تهران – ایرنا –در آستانه ورود به پنجمین سال تجاوز نظامی ائتلاف سعودی به یمن، حالا امارات به عنوان اصلی ترین شریک این تجاوز از عقب نشینی نیروهایش از خاک یمن خبر داده است، موضوعی که همزمان با تردیدها و ابهاماتی همراه خواهد بود، اما آنچه نمی توان در آن تردید کرد، پذیرش شکست و ناکامی در سایه سیاست های تمامیت خواهانه منطقه ای سعودی ها و متحدانش می باشد.

ششم فروردین ۱۳۹۴ بود که رسانه های منطقه و بین المللی از تهاجم گسترده زمینی، هوایی و دریایی ائتلاف عربی – آمریکایی به سرکردگی عربستان به یمن به بهانه بازگرداندن عبدربه منصور هادی رییس جمهور مستعفی و فراری یمن خبر دادند.

از همان ابتدا این تهاجم با مخالفت و اعتراض بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفت و اقدام متجاوزان مورد نکوهش قرار گرفت، اما مهاجمان به سرزمین یمن بی اعتنا به این اعتراض ها، حجم بزرگی از آتش را بر روی غیر نظامیان یمنی گشودند؛ از زمین و از هوا.

در این میان دولت امارات که از همان ابتدا در ائتلاف عربی – آمریکایی قرار گرفت و بعد از سعودی ها بزرگترین نیرو و تجهیزات نظامی را به یمن گسیل داشت، اهدافی بسیار گسترده تر و با چاشنی استعمار و غصب بخش هایی از این کشور داشته است.

تصرف جزیره سقطری (سوکاترا)، تلاش برای تجزیه یمن (به دو کشور جنوبی و شمالی) و آموزش، تجهیز و تسلیح شمار زیادی از شبه نظامیان (به عنوان عامل امارات) از اقدامات اماراتی ها طی سال های اخیر در یمن بوده است.

حالا پس نزدیک به ۵ سال تجاوز پر هزینه به یمن ،‌ خبرگزاری رسمی امارات (وام) یکشنبه ادعا کرد که (شماری از) نیروهای اماراتی پس از تقویت جدایی طلبان عدن از یمن به امارات بازگشتند و به همین مناسبت شبکه های تلویزیونی اماراتی برای جشن گرفتن بازگشت نیروهای مسلح این کشور از یمن، برنامه پخش مشترکی را راه اندازی کردند.

" محمد بن زاید" ولیعهد ابوظبی و "محمد بن راشد " امیر دبی نیز در پیام های جداگانه در حساب های شخصی خود در توئیتر به بازگشت نظامیان امارات از یمن و آمادگی این کشورش برای استقبال از آنها اشاره کردند.

پیش از این یعنی در تیرماه سال جاری بود که یک مقام بلندپایه اماراتی در گفت وگو با خبرگزاری فرانسه از تصمیم ابوظبی  برای خارج کردن نیروهای نظامی امارات از یمن خبر داده و گفته بود که امارات عربی متحده بر اساس یک طرح از پیش برنامه ریزی شده نیروهایش را از یمن خارج می‌کند. ابوظبی برنامه خود را از راهبرد نظامی به راهبردی که اولویت نخست آن صلح است، تغییر می‌دهد!.

در همین رابطه خبرگزاری رویترز نیز در همان تاریخ گزارش داد، مقام اماراتی در گفت و گو با خبرنگاران در دبی اظهار داشت برنامه خروج نیروهای اماراتی از یمن بیش از یک سال است که با هماهنگی و اطلاع عربستان سعودی طراحی شده بود.

بنابر اعلام منابع عربی تاکنون ۱۰۸ نظامی اماراتی طی تجاوز حدود پنج ساله به یمن کشته شده اند.

"عیسی سیف بن عبلان المزروغی" جانشین فرمانده ستاد نیروهای مسلح امارات که خبرگزاری امارات وی را فرمانده عملیات مشترک در یمن توصیف کرده، در جریان مراسم بازگشت نظامیان اماراتی‌ها به کشور خود از جنگ یمن، به برخی آمارها از مشارکت این کشور در تجاوز به یمن پرده برداشت.

المزروغی تاکید کرد که نیروهای زمینی و گارد ریاست جمهوری و نیروهای ویژه با تمامی یگان‌های خود با بیش از ۱۵ هزار نظامی در ۱۵ گروه در شهرها و استانهای مختلف یمن در جنگ شرکت کرده اند؛ نیروهای دریایی امارات نیز با بیش از ۵۰ گروه دریایی مختلف و ۳ هزار نیروی آموزش دیده نظامی در این جنگ حضور پیدا کرده‌اند.

این مقام نظامی امارات تعداد حملات هوایی جنگنده - بمب افکن های اماراتی علیه مرد یمن را بالغ بر ۱۳۰ هزار سورتی پرواز دانست و تاکید کرد که ۵۰۰ هزار ساعت عملیات پروازی در یمن صورت گرفته است و این آمار به غیر از یکهزار پروازی می باشد که برای انتقال میلیون‌ها تن سلاح و مهمات و تجهیزات جنگی به یمن انجام شده است.

وی تاکید کرد که در این دوره بیش از ۲۰۰ هزار (مزدور) یمنی در مناطقی که به دست شبه نظامیان وابسته به امارات افتاده، آموزش نظامی دیده‌اند.

