بر اساس اعلام برخی پرنده شناسان، با توجه به وجود هسته انگور در چینه دان پاره شده توکاهای گلوسیاه مهاجر، این احتمال وجود دارد که این پرندگان از هسته انگورهایی تغذیه کرده باشند که برای ساخت مشروب مورد استفاده قرار گرفته است.
مدیرکل دامپزشکی خراسان شمالی گفت: سه قطعه توکای تلف شده برای بررسی علت مرگ آنها به آزمایشگاه این اداره کل ارجاع شد.
دکتر سیدمحمدمهدی احمدی افزود: براساس نتایج آزمایش های انجام شده بیماریهای مسری آنفلوآنزا، نیوکاسل وسم شناسی در خصوص سموم فسفره، کلره و جونده کش منفی بوده و بقیه موارد در دست بررسی است.
وی تعداد کل توکاهای تلف شده را تنها ۱۵ قطعه اعلام کرد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی هم روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: این، فرضیه از برخی پرنده شناسان مطرح شده و مورد تایید ما نیست.
دکتر حمید رمضانی اظهار داشت: هنوز به طور قطع نمی توان درباره علت مرگ توکاهای گلوسیاه اظهار نظر کرد و هرگونه اظهار نظر مسوولان دامپزشکی، بر اساس یافته های آزمایشگاهی خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: البته خوردن هسته انگور، زمانی که به میزان زیاد باشد، می تواند منجر به تولید نوعی سم در بدن شود و در محلی که توکاهای تلف شده بجنورد در آن پیدا شده نیز چند درخت انگور وجود دارد که احتمال می رود این پرندگان از باقیمانده میوه این تاک ها خورده باشند.
وی افزود: خوردن کشمش هایی که در تولید آن از ماده گوگرد استفاده شده هم، فرضیه دیگری است که در مورد دلیل مرگ این پرندگان مهاجر مطرح شده است.
رمضانی خاطرنشان کرد: هنوز علت مرگ توکاها مبهم است، نمونه هایی که به دست دامپزشکی استان رسید، ۲ سه قطعه بود که برای انجام آزمایش ها کم بود اما آنچه مهم تر است، نبود نگرانی در خصوص وجود زمینه بیماری های مسری در این پرندگان است.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی افزود: در هر صورت نمونه ها برای آنالیز سموم و فلزات سنگین کافی نبود.