتخاباتی باید به آنها توجه ویژه داشته باشند.

وی اظهار کرد: پذیرش حضور در بهارستان مسوولیت خطیری است و داوطلبان تصاحب کرسی‌های خانه ملت باید با مطالعه نیازهای اساسی و برنامه‌های توسعه، نیازهای کشور را به خوبی تشخیص داده و در راستای تصویب قوانین کارگشا، حل مشکلات اقتصادی، ایجاد اشتغال و تسهیل امور جوانان تلاش کنند. 

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی نظارت بر حسن اجرای قوانین را از مهمترین وظایف نمایندگان مجلس شورای اسلامی عنوان کرد و گفت: اصل ۴۴ قانون اساسی به‌خصوص در استان مرکزی به بدترین شکل ممکن اجرا شد و نمایندگان در ادوار مختلف تلاش چندانی در این خصوص نداشته‌اند، بنابراین نمایندگان باید از مشکلات و نواقص به خصوص در اجرای برخی قوانین اطلاعات دقیق داشته باشند و در راستای اصلاح آنها به مردم وعده و بعد از انتخاب شدن به این وعده عمل کنند.

آیت الله دری نجف‌آبادی ادامه داد: انتخابات در ایران نشات گرفته از آموزه های دین مبین اسلام برای بهره گیری از نخبگان در هدایت امور جامعه است بنابراین داوطلبان انتخاباتی باید این جایگاه خود را درک کرده و از مسیر تقوا و دین مداری در این فرآیند ملی خارج نشوند.

وی اضافه کرد: داوطلبان انتخاباتی باید از بازی‌های سیاسی صرف نظر کرده و در یک فضای آرام و به دور از تخریب، فعالیت های تبلیغاتی خود را انجام دهندچرا که نخبگان سیاسی سرمایه‌های کشور هستند و فارغ از رقابت انتخاباتی هدف مشترک را برای پیشبرد اهداف نظام دنبال می‌کنند.

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی اضافه کرد: ملت غیور ایران اسلامی با حضور حداکثری در انتخابات‌های پیشین حمایت‌های خود را از نظام مقدس جمهوری اسلامی اعلام کردند، بنابراین همه باید خدمتگذاری بی منت را به عنوان سپاسگزاری از حضور مردم در صحنه در دستور کار خود قرار دهیم.

آیت‌الله دری نجف‌آبادی تاکید کرد: پذیرش مسئولیت در نظام مقدس جمهوری اسلامی یک موهبت الهی محسوب می شود و افرادی که در این راه گام برمی‌دارند باید خدمتگذاری بی منت را به‌عنوان زکات این نعمت ارزشمند الهی در دستور کار خود قرار دهند.

وی بیان کرد: مردم ولایتمدار ایران اسلامی در فرآیند انتخابات پیش رو باید حضور پررنگ و متعهدانه داشته باشند و به کسانی رای بدهند که با دلسوزی نسبت به حل مشکلات و مسایل شهری و روستایی تلاش کنند.

امام جمعه اراک با بیان اینکه مردم باید به برنامه‌ها ی داوطلبان رای بدهند، اظهار کرد: نامزدهای انتخاباتی نیز باید بدانند که انتخاب هر کس به منزله قبول مسئولیتی بسیار سنگین و خطیر است و چیزی جز خدمتگزاری بی‌منت برای جامعه ایران اسلامی نیست، بنابراین قبل از حضور در میدان رقابت باید به این اصل اساسی توجه ویژه داشته باشند.

داوطلبان تخریب‌چی دولت دنبال منابع شخصی هستند

استاندار مرکزی نیز گفت: برخی از داوطلبان انتخاباتی با تخریب عملکرد دولت تبلیغات خود را آغاز کرده‌اندو این شیوه رفتاری نادرست تنها نشان دهنده عملکرد ضعیف و توانمندی کم فرد است که می‌کوشد با غوغاسالاری منابع شخصی  را تامین کند. 

سید«علی آقازاده» افزود: افرادی که با هزینه‌های بسیار در مناطق مختلف کشور سعی در تشویش اذهان عمومی می‌کنند به دنبال اعتلای نظام اسلامی و خدمت‌رسانی به مردم نیستند و در صورت راهیابی به مجلس کاری برای کشور و مردم انتخاب نخواهند داد. 

وی بیان کرد: تخریب شخصیت‌ها و عملکرد نظام اقدامی ناشایست است که از سوی برخی داوطلبان مشاهده شده که این کار خارج از عرف و اخلاق محسوب می‌شود و داوطلبان باید به جای این کار عملکرد و برنامه‌های خود را ارایه کنند.

