بر اساس توافق اولیه ای که دو کشور امضا کرده اند چین موافقت کرده است نزدیک به ۲۰۰ میلیارد دلار کالا و فراورده های مختلف از جمله ۴۰ میلیارد دلار محصولات کشاورزی از آمریکا خریداری کند.با این وصف به دلیل آنکه شیوع کرونا هم اقتصاد چین را تضعیف کرده و هم باعث کند شدن رشد اقتصادی دنیا شده ، این احتمال داده شده است که چین نتواند این میزان خرید از آمریکا انجام دهد.
پیش از این هم روزنامه گلوبال تایمز از ارگان های حزبی چین در گزارشی تصریح کرده بود که مقصر این شرایط چین نیست و اینکه در اجرای این توافق تغییراتی بوجود بیاید به دلیل شیوع کروناست و نباید چین را مقصر دانست.
همزمان رابرت اوبرایان مشاور امنیتی کاخ سفید روز چهارشنبه گفت : شیوع کرونا توان چین را برای انجام این خریدها در سال جاری میلادی کاهش خواهد داد.
وی گفت : ما در حال ارزیابی شرایط هستیم. چین قول داده است که بر اساس توافق اولیه بازارش را به روی فراورده های آمریکایی از جمله محصولات کشاورزی باز کند اما ممکن است با نظرداشت تاثیرات مخرب بالای ویروس کرونا خریدهایش را کاهش دهد.
چین پیش از شیوع کرونا هم برای انجام چنین خریدهایی با چالش مواجه بود و بسیاری از ناظران امور اقتصادی گفته بودند که بازار این کشور کشش این همه اقلام وارداتی را نخواهد داشت.
ویروس کرونا تا الان ۴۵ هزار نفر را مبتلا کرده و جان بیشتر از یکهزار و ۱۰۰ نفر را درچین گرفته و سازمان بهداشت جهانی برای دنیا وضعیت فوق العاده بهداشتی اعلام کرده است.
شی اینهونگ مشاور دولت و استاد دانشگاه خلق پکن گفت : اولویت ما مهار ویروس کروناست که می تواند فعالیت های اقتصادی را یکی دو ماه مختل کند.
وی تصریح کرد : در این وضعیت برای چین امکان اجرای این توافق وجود ندارد مگر اینکه کرونا کاملا مهار شود.
او افزود :حتی بدون کرونا هم بازار چین به طور واقعی به این همه کالاهای وارداتی از آمریکا نیاز ندارد. چین با تعهد برای خریدهای بیشتراز آمریکا با دشواری های بیشتری روبرو شده است.
لو شیانگ کارشناس آکادمی علوم اجتماعی چین گفت: کرونا این احتمال را که خریدها از آمریکا به تاخیرد بیفتد، بسیار جدی کرده است. وی گفت که اگر بتوانیم ویروس را در یکی دو ماه آینده کاملا مهار کنیم در پایان سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ اوضاع اقتصادی چین بهبود خواهد یافت و اگر نتوانیم در واردات نه از آمریکا بلکه از کشورهای دیگر هم با چالش روبرو خواهیم شد.
هیچکس تا اواسط ماه ژانویه امسال تصور نمی کرد که این ویروس جدید بتواند تا این اندازه اقتصاد چین و دنیا را تحت تاثیر قرار دهد.هنوز درمانی قطعی برای این ویروس پیدا نشده و هر روز بر شمار قربانیان و مبتلایان افزایش می یابد و همین مساله آسیب پذیری دومین اقتصاد دنیا را افزایش داده است.
شی جین پینگ رییس جمهوری خلق چین اما می گوید که کشورش می تواند بر این ویروس برتری پیدا کند و از همه نهادها و مردم خواسته است برای مهار این ویروس ناشناخته مهلک آستین بالا بزنند.