تهران – ایرنا – تغییر مثبت در سلامتی با استمرار، نظم و انضباط امکان‌پذیر است. پانزدهم فوریه به این منظور روز آگاهی از سبک زندگی سالم نام گرفته است.

برای دستیابی به شیوه زندگی سالم حتما نیاز به صرف هزینه‌های هنگفت مانند ثبت نام در سالن‌های ورزشی گران‌قیمت نیست. در واقع سبک زندگی سالم انتخاب یک روش سالم و تداوم و استمرار در پیروی از آن است. معمولا این سبک متشکل از تغذیه سالم، ترک عادت‌های غلط و ورزش منظم است.
سالم بودن فقط در گرو مصرف میوه و سبزی کافی نیست، بلکه شامل استراحت، شادی و روابط با کیفیت با اطرافیان می‌شود.
مهمترین قدم برای شروع زندگی سالم، ایجاد تغییرات کوچک و تبعیت از آنان است. در ادامه به چند تغییر کوچک برای شروع سبک سالم زندگی اشاره شده است.

کاهش مصرف شکر
وابستگی به غذاها و نوشیدنی‌های شیرین را به مرور کاهش دهید. سعی کنید بجای مصرف نوشابه همراه با غذا، آب میوه طبیعی یا دوغ بنوشید. به غذاهایی که نیاز به افزودن شیرینی دارند، دارچین یا عصاره بادام اضافه کنید. هنگام خرید مواد غذایی شیرین، میزان قند آنها را از روی برچسب بسته‌بندی بررسی کنید.
بجای میان‌وعده‌هایی مانند کیک و شیرینی، از میوه و آجیل استفاده کنید. به همراه چای کشمش را جایگزین قند کنید. از مصرف قندهای مصنوعی اجتناب کنید و تصور نکنید نوشیدنی هایی که برچسب بدون قند دارند سالم هستند.

مصرف نمک را به حداقل کاهش دهید
نمک علاوه بر احتمال بروز بیماری‌هایی مانند سرطان معده، منجر به افزایش فشار خون می‌شود. فشار خون مهمترین عامل بروز بیماری‌های قلبی و بیماری‌های قلبی مهمترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان است. از هر سه فرد بزرگسال یک نفر به فشار خون بالا مبتلاست.
سازمان جهانی بهداشت هدفی را برای کاهش مصرف نمک به میزان ۳۰ درصد تا سال ۲۰۲۵ میلادی تعیین کرده است. بسیاری از کشورها اقداماتی را در جهت افزایش آگاهی عمومی در مورد مضرات نمک آغاز کرده‌اند که هشدار در فهرست غذایی رستوران‌ها از جمله این موارد است.
مصرف غذاهای آماده، ‌فرآوری شده، کنسروی و فست فود را کاهش دهید و بجای نمک در غذا از انواع ادویه و آب لیمو استفاده کنید.

مصرف میوه و سبزی را افزایش دهید
بهترین رژیم غذایی، رژیم غذایی مدیترانه‌ای است. رژیم مدیترانه‌ای به طور معمول شامل چربی‌های اشباع نشده مانند روغن زیتون، آجیل و آووکادو، همراه با سبزیجاتی مانند کرفس، اسفناج و هویج است. این سبزیجات غنی از نیتریت و نیترات هستند و ترکیب این دو گروه غذایی باعث تشکیل اسیدهای چرب نیترو می‌شود. در رژیم غذایی مدیترانه‌ای جایی برای گوشت قرمز، غذاهای فرآوری‌شده و قندهای مصنوعی وجود ندارد. استفاده از مقادیر زیاد میوه، سبزیجات، روغن زیتون، لوبیا و غلات و محصولات لبنی کم چرب در این رژیم غذایی توصیه شده است.

ورزش کنید
تاثیرات مثبت ورزش در مطالعات گوناگون بارها به اثبات رسیده است. ورزش با افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش وزن، از ابتلا به بیماری‌هایی مانند دیابت و حمله قلبی جلوگیری می‌کند. ورزش باعث ترشح اندروفین در بدن می‌شود و سلامت عمومی و روحی را افزایش می‌دهد. پیاده روی ساده روزانه نیز تاثیر مهمی در سلامت کلی بدن دارد.
 
ترک سیگار
سیگار عامل اصلی سرطان ریه و سیستم تنفسی است و احتمال سرطان‌های کبد، روده بزرگ، لب، بینی، سینوس‌ها، حنجره، حلق، مری، معده، پانکراس، کلیه، رحم، دهانه رحم، تخمدان، روده بزرگ، کبد و لوسمی را افزایش می‌دهد. بر اساس گزارش انجمن سرطان آمریکا، مصرف دخانیات عامل یک مرگ از هر پنج مورد است.
آب کافی مصرف کنید،
به میزان کافی بخوابید،
مصرف چربی را کاهش دهید،
و معاشرت‌های اجتماعی داشته باشید.