وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه با شبکه ان بیسی گفت: جای تاسف است که آمریکا براساس اطلاعات غلط مبتنی بر جهل و غرور در مسیری قدم بر میدارد که منطقه را به سمت درگیری سوق می دهد.
وی با بیان این که دولت ترامپ باعث افزایش تنش با تهران شده است؛ افزود: ایران و امریکا در جریان تنشهای اخیر و به شهادت رساندن سردار قاسم سلیمانی نامههای تندی را رد و بدل کردند.
به گفته ظریف، روابط میان آمریکا و ایران پس از شهادت سردار شهید سلیمانی همچنان با تنش همراه است.
وزیر امور خارجه ایران، دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا را به خاطر پیگیری سیاستی اشتباه در قبال ایران مقصر دانست.
ظریف افزود: جای تاسف است که آمریکا براساس اطلاعات غلط مبتنی بر جهل و استکبار در مسیری قدم بر میدارد که منطقه را بسیار نزدیک به حاشیه کرده است.
وی همچنین تاکید کرد که مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در اوج بحران در ژانویه "نامهای نامناسب به ایران" نوشته و تهران نیز پاسخ مناسب به او دادهاست.
ظریف در ادامه بدون اشاره به سخنان بیادبانه پمپئو در نامه گفت: نامه وی حاوی تهدیدات بود.
ظریف گفت که پاسخ وزارت امور خارجه ایران به نامه پمپئو محکم و مناسب بوده اما بیادبانه نبوده است.
وی در حاشیه کنفرانس امنیتی سالانه در مونیخ تأیید کرد که لحن ارتباط بین دو دولتهای ایران و آمریکا رو به بدتر شدن است.
ظریف با استناد به مذاکرات ایران در دوران دولت باراک اوباما که در آن اغلب با جان کری وزیر اسبق امور خارجه آمریکا وقت انجام می شد، گفت: رویه قبلاً چنین نبوده است.
وی تاکید کرد که من هنوز همان وزیر امور خارجهای هستم که با جان کری به روشی قابل احترام رفتار کردم.
ظریف در ادامه دولت آمریکا را به دلیل ایجاد بحران مقصر دانست و گفت که بازگشت به رویه سابق بر عهده ترامپ است.
وزیر خارجه ایران در مورد خطر جنگ ناخواسته گفت: ایالات متحده در زمان و مکان اشتباه ضربه زد و ما نمیتوانیم عواقب را کنترل کنیم . این کشور هم نمی تواند این کار را انجام دهد. من فکر میکنم افرادی که این کار را آغاز کردهاند، باید به عقب برگردند.
ظریف تکذیب کرد که ایران کنترل شبه نظامیان شیعه در عراق یا شبه نظامیان حزب الله در لبنان را دارد. وزیر خارجه ایران گفت که پیش از شهادت سردار سلیمانی در حمله هواپیماهای بدون سرنشین ایالات متحده در فرودگاه بغداد، رییس نیروی قدس سپاه پاسداران در تلاش بود تا تنشها را خنثی کند و شبه نظامیان در عراق را ترغیب به اقدام نظامی نکند.
وزیر امور خارجه ایران افزود: سلیمانی در تلاش بود تا مردم را از مشارکت در عملیات نظامی علیه دیگر افراد منصرف کند و این کار او بود، این همان کاری بود که او سعی داشت انجام دهد تا شرایط را مهار کند.
ظریف همچنین اذعان کرد که ایران قادر به استخراج اطلاعات جعبه سیاه هواپیمای سقوط کرده اوکراین نیست اما وی گفت که تهران جعبه سیاه این هواپیما را به دولتهای خارج تحویل نخواهد داد.
وی از تصمیم ایران مبنی بر عدم تحویل جعبه سیاه هواپیماهای ساخت بوئینگ دفاع کرد. ظریف این حادثه را یک فاجعه خواند و خاطرنشان کرد: بیشتر ۱۷۶ کشته شده مسافر این هواپیما دارای گذرنامه و اقوام ایرانی بودند.
ظریف که برای شرکت درکنفرانس امنیتی مونیخ به آلمان سفر کرده است، در حاشیه این نشست دیدارهای متعددی با مقامات دیگر کشورها انجام داده و پیرامون مسائل مختلف بحث و تبادل نظر کردند.
وی صبح جمعه با جاستین ترودو نخست وزیر کانادا، «فرانسوا فیلیپ شامپانی» همتای کانادایی خود دیدار و درباره روابط دو جانبه و مسائل مورد علاقه رایزنی کردند.
وزیر امورخارجه کشورمان همچنین با گروه الدرز (ریش سفیدان - مقامات بلند پایه سابق سازمان ملل متحد) هم در حاشیه نشست کنفرانس امنیتی مونیخ گفتوگو کرد.
دیدار با وزیرخارجه فنلاند و واتیکان از جمله دیگر دیدارهای وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران پیش از آغاز کنفرانس امنیتی مونیخ بود.
پنجاه و ششمین کنفرانس امنیتی مونیخ ساعاتی پیش با حضور مقامات بلند پایه از جمله رهبران ۳۵ کشور آغاز شد و تا یکشنبه ادامه خواهد داشت.
«فرانک والتر اشتاینمایر» به عنوان اولین سخنران این نشست هشدار داد که جنگ قدرت سه کشور آمریکا، روسیه و چین، دنیا را به مکانی نا امنی تبدیل کرده است.
اشتاینمایر از سیاستهای این سه کشور برای فاصله گرفتن از رویکرد چند جانبه گرایی انتقاد کرد و به طور ویژه به شعار دونالد ترامپ مبنی بر «آمریکا را دوباره عالی کن» تاخت.
وی به کنایه گفت که آمریکا تلاش میکند تا با هزینه شرکا و همسایگانش مسیر عالی شدن را طی کند.
رییس جمهوری آلمان در این اجلاس سه روزه که با عنوان غرب بدون محتوا در حال برگزاری است، از این که دولت ترامپ به عنوان نزدیکترین متحد برلین با رویکرد جامعه جهانی مخالفت میکند، به شدت انتقاد کرد.