سنندج - ایرنا - مردم در هر انتخاباتی بر اساس یکسری از معیارها، کاندیدای خود را انتخاب می‌کنند ولی انتخاب اصلح، شایسته و مردمی، همیشه دغدغه و چالش جدی است بنابراین هر فردی در زمان تبلیغات بدنبال شناخت دقیق از کاندیداها است تا بهترین انتخاب را داشته باشد.

انتخابات مظهر اراده و تصمیم گیری برای سرنوشت هر جامعه‌ است و مردم برای انتخاب نماینده اصلح و شایسته بر اساس معیارهای خود، پای صندوق های رأی می‌روند و آزادانه مشارکت می کنند.

انتخابات به حدی رخداد بزرگ و تعیین کننده است که در همه محافل جامعه پیرامون آن بحث و جدل می‌شود و همه برای تعیین سرنوشت خود به تحقیق در مورد کاندیداها می‌پردازند.

انتخابات برای هر کسی مهم و سرنوشت ساز است و فرد برنده بر اساس آرای مردم چهار سال بر کرسی سبز مجلس تکیه می‌زند. اگر چه مردم در تلاش برای انتخاب شایسته‌ترین فرد ممکن برای وکیل مدافع خود در مجلس هستند ولی خواه‌ناخوا انتخاب میان چند نفر گاهی مشکل و حتی سخت به نظر می‌رسد.

هر فردی در جامعه بر اساس یکسری مسایل و معیارهای خاص، کاندیدای مورد نظر را انتخاب می کند، در بسیاری از موارد صداقت و پاکی معیار اصلی پنداشته می‌شود و برخی دیگر، کاندیدایی را ترجیح می‌دهند که باسواد، اهل فن، دارای روابط قوی و قدرت لابی گری، کارنامه عالی مدیریتی و از همه مهمتر مردمی و از جنس مردم بوده و از دادن وعده های نشدنی پرهیز کند.

جمع کثیری از مردم بر این باورند نماینده باید از جنس خودشان باشد تا محنت و گرفتاری آنان را به گوش مسوولان عالی رتبه برساند و در نهایت منجر به بهبود وضعیت شهر و منطقه خود شود.

انتظار مردم از نماینده در این روزهای پر مشقت و تنگنای اقتصادی و معیشتی، پیگیری مطالبات و خواسته ها و ایجاد اشتغال با فراهم سازی بسترها و جلب سرمایه‌گذار، تصویب مصوبات قانونی به نفع مردم و دفاع از حق قانونی و اساسی ایشان در مجلس است.

در نزد مردم، کاندیدایی شایسته است که کارنامه درخشان داشته، اهل عمل، حق طلب، پیگیر، متواضع بوده و راه و رسم نمایندگی مجلس را بخوبی بلد باشد، از جایگاه اش برای نزدیکان خود استفاده نکند، ظرفیت و پتانسیل شهر و دیار خود را بخوبی شناخته باشد، توجه ویژه ای به نیروهای توانمند، جوان و با دانش داشته و برای حل مشکلات همه تلاش و توان خود را بکار گیرد.

مردم، نماینده ای می خواهند که در زمان تبلیغات برنامه هایش را ارائه دهد. نه اینکه در ستادهای انتخاباتی موسیقی کُردی پخش کنند و باعث آزار و اذیت کسبه و بازاریان شوند، مردم دیگر شعار و صحبت های بدون پشتوانه عملی، وعده های توخالی و دور از ذهن را باور نمی کنند، آنها نماینده‌ای از جنس خودشان می خواهند تا در میدانی بزرگ، حق آنها را بگیرد نه اینکه از مجلس به عنوان سکوی ترقی خود و اطرافیانش استفاده کند.

رقابت سالم؛ انتخاب را برای مردم آسان می کند

کاندیداهای مجلس شورای اسلامی در دوره‌های اخیر برای جلب نظر مردم دست به هر نوع فعالیتی می‌زنند به نحوی که به جای می‌رسد تخریب رقبا را کاری مهمتر از تبلیغ برای خود می پندارند و همدیگر را افرادی نالایق و ناکارمد قلمداد می‌کنند، حتی در برخی موارد مطالبی علیه هم در فضای مجازی منتشر می‌کنند که این حرکت‌ها باعث رقابتی نامعقول، رواج بی اخلاقی،  توهین و افترا به شعور همدیگر و موکلین شان می‌شود.

کاندیداها در صورتی که برنامه چهار سال آینده، کارنامه و رزومه کاری، ایده برای فقرزدایی، کاهش آسیب‌های اجتماعی، حاشیه نشینی، بیکاری و بهبود وضعیت معیشت برای مردم داشته باشند و ارائه کنند انتخاب از میان آنها برای رای دهندگان آسان می‌شود و در نهایت فضای رقابتی موثر برای پیشبرد منافع عمومی ایجاد خواهد شد.

آیا مردم فقط پوسترهای تبلیغاتی را می‌بینند؟

نظر چند شهروند سقزی را در خصوص تبلیغات کاندیداها و پوسترهای انتخاباتی ایشان جویا شدم، نظرهای جالبی مطرح کردند، یکی گفت، پوستر چهره و قیافه کاندیداها تاثیر خیلی زیادی در رأی من دارد و اگر از قیافه کاندیدایی خوشم آمد به او رأی می‌دهم!