استاندار مرکزی اظهار داشت: هدف انتخابات مشارکت آگاهانه مردم در تصمیم‌سازی و سرنوشت کشور است و در جریان تبلیغات انتخابات همه باید پاسدار حریم اسلام و آرمان‌های ناب انقلاب اسلامی باشند.

آقازاده اضافه کرد: فعالیت های تبلیغاتی انتخابات باید حول محور ارزش‌ها و آرمان‌های نظام اسلامی انجام شود و آحاد جامعه به ویژه نمایندگان جریان های سیاسی و فکری باید در سایه انصاف و تدبر، تبلیغات انتخاباتی را به پیش ببرند و با همگرایی، توطئه های دشمنان را خنثی کنند.

اخلاق‌مداری شیرازه تبلیغات انتخاباتی است

مدیرحوزه های علمیه استان مرکزی  گفت: رعایت اخلاق اسلامی در جریان انتخابات شیرازه تبلیغات است که اعتماد عمومی از آن برمی‌خیزد.

حجت الاسلام والمسلمین «کاظم سپاسی»، افزود: نامزدهای انتخاباتی باید با قصد قربت تبلیغات خود را انجام دهند و در این مسیر که سرنوشت ملت به آن گره خورده است، باید منویات مقام معظم رهبری و استکبار ستیزی را سرلوحه امور خود قرار دهند.

وی ادامه داد: اخلاق و منش اسلامی و انسانی حکم می کند که نامزدهای انتخاباتی از فرصت تبلیغات تنها در راستای معرفی و برنامه های خود گام بردارند و از تخریب نامزدهای دیگر خودداری کنند.

مدیرحوزه های علمیه استان مرکزی شایعه پراکنی، دروغ پردازی و ارایه وعده های دروغین از سوی نامزدهای انتخاباتی را ظلم به مردم عنوان کرد و گفت: دستگاه های نظارتی باید با متخلفان انتخاباتی برخورد کنند.

وی با بیان اینکه اگر کسی قصد خدمت به مردم را دارد؛ باید کمال اخلاق را در انتخابات رعایت کند، بیان کرد: خدمات دولتمردان به نظام جمهوری اسلامی ایران تعلق دارد و اکنون که رسانه‌های خارجی فضای تبلیغاتی انتخاباتی کشور را لحظه به لحظه رصد می‌کنند، عملکرد مثبت دولت زیر سوال برده شود.

حجت الاسلام والمسلمین سپاسی بیان کرد: فضای تبلیغات انتخاباتی  باید به شکلی مدیریت شود که فردای انتخابت رقابت به رفاقت و دوستی تبدیل شود.

وی اضافه کرد: ملت مومن و انقلابی ایران اسلامی نیز باید ضمن حضور پر شور و گسترده در انتخابات نسبت به انتخاب اصلح ترین فرد هم در انتخابات ریاست جمهوری و هم در انتخابات شوراها اقدام کنند.

مطالعه دقیق قانون تبلیغات انتخابات تکلیف داوطلبان است

رییس ستاد انتخابات استان مرکزی  گفت: مطالعه دقیق قانون تبلیغات انتخابات اولین وظیفه داوطلبان است و این قانون را باید در ستاد خود و بین طرفداران نیز به خوبی تبیین کند.

«بهروز اکرمی» افزود: داوطلبان و طرفدارانشان باید قانونمداری عملی داشته باشند تا به عنوان یک نماینده بتوانند در مرجع قانونگذار کشور اثربخش باشند.

وی بیان کرد: داوطلبان برای کسب رای از دامن زدن به واگرایی‌های اجتماعی پرهیز کرده و قبل از هر چیز باید صیانت از امنیت ملی را در دستور کار خود قرار دهند. 

رییس ستاد انتخابات استان مرکزی بیان کرد: متاسفانه برخی از نامزدهای انتخاباتی از فرصت تبلیغات در راستای تخریب نامزدهای دیگر اقدام می کنند که این اقدام ناشایست، قدرت انتخاب را از مردم سلب می کند و در بعضی مواقع مشکلات زیادی را به وجود می‌آورد.

اکرمی گفت: قانون انتخابات ۱۰ ماده را برای تبلیغات نامزدهای مجلس شورای اسلامی دارد که تمامی ارکان مشارکت‌جو در انتخابات باید به آن التزام عملی داشته باشند  و هر تخلف و قانون‌گریزی مردود است و خاطیان با ضابط قضایی طرف خواهد بود.

