بهگزارش روز دوشنبه پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو، «محسن بختیار» در مراسم آغاز فعالیت بازار گواهی ظرفیت، با اشاره به اینکه این بازار حاصل فعالیت گروهی است که بنا به شرایط فنی و تخصصی مورد نیاز پس از پنج سال فعالیت به ثمر نشسته است، عنوان کرد: امروز با همکاری دست اندرکاران زمینه شروع فعالیت رسمی بازار گواهی ظرفیت فراهم شده است.
وی با اشاره به محوریت رقابت در برنامهریزیهای سیاستگذاران و تصمیمگیران، اظهار کرد: بهطور کلی در همه اسناد بالادستی به موضوع رقابت و کشف قیمت برای خرید و فروش و معامله کالا و خدمات تاکید شده است.
به گفته بختیار، در بازار گواهی ظرفیت نیز این دو خصوصیت مهم وجود دارد که یکی از آنها ایجاد زمینه رقابت برای تامین برق مورد نیاز در بخش مصرف از طریق عرضه در بازار و دوم اینکه امر مورد نظر از طریق بورس انرژی در حال انجام است طبیعت زمینه کشف قیمت این خدمتی که در چارچوب بازار شکل میگیرد را فراهم میکند.
این مقام مسئول در وزارت نیرو با تاکید بر اینکه در بخش برق زمینه ایجاد رقابت و کشف قیمت را فراهم کردهایم، گفت: بازار برق که سالهاست در وزارت نیرو ایجاد شده و فعالیت میکند به بازار سرمایه متصل میشود.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر نیرو با بیان اینکه امروز نیروگاههایی در بازار بورس انرژی عرضه شدند، افزود: نیروگاههای ماهشهر با ۵۰۸ مگاوات، نیروگاه شیروان با ۲۵۱ مگاوات، نیروگاه گوهران با ۲۲۸ مگاوات و جهرم با ۲۳۲ مگاوات از مجموعه نیروگاههایی است که در بازار عرضه شدند.
وی اظهار امیدواری کرد: با راهاندازی بازار گواهی ظرفیت، زمینه گسترش فعالیتهای آینده در بازار برق و ایجاد ارتباط بیشتر میان بازار برق و بازار سرمایه فراهم شود.
گواهی ظرفیت، راهی جدید برای تغییر عرضه و تقاضای برق است
«کیومرث حیدری» مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و تنظیم مقررات بازار آب و برق وزارت نیرو نیز گفت: بازارهای سرمایهای و بازارهای صنعت برق را به یکدیگر پیوندخواهیم زد تا اتفاقات مثبتی در این زمینه رخ دهد.
وی افزود: گستره تاثیرگذاری اتفاقاتی که به این ترتیب رقم میخورد به مراتب بیشتر از رخدادهایی است که درون وزارت نیرو انجام میشود.
حیدری خاطرنشان کرد: امروز ثبت این رویداد حاصل فکر و کار کارشناسی بسیار گستردهای است که از برنامه چهارم آغاز شده است. در این دوره زمانی که به طوررسمی سرمایهگذاران بخش خصوصی وارد حوزه سرمایهگذاری شده، نیروگاه احداث کرده و وارد چرخه جدیدی در مجموعه صنعت برق شدند، پارادایم عرضه و تقاضای صنعت برق و یا معماری آن تغییر کرد.
مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و تنظیم مقررات بازار آب و برق وزارت نیرو افزود: از دوران برنامه چهارم یا اوایل دهه ۸۰ که بازار برق ایران راهاندازی شد، اتفاق جدیدی شکل گرفت که نظام عرضه و تقاضای صنعت برق ایران را متفاوت کرده بود.
وی تاکید کرد: این اتفاقات باید منجر به این میشد که به تدریج المانهایی که نیاز به فضای جدید کسب و کار هستند را شناسایی کرده و هر کدام به موقع فعال شود.
حیدری، نخستین و مهمترین ماموریت وزارت نیرو را حصول اطمینان در تامین برق مطمئن و پایدار دانست و گفت: برای تامین برق پایدار تا پیش تجدید ساختار در صنعت برق، متکی به نظام عرضه و تقاضای متمرکز بودیم؛ به این معنی که گروهی از کارشناسان رشد اقتصادی، رشد جمعیت و تقاضای احتمالی برای برق را بررسی کرده و بر اساس فرضیات رقمی برای پیشبینی مصرف اعلام میشد که بر اساس آن باید ظرفیتسازی میشد.
وی با بیان اینکه از طرف دیگر بر اساس مدلهای رایج باید مشخص میشد که میزان پیشبینی شده با چه ترکیب نیروگاههایی ایجاد میشود، افزود: زمانی که وارد فضای تجدید ساختار شدیم پذیرفتیم که نظام برنامهریزی تولید یا سرمایهگذاری در تولید کشور یک نظام تکثیر شده در صنعت برق است.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه امروز تعداد زیادی سرمایهگذار در حوزه تولید برق کشور وجود دارد که صاحب نیروگاه هستند، افزود: آنچه در نظام متمرکز جدید مورد نظر است، بحثهای مربوط به شبکه بوده که ما باید حلقههای ارتباطی میان ظرفیتهای عرضه و تقاضا را برای حصول اطمینان در تامین برق ایجادشود.
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۶:۰۹
تهران-ایرنا- معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر نیرو، بازار گواهی ظرفیت را نقطه عطفی در بازار برق ایران خواند و گفت: با راهاندازی این بازار، زمینههای رشد و توسعه صنعت برق تکمیل میشود.