یکی دیگر از به نکته خوبی اشاره کرد، اگر واقعا کاندیداها مردمی هستند و می‌خواهند نماینده آنها باشند، این همه هزینه سرسام آور تبلیغاتی را در موسسات خیریه به فقرا و نیازمندان کمک کنند، چون دیگر مردم از روی پوستر و چهره رأی نمی‌دهند بلکه معیار مردم برای انتخاب یک نماینده خوب بر اساس عملکرد و کارآمدی او و برنامه کاری مدون همراه با تلاش برای اجرای آن از طریق تصویب قوانین است.

یکی دیگر هم گفت: کاندیدای که خدمتگذار مردم باشد، انتخاب من است، نماینده بر اساس رای ملت مقام و جایگاه کسب می‌کند بنابراین، کسی نزد مردم محبوب است که دردها،  مشکلات و دغدغه ها مردم و رای دهندگان را طی دوره  نمایندگی فراموش نکند و همیشه در کنار مردم بایستد نه اینکه تنها در زمان انتخابات به میان مردم آید،  آن هم برای جمع کردن رای.

یک شهروند دیگر هم اظهار داشت: تعدادی از کاندیداها برای جلوه‌های تصویری و فیگور گرفتن جهت چاپ پوسترهای تبلیغاتی به تهران رفتند و قانع به کار جوانان شهرشان خود نشدند، این جای تامل دارد که اگر این کاندید نماینده شود آیا  اصلا به شهرستان خود بها می دهد و به جوانان آن شهرستان اعتماد دارد؟

تشنگان قدرت یا شیفتگان خدمت

براستی پیش بینی هدف کاندیداها برای حضور در انتخابات دشوار و سخت است، چون در واقع تعدادی از کاندیداها در مدت تبلیغات هدف حقیقی و والای خود را از مردم پنهان می کنند و در سخنرانی ها و تجمع ها، خود را خادم، خدمتگذار و نوکر مردم می پندارند و هدف اصلی خود را برای تصاحب کرسی مجلس آنچنان که باید و شاید است بیان نمی کنند.

یقینا تعدادی از کاندیداها تشنگان قدرت و تعدادی هم شیفته خدمت به مردم هستند لذا فکر تصاحب قدرت و نفوذ در مقامات عالی رتبه و یا نفوذ در دل مردم برای همیشه را در سودای خود دارند، بنابراین اگر مردم با دقت به کارنامه و عملکرد گذشته آنان نگاه کنند متوجه خواهند شد، هدف واقعی از حضورشان چیست؟ خدمت به خلق یا... ا.

سقزی یا بانه‌ای

برای آن دسته از شهرهای که در مجلس شورای اسلامی یک کرسی مشترک دارند مثل شهرستان‌های سقز و بانه، جدال و تنش بر سر تمایز شهری و حتی قبیله‌ای یه مراتب بیشتر از دیگر نقاط است و این خود به رقابتی شدید بین اهالی این دو منطقه ایجاد می‌شود چون عده‌ای حاضر به رأی دادن به کاندیدای غیر همشهری خود نیستند، دلیل این تفکر را هم تعصب به زادگاهشان عنوان می‌کنند و این در کل آسیب زا است ممکن است امکان انتخاب شایسته را کم کند.

هر چند شهرستان سقز تقریبا دو برابر شهرستان بانه جمعیت دارد ولی کاندیداهای ادوار گذشته مجلس شورای اسلامی هر ۲ دوره از اهالی یکی از این شهرستان‌ها بوده و در ۱۰ دوره گذشته این تعادل برقرار بوده است حال اگر بر حسب این فرضیه محاسبه کنیم  نماینده دوره یازدهم شاید فردی از اهالی بانه باشد.

همیشه جدال و تنش میان شهرستان‌های سقز و بانه برای تصاحب کرسی مجلس شورای اسلامی پابرجا بوده و گاه‌گاهی ملاک انتخاب مردم بر اساس بومی و غیر بومی صورت گرفته است، شاید اینگونه رقابت، برای فردی شایسته به عنوان نماینده هر دو شهر مفید و موثر نباشد ولی کماکان تمایل مردم به این موضوع همانند گذشته پر رنگ است.

۱۲ کاندیدا برای تصاحب یک کرسی مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه سقز و بانه از روز پنجشنبه ۲۴ بهمن رقابت خود را شروع کردند تا ببینیم در پایان این ماراتن نفس گیر کدام یک از آنها در دوره یازدهم بر صندلی سبز بهارستان با اتکا به آرای مردم تکیه خواهند زد.

شهرستان‌های سقز و بانه با بیش از ۳۷۰ هزار نفر جمعیت یک کرسی نمایندگی در مجلس شورای اسلامی دارند.

سقز با بیش از ۲۲۶ هزار نفر جمعیت دومین شهرستان پر جمعیت استان کردستان است که در ۱۹۰ کیلومتری شمال سنندج مرکز این استان قرار دارد.