به گزارش خبرنگار ایرنا، دونالد ترامپ وانمود میکند که بر سیاستهای دولت خود اشراف و تسلط دارد، با این حال تناقضات بسیاری در تصمیم گیری های او وجود دارد تناقضاتی که نشان میدهد سخنان و رفتارهای او غیرقابل اطمینان هستند. ترامپ اساسا فردی ساختار شکن است. نه ساختارهای تصمیم گیری را به رسمیت میشناسد و نه اعتقادی به رسانههای رسمی دارد او هر موضوعی که به ذهنش برسد از طریق توییتر شخصی آن را اعلان عمومی میکند. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، دونالد ترامپ جایگاه رسمی رئیس جمهوری آمریکا را زیر سوال برده است.
ترامپ خصوصا در مورد ایران مواضع متناقض بسیاری دارد. چندی پیش شبکه خبری سی ان ان آمریکا با انتقاد از تکرار تناقضگوییهای دونالد ترامپ درباره ایران گزارش داد: ترامپ در یکی از نشست های خبری خود در حاشیه اجلاس ناتو، در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا او از معترضان در ایران حمایت می کند، گفته بود «جواب نه است! مایل نیستم در این باره اظهارنظر کنم». اما ساعتی بعد این گفته خود را در توئیتی نقض کرد و در صفحه توئیترش نوشت: «ایالات متحده آمریکا از مردم ایران که برای آزادی اعتراض میکنند، حمایت میکند.»
همین غیرقابل اطمینان بودن ترامپ، تصمیم گیران آمریکایی را در مجلس نمایندگان و سنا نگران کرده است و آنها بر آن داشته که تا حدودی ترامپ را کنترل کنند. خصوصا در مورد ایران که این روزها ترامپ خصمانهترین سیاست ها را در پیش گرفته است. مجلس سنای آمریکا قطعنامهای تصویب کرده است که بر اساس آن رئیسجمهور حق اقدام نظامی علیه ایران بدون اجازه کنگره را نخواهد داشت. در این قطعنامه از دونالد ترامپ خواسته شده است که نیروهای آمریکایی را درگیر نبرد با ایران نکند، مگر آنکه کنگره ابتدا جنگ را تایید کرده باشد یا مجوزی برای کاربرد نیروی نظامی تصویب کرده باشد.
در رای گیری سنا این طرح با ۵۵ رای موافق در برابر ۴۵ رای مخالف به تصویب رسید. پیش از این مجلس نمایندگان آمریکا هم این قطعنامه را تصویب کرده بود. با وجود این از آنجا که تعداد آرای موافق به آن به دو سوم (۶۷ رای) نرسید با وتوی ترامپ به قانون تبدیل نخواهد شد. ترامپ پیش از این رایگیری وعده داده بود که چنین طرحی را قبول نخواهد کرد و از سناتورها خواسته بود با رای منفی به آن او را مجبور به استفاده از حق وتوی رئیسجمهوری نکنند.
دونالد ترامپ، قبل از این رای گیری در توییتی خطاب به سناتورها، برخورداری خود از اختیار جنگ با ایران را برای امنیت ایالات متحده بسیار مهم توصیف کرد و افزود: ما داریم در ارتباط با ایران خوب عمل میکنیم و الان موقع نمایش ضعف نیست. او محدود شدن اختیارات خود را ارسال علامتی بد به تهران دانست.
میچ مکانل، سناتور ارشد جمهوری خواه از مخالفان این طرح بود او که ریاست سنا را برعهده دارد در مخالفت با این طرح گفته است که این قطعنامه مغایر قانون اختیارات جنگ است.
با این حال تیم کین سناتور دموکرات ویرجینیا که از تهیهکنندگان اصلی این طرح است گفته است: وقتی برای حمایت از حاکمیت قانون بلند میشویم، پیام ضعف نمی فرستیم. پیام ما نشانه قدرت است و به خصوص برای مردمی که در خیابانها تظاهرات میکنند پیامی دارد... چون آنها هم به دنبال حاکمیت قانون هستند.
جیم ریچ، سناتور جمهوریخواه ایالت آیداهو، دقایقی پیش از رای گیری نهایی درباره این طرح گفته است: سه چیز را باید مد نظر داشته باشیم؛ اول این که کنگره مطابق قانون اساسی تنها مرجع قانونی اعلان جنگ است. دوم این که مطابق قانون اساسی رئیس جمهور موظف به دفاع از آمریکا است. و سوم این که هیچکس، هیچکس به دنبال جنگ با ایران نیست. "
تلاش نمایندگان آمریکایی نشان می دهد آنها تا چه حد نسبت به اقدامات ترامپ واهمه دارند. چندی پیش جیمز کومی، رئیس سابق افبیآی گفته بود که «دونالد ترامپ کسی را ندارد که مانع از تصمیمهای فکر نشده او شود». او نسبت به اظهارات و اقدامات و روش حکومتداری ترامپ ابراز نگرانی کرده و گفته بود که گاه سخنان رئیس جمهوری با هنجارهای پذیرفته شده در جامعه آمریکا همسویی ندارد.
تناقضات شخصیتی و رفتاری خارج از عرف سیاست جهانی ترامپ این روزها تبدیل به یکی از مولفههای اثرگذار تحولات روابط بین المللی شده است. این تناقضات سیاستمدارانی که به هر نحو با ترامپ در ارتباط هستند را در شرایط بغرنجی قرار میدهد.
چندی پیش روزنامه فرانسوی فیگارو در مقاله ای به قلم «ران هالوی» تاریخدان فرانسوی نوشت که سیاست دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در برابر ایران، نامفهوم و سرشار از تناقض و خشونت است. به نوشته هالوی، دونالد ترامپ که سیاست حداکثر فشار را با وضع شدیدترین تحریم ها بر علیه اقتصاد ایران اِعمال کرده، از سویی مقامات ایران را به مذاکره دعوت می کند و از سوی دیگر سیستم دفاع موشکی این کشور را مورد حملات سایبری قرار داده و از وضع تحریمهای جدید بر علیه تهران خبر میدهد.
این مقاله با اشاره به شخصیت غیرقابل پیش بینی رئیس جمهوری آمریکا و سیاست متناقض و زیگزاگی او در برابر ایران، تاکید میکند که سرانجام تحریمها بر علیه تهران، نامشخص است.
ترامپ در مقابل سوالات یا انتقاداتی که از او مطرح میشود که عموما باب میل او نیست، با تحقیر و اعمال فشار سعی در عقب راندن طرف مقابل میکند نمونههای متعددی از این رفتارهای ترامپ بویژه در مقابل خبرنگاران و نمایندگان رسانه ها دیده میشود. او در کاخ سفید نیز اشخاصی را به کار می گیرد که اطاعت بیچون و چرای خود را نشان داده باشند.
رویکرد ناپایدار سیاسی او را به فردی غیرقابل اعتماد و فاقد تعادل در عالم سیاست تبدیل کرده است، موضوعی که نمایندگان کنگره آمریکا را واداشته قوانینی برای کشیدن ترمز ترامپ تصویب کنند. هر چند که احتمالا مصوبه اخیر کنگره توسط او وتو خواهد شد.