وی ادامه داد: انجام فعالیت تبلیغاتی برای نامزدها از صدا و سیما و میز خطابه نماز جمعه، استفاده از وسایل و امکانات دولتی، تبلیغ اعضاء هیات های اجرایی و نظارت انتخابات له یا علیه داوطلبان، تشکیل ستاد تبلیغات انتخاباتی بدون اعلام نشانی و نام مسئول به فرمانداری، فعالیت تبلیغاتی کارمندان دولت در ساعاعت اداری، برگزاری و دعوت داوطلبان انتخاباتی از مردم برای شرکت در گردهمایی یا همایش قبل از زمان قانونی تبلیغات، معدوم نمودن آگهی تبلیغاتی مجاز نامزدهای دیگر، الصاق و نصب اعلامیه، عکس، پوستر، بنر و پارچه های تبلیغاتی و استفاده از هر گونه پلاکارد، پوستر و دیوار نویسی از مهمترین ممنوعیت های تبلیغات انتخابات مجلس شورای اسلامی است.

قانون، اخلاق و شرع سه راس مثلث تبلیغات داوطلبان

رییس هیات بازرسی انتخابات استان مرکزی با بیان اینکه قانون، اخلاق و شرع، به عنوان سه محور اصلی  تبلیغات داوطلبان انتخابات باشد، گفت: داوطلبان از تخریب یکدیگر و دادن وعده‌های امکان‌ناپذیر خودداری کنند.

«سعید فرخی» افزود: نامزدهای انتخاباتی باید با هدف رضایت خدا تبلیغات خود را آغاز کنند و در این مسیر که سرنوشت ملت به آن گره خورده است باید منویات مقام معظم رهبری و استکبار ستیزی را سرلوحه امور خود قرار دهند.

وی بیان کرد: اخلاق و منش اسلامی تمام آن چیزی است که یک نامزد باید به آن تکیه کندو پس از ان تعهد و توانمندی‌هایش ملاک و ارزش است.

رییس هیات بازرسی و نظارت بر انتخابات استان مرکزی شایعه پراکنی، دروغ پردازی و ارایه وعده های دروغین از سوی داوطلبان انتخاباتی را ظلم به مردم عنوان کرد و گفت: بیش از ۶۰۰ بازرس بر فرآیند انتخابات دوم اسفندماه امسال نظارت دارند.

فرخی اظهار داشت: آموزش بازرسان در اولویت برنامه‌ها قرار دارد، فعالیت و اقدام‌های مختلف انتخاباتی تا یک هفته آینده رصد می‌شود و در صورت مشاهده هر گونه تخلفات احتمالی، مراتب به مقام‌های ذیصلاح اطلاع‌رسانی می‌شود.

وی گفت: هماهنگی‌های لازم با هیات‌های بازرسی شهرستان‌های مختلف استان مرکزی انجام شده و مشکل خاصی در این استان وجود ندارد و آمادگی کافی برای برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی به بهترین شکل ممکن وجود دارد.

رئیس هیات بازرسی و نظارت بر انتخابات استان مرکزی با بیان اینکه یک‌هزار و ۲۰ شعبه آرای مردم این استان را در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی جمع‌آوری می‌کنند، افزود: تمام افرادی که در روند برگزاری انتخابات دخیل هستند، باید رعایت قوانین و مقررات را سرلوحه کار خود قرار دهند و دستگاه‌های اجرایی و هر دستگاهی که اعتبار آنها از بودجه و منابع عمومی است، طبق قانون حق هیچگونه جانب‌داری و استفاده از امکانات دولتی به نفع یا ضرر نامزد خاصی ندارند و باید اصل بی‌طرفی را رعایت کنند.

۳۸۷ نفر برای حضور در گردونه یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در سطح ۶ حوزه انتخابیه این استان ثبت نام کردند که با عبور از مراحل تعیین صلاحیت و با احتساب انصراف و انتقال نامزدها در حوزه‌های انتخابیه مختلف اکنون ۱۸۵ نامزد در رقابت‌های انتخاباتی حضور دارند.

استان مرکزی با یک میلیون و ۴۱۴ هزار نفر جمعیت  هفت کرسی نمایندگی مجلس شورای اسلامی دارد که ۲ کرسی آن مربوط به حوزه انتخابیه اراک، کمیجان و خنداب و پنج حوزه انتخابیه دیگر استان هر کدام یک کرسی نمایندگی در بهارستان دارند.