کارشناسان مسایل منطقه معتقدند که سران امارات تاکنون بیش از یکصد میلیارد دلار در جنگ بی حاصل یمن که موجب کشتار بیش از یکصد هزار یمنی مظلوم و بی دفاع و آوارگی میلیون ها نفر دیگر شده، هزینه کرده اند و این میزان به غیر از هزینه بیش از ۲۰۰ میلیارد دلاری می باشد که آل سعود برای کشتار مردم یمن صرف کرده است.

هرچند استراتژی عربستان و ائتلاف عربی – آمریکایی از جنگ خانمانسوز یمن بازگرداندن "عبدربه منصور هادی" رییس جمهور مستعفی و فراری یمن به قدرت اعلام شده، اما استراتژی اماراتی ها در یمن گسترده تر از ائتلاف متجاوز می باشد که تصرف جزیره مهم سقطری و بندر استراتژیک عدن در جنوب یمن در این راستا می باشد، اقدامی که حتی از سوی عربستان و یمنی های طرفدار امارات هم پذیرفته نشده است.

کارشناسان مسایل منطقه خروج نیروهای اماراتی از یمن را نمایشی توصیف کرده و بر این باورند که تصمیم امارات برای خروج نیروهایش از یمن بیشتر به یک نمایش شبیه است چرا که اماراتی ها در طول پنج سال گذشته به غیر از کشتار مردم مظلوم یمن، گروه شبه‌نظامیان وابسته به خود را در یمن تشکیل داده و اکنون به دنبال آن هستند تا در برابر جامعه جهانی از تبعات تجاوزات خود در یمن فرار کنند.

"یاس التمیمی" نویسنده و پژوهشگر یمنی در مصاحبه با خبرگزاری آناتولی تاکید کرده که امارات به دنبال حل تاکتیکی پیچیدگی‌های جنگ در یمن پس از ایفای نقش موثر و فاجعه‌آمیز در این جنگ است.

التمیمی افزوده است که "امارات کارشکنی‌های زیادی در روند جنگ در یمن کرده است، جنگی که قرار بود به پیروزی دولت عبدربه منصور هادی منتهی شود، اما امارات شیوه‌های حیله‌گرانه‌ای برای ایجاد نتایج فاجعه‌آمیز جنگ به خصوص در جنوب این کشور به کار گرفت".

به گفته التمیمی، امارات جولای (تیرماه) گذشته نیز از کاهش نیروهای خود در یمن خبر داده بود تا پس از گذشت تنها یک ماه از کودتای ۱۰ آگوست علیه دولت هادی در عدن حمایت کرد تا اینکه این شهر به دست کودتاگران جدایی‌طلب افتاد.

این پژوهشگر یمنی تأکید کرد که تصمیم امارات برای خروج از یمن، شیوه‌ای مکارانه برای احیای نقش خرابکارانه امارات در یمن است و اثرات آن را در دشواری مأموریت عربستان سعودی به خصوص در جنوب یمن و افزایش پیچیدگی‌های این جنگ برای عربستان خواهیم دید.

"نبیل البکیری" نویسنده و تحلیلگر سیاسی یمن نیز می‌گوید که محمد بن زاید ولی‌عهد ابوظبی اخیرا در حساب توئیتری خود نوشته بود که امارات با هدف حمایت! از برادران یمنی در این کشور باقی می‌ماند و لذا این سخن به معنای خروج نیست، بلکه بازاستقرار نیروها، تسلیح و تأسیس شبه‌نظامیان جدید خارج از چارچوب دولت یمن، است.

به عقیده البکیری اعلام خروج نیروهای امارات از یمن "در راستای مانور دائمی برای فرار از مسئولیت در برابر جامعه جهانی به دلیل پرونده‌های سنگین و تجاوزات زیاد مربوط به بازداشت‌شدگان و ترورهاست".

وی می افزاید، استراتژی امارات باقی ماندن در یمن از طریق شبه‌نظامیانی است که در حال شکل‌گیری هستند و به طور مخفیانه و به دور از چشم جامعه جهانی به فتنه‌انگیزی و دامن زدن به جنگ داخلی ادامه خواهند داد، آنها واقعا خوب بازی می‌کنند و عربستان را دائما از خروج از یمن می‌ترسانند تا این کشور را به ارائه امتیازات بزرگ وادار نمایند".

به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه، اماراتی ها به سادگی از هزینه های سنگین انجام شده در یمن که با هدف کشورگشایی و تصرف خاک یمن بوده به راحتی نخواهند گذشت و در صورت خروج احتمالی نیروهای نظامی امارات از یمن، اماراتی ها فقط شیوه استعماری خود را در این کشور تغییر خواهند داد، شیوه ای که بازهم به ضرر مردم مظلوم یمن خواهد بود.

در عین حال برخی دیگر از کارشناسان نیز اعتقاد دارند که عقب نشینی اماراتی ها از یمن را اگر ناشی از یک تصمیم عاقلانه هم تلقی کنیم، این خود نشانه خوبی است تا منطقه و بخصوص ملت یمن بیش از این هزینه نپردازد ، از همین رو به نظر می رسد بهترین گزینه موجود در مقابل عربستان و امارات در یمن خروج سریع از این کشور باشد.